Máte
otázku?

Dedičstvo po matke


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Dedičstvo po matke

Dobrý deň, moja dcéra má trojročného syna a žijú v byte, ktorý je v jej vlastníctve. Rada by som sa dozvedela, kto by dedil, ak by sa mojej dcére niečo stalo. Zaujímalo by ma tiež, či by mal nejaký nárok na byt otec jej syna, ak spolu nežijú. Neboli manželia. Ďakujem.

Odpoveď: Dedičstvo po matke

Dobrý deň, vzhľadom na okolnosť, že dcéra nebola s otcom dieťaťa zosobášená, jediným zákonným dedičom po vašej dcére je jej jediný syn. To, že s otcom dieťaťa nežijú spolu nie je pre dedičské konanie v prípade úmrtia vašej dcéry podstatné, lebo otec dieťaťa nie je zákonným dedičom po vašej dcére.

Trápi vás "Dedičstvo po matke " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedičstvo po matke

Dobrý deň, nedávno nám zomrela babička, teda matka môjho otca. Otec má troch súrodencov, z ktorých jeden v minulosti získal dom a pozemok po svojej babke (matke môjho otca) s dohodou, že bude sa o ňu starať. Avšak následne tento súhlas porušil a odišiel žiť do Spojených štátov, takže o babičku sa nepostaral. Nikto iný z rodiny, vrátane otcovej matky, nezískal v dôsledku toho žiaden majetok. Zaujímalo by ma, či to bude mať nejaký vplyv na dedičstvo. Inak povedané, ovplyvní skutočnosť, že tento strýko už raz získal majetok (prepísaním domu a pozemku na jeho meno od svojej babičky), dieľbu majetku po babičkinom úmrtí? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedičstvo po matke

(odpoveď odoslaná: 15.05.2024)

Dobrý deň,
ak nebol vyhotovený závet, tak sa tento dar započíta na dedičský podiel daného súrodenca, čo by de facto znamenalo, že z dedičstva by dedil daný súrodenec následne menej, keďže dostal za života od poručiteľa neobvyklý dar. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedičstvo po matke " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Delenie dedičstva po smrti otca

    Časť spoločného majetku by mala patriť matke (polovica domu) a druhá polovica domu by mala ísť do dedičstva. Po poručiteľovi bude dediť dokopy 6 dedičov v ...

  • Dedenie bytu

    Keďže si nevychádzali sestra kúpila 1 izbový byt a dohodla sa s matkou, že ona zostane v 3 izbovom byte a matka sa presťahuje do 1 izbového. Dohodli sa, že byty ...

  • Dedenie dlhov a odmietnutie dedičstva

    „(1) Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané ... Má jeho dieťa nárok na dedičstvo po jeho matke, ak sa už raz vzdalo dedičstva?

  • Odporovateľnosť právneho úkonu a dedičstvo

    Pri dedičstve po zosnulej matke sme sa traja bratia vzdali svojho podielu v prospech žijúceho Otca. Po ďalších dvoch rokoch, po rodinnej dohode, otec.

  • Mám nárok na byt po smrti matky?

    ... polovica bytu by pripadala manželovi Vašej matky a polovica Vašej matke. ... 484 Občianskeho zákonníka potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských ...

  • Zrieknutie sa dedičstva a dlhy

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako je to so zrieknutím sa dedičstva a dlhmi. ... ako sa mám vzdať dedičstva ja a moje deti po zosnulej mojej matke?

  • Dedenie

    Jedna sa o zostatok nejakého dedičstva v hodnote cca 600 e. ... Manželka syna starej matky nie je dedičom po starej matke, lebo nie je potomkom starej matky ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.