Máte
otázku?

Dlh na zdravotnom poistení


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Dlh na zdravotnom poistení

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, ako mám postupovať, keďže som sa vrátila z zahraničia. Od roku 1994 som bola vycestovaná a pracovala som v zahraničí, kde som odvádzala všetky potrebné odvody, vrátane zdravotného poistenia. Do Slovenska som sa vrátila v auguste 2022 a začala som postupne vybavovať potrebné dokumenty. V zdravotnej poisťovni mi bolo povedané, že mám dlh vo výške 8 600 eur, pretože som od roku 1994 neplatila zdravotné odvody na Slovensku a neodhlásila som sa z poistného. Z poistného som sa však nemohla odhlásiť, pretože v čase môjho odchodu neboli vydané žiadne zdravotné kartičky. Neskôr sa zistilo, že v roku 2004 ma istý doktor integroval do svojej evidencie a uvádzal ma ako svoju pacientku, napriek tomu, že od roku 1994 som nevyužila žiadne lekárske služby na Slovensku. Teraz som tu na polročnom pobyte a lieky na pol roka som si priniesla zo zahraničia. Plánujem sa opäť vrátiť, avšak nemôžem tu otvoriť ani sporiaci účet, ani dôchodok, hoci na to mám právo, pretože doktor ma stále neoprávnene vedie vo svojej evidencii. Budem veľmi vďačná za akúkoľvek informáciu, ktorá mi môže pomôcť. S pozdravom, M.

Odpoveď: Dlh na zdravotnom poistení

Dobrý deň, úvodom poznamenávame, že naša poradňa sa prioritne nezaoberá otázkami zdravotného poistenia.

Uvádzame len všeobecnú informáciu, že ide o úhradu odvodov na zdravotné poistenie, v období rokov 1994 až 2022 sa značne menila dĺžka premlčacej doby na predpísanie poistného a to od troch rokov /rok 1994/ až po 10 rokov /pre roky 2004/.

Nevieme na základe akých dokladov a podkladov od Vás poisťovňa žiada úhradu spolu 8600 €, ale odporúčam v každom prípade vzniesť námietku premlčania a kontaktovať osobu znalú uvedenej problematiky prípadne aj advokáta.

Zdravotnej poisťovni nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy.

Pokiaľ ide o vykazovanie výkonov lekára o ktorom ani neviete, že ste boli u neho vedený ako pacient, odporúčam priamo osobne kontaktovať lekára a zistiť skutočný stav veci, a súčasne jeho výkony, ktoré platila zdravotná poisťovňa reklamovať u zdravotnej poisťovne, ako aj na Úrade pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, a následne podľa výsledkov prípadne Vašich zistení podať aj trestné oznámenie na prokuratúru.

 

Trápi vás "Dlh na zdravotnom poistení" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dlh na zdravotnom poistení" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Exekučné vymáhanie dlhu zo zdravotného poistenia

    Rád by som sa informoval, či možno považovať tento dlh voči zdrav. poisťovni za ... 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č.

  • Môže ísť osoba do väzenia pre neplatenie odvodov a…

    Môže ísť osoba do väzenia pre neplatenie odvodov a poistného a neplatenie výživného? ... 2019 mi vznikol dlh na sociálnom poistení v sume 3395 e dna 13. 11.

  • Väzenie pre dlhy?

    Dlh na zdravotnom a sociálnom poistení sa vyberatelia týchto poistení budú snažiť v prvom rade vyriešiť v rámci občianskoprávnych predpisov.

  • Prechádzajú dlhy na manželku?

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či dlhy manžela zo Zdravotnej poisťovne počas manželstva prechádzajú na manželku. Môžu siahnuť na manželkinu mzdu?

  • Exekúcia

    Zaplatil mi 79 eur ja som dala 106 eur priamo v zdravotnej a vrátil mi 106 eur na účet. Je možné, aby si nechal zhruba ... Mám dlh na zdravotnom poistení.

  • Dedenie a dlhy poručiteľa

    moja priateľka po zomrelom manželovi dedí dlhy, ktoré zanechal na soc. a zdravotnej poisťovni v sume cca 6000 e. Nemôže riešiť to pôžičkou z banky, ...

  • Dlh manželky a exekúcia

    Dobrý večer, potrebujem poradiť ohľadom dlhu manželky a exekúcie, dnes som dostal ... muž ma nejaké dlhy z trestnej činnosti a na zdravotnom poistení.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.