Máte
otázku?

Je možné užívať nehnuteľnosť ak ostatný vlastníci už nežijú?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Je možné užívať nehnuteľnosť ak ostatný vlastníci už nežijú?

Dobrý deň, s manželkou plánujeme zakúpiť pozemok, ktorý je vedený ako záhrada v intraviláne mesta. Pozemok má 5 podielových vlastníkov, no žije len jeden z nich. S týmto vlastníkom sme sa dohodli na odkúpení jeho podielu. Ostatní vlastníci uvedení v liste vlastníctva už nežijú a ich dediči si dedičstvo nepredali na seba, pretože nie sú uvedení v liste vlastníctva. Každý z uvedených osôb v liste vlastníctva vlastní 1/5, znamená to, že momentálne môžeme odkúpiť len jednu pätinu. Je možné, aby sme po zakúpení podielu od žijúceho súčasného majiteľa mohli užívať záhradu? Je tiež možné po určitom čase požiadať o nadobudnutie celého pozemku záhrady vydržaním?

Odpoveď: Je možné užívať nehnuteľnosť ak ostatný vlastníci už nežijú?

Dobrý deň, je samozrejmé, že pokiaľ podielový spoluvlastník nežije a pozemok nebol prededený v rámci dedičského konania, môžete v zmysle ust. Obč. zákonníka odkúpiť len podiel od žijúceho spoluvlastníka.

Pokiaľ ide o užívanie celej záhrady, keďže už v čase odkúpenia podielu máte vedomosť o tom, že záhrada je v podielovom spoluvlastníctve, dedičia vlastníkov uvedenej nehnuteľnosti môžu od Vás požadovať náhradu za jej užívanie v zmysle ust. § 451 a nasl. Obč. zákonníka.

Podmienky vydržania v súčasnosti upravujú ust. § 359a/ a nasl. Civilného mimosporového poriadku, kde o vydržaní v súčasnosti rozhoduje súd. Okrem iných podmienkou vydržania je to, aby ste vedeli preukázať dobromyseľnosť držby v súlade s ust. § 134 Obč. zákonníka, že s nehnuteľnosťou nakladáte a užívate ju v opodstatnenom presvedčení, že Vám táto vec - záhrada patrí. Toto Vy neviete preukázať, lebo odkupujete len 1/5 podiel na nehnuteľnosti.

Vo veci odporúčam vyporiadať v rámci dedičského konania ostatné podiely na nehnuteľnosti a to podaním návrhu na v zmysle ust. §  211 Civilného mimosporového poriadku :

"Ak sa objaví po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, ďalší poručiteľov majetok, prípadne aj dlh, súd na návrh vykoná o tomto majetku dodatočné konanie o dedičstve. Ak sa objaví iba dlh poručiteľa, dodatočné konanie o dedičstve sa nevykoná."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že bude potrebné kontaktovať dedičov podielov na uvedenej nehnuteľnosti.

 

Trápi vás "Je možné užívať nehnuteľnosť ak ostatný vlastníci už nežijú?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je možné užívať nehnuteľnosť ak ostatný vlastníci už nežijú?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Vyporiadanie spoločného dvora

    (podobne je tomu dnes pri užívaní spoločných priestorov a spoločných častí v ... 15.03.2023 - Je možné užívať nehnuteľnosť ak ostatný vlastníci už nežijú?

  • Čo je podielové spoluvlastníctvo [Advokáti Bratislava]

    Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, ... Nie je teda možné na spoločnej veci (napr. nehnuteľnosti) svojvoľne ...

  • Manžel si berie úvery

    Manžel nemá právo nevpustiť Vás do domu (ak nie je vlastník), avšak pokiaľ neexistuje žiadna zmluva o užívaní nehnuteľnosti, nemôžete sa práva na vstup ...

  • BSM, dlhy a dedenie - riešenie ?

    Moja sestra je vydatá, ale nežije spolu s manželom. ... 15.03.2023 - Je možné užívať nehnuteľnosť ak ostatný vlastníci už nežijú?

  • Investícia do cudzej nehnuteľnosti

    Moja situácia je takáto: Som ženatý, ale so ženou a dvomi deťmi nežijeme. ... Odporúčame vo veci poslať výzvu vlastníkom nehnuteľnosti, zrejme rodičia Vašej ...

  • Spoluvlastníctvo bytu a platenie nájomného

    Dobrý deň, ak ste však sestru vylúčili z užívania nehnuteľnosti, ... 15.03.2023 - Je možné užívať nehnuteľnosť ak ostatný vlastníci už nežijú?

  • Vyjadrenie vlastníka nehnuteľnosti

    Trápi vás "Vyjadrenie vlastníka nehnuteľnosti" a chcete pomôcť? ... 15.03.2023 - Je možné užívať nehnuteľnosť ak ostatný vlastníci už nežijú?




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.