Máte
otázku?

Doživotné právo bývania ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Doživotné právo bývania ?

Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť, ako vybaviť doživotné právo na bývanie pre starú mamu v rodinnom dome, v ktorom mám trvalý pobyt.

Odpoveď: Doživotné právo bývania ?

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovné :

Nepíšete, či chcete spísať darovaciu zmluvu - Vy ako obdarovaná a stará mama ako darca a súčasne oprávnená z vecného bremena - právo doživotného užívania a bývania v uvedenej nehnuteľnosti.

Nepíšete, kto je vlastníkom nehnuteľnosti, píšete iba, že tam Vy máte trvalý pobyt. Trvalý pobyt nie je vlastníctvom.  Prepáčte prosím, že píšeme samé slová začínajúce na ne -  nepíšete atď., ale je to potrebné.

Aby Vaša stará mama mohla v uvedenej nehnuteľnosti bývať, nie je potrebné vecné bremeno zapísané do katastra na príslušnom  liste vlastníctva.   Platí v tejto oblasti zákon o hlásení trvalého pobytu občanov č. 253/1998 Z. z. /treba súhlas vlastníka na zriadenie trvalého pobytu/. 

Zriadenie vecného bremena, ktoré sa zapisuje do katastra  nehnuteľností je  vecou  Vašej  dohody a vec Vašich vzájomných vzťahov, ktoré sa ale môžu vyvíjať rôznym smerom. V záujme právnej istoty odporúčame zaopatrovaciu zmluvu alebo zriadenie vecného bremena, ale to by sme museli poznať podrobnejšie stav veci, okolnosti a dôvod resp. čo je podnetom pre uvedenú otázku, ktorú chcete riešiť. Pokiaľ by sa jednalo o zriadenie vecného bremena, ktoré sa zapisuje do katastra nehnuteľností, túto zmluvu by musel podpísať vlastník nehnuteľnosti.

 

Trápi vás "Doživotné právo bývania ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Doživotné právo bývania ? (Rodinné právo)

Dobrý deň, je možné poskytnúť právo doživotného bývania v nehnuteľnosti, ktorá sa ešte spláca z úveru?

Odpoveď: Doživotné právo bývania ?

(odpoveď odoslaná: 22.05.2023)

Dobrý deň,
vo všeobecnosti platí, že je nevýhodné pre banku, ak ide o nehnuteľnosť na ktorú je viazané ich záložné právo, aby na nej súčasne viazlo aj právo doživotného užívania, nakoľko potom v praxi sa v prípade nesplácania takéto nehnuteľnosti oveľa náročnejšie predávajú. Preto, niektoré banky nepripúšťajú založenie takejto nehnuteľnosti. Čo sa týka Vami uvedenej situácie, tak ide o prípad, keď Vám už hypotéka bola poskytnutá, a splácate ju. V tomto prípade bude smerodajná ako znie zmluva, ktorou Vám banka poskytla danú hypotéku a ako má banka upravené v tomto smere ich podmienky, nakoľko sa môže stať, že niečo takéto nepripúšťajú. Odporúčam Vám preto kontaktovať banku. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Doživotné právo bývania ? (Rodinné právo)

Dobrý deň, prosím, chcem sa informovať: Mám priateľa, ktorý je vlastníkom bytu. Rada by som získala právo doživotného užívania a bývania v tomto byte, napriek tomu, že tam nemám ani trvalý ani prechodný pobyt. Môžete mi, prosím, poradiť, aký je postup a ako to s priateľom vybavujeme? Taktiež by som rada vedela, aké doklady k tomu budeme potrebovať a kde môžeme takúto záležitosť vybaviť? Ďakujem Vám za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Doživotné právo bývania ?

(odpoveď odoslaná: 04.09.2022)

Dobrý deň, riešenie vami uvedeného problému je jednoduché :

1./ K prihláseniu na trvalý alebo prechodný pobyt potrebujete súhlas vlastníka nehnuteľnosti - priateľa. Vec vybavíte osobne na ohlasovni pobytu príslušnej obce. Priateľ musí byť osobne prítomný, prípadne vám dať písomný súhlas s prihlásením na trvalý pobyt, pričom podpis priateľa musí byť úradne overený.

2./ Zriadenie vecného bremena spočívajúce v práve doživotného užívania a bývania je možné zriadiť na základe písomnej dohody o zriadení vecného bremena. Na spísanie dohody odporúčam kontaktovať advokáta spolu s priateľom.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu, pričom zabezpečíme aj vklad predmetnej dohody do katastra nehnuteľnosti.

 


Podotázka: Doživotné právo bývania ? (Rodinné právo)

Dobrý deň, náš slobodný syn postavil dom, v ktorom žije sám. My plánujeme predať náš byt a presťahovať sa k nemu. Ako si máme do budúcna zaistiť právo bývania? Keď sme sa syna na to opýtali, bol smutný, pretože dom postavil práve s tým úmyslom, aby sme tam aj my mohli bývať. Ďakujem.

Odpoveď: Doživotné právo bývania ?

(odpoveď odoslaná: 10.03.2022)

Dobrý deň, v otázke uvádzate, že syn je vlastníkom domu a chce, aby ste sa nasťahovali do jeho domu. Vy plánujete predať Váš byt.
Riešenie zabezpečenia bývania v dome Vami ako rodičmi je jednoduché, je potrebné spísať dohodu o zriadení vecného bremena spočívajúceho v práve doživotného užívania a  bývania v nehnuteľnosti, ktorá bude zavkladovaná do katastra nehnuteľností.  V otázke uvádzate, že chcete predať byt, otázkou je či nadobudnuté fin. prostriedky chcete investovať do rodinného domu brata. Ak by to tak bolo, potom eriešením by bolo, aby ste sa stali  podielovými spoluvlastníkmi nehnuteľnosti spolu so synom a to v rozsahu investovaných fin. prostriedkov.

Na spísanie dohôd odporúčam kontaktovať advokáta.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Trápi vás "Doživotné právo bývania ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Doživotné právo bývania ? (Rodinné právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Bývam v podnájme, majiteľ má 88 rokov a chce, aby som mu to spravoval aj po jeho smrti, s doživotným právom bývania. Je možné to právne vyriešiť? Roman

Odpoveď: Doživotné právo bývania ?

(odpoveď odoslaná: 06.09.2021)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste s vlastníkom nehnuteľnosti spísali nájomnú zmluvu. Vlastník má 88 rokov a jeho prianím je, aby vo Váš prospech bolo zriadené doživotné právo bývania. Takto sme pochopili text otázky.

Ak je to tak, potom riešením je spísanie zmluvy o zriadení vecného bremena vo Váš prospech. Za týmto účelom odporúčame kontaktovať advokáta, aby spísal príslušnú zmluvu a túto zavkladoval do katastra nehnuteľností.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Doživotné právo bývania ? (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám trvalý pobyt v byte, ktorý bol kedysi zapísaný na mojich rodičov. Aktuálne je však zapísaný na môjho brata, keďže si na ňom bral hypotéku. Tú už splatil, no byt je stále zapísaný na jeho meno. V tomto byte máme s otcom trvalý pobyt a žijeme tam. Chcel by som sa informovať o tom, čo potrebujem na získanie doživotného práva na užívanie tohto bytu. Zároveň by som chcel vedieť, ako je možné prepísať polovicu bytu na moje meno. Zaujíma ma aj otázka, či by ma môj brat mohol vyhnať z tohto bytu, v prípade, že by som v ňom naďalej býval aj len s trvalým pobytom. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Doživotné právo bývania ?

(odpoveď odoslaná: 03.06.2021)

Dobrý deň,
na prevod bytu by postačovala darovacia zmluva, že Vám daruje polku bytu. Zároveň by ste obaja zriadili vecné bremeno práva doživotného užívania a bývania pre Vášho otca. Za momentálneho stavu by Vás brat mohol kedy z bytu prostredníctvom súdu vypratať. Ak tam nemáte zriadené vecné bremeno, trvalý pobyt Vám nezaručuje právo užívať byt.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Doživotné právo bývania ? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Spolu so sestrou vlastním byt v bezpodielovom spoluvlastníctve, kde má naša mama doživotné právo bývania. Chcem sa spýtať, či je možné preniesť ťarchu - záložné právo nehnuteľnosti na tento byt. Moja situácia je taká, že chcem kúpiť dom a predám súčasný byt, na ktorom je táto ťarcha. Potrebujem ju presunúť niekam inde, aby som mohol byt predať. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Doživotné právo bývania ?

(odpoveď odoslaná: 29.11.2015)

Dobrý deň, po právnej stránke sa to dá, avšak banky s takýmto niečim nesúhlasia a neposkytnú Vám pôžičku, ak by na nehnuteľnosti malo byť zriadené vecné bremeno - právo doživotného bývania. Tiež ani nebudú súhlasiť s prenosom záložného práva na takúto nehnuteľnosť. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Doživotné právo bývania ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.