Máte
otázku?

Prechádzajú dlhy na manželku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Žilina

Otázka: Prechádzajú dlhy na manželku?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či dlhy manžela voči Zdravotnej poisťovni počas manželstva prechádzajú na manželku. Môžu siahnuť na jej mzdu? Ďakujem.

Odpoveď: Prechádzajú dlhy na manželku?

Dobrý deň, výkaz nedoplatkov z verejného zdravotného poistenia je exekučným titulom, na základe ktorého sa nedoplatky môžu vymáhať v exekučnom konaní. Podľa § 147 Občianskeho zákonníka pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Z uvedeného vyplýva, že zdravotná poisťovňa ako Váš veriteľ môže byť uspokojený aj z Vášho spoločného majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva. Podľa judikatúry (napr. rozhodnutia R 42/1972 a R 8/1966) však na manželkinu mzdu exekútor v exekučnom konaní siahnuť nemôže, pretože exekúciu zrážkami zo mzdy pre pohľadávku veriteľa len jedného z manželov možno viesť len zo mzdy tohoto manžela. Na účet manželky kam chodí mzda ale môže siahnuť.

Trápi vás "Prechádzajú dlhy na manželku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prechádzajú dlhy na manželku? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, môj priateľ má v zdravotnej poisťovni dlh vo výške 3400 eur. Začína ho splácať a v budúcnosti by sme sa radi vzali. Rodina mi však tvrdí, že polovica dlhu prejde na mňa ako na manželku a že sa objavím aj v úverovom registri. Súdomňa, že by sme mali mať svadbu až o päť rokov po jeho úplnom vyplatení, keď bude z úverového registra vymazaný. Je to pravda? Alebo to so mnou nebude mať nič spoločné a môj register zostane čistý? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Prechádzajú dlhy na manželku?

(odpoveď odoslaná: 05.04.2017)

Dobrý deň. Nie je mi zrejmé, z čoho Vaša rodina usudzuje, že za daných okolností by polovica dlhu mala prejsť na Vás. Ide totiž o dlh, ktorý vznikol pred manželstvom a je dlhom výlučne Vášho partnera. Na tomto fakte nič nezmení ani prípadný sobáš.
Vzhľadom na to, že dlh vznikol pred manželstvom, nebude sa môcť uplatniť ani ustanovenie § 147 ods. 1 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého platí, že: „Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.“


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prechádzajú dlhy na manželku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.