Máte
otázku?

Družstevný byt a vysporiadanie BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Banská Bystrica

Otázka: Družstevný byt a vysporiadanie BSM

Dobrý deň. Som rozvedená. V roku 1989 som s prvým manželom nadobudla dvojizbový družstevný byt, ktorý sme v roku 1994 prepísali na našu staršiu dcéru. Tá vtedy mala 7 rokov. Rozviedli sme sa v roku 2002. V roku 2004 som sa vydala za druhého manžela, avšak dcéra mi v roku 2006 byt v družstve prepísala späť na mňa. V roku 2013 sme byt od bytového družstva odkúpili a v auguste 2015 sme kvôli konsolidácii úveru zo stavebného sporiteľstva založili byt banke. Takýmto spôsobom sa ten stavebný úver vo výške 24 000 € splatil. Z banky SLSP sme si vzali hypotéku vo výške 28 000 €. Z tejto sumy sme použili 4 000 € na rekonštrukciu bytového jadra. Dňa 27. 3. 2017 sme sa s druhým manželom rozviedli. Hypotéka bola písaná na exmanžela, pričom som ja spoludlžníkom. Od decembra 2016 si na hypotéku bola nutná moja samostatná úhrada nakoľko nežijeme spolu. Svojich dvoch detí exmanžel prispieval od januára do marca 70 € mesačne. Teraz si nárokuje vyplatenie z bytu. Máme ešte na úver auto v hodnote 11 000 €, ktoré je písané na mňa. Splátky vo výške 154 € mesačne mám ešte na 5 rokov. Tie mi hradí môj bývalý manžel. Ešte tu máme úver s Primabankou vo výške 7 500 € na 7 rokov. Hľadám poradenstvo, ako mám postupovať, aby mi byt zostal a nemusela som exmanželovi nič vyplácať, nakoľko si všetky poplatky hrádzam sama. Ďakujem.

Odpoveď: Družstevný byt a vysporiadanie BSM

Dobrý deň, pokiaľ ste družstevný byt nadobudli tak, že patril iba Vám a až následne ste ho odkúpili s manželom, potom sa s tým dá niečo robiť, mám na mysli postupovať tak, aby Vám zostal tento byt best povinnosti vyplatiť manžela. Sú dve cesty, ktorými môžete ísť. To, že to bol družstevný byt hrá pri vysporiadaní BSM veľkú úlohu. 

Zvoľte si však advokáta, ktorý sa v tom vyzná. Môžete sa obrátiť aj na niektorého z našich advokátov, ktorý Vám ochotne poradí. 

Trápi vás "Družstevný byt a vysporiadanie BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Družstevný byt a vysporiadanie BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.