POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?

Dobrý deň, vlastním dom, ktorý som nadobudol darovacou zmluvou. Bývame v ňom spoločne s manželom, našou osem mesačnou dcérkou a ujom, ktorý má právo doživotného užívania. Problém vzniká, keďže ujo má zlé životné návyky. Pije veľmi veľa a nesprchuje sa, navyše nedávno sa mu zhoršil zdravotný stav natoľko, že už sem-tam nevie, čo robí. Napríklad, občas nám močí do kuchynského drezu. Takéto správanie mi veľmi znepríjemňuje život a preto by som ho chcel umiestniť do domova sociálnych služieb. Avšak, on tam nechce ísť. Existuje nejaký spôsob, ako ho bez jeho súhlasu dostať do domova a zbaviť sa tak vecného bremena?

Odpoveď: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?

Dobrý deň, v prípade, že sa na zrušení vecného bremena nedohodnete, môžete sa pokúsiť o zrušenie vecného bremena súdnym rozhodnutím v zmysle ustanovenia § 151p ods. 3 Občianskeho zákonníka. Podľa uvedeného, ak zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno za primeranú náhradu obmedzuje alebo zrušuje. Ak pre zmenu pomerov nemožno spravodlivo trvať na vecnom plnení, môže súd rozhodnúť, aby sa namiesto vecného plnenia poskytovalo peňažné plnenie. Taktiež platí, že výkon práv a povinností vyplývajúcich z občianskoprávnych vzťahov nesmie bez právneho dôvodu zasahovať do práv a oprávnených záujmov iných a nesmie byť v rozpore s dobrými mravmi.

Trápi vás "Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, pred dvomi rokmi som zriadil vecné bremeno doživotného bývania a užívania na môj byt. V medzičase bol byt zmenený na kancelárske priestory. Môžem sa teda na súde domáhať zrušenia vecného bremena z dôvodu zmeny účelu bytu z obytného priestoru na kancelárske priestory? Ďakujem.

Odpoveď: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?

(odpoveď odoslaná: 29.03.2024)

Dobrý deň, zrušenie vecného bremena doživatného bývania z dôvodu zmeny účelu nehnuteľnosti z obytného priestoru na kanceláriu je možné domáhať sa na súde, pokiaľ došlo k tzv. zmene pomerov, ktorá má vplyv na možnosť využívania práva zodpovedajúceho vecnému bremenu. Podľa judikatúry Najvyššieho súdu ČR je pri rozhodovaní o zrušení alebo obmedzení vecného bremena v dôsledku zmeny pomerov potrebné posúdiť všetky okolnosti prípadu. Treba najprv overiť, či skutočne došlo k zmene pomerov a v prípade kladnej odpovede zvážiť, do akej miery táto zmena ovplyvnila využívanie nehnuteľnosti a ujmu, ktorá by oprávnenému z takého opatrenia vznikla, a porovnať ju s ujmou, ktorú zmena pomerov spôsobila vlastníkovi zaťaženej nehnuteľnosti. Pokiaľ ide o vašu situáciu, zmena účelu bytu na kancelárske priestory by mohla byť vnímaná ako zmena pomerov, ktorá ovplyvňuje využívanie bytu v súlade s vecným bremenom. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebujem radu ohľadom kúpy bytu s vecným bremenom. 11 rokov dozadu zomrela manželovi mamina. Jeho otec v ňom vlastnil polovicu, traja synovia podedili 1/8 (1/8 zdedil aj svokor), ktorej sa písomne vzdali bez nároku na vyplatenie v prospech otca. Manžel ostal v rodičovskom byte, po našej svadbe mu jeho otec byt daroval (s vecným bremenom práva užívania bytu, nič iné). Svokor sa následne odsťahoval do bytu, na ktorý mu manžel prispieval, ponúkali sme mu pomoc, snažili sa udržovať vzťahy v norme, o čom máme aj doklad (výpis z účtu, fotky, smsky). Pár týždňov dozadu jeden z bratov prišiel a začal si robiť nárok na tretinu z nášho bytu. Zmanipuloval manželovho otca, že sa má nasťahovať do bytu, znepríjemňovať nám život a žiadať zrušenie darovania. Manželovmu otcovi sme nikdy nebránili vstúpiť do bytu, má od neho kľúče, avšak nechceme s ním žiť, pretože máme 2 ročného syna a svokor pije. Manželov brat vie, že jediná páka je to, že sa nasťahuje svokor k nám, pretože z právneho hľadiska je všetko na našej strane. Dostala sa k nám informácia, že ak by prišlo tomu, že nás svokor zažaluje, že sme porušili dohodu, že sme sa k nemu správali v rozpore s dobrými mravmi (máme dôkazy, že nie), môžeme predísť strate bytu tým, že by manžel daroval byt mne, resp. by som ho od neho kúpila ja. V tom prípade by povinnosti ohľadom svokra prešli na mňa, avšak ak by súd vyhral, nemohol by žiadať už späť byt, ale iba finančnú kompenzáciu, je to pravda? A ak áno, musí byť prítomný pri kúpe /darovaní bytu alebo len stačí, keď bude o tom upovedomený? Resp. je potrebný jeho súhlas na darovanie/kúpu? Ďakujem a prajem pekný deň.

Odpoveď: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?

(odpoveď odoslaná: 12.08.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že výlučným vlastníkom bytu je váš manžel na základe z časti na základe dedenia a z časti na základe darovacej zmluvy, pričom darcom bol jeho otec. Na byte viazne vecné bremeno práva dožitia otca vášho manžela.

Uvádzame, že brat vášho manžela pokiaľ sa vzdal dedičstva v prospech svojho otca, vášho svokra, a to bez povinnosti vyplatenia dedičského podielu, nemá žiadny právny nárok na byt.

Riešenie vami uvedeného problému nespočíva v tom, že by vám manžel byt daroval alebo predal ako manželke, keďže vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania svokra zostáva zachované a prechádza no nového vlastníka nehnuteľnosti.

Pokiaľ ide o vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania svokra v byte, ktorého vlastníkom je váš manžel, predpokladáme, že svokor sa odsťahoval do iného bytu pred menej ako 10 rokmi. Uvádzame to z dôvodu, že v zmysle ust. § 107 Obč. zákonníka platí, že ak sa "právo zodpovedajúce vecnému bremenu sa premlčí, ak sa desať rokov nevykonávalo."

Riešením vecného bremena vo vašom prípade je dohoda o zrušení vecného bremena a to z dôvodu, že svokor býva v inom byte /neuvádzate právny vzťah svokra k tomuto inému bytu/, a to za prípadnú finančnú náhradu v prospech svokra.

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta na zrušenie vecného bremena.


Podotázka: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, kúpila som byt, v ktorom má moja matka doživotné užívanie. Matka chce ísť do domova dôchodcov a ja by som chcela byt predať. Viete mi prosím poradiť, ako je možné zrušiť doživotné užívanie?

Odpoveď: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?

(odpoveď odoslaná: 09.04.2023)

Dobrý deň, riešenie Vami uvedeného problému je jednoduché :

Spíšete dohodu o zrušení vecného bremena spočívajúceho v práve doživotného bývania a podáte návrh na výmaz vecného bremena do katastra nehnuteľností.

Uvádzame, že ak by mama bola umiestnená v soc. zariadení - domov dôchodcov, následne platí ust. § 3 ods. 9  zákona o hlásené pobytu občanov SR :

"Zariadenia sociálnych služieb,4a) v ktorých sa poskytuje bývanie, sú povinné dať písomný súhlas na prihlásenie na trvalý pobyt občanom, ktorí sú v nich celoročne umiestnení; súhlas vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti podľa odseku 8 písm. d) sa v týchto prípadoch nevyžaduje."


Trápi vás "Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, moja babička mi darovala byt s vecným bremenom, ktoré predstavuje bezplatné dožitie. Zo zdravotných dôvodov však teraz musí ísť do domova dôchodcov. V zmluve o tomto domove musím byť zapísaná ako zákonný zástupca v prípade jej úmrtia alebo na doplatok v prípade zvýšenia nákladov. Babička by chcela zrušiť vecné bremeno a predložila návrh, že predám darovanú nehnuteľnosť a zo získanej sumy jej poskytnem čiastku 20 000 eur. Ak by sa vecné bremeno zrušilo, chcela by som vedieť, na koho prechádza povinnosť sa o ňu starať a prispievať na zvýšené náklady domova dôchodcov. Má totiž syna, ktorý žije v Čechách. Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?

(odpoveď odoslaná: 20.03.2023)

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame, že samotné zriadenie vecného bremena spočívajúce v práve doživotného užívania nehnuteľnosti neznamená súčasne, že obdarovaný je povinný sa o darcu starať doživotne v predmetnom byte. Stará mama Vás nemôže ani právnou cestou donútiť, aby ste dom predali. Môže sa v zmysle ust. §  630 Obč. zákonníka domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k darcovi alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

Nevieme, či chcete následne po umiestnení starej matky do soc. zariadenia predmetný byt predať. Uvádzame, že samotné zriadenie vecného bremena so zápisom v LV znižuje hodnotu nehnuteľnosti o určité percentá, čo by vedel  vypočítať súdny znalec v znaleckom posudku.

Uvádzame tiež, že stará matka nie je povinná zo zákona súhlasiť so zrušením vecného bremena dohodou bez náhrady. Jej oprávnením by bolo pýtať za zrušenie vecného bremena čiastku, ktorá zodpovedá zníženiu hodnoty nehnuteľnosti z dôvodu práve trvania vecného bremena. Konkrétnu sumu by Vám vedel povedať súdny znalec. Avšak ak nechcete predať nehnuteľnosť, potom sme názoru, že otázka zrušenia vecného bremena je bezpredmetná, resp. je to vecou dohody Vás a starej matky.

Ak bude umiestnená v soc. zariadení, soc. zariadenie je zo zákona povinné ju prihlásiť k trvalému pobytu v uvedenom zariadení, ale len na základe jej žiadosti, čo vyplýva  ust. § 3 ods. 9 zákona o hlásení pobytu občanov SR :

"Zariadenia sociálnych služieb,4a) v ktorých sa poskytuje bývanie, sú povinné dať písomný súhlas na prihlásenie na trvalý pobyt občanom, ktorí sú v nich celoročne umiestnení; súhlas vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti podľa odseku 8 písm. d) sa v týchto prípadoch nevyžaduje."

 

 


Podotázka: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu? (Občianske právo)

Dobrý deň,
rad by som sa spýtal otázku k zrušenia doživotného práva užívania zapísaného v katastri na otcovu priateľku. V roku 2016 nám (deťom syn a dcéra) otec daroval darovacou zmluvou dom aj s pozemkom. Otec v dome býva aj s priateľkou o 30 rokov mladšou od otca teda približne v rovnakom veku ako sme my súrodenci. V roku 2015 kým bol otec vlastníkom domu dal svojej priateľke doživotné právo užívania na dom nie na pozemok. Jeho priateľka vlastní byty, ktoré prenajíma a užíva teda žije v dome s otcom a taktiež investuje do opráv alebo údržby okolo domu. Dom by sme po smrti otca chceli užívať alebo predať. Moja otázka znie, či doživotné právo užívania by nemalo byt určené len pre rodinných príslušníkov? Teda cudzie osoby ako priateľka nášho otca z etického aj zákonného hľadiska je alebo nie je oprávnená užívať dom po smrti otca? Je paragraf alebo zákon "doživotné právo užívania" myslený výlučne len pre rodinných príslušníkov? Ako môžeme zrušiť doživotné právo užívania a dohodnúť sa s ňou na ďalších podmienkach fungovania po smrti otca. Rešpektujeme otcovu priateľku a radi by sme jej umožnili po smrti otca, aby v dome mohla bývať ešte 1 rok a potom by sme s domom a pozemkom už naložili ako uznáme za vhodné bez toho, aby sme si pýtali dovolenie od otcovej priateľky. Otcova priateľka ani otec nesúhlasí so zrušením jej doživotného práva užívania na dome. Dom ani pozemok týmto pádom nemôžeme užívať počas nášho života.
Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpoveď: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?

(odpoveď odoslaná: 27.10.2022)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že v čase, keď bol Váš otec vlastníkom nehnuteľnosti, bol zo zákona oprávnený zriadiť vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného užívania a bývania v prospech kohokoľvek, nemusí ísť o pokrvného rodinného príslušníka. Váš otec nesúhlasí so zrušením vecného bremena, k čomu uvádzame, že otec nie je vlastníkom nehnuteľnosti a preto otázka jeho súhlasu resp. nesúhlasu so zrušením vecného bremena je bezpredmetná. Vy spolu so sestrou ste vlastníkmi nehnuteľnosti, a preto je otázka zrušenia vecného bremena je otázkou dohody medzi Vami ako povinnými z vecného bremena a priateľkou otca ako oprávnenou z vecného bremena.

Ak by došlo k úmrtiu Vášho otca, dom a pozemok nebude predmetom dedenia, lebo otec nie je ich vlastníkom. Ak by Váš otec zomrel a Vy by ste chceli dom predať, toto je právne možné, lebo samotné vecné bremeno prechádza na nového vlastníka nehnuteľnosti. Vy ako budúci predávajúci nebudete potrebovať súhlas osoby oprávnenej z vecného bremena na predaj domu a pozemku, len samotná okolnosť, že na nehnuteľnosti viazne vecné bremeno znižuje trhovú hodnotu nehnuteľnosti. Následne bude vecou budúceho vlastníka nehnuteľnosti ako sa dohodne s osobou oprávnenou z vecného bremena na jeho zrušení.

V otázke uvádzate, že priateľka Vášho otca hoc je len oprávnenou z vecného bremena investuje do nehnuteľnosti, ktorá nie je jej vlastníctvom a to zrejme bez Vášho súhlasu ako vlastníkov nehnuteľnosti. Uvádzame, že samotné vecné bremeno priateľku Vášho otca neoprávňuje nehnuteľnosť rekonštruovať prípadne vynakladať investície. Toto uvádzame aj z dôvodu, že ak by nedošlo medzi Vami k dohode o zrušení vecného bremena, priateľka Vášho otca si môže nárokovať na vrátenie investícií vo finančnej čiastke.
Nevieme aký je rozsah investícií, čo v otázke ani neuvádzate, ale odporúčam osobe oprávnenej z vecného bremena napísať doporučený list, aby bez Vášho predchádzajúceho písomného súhlasu do nehnuteľnosti nezasahovala a neinvestovala.

Vecné bremeno by bolo možné zrušiť na základe dohody za finančnú náhradu v prospech Vašej priateľky už teraz a k tomu nepotrebujete súhlas Vášho otca ako pôvodného vlastníka nehnuteľnosti.

Za užívanie pozemku by ste mohli žiadať finančnú náhradu vo výške nájmu.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, keď nadelím svojmu partnerovi doživotné právo na moju nehnuteľnosť, môžem toto právo kedykoľvek zrušiť počas môjho života? Ďakujem.

Odpoveď: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?

(odpoveď odoslaná: 24.08.2022)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak by ste sa dohodli na zriadení vecného bremena v prospech priateľa, s tým, že vy ste výlučným vlastníkom domu, v prípade, že by ste chceli toto zrušiť, je potrebná dohoda o zrušení vecného bremena alebo by ste museli podať návrh súd o zrušenie vecného bremena z dôvodov podľa Obč. zákonníka. Zjednodušene povedané, vy sama na základe svojho rozhodnutia vecné bremeno zrušiť nemôžete.

Samotná dohoda o zriadení vecného bremena sa zapisuje do katastra nehnuteľnosti.
Nevieme v akom štádiu je váš vzťah atď., ale z dôvodu právnej istoty odporúčam súhlasiť s prihlásením na trvalý pobyt, ktorý v prípade nezhôd a pod., môžete kedykoľvek zrušiť aj bez súhlasu priateľa.


Trápi vás "Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, rodinný dom po smrti otca vlastní mama a brat Alexander. V dedičskom konaní bol druhý brat, Rastislav, uvedený ako vecné bremeno, pretože mal vyhlásený bankrot. Ja som sa svojej čiastky po otcovi vzdala v prospech brata Alexandra. Problém spočíva v tom, že Rastislav, ktorý je označený ako vecné bremeno, pije, je agresívny, vyhráža sa, neprispieva na chod domácnosti ani na opravy súvisiace s nehnuteľnosťou, a psychicky týra členov domácnosti. Dosť často musí zasahovať polícia. Ako a akým spôsobom je možné zrušiť vecné bremeno?

Odpoveď: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?

(odpoveď odoslaná: 18.08.2022)

Dobrý deň, rozumiem, s predmetnými situáciami sa stretávame často. Vecné bremeno bez ohľadu na to, ako bolo zriadené je možné zrušiť. Ak sa s bratom neviete na jeho zrušení dohodnúť ( čo predpokladám, že neviete), potom je možnosťou žiadať o zrušenie vecného bremena súdnou cestou. Občiansky zákonník explicitne uvádza, že ak sa zmenia pomery, dôsledkom ktorých vznikne hrubý nepomer medzi výhodou oprávneného a vecným bremenom povinného, môže súd rozhodnúť o obmedzení alebo o zrušení tohto vecného bremena za primeranú náhradu. Zákon tiež uvádza, že ak by pre zmenu pomerov nebolo možné spravodlivo trvať na vecnom plnení, môže súd rozhodnúť o tom, aby sa namiesto tohto poskytlo oprávnenému z vecného bremena plnenie peňažné. V žalobe by bolo nevyhnutné pravdivo opísať skutkový stav a predložiť dôkazy, najmä záznamy zo zásahov polície. 


Podotázka: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím Vás, je možné zrušiť doživotný prechod cez pozemok cudzej osoby? Ďakujem.

Odpoveď: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?

(odpoveď odoslaná: 18.07.2022)

Dobrý deň, v otázke neuvádzate podrobnosti o doteraz trvalúcom vecnom bremene spočívajúcom v práve doživotného prechodu a prejazdu cez váš pozemok. Nepíšete v otázke podrobnosti o prechod/prejazd cez aký pozemok ide a na ktorý pozemok resp. prístup k stavbe.


Podľa ustanovení Obč. zákonníka platí :

"§ 151o/ ods. 3 : Ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok.
 
§ 151p
(1) Vecné bremená zanikajú rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. K zániku práva zodpovedajúceho vecnému bremenu zmluvou je treba vklad do katastra nehnuteľností.
(2) Vecné bremeno zanikne, ak nastanú také trvalé zmeny, že vec už nemôže slúžiť potrebám oprávnenej osoby alebo prospešnejšiemu užívaniu jej nehnuteľnosti; prechodnou nemožnosťou výkonu práva vecné bremeno nezaniká.
(3) Ak zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno za primeranú náhradu obmedzuje alebo zrušuje. Ak pre zmenu pomerov nemožno spravodlivo trvať na vecnom plnení, môže súd rozhodnúť, aby sa namiesto vecného plnenia poskytovalo peňažné plnenie.
(4) Ak právo zodpovedajúce vecnému bremenu patrí určitej osobe, vecné bremeno zanikne najneskôr jej smrťou alebo zánikom."
 
 
Z otázky predpokladáme, že právo prechodu/prejazdu bolo určené súdnym rozhodnutím, ktorého obsah nepoznáme. Vecné bremeno je možné zrušiť a zmeniť na základe súdneho rozhodnutia, prípadne na základe dohody s oprávneným z vecného bremena.
Pre podrobnejšie zodpovedanie otázky by sme potrebovali vedieť konkrétne okolnosti vášho prípadu.
Môžete kontaktovať našu advokátsku kanceláriu.

Podotázka: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku. Na mojom dome je vecné bremeno dožitia rodičov, ktorí však už niekoľko rokov nie sú medzi nami. Rád by som dom predal. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako a kde môžem požiadať o vymazanie tohto bremena? Ďakujem. Jaroslav

Odpoveď: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?

(odpoveď odoslaná: 30.04.2022)

Dobrý deň,
je potrebné napísať na príslušný katastrálny odbor okresného úradu a požiadať o výmaz vecného brmenena práva dožitia rodičov a predložiť katastrálnemu odboru overené kópie úmrtných listov. Overenie dokladov môžete zabezpečiť cestou matriky alebo notára. Správny poplatok za predmetný úkon katastra neplatíte a katastre má lehotu na výmaz tohto vecného bremena 60 dní.


Trápi vás "Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu? (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, ako je možné zrušiť vecné bremeno v katastri. Dôvodom je, že môj dedko mal doživotné právo tu bývať a teraz, keď už zomrel, neviem, ako to vymazať. Lucia

Odpoveď: Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?

(odpoveď odoslaná: 10.04.2022)

Dobrý deň,
vo vami uvedenom prípade je potrebné podať na sprísl. katastrálny odbor návrh na vykonanie záznamu - výmaz vecného bremena na základe úmrtia, pričom k žiadosti priložíte overenú kópiu úmrtného listu /overeiť môžete na matrike/. Lehota na výmaz vecného bremena zo strany katastra nehnuteľností je 60 dní a uvedený úkon nepodlieha správnemu poplatku.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako možno zrušiť vecné bremeno doživotného užívania domu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.