Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Vyporiadanie obchodného podielu a podniku po zániku BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Vyporiadanie obchodného podielu a podniku po zániku BSM

Dobrý deň. Rozviedol som sa v roku 2013. Do troch rokov od rozvodu som podal žiadosť o vysporiadanie bezpodielového spoločného majetku. Od bývalej manželky žiadam len polovicu nášho spoločného vlastníctva záhrady a polovicu hnuteľných vecí, ktoré sme nadobudli počas manželstva. Zároveň žiadam o polovicu všetkých dlhov (približne 2000 eur), ktoré sme mali v čase rozvodu. Tieto dlhy boli spojené so spotrebným úverom, ktorý som už plne splatil sám. Dnes sme mali súdne pojednávanie, ktoré sa však odročilo. Moja bývalá manželka od mňa teraz požaduje aj polovicu podielu mojich firiem. Ide o moju živnosť a jednu malú s.r.o., ktoré mi zabezpečujú len skromné prežitie. Firma niekoľko rokov vykazuje v daňovom priznaní stratu, prípadne minimálny zisk. Nie som si však istý, ako je možné deliť firmu. Boli časy, kedy moje firmy prosperovali a uživili mňa a moju rodinu. Za tým stojím však ja a moje úsilie. Bývalá manželka počas posledných 20 rokov nikde nepracovala a finančnú zodpovednosť som niesol sám. Teraz v podstate nemám nárok na nič, a ešte mám deliť firmy? Veľmi by som ocenil, keby mi právnik mohol objasniť, na čom som.

Odpoveď: Vyporiadanie obchodného podielu a podniku po zániku BSM

Dobrý deň, 

vo vzťahu k Vašej otázke týkajúcej sa vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov - konkrétne živnosti a obchodného podielu v spoločnosti s ručením obmedzeným možno uviesť nasledovné:

Obchodný podiel v spoločnosti s ručením obmedzeným nadobudnutý za trvania manželstva a z prostriedkov patriacich do bezpodielového spoluvlastníctva manželov predstavuje majetok (hodnotu obchodného podielu), ktorý sa vyporiadava v rámci konania o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Samotný obchodný podiel sa v rámci vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva prikáže tomu z manželov, ktorý je spoločníkom obchodnej spoločnosti. Z uvedeného teda vyplýva, že vyporiadava sa hodnota obchodného podielu, nie samotný obchodný podiel, ktorý môže byť prikázaný len spoločníkovi obchodnej spoločnosti. Pri oceňovaní obchodného podielu sa v rámci vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov vychádza z jeho stavu v dobe zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov, avšak z obvyklej ceny v dobe vyporiadania (judikát R 27/2007).

Podľa § 5 Obchodného zákonníka sa podnikom na účely tohto zákona rozumie súbor hmotných, ako aj osobných a nehmotných zložiek podnikania. K podniku patria veci, práva a iné majetkové hodnoty, ktoré patria podnikateľovi (pričom podnikateľom je podľa § 2 ods. 2 písm. b) Obchodného zákonníka aj osoba, ktorá podniká na základe živnostenského oprávnenia) a slúžia na prevádzkovanie podniku alebo vzhľadom na svoju povahu majú tomuto účelu slúžiť. V uvedenom zmysle možno za podnik označiť aj živnosť.

Podnik jedného z manželov, ani doň patriace veci, práva a iné majetkové hodnoty, nie sú súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ale sú v oddelenom majetku manžela, ktorý je podnikateľom. V konaní o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov preto nemožno podnik a ani jeho jednotlivé zložky prikázať do výlučného vlastníctva jedného z manželov. V rámci konania o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva ale musí byť zohľadnená existencia podniku, ako aj skutočnosť, že na podnikanie sú spravidla vynakladané prostriedky patriace do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (či už pri začatí podnikania alebo ako výnosy z podnikania patriace do bezpodielového spoluvlastníctva manželov). Podnikajúci manžel preto podľa § 150 veta druhá Občianskeho zákonníka musí nahradiť do bezpodielového spoluvlastníctva manželov to, čo bolo vynaložené zo spoločného majetku (napr. z výnosov z podnikania) na jeho oddelený majetok (podnik). Podľa záverov súdnej praxe je preto podnikajúci manžel povinný pri vyporiadaní nahradiť do bezpodielového spoluvlastníctva manželov takú sumu, ktorá zodpovedá pozitívnemu (kladnému) rozdielu medzi aktívami a pasívami jeho podnikania ku dňu zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov, čo spravidla bude zodpovedať hodnote jeho podniku (rozsudok NS ČR, sp. zn. 22 Cdo 2296/2004, 22 Cdo 684/2004). V prípade, ak by výsledná hodnota podniku (zisťovaná spravidla znaleckým posudkom) bola záporná (napr. v dôsledku zadlženia), niet čo do bezpodielového spoluvlastníctva manželov nahrádzať.

Napokon vo vzťahu k tomu, že ste po zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ktoré nastalo právoplatnosťou rozhodnutia súdu o rozvode) zo svojich výlučných prostriedkov splatili zvyšok spoločného dlhu - spotrebiteľského úveru, možno uviesť, že na túto skutočnosť sa v rámci konania o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva taktiež prihliadne a podľa § 150 veta druhá Občianskeho zákonníka máte právo na náhradu príslušnej časti týchto prostriedkov.

Trápi vás "Vyporiadanie obchodného podielu a podniku po zániku BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyporiadanie obchodného podielu a podniku po zániku BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.