Máte
otázku?

Darovanie domu maloletým deťom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Darovanie domu maloletým deťom

Dobrý deň, žijem s partnerom v jeho dome. Máme spolu dve deti. On je rozvedený a má navyše dve dospelé deti. Moji rodičia chcú darovať mne a mým deťom dom, pritom každému by pripadla tretina. Rada by som sa spýtala, ako by to bolo v prípade, keby som chcela dom prenajať alebo predať. Kto rozhoduje za maloleté deti? Je potrebný súhlas aj od otca detí? Ako by to bolo, keby som vlastnila polovicu domu a moje deti každé štvrť? Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie domu maloletým deťom

Dobrý deň, pokiaľ budú deti vlastníkmi domu a sú stále maloleté, rozhoduje za nich zákonný zástupca (rodič). Ak Vám deti boli zverené, súd zároveň rozhodoval aj o tom, kto bude zastupovať a spravovať majetok deti. Pokiaľ ste uveden ako správkyňa majetku det, potom budete rozhodovať za deti Vy. Pokiaľ by však islo o vážnejšie úkony, ako napríklad predaj nehnuteľností, V tomto prípade by musel schváliť tento úkon (predaj) súd. Ak ste nemali súdne konanieno deťoch, volo by vhodné túto správu majetku upraviť. 

Trápi vás "Darovanie domu maloletým deťom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovanie domu maloletým deťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: Som vlastníčkou polovice domu a pozemku a túto polovicu by som chcela prepísať, prípadne darovať môjmu jedenásťročnému synovi. Rada by som zabezpečila, aby až do jeho osemnástich rokov nemohol po darovaní ani jeho otec, ani ja na darovanú nehnuteľnosť siahnuť. Je to, prosím, možné? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. K.

Odpoveď: Darovanie domu maloletým deťom

(odpoveď odoslaná: 04.01.2024)

Dobrý deň, vzhľadom na skutočnosť, že váš syn je maloletý, na darovanie podielu na dome maloletému synovi bude nevyhnutný súhlas príslušného súdu.

Otec dieťaťa nemôže s predmetným darom v prospech jeho syna nakladať /napr. darovať, predať, zameniť/, keďže syn je maloletý a aj v následných dospozíciách s podielom maloletého na dome bude nevyhnutný shlas súdu až do disiahnutia jeho plnoletosti. Ak syn dosiahne plnoletosť dosiahnutím 18 rokov veku, s darom môže nakladať podľa svojho uváženia /napr predať, darovať/ a nebude už potrebovať súhlas darcu, teda vás ako matky.

V prípade, že sa rozhodnete pre spísanie darovacej zmluvy, odporúčam súčasne zriadiť vecné bremeno vo váš prospech spočívajúce v práve doživotného bývania v nehnuteľnosti.

Na spísanie darovacej zmluvy môžete kontaktovať našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovanie domu maloletým deťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa informovala, kto spravuje majetok maloletého dieťaťa, ktoré nedosiahlo 2 roky, ak mu tento majetok pripadne darovacou zmluvou či dedičstvom. Žijem so svojím partnerom už 4 roky v spoločnej domácnosti a jeho meno je uvedené aj na jej rodnom liste. Hlavným dôvodom mojej otázky sú právne účely – konkrétne, ktorý z nás dvoch by mohol spravovať tento majetok, ak by sme ho chceli predať, kým naša dcéra nedosiahne vek 18 rokov. Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie domu maloletým deťom

(odpoveď odoslaná: 08.02.2023)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 28 Obč. zákonníka :

"Ak zákonní zástupcovia sú povinní aj spravovať majetok tých, ktorých zastupujú, a ak nejde o bežnú vec, je na nakladanie s majetkom potrebné schválenie súdu."   Uvedené ustanovenie je jasné - zákonní zástupcovia - obaja rodičia budú potrebovať súhlas súdu.

Podotázka: Darovanie domu maloletým deťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako mám postupovať v prípade, že žijem v spoločnej domácnosti (dome) s manželom a tromi deťmi a chcem darovať polovicu domu, ktorú vlastním, našim maloletým deťom, aj keď nie sme rozvedení. Je to vôbec možné? Manžel by bol správcom majetku detí.

Odpoveď: Darovanie domu maloletým deťom

(odpoveď odoslaná: 15.12.2019)

Dobrý deň, 
na Vašu otázku uvádzame nasledovnú odpoveď :
Predpokladáme, že dom je v  bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, môžete polovicu domu darovať maloletým deťom  len spoločne s manželom, teda nie je možné, aby ste darovali maloletým deťom jednu polovicu deťom a druhá polovica by bola výlučne vo vlastníctve manžela.

Ak by ste chceli tak učiniť, t.j. darovať trom maloletým podiel na nehnuteľnosti, následne právny stav bude taký, že s manželom budete vlastníkmi polovice domu, ktorá bude patriť do bezdpodielového spoluvlastníctva a polovica bude v podielovom spoluvlastníctve detí podľa dohodnutých podielov v darovacej zmluve. 

Budete sa teda musieť obrátiť na súd o ustanovenie opatrovníka - tretej osoby, na to, aby v mene maloletého dieťaťa prejavila vôľu, t. j. podpísala darovaciu zmluvu nakoľko obdarovaný-maloleté deti, tak urobiť nemôže z dôvodu neplnoletosti.

Na základe návrhu na ustanovenie opatrovníka súd zhodnotí skutkový a právny stav a rozhodne, či takto navrhnutú osobu ustanoví za opatrovníka v danej veci (jedná sa najčastejšie o blízku osobu maloletého, u ktorej je predpoklad, že bude konať v záujme maloletého).

Potom čo je ustanovený opatrovník, a tento má od súdu povolenie prejaviť vôľu v mene maloletého, môže dôjsť k uskutočneniu právneho úkonu.

Právny úkon urobený v mene maloletého opatrovníkom ešte nenadobúda právne účinky. Dôvodom je práve § 28 Obč. zákonníka  resp. ust. § 119 Civilného mimosporového poriadku a síce v tom, že je potrebné schválenie právneho úkonu, v našom prípade darovacej zmluvy, súdom. Účastníkmi tohto konania je zákonný zástupca (matka, otec) a kolízny opatrovník. V tomto momente nasleduje ďalší dôležitý krok, a to ustanovenie tzv. kolízneho opatrovníka.

Kolízny opatrovník vystupuje v každom súdnom konaní týkajúcom sa maloletých detí. Jeho úlohou je hájiť záujmy maloletého a dohliadať na to, aby právny úkon, ktorý má súd schváliť, bol v maloletého dieťaťa. Kolíznym opatrovníkom je Úrad práce sociálnych vecí a rodiny, podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele, resp. jeho poverený zamestnanec

Kolízny opatrovník je osoba, ktorá vyjadruje názor k predmetu veci a jeho povinnosťou je zistiť, či právny úkon bude v záujme maloletého dieťaťa alebo nie.

Potom, čo sa vyjadrí kolízny opatrovník k navrhovanému právnemu úkonu, súd posúdi skutkový a právny stav a rozhodne, či právny úkon schváli alebo nie. Miestne príslušným súdom je súd, kde má maloletý bydlisko určené dohodou rodičov.

Darovacia zmluva schválená súdom, kde subjektom je maloletý, ako obdarovaný, nadobúda právne účinky až právoplatnosťou rozhodnutia súdu o schválení právneho úkonu. Až následne je možné podať na katastrálnom odbore okresného úradu návrh na vklad do katastra nehnuteľností. V bežnej praxi z dôvodu, aby právny úkon maloletého skôr nadobudol právne účinky, sa často účastníci konania na súdnom pojednávaní vzdajú práva na odvolanie, a preto dňom doručenia rozhodnutia súdu poslednému účastníkovi nadobúda rozhodnutie právoplatnosť.

Otázke nadobudnutia nehnuteľnosti maloletým sa venujeme aj v našom špeciálnom článku, vrátane príkladov z rozhodovacej praxe súdov.

Ak na nehnuteľnosti viazne záložné právo v prospech banky, poznamenávame, že na darovanie časti nehnuteľnosti budete potrebovať súhlas banky, čo však vzhľadom na okolnosť, že by na nehnuteľnosti by viazlo záložné právo v prospech banky, tento súhlas zo strany banky nebude daný, rovnako ani zoo strany súdu, keďže by to nebolo na prospech maloletých.

 


Trápi vás "Darovanie domu maloletým deťom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Darovanie domu maloletým deťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako postupovať, keď chcem darovať nehnuteľnosť (rodinný dom) svojej maloletéj dcére a synovcom. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Darovanie domu maloletým deťom

(odpoveď odoslaná: 29.01.2019)

Dobrý deň

darovať nehnuteľnosť maloletému dieťaťu  - dcére - môžete, avšak táto darovacia zmluva podlieha súhlasu súdu. Maloletábude musieť mať  zvoleného kolízneho opatrovníka (nie rodičov), ktorý koná v jeho mene. Takže rodičia by mali podať podať návrh na ustanovenie kolízneho opatrovníka a potom návrh na schválenie právneho úkonu maloletého (darovacej zmluvy).

Nepíšete, či je nehnuteľnosť zaťažená úverom, prípadne inou ťarchou, čo by mohlo znamenať problém. Pokiaľ  je tam napr. nejaký úver, musíte kontakovať príslušnú finančnú inštitúciu.

Pokiaľ sa jedná o darovanie nehnuteľnosti synovcovi, v tomto prípade darovaciu zmluvu za maloletého budú podpisovať jeho obidvaja rodičia ako zákonní zástupcovia.  V tomto prípade - darovanie nehnuteľnosti synovcovi budú maloletého zastupovať jeho obidvaja rodičia. Rovnako aj v tomto prípade je poterbné schválenie tohto úkonu - darovacej zmluvy súdom.

Súd právny úkon - darovaciu zmluvu schváli ak je to v záujme maloletého.

Problematikou schválenia právneho úkonu za maloletého za zaoberáme v mnohých odpovediach v našej poradni, kde sa podrobne rozoberá táto problematika schválenia právneho úkonu maloletého.

Odporúčame kontaktovať advokáta na rozobratie Vami uvedeného problému s konkrétnymi okolnosťami prípadu darovania /stav nehnuteľnosti, vecné bremená, hypotéka a pod./


Podotázka: Darovanie domu maloletým deťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, ďakujem za odpoveď. Nemáme súdne konanie o deťoch. Môžem ja požiadať o to, ak chcem spravovať ich majetok? Čo sa stane, ak môj partner nebude súhlasiť? Ako rozhodne súd? Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie domu maloletým deťom

(odpoveď odoslaná: 28.12.2016)

Dobrý deň, v prípade, že v súčasnosti nie je vedené súdne konanie o úprave výkonu rodičovských práv a povinností k maloletým deťom, môžete na súd podať návrh i Vy. V tomto návrhu je potrebné konkretizovať akým spôsobom si predstavujete rozhodnutie súdu o zverení maloletých detí do osobnej starostlivosti, určení výživného, spravovania majetku, zastupovania detí a úprave styku. V súčasnosti je súdna prax taká, že vo väčšine prípadov súd upravuje spravovanie majetku a zastupovanie maloletých detí tak, že ich zastupujú obaja rodičia. Ak však v návrhu uvediete inak a odôvodníte to súdu záujmom maloletých detí, súd môže Vášmu návrhu vyhovieť. V prípade, že by s takým spôsobom úpravy Váš partner nesúhlasil, súd vykoná potrebné dokazovanie a rozhodne tak, aby to bolo v záujme maloletých detí.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovanie domu maloletým deťom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.