POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Hmotná zodpovednosť brigádnika


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Trenčín

Otázka: Hmotná zodpovednosť brigádnika

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, ako to je s hmotnou zodpovednosťou za peniaze, ktoré chýbajú v tržbe, v prípade, že som študent a pracujem v bare. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Hmotná zodpovednosť brigádnika

Dobrý deň,

dohoda o hmotnej zodpovednosti zamestnanca, ktorý pracuje na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru (teda aj dohody o brigádnickej práci študenta) nie je vylúčená. Podmienka je, aby ste mali viac ako 18 rokov a bola uzavretá písomne. Pokiaľ je medzi Vami uzavretá platná dohoda o hmotnej zodpovednosti, platí tu zodpovednosť zamestnanca za škodu s prezumpciou viny. To znamená, že zamestnávateľ Vám vznik škody nemusí preukazovať. Ste to práve Vy, kto by musel preukázať, že splnil všetky povinnosti a škodu nezavinil a že schodok vznikol konaním inej osoby. Podľa Zákonníka práce sa zamestnanec zbaví zodpovednosti celkom alebo sčasti, ak preukáže, že schodok vznikol celkom alebo sčasti bez jeho zavinenia.

 

Trápi vás "Hmotná zodpovednosť brigádnika" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Hmotná zodpovednosť brigádnika (Pracovné právo)

Dobrý deň, prosím Vás, ako ručí zamestnanec svojmu zamestnávateľovi v prípade škody, ak má uzatvorenú dohodu o vykonaní práce mimo pracovného pomeru? Pri trvalom pracovnom pomeru je to zo zákona 4-násobok hrubej mzdy, ale pri dohode o vykonaní práce mimo pracovného pomeru neviem. Ďakujem.

Odpoveď: Hmotná zodpovednosť brigádnika

(odpoveď odoslaná: 20.01.2021)

Dobrý deň,
Zákonník práce v tomto prípade nerozoznáva, či ide o zamestnanca na TPP, na dobu určitú alebo o zamestnanca, ktorý má podpísanú dohodu o vykonaní práce.

Podľa ust. § 186 a nasl.  Zákonníka práce platí :

"Rozsah a spôsob náhrady škody
§ 186
(1) Zamestnanec, ktorý zodpovedá za škodu, je povinný nahradiť zamestnávateľovi skutočnú škodu, a to v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predchádzajúceho stavu a ak túto škodu zamestnávateľ od zamestnanca požaduje.
(2) Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti, ktorú zamestnávateľ požaduje od zamestnanca, nesmie u jednotlivého zamestnanca presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu. Toto obmedzenie neplatí, ak ide o osobitnú zodpovednosť zamestnanca podľa § 182 až 185 alebo ak bola škoda spôsobená pod vplyvom alkoholu alebo po požití omamných látok alebo psychotropných látok.
(3) Ak bola škoda spôsobená úmyselne, môže zamestnávateľ okrem skutočnej škody požadovať aj náhradu ušlého zisku, ak by jej neuhradenie odporovalo dobrým mravom.
§ 187
(1) Ak škodu spôsobil porušením povinností aj zamestnávateľ, zamestnanec uhradí pomernú časť škody podľa miery svojho zavinenia.
(2) Ak zodpovedá zamestnávateľovi za škodu niekoľko zamestnancov, každý z nich uhradí pomernú časť škody podľa miery svojho zavinenia.
§ 188 : Pri určení škody na veci sa vychádza z ceny veci v čase vzniku škody."

Dôležité pri všeobecnej zodpovednosti zamestnanca za spôsobenú škodu je to, že je povinnosťou zamestnávateľa preukázať zamestnancovi, že za predmetnú konkrétnu škodu zodpovedá konkrétny zamestnanec.

Podľa ust. § 191 Zákonníka práce platí :

"(1) Zamestnávateľ môže požadovať od zamestnanca náhradu škody, za ktorú mu zamestnanec zodpovedá. Požadovanú náhradu škody určí zamestnávateľ.
(2) Zamestnávateľ prerokuje požadovanú náhradu škody so zamestnancom a oznámi mu ju najneskôr do jedného mesiaca odo dňa, keď sa zistilo, že škoda vznikla a že za ňu zamestnanec zodpovedá.
(3) Ak zamestnanec uzná záväzok nahradiť škodu v určenej sume a ak s ním zamestnávateľ dohodne spôsob náhrady, je zamestnávateľ povinný uzatvoriť dohodu písomne, inak je dohoda neplatná. Osobitná písomná dohoda nie je potrebná, ak škoda bola už uhradená.
(4) Požadovanú náhradu škody a obsah dohody o spôsobe jej úhrady s výnimkou náhrady škody nepresahujúcej 50 eur je zamestnávateľ povinný vopred prerokovať so zástupcami zamestnancov."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Hmotná zodpovednosť brigádnika (Pracovné právo)

Dobrý večer, pracujem v malom obchode s oblečením a striedam sa s kolegyňou každých 4 a 1/2 hodiny. Obe pracujeme na základe dohody o pracovnej činnosti. Problém spočíva v tom, že náš zamestnávateľ od nás žiada podpísanú hmotnú zodpovednosť, hoci inventúra ešte nebola ukončená. Má na to právo? Prosím o vaše stanovisko k tejto záležitosti. Ďakujem.

Odpoveď: Hmotná zodpovednosť brigádnika

(odpoveď odoslaná: 09.03.2019)

Dobrý deň, v otázke uvádzate, že pracujete na základe dohody, nepíšete druh dohody.

Do úvahy prichádzajú do úvahy tri druhy dohôd :
1./ Dohodu o vykonaní práce, ktorá je vymedzená výsledkom práce, zamestnávateľ môže uzatvoriť s fyzickou osobou, ak rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. Do rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce. Dohodu o vykonaní práce možno uzatvoriť najviac na 12 mesiacov. 
Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára písomne, inak je neplatná, v dohode o vykonaní práce musí byť vymedzená pracovná úloha, dohodnutá odmena za jej vykonanie, doba, v ktorej sa má pracovná úloha vykonať, a rozsah práce, ak jej rozsah nevyplýva priamo z vymedzenia pracovnej úlohy. Písomná dohoda o vykonaní práce sa uzatvára najneskôr deň pred dňom začatia výkonu práce.

2./ Dohoda o brigádnickej práci študentov, ktorú môže zamestnávateľ uzatvoriť s fyzickou osobou, ktorá má štatút žiaka strednej školy alebo štatút študenta dennej formy vysokoškolského štúdia podľa osobitného predpisu a ktorá nedovŕšila 26 rokov veku. Na základe dohody o brigádnickej práci študentov možno vykonávať prácu v rozsahu najviac 20 hodín týždenne v priemere; táto dohoda sa uzatvára na určitú dobu, najviac na 12 mesiacov

3./ Dohoda o pracovnej činnosti : Na základe dohody o pracovnej činnosti možno vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu najviac 10 hodín týždenne. Dohodu o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný uzatvoriť písomne, inak je neplatná. V dohode o pracovnej činnosti musí byť uvedená dohodnutá práca, dohodnutá odmena za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. Jedno vyhotovenie dohody o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi. 
Dohoda o pracovnej činnosti sa uzatvára na určitú dobu, najviac na 12 mesiacov.


Pre všetky tieto dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru /3 druhy ako ich uvádzame vyššie/, platí v zmysle ust. § 225 Zákonníka práce, že "zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi, s ktorým uzatvoril dohodu podľa § 223, za škodu spôsobenú zavineným porušením povinností pri výkone práce alebo priamej súvislosti s ním rovnako ako zamestnanec v pracovnom pomere. Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti nesmie presiahnuť tretinu skutočnej škody a nesmie byť vyššia ako tretina odmeny dohodnutej za vykonanie tejto práce okrem prípadov podľa § 182 až 185."
Musíme uviesť, že zamestnávateľ vo Vašom prípade žiada podpísanie dohody o hmotnej zodpovednosti z toho dôvodu, že pri vzniku schodku na hodnotách, ktoré ste povinné vyúčtovať/zásoby tovaru, hotovosť/, povinnosťou zamestnávateľa bude len preukázať existenciu a výšku schodku,  Vaša zodpovednosť za schodok bude daná na základe predmetnej dohody o hmotnej zodpovednosti a  vykonanej inventarizácie a teda, aby ste nezodpovedali za prípadný schodok, bude Vašou úlohou resp. povinnosťou, aby ste Vy ako zamestnankyne preukázali zamestnávateľovi, že za schodok nezodpovedáte. Zo ZP vyplýva, že zamestnanec sa zbaví zodpovednosti celkom alebo sčasti, ak preukáže, že schodok vznikol celkom alebo sčasti bez jeho zavinenia.

Zo zákona  platí, že dohoda o hmotnej zodpovednosti musí byť písomná, inak je neplatná.

Ak máte zodpovedať za zásoby tovaru a hotovosť, inventarizácia musí byť vykonaná.  

V súlade s ust., § 184 Zákonníka práce platí :

"(1) Inventarizácia sa musí vykonať pri uzatvorení dohody o hmotnej zodpovednosti, pri jej zániku, pri preradení zamestnanca na inú prácu alebo na iné pracovisko, pri jeho preložení a pri skončení pracovného pomeru. 
(2) Na pracoviskách, kde pracujú zamestnanci so spoločnou hmotnou zodpovednosťou, musí sa inventarizácia vykonať pri uzatvorení dohôd o hmotnej zodpovednosti so všetkými spoločne zodpovednými zamestnancami 
a) pri skončení všetkých týchto dohôd, 
b) pri preradení na inú prácu alebo preložení všetkých spoločne zodpovedných zamestnancov, 
c) pri zmene vo funkcii vedúceho alebo jeho zástupcu, 
d) na žiadosť ktoréhokoľvek zo spoločne zodpovedných zamestnancov pri zmene v ich kolektíve, 
e) pri odstúpení niektorého z nich od dohody o hmotnej zodpovednosti. 
(3) Ak zamestnanec so spoločnou hmotnou zodpovednosťou, ktorého pracovný pomer sa skončil alebo ktorý bol preradený na inú prácu alebo iné pracovisko, alebo bol preložený, zároveň nepožiada o vykonanie inventarizácie, zodpovedá za prípadný schodok zistený najbližšou inventarizáciou na jeho predchádzajúcom pracovisku."
 

Odporúčame dať Vašu dohodu podľa ZP dať prekontrolovať advokátovi.


Podotázka: Hmotná zodpovednosť brigádnika (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Pracujem ako rozvozár jedál a mám podpísanú hmotnú zodpovednosť. Ak by sa náhodou stalo, že by som poškodil auto - či už pri nehode alebo v iných súvislostiach - a majiteľ by od mňa žiadal peniaze za náhradu škody, môže to urobiť, aj keď nemá žiadne dôkazy ani písomné záznamy? Je to v súlade so zákonom alebo proti nemu? Môže žiadať od mňa peniaze alebo nie? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Hmotná zodpovednosť brigádnika

(odpoveď odoslaná: 08.03.2019)

Dobrý deň,

dohoda o hmotnej zodpovednosti sa môže vzťahovať len veci dané zamestnancovi na obeh. Podľa § 182 ods.1 Zákonníka práce 

Ak zamestnanec prevzal na základe dohody o hmotnej zodpovednosti zodpovednosť za zverené hotovosti, ceniny, tovar, zásoby materiálu alebo iné hodnoty určené na obeh alebo obrat, ktoré je povinný vyúčtovať, zodpovedá za vzniknutý schodok. V dohodách sa môže so zamestnancami súčasne dohodnúť, že ak budú pracovať na pracovisku s viacerými zamestnancami, ktorí uzatvorili dohodu o hmotnej zodpovednosti, zodpovedajú s nimi za schodok spoločne (spoločná hmotná zodpovednosť).

Toto ustanovenie sa vzťahuje napr. na peniaze, stravné lístky a iné hodnoty a pod. Dohoda o hmotnej zodpovednosti sa nemôže vzťahovať na automobil. 

Ak by ste ho poškodili napr. pri autonehode a preukázalo by sa Vaše zavinenie (nie vina druhého vodiča) potom by od Vás mohol žiadať náhradu škody. Avšak tým, že ste brigádnik, platí pre Vás podľa zákona limit, čo sa týka náhrady škody. Podľa § 225 ods. 1 Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi, s ktorým uzatvoril dohodu podľa § 223, za škodu spôsobenú zavineným porušením povinností pri výkone práce alebo priamej súvislosti s ním rovnako ako zamestnanec v pracovnom pomere. Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti nesmie presiahnuť tretinu skutočnej škody a nesmie byť vyššia ako tretina odmeny dohodnutej za vykonanie tejto práce okrem prípadov podľa § 182 až 185.

Ak ste teda spôsobili škodu z nedbanlivosti a preukáže sa Vaše zavinenie, je zamestnávateľ povinný s Vami škodu prerokovať, oznámiť Vám výšku, ale nárok má len na 1/3 škody maximálne 1/3 z dohodnutej odmeny.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Hmotná zodpovednosť brigádnika" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.