Máte
otázku?

Darovanie pozemku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Darovanie pozemku

V roku 2010 som od svojho krstného otca dostal darom časť pozemku, za ktorý som mu zaplatil bez svedkov, v hotovosti a požadovanú sumu na ruku. Transakcia sa vykonala bez potvrdenia o prijatí peňazí, iba na základe ústnej dohody. Mám v rukách iba notárom riadne overenú darovaciu zmluvu. Obávam sa, že deti môjho krstného otca by mohli túto darovaciu zmluvu spochybniť, rovnako ako prevzatie finančnej hotovosti. Moja otázka je, akým spôsobom by som mal postupovať, aby som sa prípadným nezhodám vyhol a ako sa pred týmto "poistiť". Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovanie pozemku

Dobrý deň. V prvom rade je potrebné uviesť, že darovacia zmluva je typickou bezodplatnou zmluvou. Ak ste s krstným otcom uzavreli darovaciu zmluvu, pričom za dar ste súčasne zaplatili, dá sa uvažovať nad tým, či v skutočnosti nešlo o zastretý právny úkon – kúpnu zmluvu. Každopádne ak by išlo o darovaciu zmluvu, potom nie je problém, že neviete preukázať poskytnutie peňazí krstnému otcovi. Pokiaľ však máte v tomto smere akékoľvek obavy a Váš krstný otec stále žije, môžete ho požiadať, aby Vám vystavil kvitanciu, resp. potvrdenie o prevzatí spomenutých peňazí. Čo sa týka spochybnenia zmluvy, tak pokiaľ bola zmluva uzavretá platne, tak nie je namieste žiadne „spochybňovanie“ zmluvy.

Trápi vás "Darovanie pozemku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovanie pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku. Susedia stavajú novostavbu, ale nemôžu ju skolaudovať, pretože zasahujú 1,5 m² do nášho pozemku. Ak im týchto 1,5 m² darujem alebo predám, nebudú z toho pre mňa vznikať problémy, ak by som v budúcnosti chcel predať dom? Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie pozemku

(odpoveď odoslaná: 20.10.2023)

Dobrý deň, nevidíme právny dôvod, aby ste mali problémy kvôli predaju alebo darovaniu 1,5 m2 pozemku.

Ak je situácia taká, že stavba suseda zasahuje do vášho pozemku, potom bude nevyhnutný geom. plán a na jeho základe bude potrebné vypracovať kúpnu alebo darovaciu zmluvu a túto zavkladovať do katastra nehnuteľností. Je na vašom rozhodnutí či časť pozemku darujete alebo predáte. Náklady spojené s vypracovaním gem. plánu, ako aj náklady na vypracovanie kúpnej alebo darovacej zmluvy vrátane správneho poplatku za podanie návrhu na vklad do katastra nehnuteľností by mal znášať sused, ktorý tento stav svojou výstavbou spôsobil.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovanie pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, od rodičov som dostala darom pozemok, na ktorom bola účinná ťarcha - doživotné právo starej mamy na dožitie. Tá sa tohto práva však pri darovaní vzdala, takže list vlastníctva je čistý. Môžem tento darovaný pozemok od rodičov im vrátiť ako dar? Pridávam, že pôvodne som mala na danom pozemku stavať, no plány sa nevydarili a pozemok už nepotrebujem. Platí nejaká daň, ak je darovaný pozemok alebo nehnuteľnosť opäť darovaná do 5 rokov - v tomto prípade darcom? Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie pozemku

(odpoveď odoslaná: 19.10.2023)

Dobrý deň, darovať pozemok darcom môžete, nie je žiadna lehota 5 rokov. Žiadnu daň z darovania platiť nebudete, lebo daň z darovania neexistuje a bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004. Žiadnu daň teda paltiť nebudete vy a ani vaši rodičia.


Podotázka: Darovanie pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, môj otec daroval všetky svoje pozemky svojej sestre, na ktorých boli tri objekty. Aj druhá sestra mu tiež prispela svoje pozemky. Ako jeho syn, mám nejaké právo na tieto pozemky? Alebo je už jediným majiteľom ich sestra?

Odpoveď: Darovanie pozemku

(odpoveď odoslaná: 28.09.2023)

Dobrý deň,

ak ich otec daroval svojej sestre, potom na tieto nemáte žiadne právo. Dispozícia s majetkom je výsostné právo vlastníka, preto, ak sa tento rozhodne svoj majetok previesť alebo darovať inej osobe, vy s tým nič nezmôžete, a to aj v prípade, že ste jeho potomok. Momentom prevodu vlastníckeho práva sa vlastníčkou pozemkov stala jeho sestra, dôsledkom čoho zaniklo k nim vlastníctvo vášho otca. Z tohto dôvodu tieto pozemku už nebudú ani predmetom dedičstva po vašom otcovi, jedine žeby ešte za svojho života došlo k vráteniu daru a  k spätnému prevodu týchto pozemkov späť na vášho otca. 

Ak by to ale daroval nedobrovoľne alebo nevedel, čo robí, tak potom by ste to mohli po jeho smrti napadnúť ako neplatný právny úkon.


Trápi vás "Darovanie pozemku" a chcete pomôcť?

Podotázka: Darovanie pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, sme šiesti spoluvlastníci pozemku. Trojica z nich darovala svoje podiely ďalšiemu z nás, bez toho, aby som bol vopred o tomto darovaní informovaný. Preto sa pýtam, či je povinnosť oznámiť darovanie aj ostatným spoluvlastníkom nehnuteľnosti. Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Darovanie pozemku

(odpoveď odoslaná: 26.09.2023)

Dobrý deň, samozrejme, dobre predpokladáte, v prípade, ak sa jeden zo spoluvlastníkov rozhodne predať svoj podiel inej ako blízkej osobe, máte všetci spoluvlastníci predkupné právo. V takomto prípade by platilo, že ak by ste sa nevedeli na jeho výkone s ostatnými spoluvlastníkmi dohodnúť, potom máte právo tento spoluvlastnícky podiel spoluvlastníka vykúpiť pomerne podľa veľkosti vašich podielov. 

Uvedené upravuje ust. § 140 Občianskeho zákonníka: 

"Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov. "

V prípade, že vaše predkupné právo bolo porušené, môžete sa dovolávať neplatnosti tohto právneho úkonu priamo voči nadobúdateľovi, t. j. jednému zo spoluvlastníkov, ktorý podiely nadobudol. V liste mu oznámte, že ste zo strany prevodcov (pôvodných spoluvlastníkov) neboli upovedomený o možnosti kúpy tohto spoluvlastníckeho podielu, a to aj napriek tomu, že títo mali zo zákona vo vzťahu k vám takúto povinnosť. Vzhľadom na to, že túto porušili (pričom ju porušili aj vo vzťahu k ostatným spoluvlastníkom) uplatňujete si predkupné právo priamo voči  nemu ako nadobúdateľovi a síce, máte záujem o odkúpenie týchto podielov za cenu, za ktorú ich nadobudol priamo on od pôvodných spoluvlastníkov, resp. máte nárok aspoň na časť týchto podielov zodpovedajúcu výške vášho spoluvlastníckeho podielu. Rovnako ho môžete upozorniť, že pokiaľ túto vašu žiadosť nebude rešpektovať, budete nútená vec riešiť súdnou cestou, nakoľko dôsledkom porušenia predkupného práva je kúpna zmluva, ktorú nadobúdateľ uzavrel s pôvodnými spoluvlastníkmi, neplatná. Určite mu uveďte, že súdnym konaním mu vzniknú ďalšie náklady na trovy konania, ktoré bude musieť zaplatiť. 

Ak aj ostatní spoluvlastníci by mali záujem o odkúpenie tohto podielu, potom zašlite výzvu spoločne. 


Podotázka: Darovanie pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, moja mama má v úmysle preniesť na mňa svoje vlastníctvo pozemkov, lesov a polí cez darovaciu zmluvu. Čo to pre mňa znamená v rámci právnych povinností? Žijeme už v zahraničí. Nie som v tomto oboznámený a potrebujem poradiť, budem musieť podať daňové priznanie kvôli pozemkom, ktoré som získal?

Odpoveď: Darovanie pozemku

(odpoveď odoslaná: 13.09.2023)

Dobrý deň, ak by došlo k spísaniu darovacej zmluvy, tu uvádzame, že váš podpis ako obdarovaného nemusí byť úradne overený. Ak spíšete darovaciu zmluvu, následne bude potrebné podať len daňové priznanie k dani z nehnuteľností podľa zákona o miestnych daniach. Daňová povinnosť v zmysle zákona o dani z príjmov vám nevznikne, lebo ide o darovanie, ktoré sa vyznačuje bezodplatnosťou. To isté sa týka aj vašej matky.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Darovanie pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné, aby môj manžel prepísal na mňa pozemok (na ktorom aktuálne budujeme a platíme spoločnú hypotéku). Tento pozemok získal darovacou zmluvou od svojej mamy počas nášho manželstva. Niekde som čítala, že po dobu piatich rokov nie je možné prepis uskutočniť kvôli nejakým poplatkom. Aktuálne máme spolu aj dcéru a sme manželia 2 roky. Od prepisu ubehli tiež iba 2 roky. Ďakujem pekne za odpoveď. S pozdravom, Č.

Odpoveď: Darovanie pozemku

(odpoveď odoslaná: 10.08.2023)

Dobrý deň,
na vami položenú otázku uvádzame, že teoreticky je možné, aby vám manžel pozemok daroval, i keď na to nemáte právny nárok, keďže pozemok bol darovaný výlučne jemu. I keď na pozemku viazne záložné právo v prospech banky, je potrebné si prečítať obchodné podmienky banky, aby v prípade darovania pozemku vám banka nezosplatnila celý úver naraz a v celosti.

Pokiaľ ide o poplatky, o ktorých sa zmieňujete v otázke, tu uvádzame, že žiadna daň z darovania neexistuje. Táto bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004.


Trápi vás "Darovanie pozemku" a chcete pomôcť?

Podotázka: Darovanie pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Moja mama mi darovala pozemok. Po mojej smrti budú dediť moje deti alebo aj môj manžel? Rada by som to právne ošetrila tak, aby dedili len deti. Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie pozemku

(odpoveď odoslaná: 13.06.2023)

Dobrý deň, riešenie Vami uvedeného problému je jednoduché :

Vo veci je potrebné spísať závet, a určiť ako závetných dedičov predmetného pozemku výlučne Vaše deti. Váš manžel nebude môcť predmetný závet napadnúť a to z jednoduchého dôvodu, že ide o Váš výlučný majetok a manžel nie je neopomenuteľným dedičom v zmysle ust. §  479 Obč. zákonníka. Neopomenuteľnými dedičmi sú výlučne vlastné alebo osvojené deti, či už maloleté alebo plnoleté.

Na spísanie závetu odporúčam kontaktovať notára, ktorého si môžete sama vybrať.


Podotázka: Darovanie pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, vlastním pozemok, ktorý by som chcela darovať synovi. Čo je výhodnejšie: darovacia zmluva alebo kúpna zmluva? Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie pozemku

(odpoveď odoslaná: 04.06.2023)

Dobrý deň,

ak nepoznám ďalšie podrobnosti, tak výhodnejšie z daňového hľadiska je darovanie, nakoľko v prípade darovania sa neodvádza žiadna daň z príjmu, nakoľko sa jedná o bezodplatný prevod vlastníckeho práva. Čo je však pri darovaní nevýhoda pre obdarovaného je právo darcu domáhať sa vrátenia daru, ak sa k nemu alebo k členovi jeho rodiny bude správať tak, že tým hrubo poruší dobré mravy. 

Ale za určitých okolností môže byť výhodnejšie z daňového hľadiska kúpna zmluva. 

Pokiaľ ide o kúpu zmluvu, tu by bolo potrebné naozaj pozemok synovi predať za nejakú reálnu kúpnu cenu, v opačnom prípade by sa jednalo o disimulovaný právny úkon, resp. zastretý. Za takýto môže byť považovaná kúpna zmluva za jedno  euro. V zmysle ust. § 41a „Ak právnym úkonom má byť zastretý iný právny úkon, platí tento iný úkon, ak to zodpovedá vôli účastníkov a ak sú splnené všetky jeho náležitosti. Neplatnosti takého právneho úkonu sa nemožno dovolávať voči účastníkovi, ktorý ho považoval za nezastretý.“

Judikatúra však hovorí, že platná je aj kúpna zmluva, v ktorej je kúpna cena dohodnutá vo výške, ktorá je nižšia ako trhová cena. V rámci zmluvnej voľnosti preto nie je v týchto prípadoch právnym poriadkom zakázané ani dojednanie príliš nízkej kúpnej ceny (laesio enormis), resp. dojednanie, pri ktorom je zvlášť hrubý nepomer medzi plnením a protiplnením pri kúpe nehnuteľností“. Kataster nehnuteľností totiž kúpnu cenu pri posudzovaní zmluvy neskúma a ani neposudzuje. Čo je ale nevýhoda, že z príjmu bude nevyhnutné odviesť daň za predpokladu, že ste nehnuteľnosť nevlastnili viac ako 5 rokov pred jej predajom. 


Podotázka: Darovanie pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím, chcem darovať synom pozemok. Môžu byť všetci traja vlastníkmi?

Odpoveď: Darovanie pozemku

(odpoveď odoslaná: 04.04.2022)

Dobrý deň, samozrejme, pozemok môžete darovať v rámci jednej darovacej zmluvy aj viacerým osobám. Obdarovaní v takomto prípade nadobudnú pozemok do podielového spoluvlastníctva. Ak budú traja ako píšete, každý z nich nadobudne darovacou zmluvou spoluvlastnícky podiel na pozemku o veľkosti 1/3 alebo v podieloch ako si sami určíte. 


Trápi vás "Darovanie pozemku" a chcete pomôcť?

Podotázka: Darovanie pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, otec bol výhradným vlastníkom ornej pôdy a polí vo výmere vyše 150 ha. Po jeho smrti sme dedili moja mama, brat a ja. Pôda je zapísaná na mamu, avšak my sme sa svojej jednej tretiny nevzdali, len sme to nechali zapísať na ňu. Ak by pôdu predala, musí aj mňa aj brata vyplatiť. Každému jednu tretinu z predajnej ceny. Toto je zapísané v osvedčení o dedičstve. Teraz sa však mama rozhodla, že pôdu daruje bratovi ešte za svojho života. To dá na neho zapísať a mne neposkytne nič. Môže mi tým pádom odobrať aj moju jednu tretinu z toho, čo vlastním? Keďže ju tam po otcovi mám, aj keď je pôda ako celok zapísaná na mamu. Mama mi tvrdí, že je to zapísané na ňu a môže s tým robiť, čo chce. Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie pozemku

(odpoveď odoslaná: 19.10.2021)

Dobrý deň,

uvedené závisí, ako ste to mali v osvedčení o dedičstve presne napísané. Ak ste sa dohodli na tom, že pri predaji pôdy Vás a brata mama vyplatí, ale darovanie ste nemali osobitne dohodnuté, potom z toho logicky vyplýva záver, že mama pôdu môže Vášmu bratovi darovať, nakoľko v osvedčení o dedičstve ste si ako dedičia dohodli povinnosť výplaty len v prípade predaja pôdy. Ak Vaša mama daruje túto pôdu Vášmu bratovi, nemôžete sa domáhať toho, aby Vás z prevodu vyplatila (navyše darovanie predstavuje bezodplatný prevod). Avšak v dedičskom konaní po Vašej mame môžete žiadať, aby súd resp. notár ako súdny komisár zohľadnil tento dar pri vyporiadaní dedičstva a vykonal započítanie na dedičský podiel Vášho brata.

Toto je chyba, ktorú vidím dosť často. Nesprávne alebo neúplné dohodnuté podmienky a potom vznikajú takéto problémy. Ťažko sa na to pozerá, pretože niekedy stačí do zmluvy dat len jednu vetu a všetky problémy sa vyriešia. Ak toto plánovali hneď od začiatku, tak to by nebolo príjemné zistenie. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovanie pozemku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.