POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Doživotné právo užívania domu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Doživotné právo užívania domu

Dobrý deň, žijeme v dome, ktorý bol darovaný darovacou zmluvou s podmienkou, že strýko so svojou ženou majú doživotné užívanie. Oni však žijú v meste v byte a do domu chodia len cez deň a tu nespia. Strýko je však alkoholik. Keď príde, nadáva, že som mu ukradla dom, že som zlodej a hovorí ďalšie neslušnosti. Vždy je úplne opitý, nevie dokonca ani pevne stáť na nohách. Fajčí 20 cigariet denne v dome, minulý mesiac nechal dom niekoľko dní odomknutý, pretože bol opitý a zabudol ho zamknúť. Navštevuje nás tu aj s kamarátom, ktorý s ním pije. Oba tu kričia, že nám vziať naspäť dom, atď. Aj keď by som odišla, investovali sme do prerábky všetkého približne 50 000 eur. Nemalo tu ani kúrenie, okná boli staré. Keď sa snažím s ním normálne rozprávať, vždy je opitý a nedá sa s ním dohodnúť. Chcela by som sa opýtať, pod akými podmienkami by bolo možné mu odobrať doživotné užívanie, keďže nám neustále spôsobuje problémy. Som ochotná aj odsťahovať sa, pokiaľ by mi zaplatil za prerábku. Ako by som mala podľa Vás postupovať? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Doživotné právo užívania domu

Dobrý deň,
v otázke neuvádzate, kedy Vám bol RD darovaný. V otázke uvádzate, že bolo zriadené vecné bremeno spočívajúce v práve doživot. užívania a bývania v RD, ktoré sa zrejme využíva len obmedzene resp. len cez deň. V otázke neuvádzate, či v predmetnom RD aj bývate aj Vy ako vlastníčka. Poukazujeme preto na ust. § 109 Obč. zákonníka :

"Právo zodpovedajúce vecnému bremenu sa premlčí, ak sa desať rokov nevykonávalo."

Možnosťou v tomto smere by bolo, aby ujo ako oprávnený z vecného bremena spísal prehlásenie, že RD neužíva a preto vecné bremeno zaniklo zo zákona uplynutím doby 10 rokov, ktorú listinu s úradne overeným podpisom oprávneného z vecného bremena, by ste doručili na katastrálny odbor.

Z ust. § 151n/ ods. 3 Obč. zákonníka ďalej vyplýva, že aj  osoba oprávnená z vecného bremena je povinná znášať primerane náklady na zachovanie a opravu veci; ak však vec/nehnuteľnosť/ užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania.  Ujo ako oprávnený z vecného bremena sa na nákladoch nepodieľa, potom riešením by bolo podať žalobu na súd o zrušenie vecného bremena.

Treťou možnosťou by bolo písomne dohodnúť sa na zrušení vecného bremena za fin. náhradu, čo zrejme by bolo pre Vás z fin. hľadiska nie najpriaznivejšiue riešenie.

Odporúčame kontaktovať advokáta.

Trápi vás "Doživotné právo užívania domu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Doživotné právo užívania domu (Občianske právo)

Dobrý deň, ako potenciálny kupujúci nehnuteľnosti (rodinného domu) mám niekoľko otázok týkajúcich sa slovenského práva. Rodinný dom vlastní pán J., ktorý drží 2/3 podiel a jeho sestra má 1/3. Sestra má obmedzenú právnu spôsobilosť a jej opatrovníčka je ich matka. Preto predaj jej podielu vyžaduje súhlas súdu. Na dome je zriadené vecné bremeno in personam na doživotné a bezplatné užívanie pre ich matku. Syn by chcel dom predať a zabezpečil svojej matke náhradné bývanie vo forme mestského bytu s nájomnou zmluvou na dobu neurčitú. Mesto ako podmienku stanovilo, aby bol nájom splácaný riadne a včas. Syn potom plánuje podať návrh na súd s cieľom zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu pre matku. Je tento postup správny a bude úspešný pred súdom? Nebude následne kúpna zmluva neplatná alebo nebudeme musieť kúpiť dom s právom doživotného užívania pre matku? Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Doživotné právo užívania domu

(odpoveď odoslaná: 02.02.2024)

Dobrý deň, predávajúci sa môžu na zrušení vecného bremena v prospech svojej matky s matkou dohodnúť, a to formou zmluvy o zrušení vecného bremena, nemusí to riesiť súdnou cestou - podaním žaloby. Takýto úkon však bude podliehať schváleniu súdom, nakoľko jeden z povinných vecného bremena je človek s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony - sestra. Navyše, nakoľko túto sestru zastupuje matka, ktorá je oprávnená z vecného bremena a je teda v konflite záujmov, pri schválení tohto právneho úkonu na súde bude nevyhnunté ustanoviť sestre opatrovníka. Potom, čo súd tento návrh na schválenie zmluvy schváli, môžete zmluvu podpísať a podať na kataster. Uvedená zmluva musí byť písomná, pričom je nevyhnutné podať aj návrh na výmaz vkladu tohto vecného práva. Následne môžete uzavrieť s predávajúcimi kúpnu zmlvuu na dom, na ktorom už nebude viaznuť žiadne vecné bremeno.Tento úkon však taktiež bude podliehať schváleniu súdom. Postup bude rovnaký, ako sme popísali vyššie s tým, že sestre už nebude nutné ustanoviť nového opatrovníka, bude ju môcť zastupovať jej matka, ktorá je jej opatrovníčkou , nakoľko potom už v konflikte záujmov nebude. Ak by ste potrebovali so zmluvou pomôcť, neváhajte sa obrátiť na advokáta. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Doživotné právo užívania domu (Občianske právo)

Dobrý deň, pred pol rokom nám zomrela mama. Ešte za života darovala dom mne a sestre. Vo veci však bolo ustanovené vecné bremeno pre otčima a chorého brata. Bohužiaľ otčim sa začal správať neprijateľne, nadáva každému, je nepríjemný a vulgárny. Kvôli jeho správaniu k nám už takmer nik na návštevu nechodí. Rád by som vedel, ako je možné zrušiť jeho doživotné právo. Na náklady domácnosti, ako sú voda či elektrina, neprispieva. Podľa neho sme odpad. Vopred vďaka za radu.

Odpoveď: Doživotné právo užívania domu

(odpoveď odoslaná: 17.11.2021)

Dobrý deň,
vo Vami uvádzanom prípade prichádzajú do úvahy dve možnosti. Buď sa s otčimom na zrušení vecného bremena dohodnete alebo ak nie je prichádza do úvahy jeho zrušenie už iba súdnou cestou. Nakoľko v zmysle zákona platí, že ak v dôsledku zmeny pomerov nastane hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno zrušuje alebo obmedzuje za primeranú náhradu. Rovnako tiež platí, že ak pre zmenu pomerov nemožno spravodlivo trvať na vecnom plnení, súd môže rozhodnúť, aby sa namiesto vecného plnenia poskytovalo peňažné plnenie. Vzhľadom na uvedené, Vami uvádzané skutočnosti považujeme za dôvodné pre zrušenie vecného bremena aj súdnou cestou. 

 


Podotázka: Doživotné právo užívania domu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Rodičia mi darovali chalupu, ale majú tam doživotné právo. Kvôli tomuto mi banka nedá hypotéku. Je možné toto právo zrušiť? Ale zároveň by som chcela nájsť inú formu ochrany pre nich. Ďakujem.

Odpoveď: Doživotné právo užívania domu

(odpoveď odoslaná: 28.01.2021)

Dobrý deň,

vecné bremeno sa dá zrušiť dohodou, ktorú uzavrie povinný z vecného bremena a oprávnený z vecného bremena (podpis oprávneného na zmluve musí byť úradne osvedčený). Následne sa dá bremeno zriadiť len vo forme obligačného záväzku, taký záväzok by sa potom nevpisoval do listu vlastníctva , teda by ani nebol problémom pri vybavení hypotéky.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Doživotné právo užívania domu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.