Máte
otázku?

Darovanie domu bez pozemku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Darovanie domu bez pozemku

Dobrý deň, je možné, aby manžel daroval manželke rodinný dom bez pozemku? Manžel kupoval pozemok sám ešte pred uzavretím manželstva. Dom začali stavať spoločne pred uzavretím manželstva a vlastníctvo (LV) je na manžela - ako pozemok, tak aj dom. Manželstvo uzavreli až po kolaudácii domu. Manžel sa rozhodol darovať manželke dom aj s pozemkom, no manželka pozemok odmietla. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovanie domu bez pozemku

Dobrý deň, v našom právnom poriadku platí zásada, že vlastníkom pozemku na ktorom stojí dom môže byť odlišná osoba ako vlastník domu, ktorý je postavený na jeho pozemku. Z toho dôvodu, môžu u nás vznikať situácie, kedy pozemok a dom, ktorý na ňom stojí vlastnia dve odlišné osoby. Vo Vašom prípade teda tiež prichádza do úvahy možnosť, aby Vám manžel daroval nehnuteľnosť (dom) bez toho, aby Vám zároveň daroval pozemok. Ide síce o veľmi zriedkavé prípady, ale z právneho hľadiska je to možné. Dom, ktorý ste postavili nepatrí do Vášho BSM a z toho dôvodu je možné Vám ho darovať (ak by patril do BSM, tak by darovanie neprichádzalo do úvahy). Darovacia zmluva musí mať všetky zákonom vyžadované náležitosti, aby mohol okresný úrad, katastrálny odbor na základe tejto zmluvy vykonať vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Taktiež prichádza do úvahy autorizácia zmluvy advokátom (ušetríte tým čas aj náklady). V prípade, že máte záujem o vypracovanie darovacej zmluvy, resp. aj jej autorizáciu, môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu na adrese uvedenej na našej stránke.

Trápi vás "Darovanie domu bez pozemku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovanie domu bez pozemku (Občianske právo)

V roku 2011 som darovala rodinný dom svojej dcére a zetovi, každému polovicu pred rekonštrukciou. Rekonštrukciu v roku 2012 som financovala celú ja. Teraz sa však rozvádzajú. Požiadala som zetia o vrátenie darovaného podielu, čo odmietol. Neviem ako získať späť tieto peniaze, obávam sa, že kvôli jeho záľube v alkohole a hazardovaní môže polovicu domu prehrať v kartách, čo by mohlo ohroziť moju dcéru a vnúčatá. Otázky: 1. Ako môžem od neho získať späť tento dar? Jeho správanie sa k mojej dcére je často neprístojné. Fyzicky ju deptá a kritizuje ju za jej vzhľad, zameranost na kariéru alebo za učenie sa angličtiny namiesto toho, aby bola doma a varila. Obávam sa, že ho žalovať by bolo náročné, pretože by som to ťažko dokázala. 2. Ako by som mohla získať späť peniaze, ktoré som vynaložila na rekonštrukciu domu? Nemám s ním zmluvu o zapožičaní peňazí, avšak všetky doklady o platbách mám. 3. Po rozvode by on rád zostal v dome, čo by viedlo k narušeniu medziľudských vzťahov medzi ním a mojou dcérou. Pokračovalo by to v stresovaní a trápení mojej dcéry. Môžem požiadať súd o jeho odsťahovanie pri rozvode? Jeho matka vlastní dva byty, jeden z nich prenajíma a vo druhom býva sama. Ďakujem za pochopenie a Vašu odpoveď. Paulína.

Odpoveď: Darovanie domu bez pozemku

(odpoveď odoslaná: 13.03.2020)

Dobrý deň, 

Dobrý deň, odpovede na Vaše otázky sú nasledovné :
1./ Podľa ust. § 630 Obč. zákonníka platí, že "darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."
Podmienkou, aby ste z Vami uvedených dôvodov mohli žiadať vrátenie daru je to, aby ste skutočnosti Vami uvedené vedeli preukázať, nielen výpoveďou dcéry, ale aj napr. lekárskymi potvrdeniami.

2./ Vaše investície do rekonštrukcie RD : Musíme uviesť, že keďže ste RD darovali, nemali ste právny dôvod do RD investovať a hlavne nie v prípade, ak ste nespísali žiadnu písomnú zmluvu s vlastníkmi RD. Vec je možné aspoň dodatočne riešiť tým, že vlastníci RD potvrdia investície ako ich rozsah, tak aj finančné vyjadrenie a zaviažu sa tieto investície vrátiť v dohodnutej lehote, prípadne sa dohodnete na inej forme vyrovnania /napr. doživotné právo bývania/. 

Uvádzame, že na strane vlastníkov RD vzniklo bezdôvodné obohatenie a v prípade, že k dohode o jeho vrátení nedôjde, vec budete musieť postúpiť na súd, kde toto obohatenie budete musieť preukázať /napr. znaleckým posudkom/, fotodokumentáciou, vrátane dokladov o financovaní rekonštrukcie.

3./Vysťahovanie : V prípade, že by došlo k rozvodu, manžel Vašej dcéry nie je povinný sa z RD vysťahovať. Rozvodom manželstva nezaniká ich podielové spoluvlastníctvo k RD, toto budú musieť riešiť samostatne. To, že v prípade rozvodu by sa mal manžel Vašej dcéry kam presťahovať, je otázkou dohody a finančného vyporiadania potom už bývalých manželov, prípadne podania žaloby na súd o zrušenie a vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva.  V konaní o rozvod manželstva sa nerieši otázka vysťahovania z bytu alebo RD. 

Poznamenávame, že otázke vyporiadania investícií do cudzej nehnuteľnosti, čo je aj Váš prípad sa venujeme v mnohých odpovediach, ktoré môžu byť pre Vás pomôckou pre Vás a Vašu dcéru pred súdnym konaním.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovanie domu bez pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je z právneho hľadiska možný aj opačný prípad. Je možné darovať len pozemok a zároveň nechať dom, ktorý na ňom stojí, vo vlastníctve darcu? Je potrebné toto definovať aj v darovacej zmluve? Ak sa zmena vlastníka pozemku zapíše návrhom na vklad, ktorý bude doložený darovacou zmluvou, je nutné žiadať kataster aj o úpravu listu vlastníctva stavby? Alebo sa informácie v liste vlastníctva stavby automaticky zmenia prepisom pozemku, teda právnym vzťahom k parcele, na ktorej stojí stavba, bude evidovaný na novom liste vlastníctva?

Odpoveď: Darovanie domu bez pozemku

(odpoveď odoslaná: 14.02.2017)

Dobrý deň, na Slovensku neplatí zásada superficies solo cedit, z toho dôvodu je možné u nás prevádzať vlastnícke práva aj k pozemku bez toho, aby bolo zároveň prevedené aj vlastnícke právo k stavbe postavenej na pozemku. V tomto prípade však odporúčam v darovacej zmluve výslovne uviesť, že stavba postavená na pozemku nie je predmetom darovania (je potrebné si dať pozor na skutočnosť, že môžu v budúcnosti vzniknúť problémy s prístupom k tejto stavbe, ak by vznikli nezhody s vlastníkom pozemku). Príslušný okresný úrad, katastrálny odbor na základe takejto darovacej zmluvy vykoná zmenu zápisu na LV pozemku. Táto zmena vlastníctva sa žiadnym spôsobom nedotkne LV stavby. Zmenou vlastníka nehnuteľnosti nedochádza k zmene čísla LV pozemku, t.j. pozemok bude stále evidovaný na pôvodnom LV, iba sa v časti B zmení vlastník pozemku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovanie domu bez pozemku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.