Máte
otázku?

Je možné zrušiť zúžené BSM?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Je možné zrušiť zúžené BSM?

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je možné zrušiť zúžené BSM. Druhýkrát som sa vydala a s terajším manželom som kúpila rodinný dom. Ten bol ale vyplatený iba z mojich peňazí, ktoré som získala predajom môjho bytu z predchádzajúceho manželstva. Preto som u notára požiadala o spísanie zápisnice o zúženom BSM, čím je teda rodinný dom napísaný iba na mňa. Chcem sa opýtať, či je možné v budúcnosti zúžené BSM zrušiť. Za odpoveď vopred ďakujem!

Odpoveď: Je možné zrušiť zúžené BSM?

Dobrý deň, 

podľa § 148 OZ Zánikom manželstva zanikne i bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Zánik BSM sa teda viaže na zánik manželstva. V Občianskom zákonníku sú ešte prípady, kedy je možné, aby BSM zaniklo ešte počas trvania manželstva (§ 148 od.2 a § 148a ods.2 OZ).

Dohoda o zúžení BSM má účinky výlučne do budúcnosti, teda je ju dobré spísať ešte pred samotným úkonom (napr. kúpnou zmluvou, úverom atď.) Na základe tejto dohody, sa konkrétny majetok nestane súčasťou BSM. Takouto dohodou nemožno siahnuť na majetok nadobudnutý do jej uzavretia. Rovnako podľa názorov odbornej verejnosti platí, takáto dohoda nesmie byť univerzálna, teda, že by sa vzťahovala na všetok majetok nadobudnutý od jej uzavretia, nakoľko to by sa už jednalo o zrušenie a vyporiadanie BSM počas manželstva a ako som uviedol existujú len vyššie uvedené dva dôvody zániku BSM počas manželstva a v oboch prípadoch je oprávnený o tom rozhodnúť len súd.

Ak to zhrniem, touto dohodou ste vyčlenili konkrétny majetok nadobudnutý od uzavretia dohody. Tento majetok nebude súčasťou BSM. Ostatný majetok, teda nadobudnutý pred uzavretím dohody, ako aj po jej uzavretí (s výnimkou toho majetku, ktorého sa dohoda týka) patrí do BSM. Toto BSM sa zruší buď zánikom manželstva alebo počas jeho trvania z dôvodov uvedených v § 148 od.2 a § 148a ods.2 OZ. Zrušené BSM je teda možné za podmienok ustanovených zákonom zrušiť.

Trápi vás "Je možné zrušiť zúžené BSM?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je možné zrušiť zúžené BSM?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.