Máte
otázku?

Hmotná zodpovednosť za tovar


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Košice

Otázka: Hmotná zodpovednosť za tovar

Dobrý deň, 1. júla 2015 bola so mnou ukončená - konkrétne nebola predĺžená - pracovná zmluva uzatvorená na určitý čas (30. júna 2015) v 101 Drogerie. Dňa 9. septembra 2015 mi bola Slovenskou poštou doručená informácia o "Oznámenie o vykonaní fyzickej inventúry tovaru". Po doručení tejto správy som sa televízofne obrátila na referenta maloobchodu, aby som zistila, prečo mi doručili oznámenie o inventúre, keď som už viac ako dva mesiace nepôsobila v prevádzke. Zároveň som ho informovala, že sa na inventúru nedostavím. Tento pán mi odpovedal, že nemusím - že je to na mne, ale ak sa počas inventúry zistí, že na predajni chýba tovar, vymôžu sumu za chýbajúci tovar súdnou cestou. Rada by som sa teda opýtala, či majú právo žiadať moju účasť na inventúre a vymáhať od mňa sumu za chýbajúci tovar, keď v prevádzke nepôsobím už dva mesiace. Ako môže niesť zodpovednosť za tovar niekto, kto tam aktuálne nepôsobí? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Hmotná zodpovednosť za tovar

Dobrý deň, 

podľa zákonníka práce Inventarizácia sa musí vykonať pri uzatvorení dohody o hmotnej zodpovednosti, pri jej zániku, pri preradení zamestnanca na inú prácu alebo na iné pracovisko, pri jeho preložení a pri skončení pracovného pomeru.

Zároveň však platí, že Ak zamestnanec so spoločnou hmotnou zodpovednosťou, ktorého pracovný pomer sa skončil alebo ktorý bol preradený na inú prácu alebo iné pracovisko, alebo bol preložený, zároveň nepožiada o vykonanie inventarizácie, zodpovedá za prípadný schodok zistený najbližšou inventarizáciou na jeho predchádzajúcom pracovisku.

Ak ste nepožiadali o inventarizáciu podľa vyššie uvedeného odseku, budete zodpovedať za schodok. Určite máte spoločnú hmotnú zodpovednosť a škoda sa bude rozpočítavať, ak nejaká vznikne.

Odporúčam Vám ísť na inventarizáciu.

Trápi vás "Hmotná zodpovednosť za tovar" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Hmotná zodpovednosť za tovar (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o tom, že v priebehu mesiaca marca sa u nás vo firme bude konať inventúra. Mám podpísanú hmotnú zodpovednosť a obávam sa, že môžu nastať problémy. Vo firme sa za posledný rok vystriedalo približne deväť zamestnancov, navyše, minulý mesiac sme vymenili aj manažéra. Počas tohto obdobia sa neuskutočnila žiadna inventúra, preto by ma zaujímalo, či majú právo mi vypočítať zaplatenie za manko. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Hmotná zodpovednosť za tovar

(odpoveď odoslaná: 22.02.2021)

Dobrý deň,
zrejme vo Vašom prípade došlo k porušeniam viacerých ustanovení Zákonníka práce, keďže neboli vykonané intentarizácie pri zmene vo funkcii vedúceho alebo jeho zástupcu v zmysle ust. par. 184 ods. 2 Zákonníka práce, ako aj došlo ku skončeniu prac. pomerov, a odchádzajúci zamestnanci nepožiadali o vykonanie inventúry, náhrada prípadného schodku bude musieť byť zo strany zamestnávateľa rozpočítaná aj na zamestnancov, ktorých prac. pomer skončil a to v zmysle ust. par. 184 ods. 3 a par. 189 ods. 2  Zákonníka práce.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Hmotná zodpovednosť za tovar (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa zákonníka práce a hmotnej zodpovednosti zamestnanca. Chcela by som sa informovať, či môže mať zamestnanec hmotnú zodpovednosť za úsek na pracovisku, ktorý nespadá do jeho pracovnej náplne. Ďakujem vám veľmi pekne za promptnú odpoveď.

Odpoveď: Hmotná zodpovednosť za tovar

(odpoveď odoslaná: 15.09.2018)

Dobrý deň, 
na Vašu otázku uvádzame :

V otázke sa pýtate, či zamestnanec môže mať hmotnú zodpovednosť za úsek na pracovisku, ktorý nespadá do jeho pracovnej náplne.
Ak by sa jednalo len o všeobecnú zodpovednosť ako zamestnanca alebo vedúceho zamestnanca, potom sa jedná o jeho pracovné zaradenie, ktoré je špecifikované v pracovnej zmluve a pracovnej náplni.

Podľa ust. § 179 a nasl. Zákonníka práce platí, že "zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním. Zamestnávateľ je povinný preukázať zamestnancovo zavinenie okrem prípadov uvedených v § 182 a 185 /t.j. zodpovednosť za schodok a za stratu zverených predmetov/

(2) Zamestnanec zodpovedá aj za škodu, ktorú spôsobil úmyselným konaním proti dobrým mravom."


V otázke sa však pýtate na hmotnú zodpovednosť, ktorú Zákonník práce rieši v ust. § 182 ZP :  "Ak zamestnanec prevzal na základe dohody o hmotnej zodpovednosti zodpovednosť za zverené hotovosti, ceniny, tovar, zásoby materiálu alebo iné hodnoty určené na obeh alebo obrat, ktoré je povinný vyúčtovať, zodpovedá za vzniknutý schodok. V dohodách sa môže so zamestnancami súčasne dohodnúť, že ak budú pracovať na pracovisku s viacerými zamestnancami, ktorí uzatvorili dohodu o hmotnej zodpovednosti, zodpovedajú s nimi za schodok spoločne (spoločná hmotná zodpovednosť). 
(2) Dohoda o hmotnej zodpovednosti sa musí uzatvoriť písomne, inak je neplatná. 
(3) Zamestnanec sa zbaví zodpovednosti celkom alebo sčasti, ak preukáže, že schodok vznikol celkom alebo sčasti bez jeho zavinenia. 
(4) Ak nedostatky vzniknú v pracovných podmienkach zamestnancov so spoločnou hmotnou zodpovednosťou v súvislosti s tým, že bol na ich pracovisko zaradený iný zamestnanec alebo iný vedúci, prípadne zástupca vedúceho, alebo s tým, že niektorý zo zamestnancov od dohody o hmotnej zodpovednosti odstúpil, zamestnávateľ je povinný nedostatky odstrániť bez zbytočného odkladu."


Hmotná zodpovednosť sa obyčajne uzatvára so zamestnancom, ktorý má na starosti finančnú hotovosť, stravné lístky, jedná o zamestnancov obchodu všeobecne, pokladník vo firme, skladník a podobne.
Pokiaľ teda Váš zamestnanec nemá žiaden vplyv na tieto hodnoty a nejedná sa hotovosť, ceniny, zásoby materiálu, ktoré sú určené na obeh alebo obrat, potom nemôže byť spísaná ani dohoda  o hmotnej zodpovednosti.  Napríklad nemôže niesť hmotnú zodpovednosť za svoj písací stôl, pracovný odev a pod. 

Ak by bola pre Vás odpoveď nepostačujúca, môžete uviesť doplňujúcu otázku konkrétnejšie o čo sa vo Vašom prípade jedná. Vše osobné údaje /email, meno a pod./ nie sú nikdy zverejňované. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Hmotná zodpovednosť za tovar" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.