Máte
otázku?

Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu?

Dobrý deň. Pracujem v súkromnej firme ako zoraďovačka. V novembri som utrpela úraz, na dôsledky ktorého som bola na nemocenskej až do 15. apríla. Keď som mala nástupiť do práce, majiteľ mi nariadil čerpať dovolenku do odvolania. Upozornil ma, že pri nástupe do práce ma preradí na inú, menej platenú pozíciu, s čím nesúhlasím. Som 55-ročná vdova, ktorá žije sama. Môžete mi poradiť, ako by som mala postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu?

Dobrý deň, v zmysle § 54 Zákonníka práce, dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne. Taktiež platí, že vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne, a to v prípadoch ustanovených v zákone. Týmto prípadom je prípad, kedy je zamestnávateľ povinný preradiť zamestnanca na inú práce a to ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva alebo je to nevyhnutné podľa lekárskeho posudku alebo rozhodnutia orgánu verejného zdravotníctva v záujme ochrany zdravia iných osôb pred prenosnými chorobami alebo je to nevyhnutné podľa právoplatného rozhodnutia súdu alebo iného príslušného orgánu alebo zamestnanec pracujúci v noci na základe lekárskeho posudku je uznaný za nespôsobilého na nočnú prácu alebo tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena pracujúca v noci požiada o preradenie na dennú prácu. V iných prípadoch Vás môže zamestnávateľ preradiť na inú prácu len s Vašim súhlasom. 

Trápi vás "Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu? (Pracovné právo)

Dobrý deň, môže ma zamestnávateľ preradiť na inú pracovnú pozíciu v rámci inej organizácie s iným IČO? Mám na mysli situáciu, keď zamestnávateľ zatvára prevádzku, vrátane celého podniku. Ďakujem.

Odpoveď: Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu?

(odpoveď odoslaná: 03.03.2024)

Dobrý deň, môže, ale Vy nemusíte súhlasiť. 

Ak pre Vás toto preradenie bude pre Vás predstavovať veľkú zmenu, čo sa týka Vášho miesta výkonu práce a výšky Vašej mzdy, tak nemusíte predmetnú zmenu podstúpiť.

V prípade, že by ste nesúhlasili, tak by to pre Vás znamenalo skončenie Vášho pracovného pomeru. Váš zamestnávateľ by Vám dal výpoveď s nárokom na odstupné vo výške podľa Vašich odpracovaných rokov u neho. 

Podľa § 63 ods. 1 písm. a) bod 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje."

Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume  a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,  b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,  c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,  d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu? (Pracovné právo)

Dobrý deň, po trojmesačnej PN som sa vrátila do zamestnania, kde pracujem už 12 rokov ako žeriavnička. Môj vedúci mi v ten deň oznámil, že ma presúva na inú pozíciu, a to viazača bremien. Opýtala som sa ho na dôvod môjho preradenia, keďže mám pracovnú zmluvu na pozíciu žeriavníka. Tvrdil mi, že moje miesto je obsadené, čo však nie je pravda. Poslal ma na preventívnu prehliadku na pozíciu viazača bremien, ktorú som neprešla. Ešte v ten deň mi zrušil štvrtú smenu. Na druhý deň mi prikázal prísť na rannú smenu. Po príchode do práce mi dal náhradnú prácu — zametanie dielne a upozornil ma, že ak ju odmietnem, poruším pracovnú disciplínu a môžem dostať kárné opatrenie. Choval sa ku mne arogantne a povedal mi, že cez neho sa na žeriav nedostanem a môžem podať aj výpoveď. Na konci smeny mi oznámil, že v pondelok pôjdem na iné pracovisko a mám sa hlásiť u dotyčného vedúceho. Až neskôr som zistila, že na pracovisku budem musieť aj viazať bremena, čo pre zdravotný stav nemôžem a on to vedel, napriek tomu ma tam dal pracovať. Čo mám robiť? Na koho sa mám obrátiť, keď som nepochodila ani u vedúceho prevádzky? Ďakujem.

Odpoveď: Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu?

(odpoveď odoslaná: 05.12.2022)

Dobrý deň,

ak máte pracovnú zmluvu na žeriavničku, tak nemusíte vykonávať inú prácu. Je to prekážka na strane zamestnávateľa, ak nemajú pre Vás prácu žeriavničky. Museli by Vám dať výpoveď a tiež odstupné. 

Oni chcú, aby ste dali sama výpoveď, vtedy by neplatili žiadne odstupné. 

Ak Vám nepridelia prácu podla pracovnej zmluvy, tak listom (doporučeným) ich vyzvite, že nech Vám prideľuju prácu podľa pracovnej zmluvy. Môžete odmietnuť pracovať na pozícii, ktorú nemáte v zmluve.

Nie je to ani porušenie pracovnej disciplíny.


Podotázka: Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu? (Pracovné právo)

Dobrý deň. Momentálne som na materskej dovolenke a môj šéf mi zavolal, aby mi oznámil, že pri nástupe do práce ma preradí z pozície majstra na pozíciu robotníka. Očakáva sa tiež, že sa mi zníži plat. Ani mi nedal žiadne písomné stanovisko, ani mi to nevysvetlil. Pozícia majstra sa nezrušila, má tam za mňa náhradu. Ako by som mala postupovať?

Odpoveď: Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu?

(odpoveď odoslaná: 18.12.2020)

Dobrý deň,

v zmysle § 55 Zákonníka práce zamestnávateľ nesmie bez súhlasu zamestnanca meniť jeho druh práce, miesto výkonu práce či mzdové podmienky. K zmene pracovných podmienok môže dôjsť len na základe dohody oboch strán. Zamestnávateľ je povinný vopred prerokovať so zamestnancom dôvod preradenia na inú prácu a dobu, počas ktorej má preradenie trvať.

Ak preradením zamestnanca dochádza k zmene pracovnej zmluvy, zamestnávateľ je povinný vydať mu písomné oznámenie o dôvode preradenia na inú prácu a o jeho trvaní.

Taktiež z § 157 Zákonníka práce vyplýva, že ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ho na pôvodnú prácu a pracovisko.

Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ho na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku. Na základe vyššie uvedeného môžete u zamestnávateľa namietať preradenie na inú pozíciu.

Ak Vám nebude prideľovať prácu podľa pracovnej zmluvy, nemusíte robiť tú prácu a je to prekážka na strane zamestnávateľa.


Trápi vás "Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu? (Pracovné právo)

Dobrý deň. Mám nezvyčajný problém. Nikdy som si nemyslel, že budem v práci žiadať o zníženie platu. Myslím si, že na terajšej pozícii šéfkuchára som nedocenený, ale pri vyjednávaní o zvýšení platu som neuspel. Rozhodol som sa teda nájsť inú prácu (čo môj zamestnávateľ nevie) a zatiaľ chcem požiadať o preradenie na pozíciu kuchára na nepretržitej smene. Mám veľkú zodpovednosť a len o 40 eur vyšší plat ako kuchári. Teraz, keď sú zo zákona príplatky za soboty a nedele, tak s príplatkami zarábajú rovnako ako ja. Táto pozícia sa mi teda vôbec neoplatí. Môže mi to zamestnávateľ odmietnuť? Náhradu za mňa určite nemá. Ide o veľkú medzinárodnú firmu a prevádzku s dvanástimi zamestnancami.

Odpoveď: Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu?

(odpoveď odoslaná: 10.06.2018)

Dobrý deň,

dosiahnutie preradenia na inú prácu nie je vylúčené, avšak vzhľadom na to, že by sa tým menil obsah pracovnej zmluvy, je potrebné aby s tým súhlasili obe strany, teda Vy ako zamestnanec a rovnako aj zamestnávateľ. Donútiť ho, aby Vás preradil na pozíciu kuchára nie je možné. Podľa ustanovenia § 54 Zákonníka práce Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne.

Ak Vám nevyhovie a rovnako Vám ani nezvýši plat a Vám podmienky nevyhovujú bude asi jediným riešením skutočne ukončenie pracovného pomeru



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradiť na inú, menej platenú prácu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.