Máte
otázku?

Dedenie v prvej dedičskej skupine


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Nitra

Otázka: Dedenie v prvej dedičskej skupine

Dobrý deň, mám dve deti z prvého manželstva. Vyplatil som bývalú manželku z bytu. Súčasnou manželkou (sme spolu už 10 rokov) mám jedno dieťa. Napriek tomu je byt stále len v mojom vlastníctve. V prípade, že by sa so mnou niečo stalo, kto by odovzdal byt? Bola by to aj moja súčasná manželka, alebo iba deti? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie v prvej dedičskej skupine

Dobrý deň. Vaša otázka smeruje k tomu, kto v zmysle zákona dedí v tzv. prvej dedičskej skupine. Nakoľko v otázke nespomínate možnosť zriadenia závetu (testamentu) ani vydedenia potomkov, pokúsim sa Vám ozrejmiť situáciu týkajúcu sa výlučne dedenia v prvej dedičskej skupine.

 

Rozhodujúca právna úprava

 

Podľa ustanovenia § 473 občianskeho zákonníka platí, že:

„(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.“

 

Všeobecne k dedeniu zo zákona

 

Pre právnu úpravu zákonného dedenia je typické rozdelenie potenciálnych dedičov do dedičských skupín. V ustanoveniach § 473 až § 475a Občiansky zákonník upravuje štyri skupiny zákonných dedičov. V týchto skupinách sú dedičia označení podľa svojho vzťahu (príbuzenského, manželského alebo spoločenského) k poručiteľovi. Pritom okruh niektorých osôb sa v jednotlivých dedičských skupinách môže aj prekrývať. Typickým príkladom je manžel poručiteľa, ktorý je zaradený do prvej aj druhej skupiny zákonných dedičov, pričom v každej skupine dedí s iným okruhom zákonných dedičov.

 

Zákonní dedičia zaradení do jednej a tej istej skupiny dedičov sú povolaní dediť vždy len spoločne, a preto nemôže vzniknúť situácia, keď by popri nich dedili aj dedičia z iných dedičských skupín. Toto pravidlo platí aj vtedy, ak je určitá osoba (napr. spomínaný manžel poručiteľa) zaradená do viacerých dedičských skupín. Aj takáto osoba dedí vždy len v tej skupine, ktorá je v danom prípade povolaná dediť.

 

Prvá skupina zákonných dedičov

 

V citovanom zákonnom ustanovení § 473 Občianskeho zákonníka je upravený prvá skupina zákonných dedičov. Zo zákonného znenia je zrejmé, že do tejto skupiny dedičov patrí najbližšia rodina poručiteľa, t. j. manžel/manželka a deti (resp. potomkovia) poručiteľa (pritom platí, že namiesto dieťaťa, ktoré zomrelo pred poručiteľom, nastupujú deti tohto dieťaťa).

 

Dedenie v tejto skupine vychádza z platného a trvajúceho manželstva, ako aj z existencie zostupného príbuzenstva v priamom rade (k tomu bližšie v ustanovení § 117 Občianskeho zákonníka). Hoci sú rodičia poručiteľa jeho priami príbuzní, v tejto skupine zákonných dedičov nededia (dedia až v druhej dedičskej skupine upravenej v ustanovení § 474 Občianskeho zákonníka).

 

V prvej skupine zákonných dedičov teda dedia:

1) manžel/manželka poručiteľa,

2) deti (resp. potomkovia) poručiteľa.

 

Ad 1: Manžel/manželka poručiteľa dedí v prvej skupine zákonných dedičov iba za predpokladu, že manželstvo v čase smrti poručiteľa existovalo. Preto ak je v čase smrti porušiteľa manželstvo právoplatne rozvedené, bývalý manžel/manželka po poručiteľovi nededí. Ak však manžel/manželka zomrel/zomrela skôr, než nadobudol právoplatnosť rozsudok súdu o rozvode, manželka/manžel dedí.

 

Podmienkou dedenia však nie je napr. spolužitie manželov v jednej (spoločnej) domácnosti. Preto samotná skutočnosť, že manželia v čase smrti poručiteľa spolu nežili, nemá na dedenie žiadne právne dôsledky.

 

Nakoľko zákon vyslovene hovorí o manželovi poručiteľa, dedenie v prvej dedičskej skupine neprichádza do úvahy pri vzťahu druha a družky. Druh alebo družka by mohli dediť jedine ako tzv. spolužijúce osoby v druhej, príp. tretej dedičskej skupine.

 

Ad 2: V prvej skupine sú popri manželovi/manželke poručiteľa povolané dediť všetky poručiteľove deti, a to bez ohľadu na to, či sa narodili v manželstve alebo mimo neho. Za deti poručiteľa sa pritom považujú aj deti, ktoré si poručiteľ osvojil v zmysle ustanovení zákona o rodine.

Na druhej strane Deti manžela poručiteľa (inak povedané poručiteľove nevlastné deti), nepatria do prvej skupiny zákonných dedičov, a to ani vtedy, keby žili s poručiteľom v spoločnej domácnosti.

 

Právo reprezentácie

 

Ako už bolo spomenuté, v prvej skupine zákonných dedičov dedia popri manželovi/manželke poručiteľa aj jeho deti, resp. potomkovia. Zákon vo vzťahu k nim zakotvil tzv. právo reprezentácie, na základe ktorého právne postavenie dedičov nadobudnú aj potomkovia detí poručiteľa, teda poručiteľovi vnuci či vnučky, a to vtedy, ak z nejakého dôvodu nededia deti poručiteľa. Na tomto mieste je však nutné poznamenať, že ak by zomrel poručiteľ, ktorý nemal žiadne deti, tak jeho manžel by v rámci prvej skupiny nemohol samostatne dediť a prešiel by tak do druhej skupiny zákonných dedičov.

 

Z práva reprezentácie vyplýva, že k dedeniu nie sú pripustení všetci potomkovia poručiteľa. Vnuci z dediacich detí rovnako ako jeho pravnuci z dediacich vnukov nededia. Ak niektoré z detí poručiteľa zomrelo skôr ako poručiteľ a zostal by po ňom jeden alebo niekoľko vnukov, pripadne ich podiel, ktorý by prislúchal zomretému dieťaťu poručiteľa, vnukovi celý, resp. niekoľkým vnukom rovnakým dielom. Ak by niektorý z týchto vnukov zomrel a zanechal pravnukov, rozdelí sa rovnakým spôsobom podiel zomretého vnuka medzi pravnukmi rovnakým dielom. Ak po poručiteľovi zostali ešte vzdialenejší príbuzní, dedia tiež rovnakým spôsobom. To znamená, že osobu zomretého dieťaťa nahradia (reprezentujú) vnuci pochádzajúci z tohto dieťaťa a osobu zomretého vnuka nahradia pravnuci z neho pochádzajúci.

 

Dedenie podľa podmienok opísaných v otázke

 

V zmysle skutočností uvedených v zadanej otázke by v prípade Vašej smrti (za predpokladu neexistencie závetu a listiny o vydedení) dedili všetky Vaše deti – dve deti z prvého manželstva a jedno dieťa z terajšieho manželstva a tiež Vaša súčasná manželka. Všetky tieto osoby by pritom dedili rovnakým dielom, čo znamená, že každému by patrila ¼ z hodnoty dedičstva.

Trápi vás "Dedenie v prvej dedičskej skupine" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie v prvej dedičskej skupine (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či bude alebo môže byť skutočnosť, že dcéra sa stará o svoju matku (pričom otec je už nebohý), zohľadnená pri dedení majetku po matkinom úmrtí. Ďakujem pekne za radu.

Odpoveď: Dedenie v prvej dedičskej skupine

(odpoveď odoslaná: 22.03.2024)

Dobrý deň, vo eci uvádzame, že zákonné dedenie sa nezakladá na zásluhovosti, a teda, v prípade, že sa o mamu staráte vy ako jej dcéra, nemá vplyv na to, že by váš podiel na dedičstve v prípade úmrtia matky mal byť zo zákona vúčší. Je to len dohoda dedičov či na túto skutočnosť budú oni prihliadať a vzdajú sa časti svojich podielov na dedičstve, ale k tomuto kroku ich nemúžete donútiť ani cestou súdu.

Riešením pre vás by bolo, aby vám mama nejakú časžť svojho majetku darovala ešte za svojho života.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie v prvej dedičskej skupine (Dedičské právo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás, pretože som v situácii, ktorá mi spôsobuje veľkú bezradnosť. Môj problém spočíva v tom, že moja mamka zomrela 26. januára 2024. Ešte v júli 2023 uzavrela kúpno-predajné zmluvy s firmou XY. Po jej smrti sme zistili, že ich spláca, a tak sme kontaktovali túto firmu. Bolo nám oznámené, že je potrebné sumy splatiť, pretože od zmluvy je možné odstúpiť iba s 25 % storno poplatkom. Keďže sme predpokladali, že tovar už moja mamka používala, zaplatili sme zostávajúcu sumu za obe kúpno-predajné zmluvy. Boli sme však prekvapení, keď nám po zaplatení prišiel nový, nepoužitý tovar. Skontaktovala som teda znova firmu XY s tým, že chceme tovar vrátiť, pretože o neho nemáme záujem, a že klientka, teda moja mamka, už nie je nažive. Bolo mi povedané, že v takomto prípade existuje výnimka a mala by som napísať žiadosť o odstúpenie od zmluvy. Po podaní žiadosti mi prišla odpoveď, ktorá ma zaskočila. Bolo mi oznámené, že tovar mám vrátiť a peniaze, ktoré sme zaplatili, nám budú vrátené. Avšak zostávajúce peniaze, ktoré platila moja nebohá mamka, vyžadujú predloženie potvrdenia o dedičskom konaní, v ktorom majú byť zahrnuté obe zmluvy. A až na základe tohto dedičského konania, ktorého dátum mi nie je známy, nám firma pošle spomínané peniaze. Moja otázka znie: Má firma XY právo požadovať rozhodnutie o dedičstve a je tovar, ktorý nám poslali, súčasťou dedičského konania? Na druhej strane, vyplatenie peňazí už s predmetom dedičského konania súvisí? Neviem, ako mám ďalej postupovať a aké kroky podniknúť. S pozdravom, P.

Odpoveď: Dedenie v prvej dedičskej skupine

(odpoveď odoslaná: 08.03.2024)

Dobrý deň, odpoveď začíname tým, že vo veci dedičského konania kontaktujte informačné centrum okresného súdu podľa miesta trvalého pobytu matky v čase úmrtia a zistíte tak, ktorému notárovi bol spis pridelený. Následne môžete kontaktovať notára.

Pokiaľ ide o samotný problém s firmou xy, s ktorou mala vaša mama podpísanú kúpnu zmluvu na splátky s tým, že tovar bude zaslaný jej po úhrade kúpnej ceny, je škoda, že ste zmluvy nenašli skôr a kúpnu cenu ste vyplatili celú, čím ste splnili podmienky firmy a ona vám zaslala tovar. Toto ste urobiť nemuseli, resp. ste sa mohli vyhnúť následným problémom.

Pošlite firme xy odstúpenie od zmluvy a tovar pošlite doporučene ako balík, s tým, aby ste mali doklad o jeho zalsaní /podaní lístok, prípadne doručte do skladu resp. prevádzky firmy xy osobne, aby ste mali doklad o jeho prevztatí firmou xy.  Firma xy vami uhradené peniaze bude musieť vrátiť.

Pokiaľ ide o splátky, ktoré uhradili vaša mama, tieto vám ako dcére zaslať resp. vrátiť firma xy nemôže, lebo vy ste ich neplatili, nie sú to vaše peniaze, ale peniaze vašej matky, i keď vy ste dedičom po vašej mame.

V dedičskom konaní treba nahlásiť predmentú sumu, ktorú uhradila vaša mama, ako pohľadávku v € voči spoločnosti xy /mená spoločnosti v otázke a ani odpovedi neuvádzame/, vy to žiadajte, aby to bolo uvedené v dedičskom uznesení a následne vám firma xy ako dedičovi peniaze vráti.

 


Podotázka: Dedenie v prvej dedičskej skupine (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som vás poprosiť o radu. Moja manželka vlastní nehnuteľnosť, konkrétne dom so záhradou. Žijeme spolu už viac ako 20 rokov a počas tejto doby sme spoločne vynaložili značnú sumu peňazí na zveľadenie majetku. Z môjho prvého manželstva mám dve deti. Súčasná manželka, ktorú som si vzal, nemala deti a spoločné dieťa sme si neosvojili. Moje deti vyrastali pod našou spoločnou starostlivosťou až do dosiahnutia dospelosti, no moja manželka ich neadoptovala. Rád by som sa informoval, kto by v prípade mojej smrti dedil majetok. Manželka má súrodenca, ktorý má vlastné deti. Znamená to, že by dedičmi boli oni? Predom ďakujem za odpoveď. S pozdravom, [Vaše meno]

Odpoveď: Dedenie v prvej dedičskej skupine

(odpoveď odoslaná: 22.02.2024)

Dobrý deň, v otázke sa pýtate čo v prípade, keby došlo k vášmu úmrtiu ako manžela.V tomto prípade platí ust. § 473 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého platí, že vašimi zákonnými dedičmi budú manželka a deti z predchádzajúceho manželstva. V prípade dedenia sa najprv vyporiadava bezpodielového spoluvlastníctvo manželov, kde v rámci vyporiadania BSM pripadne na manželke, a druhá polovica bude predmetom dedenia v rovnakom pomere k uvedenej polovici /vo vašom prípade po jednej tretine/.
V otázke uvádzate, že dom a pozemok je vo vlastníctve manželky a teda tieto nehnuteľnsoit nebudú predmetom dedenia, lebo ide o výlučný majetok manželky, ktorý nadobudla pred uzatvorením manželstva. Pokiaľ ide o investície do nehnuteľností, potom v rámci vyporiadania BSM v dedičskom konaní dedičia budú mocť uplatniť svoju pohľadávku titulom investovania a to v pomere k jednej povovici nvestícií. Je to tak z dôvodu, že finančné prostriedky na investície do nehnuteľností patria do bezpodileového spoluvlastníctva manželov a z vašej strany aj keď ide o nehnuteľnsoti vo vlastníctve manželky, investovali ste v podstate do cudzej nehnuteľnosti.

Vo veci odporúčam ak je to aj záujem manželky, aby vám napr darovala podiel na nehnuteľnosti, prípadne ste nehnuteľnosť napr. darovali vašim deťom so súčasným spísaním dohody o zriadení vecného bremena vo váš prospech ako oboch manželov. Následne nehnuteľnosť ak bude vo vlastníctve vašich detí už nebude predemtom dedenia po vás, ako ani po manželke.

Odporúčam kontaktovaťa dovkáta za účelom vyporiadania predmetnej nehnuteľnosti.

 


Trápi vás "Dedenie v prvej dedičskej skupine" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie v prvej dedičskej skupine (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako by sme mohli procedovať v nasledovnej situácii. Moji rodičia vlastnia trojizbový byt, ktorý by sme radi zachovali pre moju 25-ročnú dcéru. Okrem mňa majú rodičia ešte syna, môjho brata. S rodičmi sme sa dohodli, že dedičstvo rozdelíme na polovicu. Ja by som svoju časť rada preniesla na moju dcéru, ktorá by si potom vzala hypotéku a vyplatila môjho brata. Lenže si nie som istá, ako by sme mali postupovať, aby sme všetko urobili správne. Budem veľmi vďačná za vašu radu. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Dedenie v prvej dedičskej skupine

(odpoveď odoslaná: 19.02.2024)

Dobrý deň, vo veci uvádzame, že zákonnými dedičmi po vašich rodičoch ste vy spolu so svojim bratam v rovnakom pomere k celku. Dohoda budúcich dedičov keďže rodičia stále žijú je nateraz bezpredmentá a to z jednoduchého dôvodu, že deti sa nemusia dožiťúmrtia svojich rodičov /prepáčte prosím sa priamosť, ale aj toto sa môže stať/.

Ak je dcéra zamestnaná /predpokladáme vzhľadom na vek, že áno/, potom riešenie vlastníctva bytu za života rodičov je jednoduché : S rodičmi uzatvoríte kúpnu zmluvu na byt a rodičia ak chcú vyplatia podiel na byte svojmu synovi ako dar s tým. Dohoda o zriadení vecného bremena v prospech rodičov nebude možná, lebo banka by úver neposkytla.

Odporúčam na spísanie zmlúv kontaktovať advokáta.

 


Podotázka: Dedenie v prvej dedičskej skupine (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Švagriná bola vlastníčkou dvojizbového bytu desať rokov a má dcéru, ktorá je stará 25 rokov a je slobodná. Pred dvoma a pol rokmi sa švagriná vydala a nedávno zomrela. Má nárok jej manžel na polovicu bytu? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie v prvej dedičskej skupine

(odpoveď odoslaná: 19.02.2024)

Dobrý deň, vo vyššie uvedenej veci uvádzame, že ak vaša švagriná nespísala závet, kde by určila ako výlučného závetného dediča svoju dcéru, potom dedičom bytu bude manžel poručiteľky a jej vlastná dcéra v rovnakom pomer k celku, teda po 1/2.

Dohoda dedičov v dedičskom konaní môže byť aj iná, napr. že dedičom bytu bude výlučne dcéra poručiteľky a vyplatí manžela svojej matky z jeho polovice, prípadne manžel sa vzdá svojho podielu na byte v prospech dcéry poručiteľky bez povinnosti výplaty podielu na byte. K vyššie uvedenej dohode dedičov je potrebný súhlas oboch dedičov - dcéry, ako aj manžela poručiteľky.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Dedenie v prvej dedičskej skupine (Dedičské právo)

Dobrý deň, vážený Pane JUDr.Ficek. Obraciam sa na Vás o právnicku radu. Moja mama má 83 rokov, a chcela by mi pripísatˇza života, svoju polovicu záhrady, ktoru má napísanú na seba, ako vlastník. Otec už nežije. Tú druhú polovicu pozemku, ktorá je spoločná po oboch rodičoch a rodičovský dom 1. poschodový, by jsme zdedili ja a moja o 4 roky staršia sestra, ktorá ostala bývať v rodič. dome, na tom 1. poschodí. Mňa v podstate, ako mladšiu ešte slobodnú vystrnadila s domu. Mama býva v prízemi domu. Sestra by má mala vyplatiť ako z rodičovského domu, tak s pozemku. Problém je to, že sa so sestrou nedohodneme. A keď ano, muselo by to bytˇ tak, ako, a koĺko si sestra zavelí. Alebo nevyplati mi nič. Sestra somnou nekomunikuje, už dlhé roky nemáme žiadné vzťahy. Bála sa jej a bojí jak mama, tak aj ja,radši sa jej vyhýbam. Chcela to tak, jej to vyhovovalo, a vyhovuje, zbavitˇsa ma. Ja bývam v Čr. Na Sk chodím mamu navštivit raz do roka, ale sestra ma nikdy neprivíta. Ale velký problém je to, že ona i keď ostala bývať v rodič. dome, nikdy se o mamu nepostarala, nemala a na zájem sa ohliadnuť, pozrieť na mamu, ani keď bola v nemocnici, nedonesla jej ani základné osobné veci, alebo keď potrebovala inú pomoc. Iba ja, som mala a mám o mamu starosť. Sestra naopak, jej tyranským a agresivnym chovaním  voči mamke celý život v dome život sťažovala, jak trápením, tak finančným využiváním. Trápi ma to, preto Vám o tom píšem, pán JUDr. pretože taky bezohľadný človek by mal získať dedičstvo, ktorý iba matku využíva a ňou pohrdá. Iba preto,že býva v spoločnom dome s poručitelom... Mama by sestru podľa toho všetkého mala vydediť. Ale mama sa boji ,čoho by potom bola sestra schopná z pomsty spraviť. A na druhej strane sestra vie , že zo zákona bude mať nárok na polovicu všetkého majetku, pokiaľ to mama neupresní v prípadnej záveti, ktorú som jej doporučila spísať. Chcem dodať, že dom už je starší zhruba 60 ročný, ale sestra doňho neinvestovala nikdy, nikdy nič na opravu, z dôvodu, a výhovoriek, že pokiaľ nebude mať pripísaný dom na seba, nebude tam nič opravovať. Ale všímam si, že z vonku sa nejak podozrivo rýchlo začal poškodzovať, to aby asi nemal veľku hodnotu. Veľmi pekňe Vám Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Dedenie v prvej dedičskej skupine

(odpoveď odoslaná: 15.01.2024)

Dobrý deň, vo veci uvádzame, že ak vaša mama žije, môže so svojim majetkom nakladať podľa svojho uváženia a nie je povinná nehnuteľnosti, ktorých je vlastníkom, aby tieto boli vyporiadané až v dedičskom konaní po jej úmrtí.

Riešením vami uvedenej situácie je, aby vaša mama vyporiadala nehnuteľnosti za svojho života a to napr. darovaním vám s tým, že v jej prospech bude zriadené vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania. Na spísanie darovacej zmluvy mama nepotrebuje súhlas dcéry, ktorá v dome býva.

Spísanie závetu je síce riešením, avšak treba počítať s tým, že sestra závet napadne ohľadom toho, že nebude dedičom podľa zákona, a teda treba počítať s tým, že toto konanie môže trvať aj pomerne dlhú dobu.

Odporúčam vám vo veci kontaktovať advokáta na spísanie darovacej zmluvy, pričom advokát podá samozrejme aj návrh na vklad do katastra. Toto riešenie bude definitívne a následne v prípade úmrtia matky nehnuteľnosti nebudú predmetom dedenia po vašej mame, keďže nebude ich vlastníkom.


Trápi vás "Dedenie v prvej dedičskej skupine" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie v prvej dedičskej skupine (Dedičské právo)

Dobrý deň, rada by som získala informácie, akým spôsobom by mala matka postupovať, ak si želá preniesť vlastníctvo bytu a domu na svoje dve deti. Má záujem, aby jeden dom patril jednému dieťaťu a byt druhému. O čom by sa mala zamyslieť – darovať každému z nich samostatné nemovitosti alebo zvoliť radšej podielové majetky, ktoré by si potom medzi sebou rozdelili? Treba uviesť, že medzi súrodencami nepanuje veľmi dobrý, skôr vlažný vzťah, a že jeden z nich je zdravý, zatiaľ čo druhý je zdravotne ťažko postihnutý. Ďakujem za vašu pomoc.

Odpoveď: Dedenie v prvej dedičskej skupine

(odpoveď odoslaná: 07.01.2024)

Dobrý deň, uvádzame náš názor :

Je tona všom rozhodnutí, či darujete jednému dieťaťu doma druhému byt, pričom nehnuteľnosti budú v ich výlučnom vlastníctve.

Skôr by som bral ohľadom na to, čo bude lepšie pre dieťa, ktoré je ZŤP a čo tomuto dieťaťu vzhľadom na jeho stav ZŤP bude lepšie vyhovovať aj v budúcnosti.

Nezabudnite však na riadenie vecného bremene vo váš prospech spočívajúce v práve doživotného bývania v nehnuteľnosti.

Na spísanie darovacích zmlúv v každom prípade odporúčam kontaktovať notára.


Podotázka: Dedenie v prvej dedičskej skupine (Dedičské právo)

Dobrý deň, v rodinnom dome žijeme tri rodiny. Ja ako dcéra môjho matky v spoločnosti mojej dcéry, a môj brat so svojou ženou a dcérou. Má v dedičskom konaní bratova žena nárok na akýkoľvek podiel z tohto domu v prípade úmrtia našej mamy? Ďakujem za radu. I.

Odpoveď: Dedenie v prvej dedičskej skupine

(odpoveď odoslaná: 08.06.2023)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že dom je vo výlučnom vlastníctve Vašej matky.

Uvádzame, že v prípade úmrtia Vašej mamky nevesta - manželka Vášho brata nie je dedičom po Vašej mame, teda jej svokre, a to to z jednoduchého dôvodu, že nevesta - bratova manželka - nie je potomkom Vašej matky.

Odporúčam nehnuteľnosť vyporiadať za života Vašej matky.

Odporúčam kontaktovať advokáta.


Podotázka: Dedenie v prvej dedičskej skupine (Dedičské právo)

Dobrý deň, moji rodičia zomreli a nestihli prepísať majetok na svoje deti. Som posledný z nich a niektorí z mojich súrodencov chcú predať dom. S tým však nesúhlasím, pretože oni už od rodičov dostali dosť a ja nič. Mohli by ste mi pomôcť zabrániť predaju tohto domu a zistiť, či mám ako posledný syn právo na dedičstvo?

Odpoveď: Dedenie v prvej dedičskej skupine

(odpoveď odoslaná: 13.04.2023)

Dobrý deň,
z otázky nevieme či už je dedičské konanie právoplatne ukončené.

Preto uvádzame alternatívy :

1./ Ak je dedičské konanie ukončené a dom je  v podielovom spoluvlastníctve dedičov, je možná buď dohoda o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva alebo vo veci je možné podať žalobu na súd o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva.

2./ V prípade, že dedičské konanie nie je ukončené, čo by bolo pre Vás lepšie, je žiadať v dedičskom konaní, aby dary, ktoré dostali Vaši súrodenci boli započítané na ich dedičské podiely a o toľko budú súrodenci menej dediť, resp. už z domu, ktorý má byť predmetom dedenia, nedostanú nič, lebo ich dedičské podiely budú vyčerpané darmi, ktoré dostali od rodičov za ich života.

Započítanie darov žiadajte v každom prípade, čo vyplýva z ust. § 484 Obč. zákonníka :

"Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."

Príklad na započítanie daru, ktorý sme už uviedli na stránke našej poradne :

Dedičstvo 100 000 € na bank. účte, predmetom darovania sestre pred úmrtím poručiteľa bola nehnuteľnosť v hodnote 50000 €, potom hodnota dedičstva je 150000 €, delené napr. 3 dediči = 50 000 € Keďže jedna zo sestier už dostala dar za života poručiteľa - nehnuteľnosť v hodnote 50000 €, táto suma sa jej započíta na jej dedičský podiel, ktorý predstavuje 50000 € a na túto dedičku pripadne z dedičstva 0 €, keďže jej dedičský podiel je už vyčerpaný hodnotou daru - nehnuteľnosť v hodnote 50000 € a na ostatných dedičov pripadne po 50000 €.     Vo veci v prípade záujmu kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.
Trápi vás "Dedenie v prvej dedičskej skupine" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie v prvej dedičskej skupine (Dedičské právo)

Dobrý deň, môj pradedo, ktorý ako 13-ročný prišiel na Slovensko, pochádzal z Poľska. Mám právo na pozemky po jeho súrodencoch v Poľsku. Chcem uviesť, že bol vynechaný z dedičského konania. Marián

Odpoveď: Dedenie v prvej dedičskej skupine

(odpoveď odoslaná: 02.04.2022)

Dobrý deň, uvádzame, že nie sme znalcami právneho poriadku platného na území Poľska.

Uvádzame, že ak by sme vychádzali zo právneho poriadku platného na území Slovenska, pre dedenie platí, že ak súrodenci Vášho strarého otca mali manželku/manžela a deti - potomkov, či už vlastné alebo osvojené, potom tieto deti, prípadne ich potomkovia, a manžel/manželka sú dedičmi po  súrodencoch Vášho starého otca.

Otázka toho, že starý otec žije od 13 rokov na Slovenesku pre otázku dedenia nie je podstatná.

Informáciu o dedení podmeinkach dedenia na území Poľska nájdete napr. aj na stránke Európskeho portálu elektron. justície : https://e-justice.europa.eu/content_general_information-166-pl-sk.do?member=1#tocHeader6.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie v prvej dedičskej skupine" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.