Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Doživotné užívanie domu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Doživotné užívanie domu

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako to je s doživotným užívaním domu. Stará mama vlastní dom, kde sú aj dediči. Chcela by svoju časť predať osobe, ktorá sa o ňu postará, no chcela by nejakú zmluvu, ktorá by hovorila o doživotnom užívaní domu. Dá sa takáto zmluva podpísať ešte pred predajom domu? Ak áno, o akú zmluvu ide? Za odpoveď ďakujem!

Odpoveď: Doživotné užívanie domu

Dobrý deň,

v prípade, že Vaša stará mama chce zabezpečiť svoje doživotné užívanie domu aj po jeho predaji, môže zriadiť vecné bremeno spočívajúce v práve na doživotné užívanie nehnuteľnosti. Toto vecné bremeno je možné zriadiť prostredníctvom zmluvy o zriadení vecného bremena ešte pred predajom domu, pričom sa zapisuje do katastra nehnuteľností.

Vecné bremeno zabezpečí, že Vaša stará mama bude mať právo na doživotné bezplatné užívanie domu, aj keď novým vlastníkom bude iná osoba. Užívanie nehnuteľnosti je potom nezávislé na zmene vlastníka; nové vlastníctvo bude týmto vecným bremenom zaťažené.

Doporučujem uzavrieť zmluvu o zriadení vecného bremena v prospech starej mamy so súčasným návrhom na vklad do katastra. Tak bude mať istotu, že jej práva sú riadne chránené a zmluva bude platná aj po predaji domu.

Pre istotu konzultujte konkrétny text zmluvy s právnikom, aby boli pokryté všetky dôležité aspekty a zmluva obsahovala všetky náležitosti.

Trápi vás "Doživotné užívanie domu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Doživotné užívanie domu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.