Máte
otázku?

Darovacia zmluva a deti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Trenčín

Otázka: Darovacia zmluva a deti

Vážený tím advokátov, píšem z Viedne, preto sa ospravedlňujem za prípadné chyby v texte. Moja teta mi darovala svoj byt a poskytla mi tam vecné právo bývania (tzv. "vecné bremeno"). V inej zmluve sme sa dohodli, že jej budem mesačne platiť určitú sumu peňazí. Má syna (40 rokov), ktorý je závislý a chcel by som mu platiť za malú izbu, v prípade ak by moja teta (70 rokov) zomrela. Má jej syn právo na dedičstvo? Má nárok na zákonný diel? Ďakujem za vašu radu a ešte raz sa ospravedlňujem za prípadné gramatické chyby.

Odpoveď: Darovacia zmluva a deti

Dobrý deň,

k Vašej otázke uvádzame nasledovné stanovisko vyjadrujúce náš právny názor:

 

Nadobudnutie vlastníckeho práva k bytu

 

V prvom rade je potrebné v danej veci uviesť, že vlastníctvo bytu (rovnako aj nebytového priestoru, stavby či pozemku ako vecí nehnuteľných, resp. vecí, ktorých režim sa spravuje režimom nehnuteľných vecí) sa nenadobúda uzavretím zmluvy o prevode vlastníctva (napr. kúpnej zmluvy, darovacej zmluvy, zámennej zmluvy či inej obdobnej zmluvy) ale až vkladom vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností.

 

Podľa § 1 ods. 1 zákona č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v účinnom znení (ďalej len "katastrálny zákon") kataster nehnuteľností (ďalej len "kataster") je geometrické určenie, súpis a popis nehnuteľností. Súčasťou katastra sú údaje o právach k týmto nehnuteľnostiam, a to o vlastníckom práve, záložnom práve, vecnom bremene, o predkupnom práve, ak má mať účinky vecného práva, ako aj o právach vyplývajúcich zo správy majetku štátu, zo správy majetku obcí, zo správy majetku vyšších územných celkov, o nájomných právach k pozemkom, ak nájomné práva trvajú alebo majú trvať najmenej päť rokov (ďalej len "právo k nehnuteľnosti").

 

Podľa § 28 ods. 1 až ods. 3 katastrálneho zákona práva k nehnuteľnostiam zo zmlúv uvedené v § 1 ods. 1 sa zapisujú do katastra vkladom, ak tento zákon neustanovuje inak. Práva k nehnuteľnostiam uvedené v § 1 ods. 1 vznikajú, menia sa alebo zanikajú vkladom do katastra, ak tento zákon neustanovuje inak. Právne účinky vkladu vznikajú na základe právoplatného rozhodnutia okresného úradu o jeho povolení.

 

Z uvedených ustanovení katastrálneho zákona teda jednoznačne vyplýva, že samotným uzavretím zmluvy o prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnosti (napr. darovacej zmluvy) nedochádza k prevodu vlastníckeho práva. Táto zmluva je len podkladom, titulom vkladu vlastníckeho práva na jej základe do katastra nehnuteľností. Až povolením vkladu vlastníckeho práva sa stáva obdarovaný vlastníkom nehnuteľnej veci.

 

Ak vo Vašom prípade došlo k uzatvoreniu darovacej zmluvy a na základe tejto zmluvy ste boli zapísaná ako vlastníčka bytu v katastri nehnuteľností, ste vlastníčkou bytu.

 

Vznik vecného bremena

 

Vyššie uvedené právne závery v celom rozsahu platia aj o vecných bremenách. Teda, samotným uzavretím zmluvy o zriadení vecného bremena (alebo napr. uzavretím darovacej zmluvy, ktorej súčasťou je aj dohoda zmluvných strán o zriadení vecného bremena) k vzniku vecného bremena nedochádza. Naopak, až vkladom vecného bremena (a práva zodpovedajúceho vecnému bremenu) do katastra nehnuteľností dochádza k zriadeniu vecného bremena.

Teda, Vašej tete prislúcha vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného užívania výlučne v prípade, ak je toto právo aj vložené v katastri nehnuteľností.

 

Dedenie

 

Do dedičstva patrí všetok majetok poručiteľa, ktorý patril poručiteľovi v čase jeho smrti, pokiaľ osobitný právny predpis neustanovuje vo vzťahu k určitej časti majetku poručiteľa osobitný spôsob prechodu majetku na inú osobu (napr. poistné plnenia z poistenia osôb pre prípad smrti a pod.)

 

Vo Vašom prípade, ak ste zapísaná na liste vlastníctva vo vzťahu k danému bytu ako jeho vlastníčka, tento byt nepatrí poručiteľke (hoci by aj mala právo doživotného užívania bytu) ale Vám. Z tohto dôvodu by preto nebol tento byt ani súčasťou dedičstva po poručiteľke - keďže netvorí súčasť jej majetku.

 

Ak by preto zomrela Vaša teta, ktorá v byte býva, no nie je jeho vlastníčkou, nemal by jej syn žiadne dedičské právo vo vzťahu k bytu. Bolo by len na Vašej dohode, či a za akých podmienok synovi Vašej tety dovolíte v byte zotrvať po jej smrti. V prípade, ak by ste sa na podmienkach jeho zotrvania v byte nedohodli, môžete sa domáhať žalobou na súde aby súd uložil synovi tety povinnosť nehnuteľnosť vypratať.

Trápi vás "Darovacia zmluva a deti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovacia zmluva a deti (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem darovať byt svojej dcére, ale nechcem ho darovať jej manželovi. Je to možné? Ďakujem, Václav.

Odpoveď: Darovacia zmluva a deti

(odpoveď odoslaná: 03.09.2021)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že Vaša dcéra je vydatá a chcete jej  ako jej otec darovať byt. Pýtate sa, či musíte byt darovať aj jej manželovi.

Odpoveď je tá, že je na Vašom rozhodnutí, či byt darujete len dcére, alebo aj jej manželovi. Manžel Vašej dcéry nemá právny nárok na to, aby bol byt darovaný v určitom podiele aj jemu. Ak byt darujete len dcére, bude patriť do jej výlučného vlastníctva. 

Uvádzame tiež, že ak by sa dcéra napr. rozviedla, byt nespadá do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a jej manžel nemá právny nárok na podiel na byte. Samotný byt ani nebude predmetom vyporiadania BSM, lebo do BSM nepatrí. Otázkou je či nechcete zriadiť vecné bremeno vo Váš prospech - právo doživ. užívania a bývania v byte. Ak je odpoveď kladná, potom toto vecné bremeno je potrebné zakomponovať do darovacej zmluvy.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovacia zmluva a deti (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám otázku. Moji rodičia vlastnia rodinný dom a chceli by urobiť darovaciu zmluvu. Majú dvoch synov. Je možné darovať dom obom synom, alebo musí byť dom darovaný len jednému z nich? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovacia zmluva a deti

(odpoveď odoslaná: 12.08.2018)

Dobrý deň,

zákon neobmedzuje to, na koľko osôb sa prevedie určitá vec. Je preto možné spísať darovaciu zmluvu a previesť ju aj na obidvoch synov na raz - jedným právnym úkonom. V zmluve je možné určiť aj spoluvlastnícke podiely.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovacia zmluva a deti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.