Máte
otázku?

Darovanie nehnutelnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Darovanie nehnutelnosti

Dobrý deň,
rodičia mi darovali nehnuteľnosť, ktorú ešte využívajú a majú na ňu právo - je tam vecné bremeno. Máme to vypracované formou darovacej zmluvy notárom. Mám aj nevlastných súrodencov, s ktorými nie sme v kontakte. V prípade, že by došlo k úmrtiu rodiča, ktorý je zároveň rodičom nevlastného súrodenca, môže si súrodenec nárokovať túto nehnuteľnosť, ktorá bola darovaná mne? Ak áno, viem voči tomuto nároku podniknúť nejaké kroky? Ďakujem. Mirka

Odpoveď: Darovanie nehnutelnosti

Dobrý deň,
ak bola darovacia zmluva vypracovaná notárom bude právne v poriadku.

Je oprávnením Vašich rodičov nakladať s nehnuteľnosťou podľa svojho uváženia a teda túto darovať, predať hocikomu. To, že Vám rodičia darovali nehnuteľnosť, bolo ich oprávnením. Pokiaľ ide o nevlastných súrodencov, títo tento úkon darovania napadnúť nemôžu z dôvodu, že právny nárok na darovanie nehnuteľnosti nie je.

Uvádzame, že v prípade úmrtia rodičov sa Vám darovaná nehnuteľnosť započítava na Váš  dedičský podiel a o toľko budete menej dediť. Z titulu budúceho dedič. konania nie ste povinná ostatným dedičom z už darovanej nehnuteľnosti nič vyplácať.

Trápi vás "Darovanie nehnutelnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovanie nehnutelnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, existuje nejaký záväzný termín, do kedy sa musí podať návrh na vklad darovanej nehnuteľnosti do katastra?

Odpoveď: Darovanie nehnutelnosti

(odpoveď odoslaná: 17.04.2024)

Dobrý deň,
vo veci platí ust. § 47 Občianskeho zákonníka :

"(1) Ak zákon ustanovuje, že k zmluve je potrebné rozhodnutie príslušného orgánu, je zmluva účinná týmto rozhodnutím.

(2) Ak sa do troch rokov od uzavretia zmluvy nepodal návrh na rozhodnutie podľa odseku 1, platí, že účastníci od zmluvy odstúpili."

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že návrh na vklad je poterbné podať v lehote do 3 rokov od podpísania darovacej zmluvy.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovanie nehnutelnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebovala by som Vašu radu. Sme traja súrodenci a zdedili sme starý rodinný dom po rodičoch, ktorý už potrebuje rekonštrukciu. Rozhodli sme sa, že každý z nás daruje svoj podiel neteri bezodplatne, no s podmienkou, že ja budem mať v dome doživotné právo, keďže momentálne v ňom žijem. Môže moja neter od mňa požadovať, aby som sa na základe toho, že v dome bývam, finančne podieľala na rekonštrukcii strechy alebo iných opravách? Môže od mňa žiadať príspevok, keď som jej môj podiel darovala zadarmo? Srdečne ďakujem, ak by ste si našli čas na odpoveď.

Odpoveď: Darovanie nehnutelnosti

(odpoveď odoslaná: 12.01.2023)

Dobrý deň,
uvedenú situáciu upravuje Občiansky zákonník v ust. § 151n ods. 3:

Pokiaľ sa účastníci nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania.   To znamená, že v prípade, že sa nedohodnete inak, tak potom ste povinná znášať náklady na zachovanie veci a jej opravy. Môžete sa však aj dohodnúť, že nebudete tieto náklady znášať vôbec, ale je potrebné to uviesť v zmluve o zriadení vecného bremena. Darovacia zmluva a aj zmluva o zriadení vecného bremena musia byť uzatvorené v písomnej forme a následne bude potrebné podať návrh na vklad do katastra nehnuteľností. S vyhotovením uvedených dokumentov Vám môže pomôcť aj naša advokátska kancelária. Dôležité je, aby to bolo jasne naformulované. 

 


Podotázka: Darovanie nehnutelnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na nasledovnú situáciu. Moja sestra plánuje darovať mi starší rodinný dom, ktorý nadobudla pred štyrmi rokmi. Chcem vedieť, či môže existovať nejaká možnosť, že by mi ho v budúcnosti mohla zobrať späť, aj keď ho v súčasnosti daruje. Taktiež ma zaujíma, či sa toto môže zmeniť v prípade, že dom začnem rekonštruovať. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovanie nehnutelnosti

(odpoveď odoslaná: 18.07.2022)

Dobrý deň,
áno, teoreticky Občiansky zákonník pripúšťa taký postup. K tomu je však treba, aby ste sa k sestre správali takým spôsobom, že tým hrubo porušíte dobré mravy. Ak budete mať so sestrou dobré vzťahy alebo aspoň nie negatívne a nebudete sa k nej správať tak, že by ste tým hrubo porušili dobré mravy, tak iba z dôvodu, že si to rozmyslela, nebude môcť žiadať vrátenie daru.


Trápi vás "Darovanie nehnutelnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Darovanie nehnutelnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako je to s darovaním nehnuteľnosti. Ide o nehnuteľnosť, ktorú som zdedila. Ostatní členovia rodiny boli vyplatení, ale stanovili podmienku, že v prípade predaja dostanú časť peňazí. Ako je to s darovaním? Majú aj potom nejaký nárok na peniaze, alebo je to vôbec možné? Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie nehnutelnosti

(odpoveď odoslaná: 22.02.2022)

Dobrý deň,
darovanie je bezodplatný prevod vlastníckeho práva na inú osobu. Z toho vyplýva, že ak sa rozhodnete nehnuteľnosť darovať, ostatní členovia nebudú mať nárok na žiadnu čiastku, nakoľko vy takýmto prevodom nič nezískate. Podľa toho, čo uvádzate, uvedenú podmienku ste si dohodli len na prípad predaja nehnuteľnosti, a nie na akýkoľvek jej prevod. V prípade jej predaja je možné, že by ste  ju predali za vyššiu sumu než akú ste ju zdedili.

Ak už boli vyplatení, nerozumiem, prečo by mali dostať niečo navyše. Tiež je dôležité vedieť, že keď sa na niekoho prevedie vlastnícke právo a je tam podmienka ako bude nakladať s nehnuteľnosťou, tak táto podmienka môže byť neplatná. Okrem špecifických situácii ako je právo spätného prevodu.

Dohody ohľadom nehnuteľností musia byť písomné. 


Podotázka: Darovanie nehnutelnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať, ako mám postupovať, keď otec môjho dieťaťa previedol svoje nehnuteľnosti na svojho brata formou daru, len preto, aby sa vyhol plateniu výživného a mohol tvrdiť, že nič nevlastní. Mám pocit, že tento dar mal konkrétny účel a keď už daroval majetok, mohol ho darovať aj svojmu dieťaťu. Rád by som sa taktiež poradil, či na darovanú nehnuteľnosť sa platí daň a či by som mohol napadnúť toto darovanie súdnou cestou. S pozdravom, Jozef

Odpoveď: Darovanie nehnutelnosti

(odpoveď odoslaná: 19.11.2021)

Dobrý deň,
daň z darovania neexistuje - bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004.

Z otázky predpokladáme, že výživné bolo určené súdnym rozhodnutím, ktoré je právoplatné a vykonateľné.

Ak otec dieťaťa previedol nehnuteľnosť formou darovacej zmluvy a dlhuje na výživnom, toto samotné darovanie nie je prekážkou toho, aby ste nemohli podať návrh na vykonanie exekúcie. Návrh na vykonanie exekúcie Vám spíše ktorýkoľvek súdny exekútor. Exekútora následne informujte o darovaní nehnuteľnosti. Po podaní návrhu na vykonanie exekúcie môžete podať žiadosť na príslušný úrad práce o náhradné výživné.

Samotnú darovaciu zmluvu napadnúť preto, že pozemok nebol darovaný Vášmu dieťaťu, nemôžete. Je na slobodnej vôli darcu ako vlastníka ako naloží so svojim majetkom.
Pokiaľ obdarovaný mal vedomosť o tom, že darca má dlhy a napriek tomu dar prijal, možnosťou pre Vás ako matku dieťaťa - veriteľa je napadnúť darovaciu zmluvu v zmysle ust. § 42a/ Obč. zákonníka :

"(1) Veriteľ sa môže domáhať, aby súd určil, že dlžníkove právne úkony podľa odsekov 2 až 5, ak ukracujú uspokojenie jeho vymáhateľnej pohľadávky, sú voči nemu právne neúčinné. Toto právo má veriteľ aj vtedy, ak je nárok proti dlžníkovi z jeho odporovateľného právneho úkonu už vymáhateľný alebo ak už bol uspokojený. "

V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Darovanie nehnutelnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, mám pomerne jednoduchú otázku - s manželkou plánujeme darovať našej dcére nehnuteľnosť spolu s príslušným pozemkom (kde sme jediní vlastníci), s klauzulou užívania tejto nehnuteľnosti do našeho dožitia. Otázka znie, či bude na listu vlastníctva bremeno (naše užívanie až do dožitia) predstavovať problém pre žiadosť našej dcéry, prípadne aj jej manžela, o hypotéku určenú na rekonštrukciu tejto nehnuteľnosti. Ak áno, aký to bude problém? Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie nehnutelnosti

(odpoveď odoslaná: 11.11.2021)

Dobrý deň,
to závisí od každej banky individuálne. Vo všeobecnosti však musím uviesť, že áno. Z pohľadu banky je to nevhodná nehnuteľnosť, nakoľko ak by neplatili úver a vydražili by nehnuteľnosť, vecné bremeno zostane zachované. To výrazným spôsobom znižuje šancu za dobrú cenu vydražiť nehnuteľnosť, nakoľko nikto nebude chcieť kúpiť nehnuteľnosť, kde má bremeno užívania z jeho pohľadu cudzích ľudí. Obávam sa, že by takú banku nenašli, ktorá by im poskytla úver.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovanie nehnutelnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Je darovanie nehnuteľnosti oslobodené od daní ?

    Je darovanie v tomto prípade oslobodené od dani z príjmu? ďakujem ... Z toho vychádzajúc z darovania nehnuteľnosti sa neplatí daň z príjmu. JUDr. Milan Ficek  ...

  • Darovanie nehnuteľnosti s následným predajom

    Otec mi chce darovať nehnuteľnosť, ktorej je výlučným vlastníkom. ... Pri predaji nehnuteľnosti nadobudnutej darovaním je potrebné posúdiť skutočnosť, či by bol  ...

  • Darovanie nehnuteľnosti vnukovi

    Odpoveď: Darovanie nehnuteľnosti vnukovi. Dobrý deň, k Vašej otázke uvádzame nasledovné stanovisko vyjadrujúce náš právny názor: Zastúpenie maloletého ...

  • Darovanie nehnuteľnosti s vecným bremenom

    Dobrý deň, veľmi pekne Vás prosím o radu ohľadom nehnuteľnosti - rod. domu, ktorý som získal na základe darovacej zmluvy od rodičov /ktorí ho mali ako BSM/.

  • Darovanie nehnuteľnosti dieťaťu

    Otázka: Darovanie nehnuteľnosti dieťaťu. Dobrý deň, chcel by som sa spýtať či je možné, aby som synovi daroval byt. Je možné darovať nehnuteľnosť dieťaťu, ...

  • Dedičstvo a darovanie nehnuteľnosti

    Dobrý deň, ak majiteľ nehnuteľnosti nemá priamych dedičov, manželku, deti, komu prepadne po jeho smrti, ak nezanechal závet, jeho majetok? Koľkokrát môže.

  • Darovanie bytu plnoletým deťom

    Dobrý deň, chcem sa informovať ohľadom darovania bytu. V prípade, že matka daruje darovacou zmluvou byt svojim trom deťom a uvedie v nej hodnotu bytu.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.