Máte
otázku?

Daň z dedičstva ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Košice

Otázka: Daň z dedičstva ?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je potrebné platiť daň z peňazí, ktoré zdedíme po zosnulom. A aké je percento tejto dane?

Odpoveď: Daň z dedičstva ?

Dobrý deň,
daň z dedičstva je zrušená s účinnosťou od 1.1.2004.

Trápi vás "Daň z dedičstva ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Daň z dedičstva ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, zdedila som polovicu domu, a moja mama zdedila peniaze po otcovi. Ako máme postupovať? Platí sa daň z dedičstva? Musíme podať daňové priznanie? Ďakujem.

Odpoveď: Daň z dedičstva ?

(odpoveď odoslaná: 11.01.2024)

Dobrý deň, vo veci uvádzame, že daň z dedičstva neexistuje, táto bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004.

Pokiaľ ide o nehnuteľnosť treba podať len čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností podľa zákona o miestnych daniach. Tlačivo na podanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti nájdete na stránke obce.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Daň z dedičstva ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, v ktorom zákone je priamo uvedené, že sa nemusí platiť daň z dedenia?

Odpoveď: Daň z dedičstva ?

(odpoveď odoslaná: 24.11.2023)

Dobrý deň,
V súčasnej legislatíve nie je priamo uvedené, že sa nemusí platiť daň z dedenia, pretože táto daň bola v mnohých krajinách, vrátane Slovenska, zrušená. V Slovenskej republike bola daň z dedenia zrušená zákonom č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, ktorý vstúpil do platnosti 1. januára 2004. Od tohto dátumu nie je potrebné platiť daň z dedenia na Slovensku.

 

Ak sa jedná o iný štát, je potrebné skontrolovať príslušnú legislatívu toho štátu, pretože právne predpisy sa líšia v rôznych krajinách.


Podotázka: Daň z dedičstva ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, ak mi strýko chce vyplatiť časť dedičstva, musím zaplatiť daň? Ďakujem.

Odpoveď: Daň z dedičstva ?

(odpoveď odoslaná: 29.10.2023)

Dobrý deň, nie, nemusíte.
Daň z dedičstva je od roku 2004 zrušená.

Jediná daňová povinnosť v súvislosti s nadobudnutím dedičstva sa týka nehnuteľnosti nadobudnutej dedením, ak daňovník nesplní podmienky oslobodenia, uvedené v ustanovení nižšie, pre prípad, že sa bude nehnuteľnosť predávať. 

Podľa § 9 ods. 1 písm. b) zákona č. 595/ 2003 Z. z. o dani z príjmov, "Od dane je oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov) alebo vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku."


Trápi vás "Daň z dedičstva ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Daň z dedičstva ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, v júni 2022 som kúpila byt. Teraz ho však chcem darovať. Je v tomto prípade darovanie oslobodené od dane? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Daň z dedičstva ?

(odpoveď odoslaná: 16.10.2023)

Dobrý deň, vo veci uvádzame, že keďže byt chcete darovať, vy a ani obdarovaný nebudú platiť žiadnu daň z príjmu a ani daň z darovania. Daň z darovania bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004. Na daň príjmu nie je právny dôvod, keďže darovanie nehnuteľností sa vyznačuje bezodplatnosťou a teda nebude mať z darovania žiadny príjme.

Po darovaní nehnuteľnosti nezabudnite na podanie čiastkového priznania k dani z nehnuteľností podľa zákona o miestnych daniach, vrátenie vyporiadania poplatkov za odpad.


Podotázka: Daň z dedičstva ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, so sestrou sme zdedili podiel na dome po babičke. Jej deti zdedili 1/5 a my ako vnučky sme každá zdedili 1/10. Chcem sa opýtať, či musíme podať daňové priznanie zo zdedenej časti nehnuteľnosti. Ďakujem.

Odpoveď: Daň z dedičstva ?

(odpoveď odoslaná: 09.10.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že daň z dedičstva neexistuje, bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004.

Daňové priznanie k dani z príjmov podávať nemusíte, lebo ste nehnuteľnosť iba zdedili a zatiaľ nepredali.

V súlade s ust. zákona o miestnych daniach je potrebné podať čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností. Tlačivo na podanie čiastkového priznania k dani z nehnuteľností nájdete na stránke obce, prípadne na stránke slovensko.sk.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Daň z dedičstva ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, bývam v rodinnom dome na dedine, nemám deti a môj manžel zomrel. Ak by som odkázala dom prostredníctvom testamentu svojmu prasynovcovi, musel by platiť daň z dedičstva? Ak áno, aká by bola jej výška? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Daň z dedičstva ?

(odpoveď odoslaná: 02.10.2023)

Dobrý deň,
na vašu otázku uvádzame, že daň z dedičstva neexistuje, táto bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004. Ak by bol závetným dedičom výlučne prasynovec, potom bude platiť len odmenu notára za prejednanie dedičstva podľa všeobecnej ceny majetku v dedičskom konaní a súdny poplatok.

Vec môžete riešiť však ešte za vášho života podľa vášho rozhodnutia, a to napr. darovať nehnuteľnosť so súčasným zriadením vecného bremena spočívajúceho v práve doživotného bývania v predmetnej nehnuteľnosti. Následne v prípade úmrtia nehnuteľnosť už nebude predmetom dedenia.

Na spísanie darovacej zmluvy odporúčam kontaktovať advokáta aby zmluva bola právne perfektná a súčasne zabezpečíme aj návrh na vklad do katastra nehnuteľností.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Trápi vás "Daň z dedičstva ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Daň z dedičstva ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, notárka nám poslala správu, že si máme pripraviť 750 eur a zaplatiť to hotovosťou. Zatiaľ sme sa stretli len s jej sekretárkou. Dedičská daň je po otcovi. No v dome bude naďalej bývať mama. Myslela som si, že daň z dedičstva je zrušená. Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Daň z dedičstva ?

(odpoveď odoslaná: 21.08.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že daň z dedičstva neexistuje, táto bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004. Vo vašom prípade ide o odmenu notára za prejednanie dedičstva, ktorá suma sa odvíja od hodnoty prejednávaného majetku, ktorý bude predmetom dedenia.


Podotázka: Daň z dedičstva ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, ak zdedím peniaze, strhne mi banka z účtu nejakú daň? Ak áno, koľko percent? Ďakujem.

Odpoveď: Daň z dedičstva ?

(odpoveď odoslaná: 18.08.2023)

Dobrý deň, ak ste zdedili peniaze poručiteľa, ktoré sp vedené na jeho účte, banka pri zrušení účtu a výplate zostatku na účte vám nestrhne žiadnu daň z dedičstva prípadne inú daň, lebo daň z dedičstva neexistuje. Táto bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004.

Pre výber peňazí resp. aj zrušenie účtu budete potrebovať dedičské uznesenie v originále, prípadne overenej kópii.

 


Podotázka: Daň z dedičstva ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, stojím pred dedením rodinného domu. Sme trojica súrodencov a jeden z nás má záujem o kúpu tohto rodinného domu po našej matke. Budem musieť platiť daň za peniaze, ktoré mi vyplatí môj brat za dom? Želám vám príjemný a úspešný deň.

Odpoveď: Daň z dedičstva ?

(odpoveď odoslaná: 01.08.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že dedičské konanie po mame ako poručiteľke nie je ukončené a že vy a vaši súrodenci, zrejme všetci, ste sa predbežne dohodli, že dom nadobudne v dedičskom konaní jeden z bratov. V tomto prípade ide o vzdanie sa dedičstva v prospech brata a to za náhradu vyplatením dohodnutej sumy, ktorá dohoda bude uvedená v uznesení o dedičstve. Príjem takto nadobudnutý nie je predmetom dane z príjmu, lebo vyplýva priamo z uznesenia o dedičstve.

 

Ak vaša mama

 


Trápi vás "Daň z dedičstva ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Daň z dedičstva ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, v marci mi zomrel otec. Jeho polovica domu mala byť rozdelená medzi mamu a mňa, avšak moja mama na dedičskom konaní dala celú túto jeho polovicu prepísať na mňa, teda na jeho dcéru. Musím podať daňové priznanie?

Odpoveď: Daň z dedičstva ?

(odpoveď odoslaná: 29.06.2023)

Dobrý deň, Podľa zákona o dani z nehnuteľností § 3 ods. 1 písm. b) sa daňovníkom stáva osoba, ktorá sa stala vlastníkom nehnuteľnosti na základe právoplatného rozhodnutia súdu alebo rozhodnutia iného orgánu v dedičskom konaní. Daňové priznanie podáva daňovník, ktorému vznikla povinnosť k dani z nehnuteľnosti - teda ten, ktorý sa stal vlastníkom nehnuteľnosti . Ak ste sa stali vlastníkom nehnuteľnosti na základe právoplatného dedičského rozhodnutia, musíte podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni, v ktorom ste sa stali vlastníkom nehnuteľnosti . Doklady, ktoré potrebujete pri podaní daňového priznania sú: doklad o právoplatnom dedičskom rozhodnutí a doklad o nadobudnutí vlastníctva nehnuteľnosti. 

Neznamená to ale, že budete platiť daň z príjmov. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Daň z dedičstva ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Spoluvlastník, dedičstvo po manželke

    Dobrý deň daň z dedičstva neexistuje a preto nebudete platiť žiadnu daň bodka nadobudnutie nehnuteľnosti oznámiť správcovi dane a prvý rok je potrebné ...

  • Daň z predaja zdedenej nehnuteľnosti

    Dobrý deň, potrebovala by som vedieť, či by som bola oslobodená od dane z ... s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa ...

  • Vzdanie sa dedičstva v prospech druhého dediča

    Je možné, aby otec zdedený majetok po matke hneď pri prvom pojednávaní daroval deťom a vyhol sa plateniu dane z dedičstva ? Podľa čoho sa vlastne daň z ...

  • Dedenie financií po predaji nehnuteľnosti

    Prosím o informáciu: Sú predmetom dedičstva financie získané predajom ... Čo sa týka dane, v Slovenskej republike bola daň z dedičstva zrušená. Rovnako ...

  • Ako sa vzdať dedičstva?

    Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže dedič urobiť len do jedného ... chcem sa spýtať, či zo zákona je povinné platiť daň z dedičstva alebo sme od tejto dane ...

  • Zrieknutie sa dedičstva a dlhy

    Daň z dedičstva už nie je, bola zrušená v roku 2004. ... dedením, nemáte povinnosť priznávať ho formou daňového priznania a teda ani platiť daň z tohto príjmu.

  • Je darovanie nehnuteľnosti oslobodené od daní ?

    Je darovanie v tomto prípade oslobodené od dani z príjmu? ďakujem ... nie je potrebné platiť daň z príjmu ani daň z dedičstva. Daň z dedičstva bola zrušená.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.