Máte
otázku?

Dedenie hodnoty podielu firmy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Košice

Otázka: Dedenie hodnoty podielu firmy

Dobrý deň, nachádzame sa v dedičskom konaní po zosnulom otcovi. Bol jedným zo štyroch spoločníkov vo firme, kde bol obchodný podiel medzi spoločníkmi rozdelený na štyri rovnaké časti - každý teda vlastní 25 %. V spoločenskej zmluve je uvedené, že v prípade smrti spoločníka sa ostatní spoločníci zaväzujú vyplatiť jeho obchodný podiel, stanovený ku dňu úmrtia, jeho pravoplatným dedičom do jedného mesiaca od uzavretia dedičského konania. Tento podiel je v pomere určenom súdom. Notárka vyzvala zvyšných troch spoločníkov, aby určili hodnotu otcovho obchodného podielu, ktorú ohodnotili na 3 000 eur. To sa nám zdá ako výsmech, keďže celkový majetok spoločnosti je 256-tisíc eur. Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, by sa hodnota firmy (podielu) mala určovať minimálne z tejto sumy a keďže bolo štyroch spoločníkov, štvrtina z toho je 64-tisíc eur. Potrebujeme poradiť, ako v tejto veci postupovať ďalej. Ak si dáme vypracovať znalecký posudok na firmu od certifikovanej organizácie, je to potom na súde vymáhateľné? Aký by ste nám radili ďalej postup, ak s navrhnutou sumou vôbec nesúhlasíme? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie hodnoty podielu firmy

Dobrý deň,

v otázke uvádzate, že ste v dedičskom  konaní po nebohom otcovi, kde notárka vyzvala spoločnosť, ktorej bol Váš otec spoločníkom, k určeniu výšky  obchodného podielu. Sumu stanovenú spoločníkmi vo výške  3.000,- € nepovažujete za adekvátnu vzhľadom na vlastné imanie spoločnosti vo výške 256.000,- € /táto suma zrejme zobraná zo súvahy uvedenej spoločnosti/.  Nevieme na akom právnom základe bola určená suma 3.000,- €.   

Podľa ust. Obchodného zákonníka /ust. § 61/ platí :

Podiel je miera účasti spoločníka na čistom obchodnom imaní spoločnosti. Pri zániku účasti spoločníka v spoločnosti za trvania spoločnosti vzniká spoločníkovi právo na vyplatenie podielu (ďalej len „vyrovnací podiel“). Výška vyrovnacieho podielu sa určí na základe riadnej individuálnej účtovnej závierky za účtovné obdobie predchádzajúce účtovnému obdobiu, v ktorom zaniká účasť spoločníka v spoločnosti, ak spoločenská zmluva neurčuje niečo iné. Vyrovnací podiel sa vyplatí v peniazoch, ak zákon neustanovuje alebo spoločenská zmluva alebo stanovy neurčujú iný spôsob vyrovnania podielu.

Ak spoločenská zmluva alebo stanovy neurčujú inak, právo na vyplatenie vyrovnacieho podielu je splatné uplynutím troch mesiacov od schválenia riadnej individuálnej účtovnej závierky za účtovné obdobie predchádzajúce účtovnému obdobiu, v ktorom zanikla účasť spoločníka v spoločnosti, alebo ak takáto riadna individuálna účtovná závierka schválená nebola, uplynutím troch mesiacov odo dňa, keď mala byť schválená.

Čistým obchodným imaním je obchodný majetok po odpočítaní záväzkov vzniknutých podnikateľovi v súvislosti s podnikaním.  Obchodným majetkom na účely tohto zákona sa rozumie súhrn majetkových hodnôt (vecí, pohľadávok a iných práv a peniazmi oceniteľných iných hodnôt), ktoré patria podnikateľovi a slúžia alebo sú určené na jeho podnikanie.

Podľa ust. § 197 a nasl.  Civil. mimosporového poriadku v dedičskom konaní súd zistí majetok a dlhy poručiteľa a vykoná ich súpis. Na základe súpisu majetku a dlhov poručiteľa súd uznesením určí všeobecnú hodnotu majetku, výšku dlhov a čistú hodnotu dedičstva, prípadne výšku jeho predlženia v čase smrti poručiteľa. Všeobecnou hodnotou majetku je cena, ktorá by sa mala dosiahnuť na trhu v podmienkach voľnej súťaže pri poctivom predaji, keď kupujúci i predávajúci budú konať s náležitou informovanosťou a opatrnosťou a s predpokladom, že cena nie je ovplyvnená neprimeranou pohnútkou.

Všeobecná hodnota majetku sa má určiť podľa znalc. posudku podľa vyhl.č. 492/2004 Z.z. o stanovení všeobecnej hodnoty majetku. Toto naše tvrdenie opierame okrem zákona aj o ust. vyhl.  o odmenách notárov č. 31/1993 Z. z. /§ 12/ : Základom odmeny súdneho komisára za iné úkony vykonané v konaní o dedičstve, ako sú uvedené v § 11, je všeobecná hodnota majetku4) poručiteľa, ktorý sa stal predmetom konania o dedičstve.  Odkaz  4/  je tu na vyhl. č. 492/2004 Z.z. .

Žiadajte preto v dedičskom konaní o určenie  hodnoty vyrovnacieho podielu podľa ust. vyhl. č. vyhl.č. 492/2004 Z.z. znalcom. Ak nebude súhlasiť so závermi znalca, tieto treba oznámiť  v dedičskom konaní  a následne sa budete sa musieť obrátiť na súd o určenie uvedenej sumy vyrovnacieho podielu / § 212 CMP/.

Do určenia uvedenej hodnoty ekonomický stav spoločnosti môžete zistiť z obchodného registra - zbierka listín, hlavne však  z centrálneho registra účtovných závierok /link : http://www.registeruz.sk/cruz-public/domain/accountingentity/simplesearch/, registra dlžníkov soc. a zdrav poisťovne, daňového úradu.

 

Trápi vás "Dedenie hodnoty podielu firmy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie hodnoty podielu firmy (Dedičské právo)

Dobrý deň, s manželom sme založili s.r.o. počas nášho manželstva, pričom manželov podiel je 1%. V spoločenskej zmluve je uvedené, že sa podiel manžela nezdedí. Mali by sme záujem zistiť, ako by sa dedil obchodný podiel firmy v prípade úmrtia môjho manžela, ktorý má deti z prvého manželstva. Spolu máme jedno dieťa. Chcela by som sa informovať, či majú deti z jeho prvého manželstva nárok aj na môj podiel. Momentálne nemáme zúžené spoločné bývanie. Ako by sme mohli situáciu riešiť, aby deti z jeho prvého manželstva nezdedili moju časť, keďže do firmy som vložila výlučne moje vlastné prostriedky? Monika

Odpoveď: Dedenie hodnoty podielu firmy

(odpoveď odoslaná: 20.08.2021)

Dobrý deň,
k Vami položenej otázke uvádzame nasledovné :

Ak v spoločenskej zmluve máte uvedený, že obchodný podiel sa nededí, potom platia ust. Obchod. zákonníka :

"§ 116
(1) Zánikom právnickej osoby, ktorá je spoločníkom, prechádza obchodný podiel na jej právneho nástupcu. Spoločenská zmluva môže prechod obchodného podielu na právneho nástupcu vylúčiť. v
(2) Obchodný podiel sa dedí. Spoločenská zmluva môže dedenie obchodného podielu vylúčiť, ak nejde o spoločnosť s jediným spoločníkom. Dedič, ak nie je jediným spoločníkom, sa môže domáhať zrušenia svojej účasti súdom, ak nemožno od neho spravodlivo požadovať, aby bol spoločníkom; ustanovenia § 113 ods. 5 a 6 platia primerane.
(3) Ak obchodný podiel neprechádza na dediča alebo právneho nástupcu, použijú sa obdobne ustanovenia § 113 ods. 5 a 6."

"113 Obchod. zákonníka

(5) Obchodný podiel (§ 114) vylúčeného spoločníka prechádza na spoločnosť, ktorá ho môže previesť na iného spoločníka alebo tretiu osobu. O prevode rozhoduje valné zhromaždenie.
(6) Ak sa neprevedie obchodný podiel podľa odseku 5, rozhodne valné zhromaždenie do šiestich mesiacov odo dňa, keď bol spoločník vylúčený, o znížení základného imania o vklad vylúčeného spoločníka; inak môže súd spoločnosť aj bez návrhu zrušiť a nariadiť jej likvidáciu."

Z uvedeného zák.ustanovenia vyplýva, že podiel spoločníka - manžela prejde na spoločnosť, a následne ho môžete na základe rozhodnutia valného zhromaždenia previesť napr. tretiu osobu, alebo ak sa podiel neprevedie, rozhodnúť o znížení základ. imania o vklad zomrelého spoločníka.

Dedičmi po Vás ako manželke v prípade úmrtia budú len Váš manžel a Vaše spoločné dieťa, teda nie dieťa Vášho manžela z predchádzajúceho manželstva manžela.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie hodnoty podielu firmy (Dedičské právo)

Dobrý večer, môj manžel náhle zomrel a ja som zdedila jeho S.R.O., v ktorej bol jediným majiteľom a zamestnancom. Ako by som mala postupovať, ak sa jej chcem zbaviť? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie hodnoty podielu firmy

(odpoveď odoslaná: 22.09.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Ak sa chcete "zbaviť" spoločnosti s ručením obmedzeným, máte v podstate niekoľko možností : zrušenie spoločnosti s likvidáciou, zrušenie spoločnosti bez likvidácie - napr. zlúčenie s inou spoločnosťou, a najrýchlejšie riešenie, ktoré je možné tiež použiť, je predať spoločnosť firme, ktoré sa zaoberajú predmetnou činnosťou - kúpa a predaj s.r.o. - a ponúkajú záujemcom predaj a kúpu už založených spoločností. Zbavenie sa spoločnosti touto formou by záviselo od toho aká je história spoločnosti , čo bolo predmetom jej podnikania, či má nejaké pohľadávky a záväzky. 

 

 

 

 

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie hodnoty podielu firmy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.