Máte
otázku?

Hmotná zodpovednosť


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Banská Bystrica

Otázka: Hmotná zodpovednosť

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o právnu pomoc, konkrétne o radu vo veci týkajúcej sa výzvy na uhradenie peňažnej sumy. Táto výzva je posledným pokusom o zmier. Pracujem v distribučnej spoločnosti na pozícii predavačky. Spolu so mnou sú v predajni zamestnané ďalšie dve pracovníčky. Na základe dohody o hmotnej zodpovednosti podľa paragrafu 182 ods. 1 Zákonníka práce nesieme zodpovednosť za zverené hodnoty, ceniny, tovar a podobne. Počas poslednej inventarizácie sa zistil peňažný schodok vo výške 4 800 eur. Advokátskou kanceláriou sme boli vyzvané na uhradenie podielu na spomínanom schodku, každá v sume 1 600 eur. Zamestnávateľ, napriek mnohým výzvam a upozorneniam na jednu z pracovníčok, ktorá konzumovala alkoholické nápoje počas pracovnej doby a nevenovala dostatočnú pozornosť zvereným hodnotám a tovaru, nijak nezakročil. Táto skutočnosť jednoznačne prispela k vzniku peňažného schodku. Existujú svedkovia, ktorí túto zamestnankyňu videli niekoľkokrát pod vplyvom alkoholu v práci, no zamestnávateľ nijak nezabránil budúcim škodám či schodku. Rada by som sa spýtala, či je adekvátne sa brániť odporom voči budúcemu platobnému rozkazu alebo či je vhodnejšie použiť ako obranu zverejnenie uvedených dôkazných skutočností a našej pozitívnej inventarizačnej histórie v firme. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Hmotná zodpovednosť

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor.

Ako ste správne uviedli, právna úprava hmotnej zodpovednosti zamestnanca je upravená v § 182 a nasl. Zákonníka práce:

§ 182

(1) Ak zamestnanec prevzal na základe dohody o hmotnej zodpovednosti zodpovednosť za zverené hotovosti, ceniny, tovar, zásoby materiálu alebo iné hodnoty určené na obeh alebo obrat, ktoré je povinný vyúčtovať, zodpovedá za vzniknutý schodok. V dohodách sa môže so zamestnancami súčasne dohodnúť, že ak budú pracovať na pracovisku s viacerými zamestnancami, ktorí uzatvorili dohodu o hmotnej zodpovednosti, zodpovedajú s nimi za schodok spoločne (spoločná hmotná zodpovednosť).

(2) Dohoda o hmotnej zodpovednosti sa musí uzatvoriť písomne, inak je neplatná.

(3) Zamestnanec sa zbaví zodpovednosti celkom alebo sčasti, ak preukáže, že schodok vznikol celkom alebo sčasti bez jeho zavinenia.

(4) Ak nedostatky vzniknú v pracovných podmienkach zamestnancov so spoločnou hmotnou zodpovednosťou v súvislosti s tým, že bol na ich pracovisko zaradený iný zamestnanec alebo iný vedúci, prípadne zástupca vedúceho, alebo s tým, že niektorý zo zamestnancov od dohody o hmotnej zodpovednosti odstúpil, zamestnávateľ je povinný nedostatky odstrániť bez zbytočného odkladu.

V zmysle právneho názoru Najvyššieho súdu SR "Zodpovednosť zamestnanca podľa uvedených ustanovení Zákonníka práce je osobitným druhom pracovno-právnej zodpovednosti za škodu. Zodpovednosť za schodok vzniká, ak zamestnávateľ preukáže, že so zamestnancom uzavrel platnú dohodu o hmotnej zodpovednosti, a že na hotovosti, ceninách, tovare, zásobách materiálu alebo na iných hodnotách, ktoré je povinný vyúčtovať (ďalej len „hodnoty“) vznikol schodok. Pri tejto zodpovednosti zamestnávateľ nie je povinný preukazovať zavinenie zamestnanca (viď § 179 ods. 1 Zákonníka práce). Zavinenie zamestnanca na vzniku schodku sa predpokladá, takže zamestnanec sa zodpovednosti za schodok na zverených hodnotách zbaví celkom, alebo čiastočne, ak preukáže, že schodok vznikol celkom alebo sčasti bez jeho zavinenia (§ 182 ods. 3 Zákonníka práce)."

Ak by zamestnávateľ podal žalobu, musí preukázať existenciu platne uzavretej dohody o hmotnej zodpovednosti. Vaše zavinenie, či už úmyselné, alebo nedbanlivostné preukazovať nemusí. Svojej zodpovednosti by ste sa mohli zbaviť jedine tak, že preukážete, že tento schodok vznikol bez Vašej viny (sčasti alebo celkom). Nie je mi zrejmé, akým spôsobom vo Vašej firme fungujete, avšak ak by ste napríklad vedeli preukázať, že počas toho, ako ste s peniazmi narábali Vy, Vám sumy vždy "sedeli", hralo by to vo Váš prospech. Napríklad, že si za každým, keď sa striedate, si evidujete množstvo peňazí v pokladni a rovnako tak aj po skončení Vašej činnosti. Ale som uviedol, neviem ako presne fungujete. Svedkovia by rovnako mali hrať vo Váš prospech a určite je potrebné uviesť aj to, že ste zamestnávateľa viackrát upozornili na skutočnosť, že táto zamestnankyňa požíva alkoholické nápoje a že s tým nič neurobil. Za nezodpovednosť svojho zamestnávateľa nemôžete niesť zodpovednosť.

Najvyšší súd SR rovnako vysvetlil, ako treba chápať zbavenie sa zodpovednosti za schodok:

"Dôvodom zbavenia sa zodpovednosti zamestnanca nie je „vynachádzavosť zlodejov pri vykrádaní automobilov, ich rôzne nástrahy na oklamanie vodičov“, ako sa mylne domnieva žalovaný. Ak tretia osoba odcudzí zamestnancovi zverené hodnoty, ktoré je povinný vyúčtovať, nemá zavinenie tretej osoby samo osebe za následok zánik hmotnej zodpovednosti zamestnanca (porovnaj napr. zhodnotenie rozhodovania súdov Slovenskej socialistickej republiky vo veciach týkajúcich sa zodpovednosti podľa ustanovenia § 176 Zákonníka práce, zákona č. 65/1965 Zb., prerokovaného a schváleného občianskoprávnym kolégiom Najvyššieho súdu SSR 6.11.1975, Cpj 50/75, uverejnené v Zbierke súdnych rozhodnutí a stanovísk, ročník 1976, pod č. 12), ibaže by zamestnanec preukázal, že schodok vznikol celkom alebo sčasti bez jeho zavinenia. V prípade stretu zodpovedností neznámeho páchateľa za protiprávny zásah do majetkových práv zamestnávateľa a zodpovednosti zamestnanca za schodok na zverených hodnotách treba skúmať najmä to, či zamestnanec konanie páchateľa neumožnil (neuľahčil) porušením svojej pracovnej povinnosti napr. tým, že zverené hodnoty riadne nezabezpečil, či sa o ne riadne nestaral. Zamestnanec sa nemôže zbaviť zodpovednosti, ak nesplnením svojich povinností riadne hospodáriť s jemu zverenými prostriedkami a počínať si tak, aby nedochádzalo k poškodeniu majetku zamestnávateľa alebo k jeho zničeniu (§ 178 ods. 1 Zákonníka práce) vznik schodku umožnil. Ak je nedbanlivostné porušenie povinnosti hmotne zodpovedným zamestnancom takého rozsahu, že bez neho by k vzniku schodku úmyselným konaním tretej osoby vôbec nemohlo dôjsť, potom neprichádza do úvahy ani čiastočné zbavenie sa zodpovednosti podľa § 182 ods. 3 Zákonníka práce."

Zbavenie sa zodpovednosti tak nie je jednoduché, a preto odporúčam navštíviť advokáta osobne a poradiť sa s ním na ďalšom postupe.

Pokiaľ ide o otázku, či sa stačí brániť odporom, odpoveďou je, že pokiaľ by bola voči Vám podaná žaloba a súd by vydal platobný rozkaz, s ktorým nesúhlasíte, mali by ste voči nemu podať odpor a uviesť dôvody. Súd posúdi, či odpor spĺňa všetky zákonné podmienky a rozhodne, či platobný rozkaz zruší, alebo nie. Následne však nariadi pojednávanie, kde bude o veci ďalej konať.

Trápi vás "Hmotná zodpovednosť" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Hmotná zodpovednosť (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem ako predavačka v potravinách. V skutočnosti vykonávam všetky práce, od obsluhy pokladne až po vedenie predajne. Kľúče má aj majiteľ. V pracovnej zmluve nevidím žiadny odstavec o hmotnej zodpovednosti. Sú tam ale odstavce o tom, že som bola oboznámená s právami a povinnosťami, predpismi o bezpečnosti a o práci na pracovisku. Ostatné práva a povinnosti sa riadia Zákonníkom práce. Ako je to vlastne, mám či nemám hmotnú zodpovednosť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Hmotná zodpovednosť

(odpoveď odoslaná: 14.04.2021)

Dobrý deň, vo vašom prípade platí ust. § 182 Zákonníka práce :

"(1) Ak zamestnanec prevzal na základe dohody o hmotnej zodpovednosti zodpovednosť za zverené hotovosti, ceniny, tovar, zásoby materiálu alebo iné hodnoty určené na obeh alebo obrat, ktoré je povinný vyúčtovať, zodpovedá za vzniknutý schodok. V dohodách sa môže so zamestnancami súčasne dohodnúť, že ak budú pracovať na pracovisku s viacerými zamestnancami, ktorí uzatvorili dohodu o hmotnej zodpovednosti, zodpovedajú s nimi za schodok spoločne (spoločná hmotná zodpovednosť).
(2) Dohoda o hmotnej zodpovednosti sa musí uzatvoriť písomne, inak je neplatná."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že dohoda o hmotnej zodpovednosti musí byť písomná, inak je neplatná. Nepostačuje odkaz v prac. zmluve, že "ostatné práva a povinnosti sa riadia ZP. Ak nemáte spísanú dohodu o hmotnej zodpovednosti, nemôžete niesť zodpovednosť za schodok v zmysle ust. ZP. Nie je však vylúčená zodpovednosť za škodu v zmysle všeob. ustanovení ZP, kedy platí, že zamestnávateľ by vám musel preukázať vašu zodpovednosť a to na rozdiel od zodpovednosti za schodok pri podpísanej dohdoe o HZ, kedy sa zodpovednosť zamestnanca za schodok predpokladá.

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Hmotná zodpovednosť (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem ako skladník vo firme už 11 rokov. Momentálne som na PN-ke. Vedenie mi poslalo správu, v ktorej tvrdí, že musím zaplatiť 12 000 eur, inak ma budú trestne stíhať. Neviete, ako by som mal postupovať? Mám doma jednoročného syna a namiesto toho, aby mi dali odstupné, sa mi pokúšajú takto uškodiť.

Odpoveď: Hmotná zodpovednosť

(odpoveď odoslaná: 12.02.2020)

Dobrý deň, 
základom vo Vami uvedenom prípade je či máte podpísanú dohodu o hmotnej zodpovednosti, a takáto dohoda bola podpísaná, či pri prevzatí hmotnej zodpovednosti bola vykonaná inventarizácia, ako aj následné inventarizácie podľa § 184 ZP.

Ak máte podpísanú dohodu o hmotnej zodpovednosti, potom v zmysle ust. § 189 ZP platí :
"(1) Zamestnanec, ktorý zodpovedá za schodok alebo za stratu predmetov, je povinný nahradiť schodok alebo stratu v plnej sume.
(2) Pri spoločnej zodpovednosti za schodok sa jednotlivým zamestnancom určí podiel náhrady podľa pomeru ich priemerných zárobkov, pričom zárobok ich vedúceho a jeho zástupcu sa započítava v dvojnásobnej sume.
(3) Podiel náhrady určený podľa odseku 2 nesmie u jednotlivých zamestnancov s výnimkou vedúceho a jeho zástupcu presiahnuť sumu rovnajúcu sa ich priemernému mesačnému zárobku pred vznikom škody. Ak sa takto určenými podielmi neuhradí celá škoda, zvyšok je povinný uhradiť vedúci a jeho zástupca podľa pomeru svojich priemerných zárobkov.
(4) Ak sa zistí, že schodok alebo jeho časť zavinil niektorý zo spoločne zodpovedných zamestnancov, uhradí schodok tento zamestnanec podľa miery svojho zavinenia. Zvyšnú časť schodku uhradia všetci spoločne zodpovední zamestnanci podielmi určenými podľa odsekov 2 a 3."


V prípade zodpovednosti za schodok  Vy ako zamestnanec musíte vedieť preukázať, že za schodok nezodpovedáte.

Oznámenie zamestnávateľa o tom, že podá trestné oznámenie v prípade, že sumu 12000 € neuhradíte, nemá svoje opodstatnenie, keďže okrem iných zamestnávateľ Vám musí zo zákona oboznámiť so škodou a dať Vám možnosť vyjadriť sa v súlade s ust. § 191 ZP.  Vy máte oprávnenie nahliadnuť do protokolov o inventarizácii.

Ak by išlo o všeobecnú zodpovednosť, kde zamestnávateľ od Vás požaduje uhradiť  12000 €, je povinnosťou zamestnávateľa preukázať Vašu zodpovednosť za škodu, ako aj jej výšku. Samotná výzva k úhrade nie je tým dokladom resp. okolnosťou, na základe ktorej je zodpovednosť Vás ako zamestnanca preukázaná.

Odporúčame nepodpisovať  žiadne uznanie záväzku voči zamestnávateľovi, ani dohodu o splátkach.
V prípade, že zo strany zamestnávateľa by Vám boli predložené nejaké listiny, z ktorých by mala vyplynúť povinnosť uhradiť škodu, resp. dohoda o zrážkach zo mzdy, radšej nás kontaktujte, aby sme sa k týmto vyjadrili a pomohli Vám.


Podotázka: Hmotná zodpovednosť (Pracovné právo)

Dobrý deň. Mám dotaz. Chcela by som v polovici septembra 2018 nastúpiť do obchodu s potravinami na pozíciu zástupcu vedúceho, resp. predavača. Predpokladám, že mi dajú podpísať hmotnú zodpovednosť. Plánujem ich požiadať o inventúru. Ak ju odmietnu vykonať a napriek tomu do práce nastúpim, rozumiem správne, že keď sa po ukončení kalendárneho roka v januári bude robiť inventúra, som povinná uhradiť schodok za celý rok 2018? Alebo len alikvotnú časť? Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpoveď: Hmotná zodpovednosť

(odpoveď odoslaná: 08.09.2018)

Dobrý deň,

predpokladom vzniku zodpovednosti za schodok je okrem iného aj vykonanie inventúry. Účelom je práve zistiť to, aké hodnoty, kedy a v akom rozsahu Vám boli zverené, aby v prípade vzniku schodku bolo možné určiť jeho výšku. Bolo by podľa môjho právneho názoru v rozpore s dobrými mravmi, ak by od Vás žiadali uhradiť schodok za celý rok, ak ste v danej prevádzke celý rok nepracovali. Zodpovednosť za schodok na zverených hodnotách môže vzniknúť od podpísania dohody o hmotnej zodpovednosti a nie spätne. Inventarizácia sa musí vykonať pri uzavretí dohody o hmotnej zodpovednosti. Odporúčam trvať na vykonaní inventúry a písomne o jej vykonanie požiadať.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Hmotná zodpovednosť" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.