Máte
otázku?

Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?

Manžel, ktorý nedávno zomrel, bol jediným majiteľom nehnuteľnosti, ktorou sa stal v roku 1989, keď po rozvode vyplatil svoju prvú manželku, s ktorou mal dve deti. V roku 1996 sme uzavreli manželstvo - kvôli vyššiemu veku sme už deti nemali. Do vybavenia bytu som investovala všetky svoje finančné prostriedky, pretože v ňom takmer nič nezostalo. Letos môj manžel zomrel a rada by som vedela, aký bude môj nárok zo zákonnej dedičskej pozície po 20-ročnom manželstve. Ďakujem.

Odpoveď: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?

Dobrý deň. 

V dedičskom konaní sa najskôr vysporiada zaniknuté bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a určí sa čo je predmetom dedenia. V prípade, že Váš manžel nezanechal závet, tak zo zákona v prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

Pokiaľ ide o dom vo výlučnom vlastníctve Vášho manžela (tento dom nepatrí do BSM) tak tento dom zdedíte rovnakým dielom Vy a jeho dve deti. Pravdaže všetko závisí od dedičského konania, v ktorom dedičia môžu uzavrieť dohodu, na základe ktorej sa môžete stať výlučným vlastníkom tejto nehnuteľnosti.  

Trápi vás "Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva? (Dedičské právo)

Dobrý deň, prosím o radu. My sme sa vzali v staršom veku. Ja som ako rozvedená mala byt a tri dospelé deti, on mal dom a tiež tri dospelé deti. Chcem sa spýtať, čo sa stane, keby som zomrela. Dedia by jeho deti po mojej smrti časť z môjho majetku a naopak? Dostali by moje deti po jeho smrti niečo z jeho majetku? Ako to funguje pri sobáši starších ľudí, ktorí už pred svadbou majú nejaký svoj majetok? Srdečne vám ďakujem za odpoveď a radu. Elena.

Odpoveď: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?

(odpoveď odoslaná: 23.02.2022)

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame nasledovné :

1./ V prípade Vášho úmrtia v rámci dedič. konania sa najprv vyporiada zaniknuté BSM, ktoré zaniká smrťou niektorého manžela a následne majetok ide do dedenia. Vo tomto  príade dedičmi po Vás ako poručiteľke by boli vaše deti z predchádzajúceho manželstva a súčasný manžel. Manželove dedi nie sú Vašimi dedičmi.

Ak by bolo Vašim prianím, aby byt, ktorý uváudzate v otázke zdedeili výlučne Vaše deti, riešením v tomto prípade je spísanie závetu v prospech detí. Manžel by závet v tomto smere napadnút nemohol. Možnosťou je tiež darovať byt Vašim deťom za života s tým, že zriadite vecné bremeno vo Váš prospech prípadne aj manžela /v otázke neuvádzate, či v tomto byte aj teraz spolu s manželom žijete/.

2./ Ak by zomrel manžel, rovnako v tomto prípade sa najprv vyporiada v dedič. konaní najprv bezpodielové spoluvlastníctvo manželov /Vám ako manželke pripadne jedna polovica/ a ostatok ide do dedenia, kde dedičmi budete Vy ako pozostalá manželka a deti Vášho manžela. Rovnako aj prípade manžela je možnosť spísania závetu v prospech aj napr. len svojich detí, ale samozrejme aj vo Váš prospech.

Na  spísanie závetu odporúrčam konzultovať advokáta.

V prípade potreby resp. záujmu na spísanie zmlúv, resp. porady, ako riešiť majetok môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva? (Dedičské právo)

Dobrý deň, Susedka je vdova. Spolu so svojím manželom mala štyri deti. Z hlasovacej listiny od správcu bytov vyplýva, že vlastní polovicu bytu a štyri deti vlastnia po 1/8. Nemala by byť polovica bytu po zosnulom manželovi rozdelená rovnako medzi manželku a deti? Teda 6/10 pre manželku a 4x1/10 pre deti. Alebo sa mýlim? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?

(odpoveď odoslaná: 18.10.2021)

Dobrý deň,
v tomto prípade je možné, že v dedičskom konaní uzatvorili dohodu, že polovicu podielu, ktorá bola v dedičskom konaní zdedili iba deti a ona sa vzdala svojho podielu v prospech nich. Preto má ona 1/2 z titulu vyporiadania BSM a 4 deti po 1/4 z 1/2 z titulu dedenia.


Podotázka: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva? (Dedičské právo)

Dobrý deň, som dcéra z prvého manželstva. Môj otec mal v druhom manželstve dve deti. Otec zomrel a chcem sa spýtať, či bude byt, ktorý mal vo svojom vlastníctve, predmetom dedičského konania. Ak áno, mám nejaký nárok aj ja? Druhá manželka môjho otca zomrela a neviem, či zanechal závet. Môj vzťah s ním bol dobrý, ale jeho sestra mi raz povedala len tak medzi rečou, ešte keď otec žil, že keď prepíše otec za života majetok na svoje dve deti, tak ja nemám na nič nárok. Ako to je? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?

(odpoveď odoslaná: 22.04.2021)

Dobrý deň,
deti z obidvoch manželstiev vášho otca majú rovnaké postavenie ako dedičia. Ak bol otec výlučným vlastníkom bytu, potom prichádza do úvahy dedenie bytu v podiele 1/3 k celku pre všetky deti v zmysle ust. § 473 Obč. zákonníka :

"(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."

Ak neviete, ktorý notár bude dedičsvo prejednávať, môžete to zistiť v rozvrhu práce príslušného okresného súdu podľa miesta trvalého bydliska v čase úmrtia a dátumu úmrtia. Treba hľadať v rozvrhu práce prísl. okresného súdu. Zoznam súdov níájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR /justice.sk/.

 

 

 

 

 

 


Trápi vás "Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva? (Dedičské právo)

Dobrý deň, som rozvedená a žijem s priateľom, ktorý je tiež rozvedený. Má dvoje dospelé deti, ktorým nechal časť majetku a podobne aj svojej exmanželke. Majetok rozdelil na štvrtiny, takže sa nevyhol ani povinnosti vyplatiť svoje deti. Po rozvode si kúpil dom, ktorý zapisal na svoje meno, pretože v tom čase som bola odcestovaná. Avšak do domu, jeho zariadenia a záhrady som investovala aj ja rovnakým podielom. Nie sme manželia. Teraz mám obavy, že jeho deti, s ktorými doteraz nekomunikoval, sa zrazu ozvú a po jeho smrti ma môžu vyhodiť z domu. Je to možné? Dedia aj oni? Alebo by dom patril mne? Ako sa dá predísť tomu, aby jeho deti už nededili, keďže ich už vyplatil z jednej štvrtiny majetku. Je možné dom prepísať na mňa? Alebo to môže byť riešené darovacou zmluvou, alebo testamentom tak, že by dom patril len mne? Obávam sa, že by som mohla zostať bez domova a prísť o svoje úspory.

Odpoveď: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?

(odpoveď odoslaná: 16.01.2020)

Dobrý deň,
vychádzame z predpokladu, že v uvedenom RD máte hlásený trvalý pobyt, a teda v prípade úmrtia priateľa Vás jeho deti nemôžu z domu vysťahovať, keďže dom tvorí Vaša obydlie. Mohlo by sa tak stať len na základe súdneho rozhodnutia.

Možnosti riešenia sú nasledovné : 

1./ Spísanie darovacej zmluvy na dohodnutý podiel na RD, aby časť RD prešla do Vášho výlučného vlastníctva, čím by sa v podstate aj kompenzovali Vaše doterajšie vklady do RD.
2./ Ak priateľ nebude ochotný spísať darovaciu zmluvu, potom riešením je len vyporiadanie investícií pre Vás v podstate do cudzej nehnuteľnosti.
3./ V otázke uvádzate, že priateľ rozdal už predtým nadobudnutý majetok medzi deti a bývalú manželku, nepíšete však rozsah týchto darov, teda či išlo o nehnuteľnosti, finančné prostriedky a podobne.
Tu uvádzame, že v prípade jeho úmrtia hodnota predmetných darov, ak nejde o bežné darovanie, sa deťom Vášho priateľa ako zákonným dedičom započíta na ich dedičský podiel. Ak by im daroval napr. nehnuteľnosť alebo väčší fin. obnos, toto sa nepovažuje za obvyklé darovanie. 
Nepíšete v otázke kedy došlo k rozvodu, a či bolo po rozvode vyporiadané bezpodielové spoluvlastníctvo.

V zásade  platí, že bývalá manželka Vášho priateľa nebude dediť po Vašom priateľovi, lebo nejde o zákonného dediča. Ak by však zomrel v čase do 3 rokov od rozvodu a nebolo by vyporiadané BSM, ktorézaniklo rozvodom, potom by sa zaniknuté BSM vyporiadalo v dedičskom konaní.

Otázka započítania darov na dedičský podiel je riešená v ust. § 484 OZ platí : "Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovanie; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."

Ako príklad postupu započítania daru v dedičskom konaní uvádzame :  
Dedičstvo 100 000 € na bank. účte, predmetom darovania deťom pred úmrtím poručiteľa bol napr. byt v hodnote 50 000 €, potom hodnota dedičstva je 150 000 €, delené 2 dediči = 75 000 €, nakoľko jedno z detí už dostalo dar za života poručiteľa - byt v hodnote  50 000 eur zo sumy 75 000 € sa mu odpočíta hodnota daru - 50 000 € a na tohto dediča pripadne z dedičstva 25 000 € a na druhého dediča  75 000 €.  Týmto výpočtom obaja dediči dostanú v podstate rovnako po 75 000 €.

Riešením pre Vás je aj spísanie závetu priateľom, že by Vám dom odkázal v závete. Tu však platí aj ust. § 479 Obč. zákonníka a síce, že plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona; ak by tomu závet odporoval je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov. Aj v prípade spísania závetu Vašim priateľom je treba v závete urobiť započítanie darov na podiely zákonných dedičov - detí.

Najlepším riešením pre Vás je, aby časť RD bola prepísaná na Vás na základe darovacej zmluvy, resp. aspoň časť RD darovaná a ostatná časť odkázaná závetom s tým, že priateľ by v závete urobil započítanie darov na dedič. podiely detí.  

 

 


Podotázka: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva? (Dedičské právo)

Dobrý deň. Moj manžel spísal počas života závet, keďže to bolo jeho aj moje druhé manželstvo. Z prvého manželstva má už jednu dospelú dcéru. Vo závete svoju polovicu prenechal mne a mojej dcére. Vlastnil tiež pozemky, ktoré zanechal svojej dcére, aj napriek tomu, že o neho nemala záujem a nestretávali sa 24 rokov. Chcem objasniť, že so svojou ex-manželkou mal manžel všetko majetkovo vysporiadané. Spolu sme si postavili rodinný domček, ktorý sme spoločne užívali a financovali. Dnes som bola u notárky ohľadom dedičstva a bola som informovaná, že manželova dcéra má nárok na určitú čiastku. Je to možné aj napriek existujúcej závete? Veď otec jej zanechal pozemky, a nehnuteľnosť sme si nadobudli spoločnými silami a nemalými financiami. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?

(odpoveď odoslaná: 18.04.2019)

Dobrý deň, ak jeho dcéra z prvého manželstva napadne závet, ten môže byť neplatný v časti, v ktorej je neopomenuteľná dedička (jeho dcéra) sčasti opomenutá (vynechaná) z dedičstva. Dospelé dieťa poručiteľa totiž má nárok aspoň na 1/2 svojho zákonného podielu, ak nebolo toto dieťa vydedené. V dedičskom konaní by ste boli ako zákonní dedičia traja - Vy, spoločné dieťa a jeho dieťa. Preto jej zákonný podiel predstavuje 1/3 a nakoľko má dostať jej jednu polovicu, tak jej prináleží podiel vo výške 1/6. Preto bude v tomto konaní podstatné to, v akej hodnote sa určí dedičstvo a v akej hodnote sú veci, ktoré jej boli odkázané. Ak totiž celé dedičstvo bude mať hodnotu 180.000,- € a jej boli odkázané pozemky za 10.000,- €, stále bude mať nárok (ak závet napadne) na ďalších 20.000,- €. Z pohľadu práva totiž nepostačuje ak je takémuto dieťaťu odkázaná aspoň časť majetku. Dieťa musí v dedičskom konaní dostať aspoň 1/2 svojho zákonného podielu, nakoľko ide o neopomenuteľného dediča.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva? (Dedičské právo)

Dobrý deň. Pred rokom som sa vydala, pre nás oboch je to druhé manželstvo. Spoločne nemáme deti a ani ich neplánujeme. Môj manžel má jedno dieťa z prvého manželstva, ako aj ja. Po rozvode si môj manžel a jeho ex-manželka vysporiadali bezdedové spoluvlastníctvo manželov (BSM) a byt, v ktorom teraz žijeme, je jeho. Je jeho výlučným vlastníkom a ja v ňom mám trvalý pobyt. Rada by som sa opýtala, ako by to bolo v prípade dedenia, keby sa môjmu manželovi niečo stalo. Môže ma zapísať ako manželku do listu vlastníctva (LV) ako polovičného vlastníka, alebo to nie je nutné a v prípade dedičstva mám aj tak nejaké nároky? Taktiež vlastníme auto, ktoré je zapsané na manžela, ale kúpili sme ho počas nášho manželstva. Znamená to, že auto spadá do BSM? Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpoveď: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?

(odpoveď odoslaná: 07.05.2017)

Dobrý deň, áno, auto patrí do BSM.

Ak byt nadobudol pred manželstvom, tak tento nepatrí do BSM, a preto ani nemôžete byť zapísaná ako vlastníčka tejto nehnuteľnosti.

Ak by manžel zomrel, potom by ste dedili v prvej dedičskej skupine Vy spolu s jeho dieťaťom, každý rovným dielom.


Trápi vás "Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva? (Dedičské právo)

Deti budú dediť rovnými dielami aj napriek tomu, že v roku 1989 im a ich matke bolo v rámci BSM vyplatené 50% z hodnoty daného domu? Nikdy sa po roku 1989 nezúčastnili na starostlivosti o dom, ani o otca. Nebola som príčinou rozvodu.

Odpoveď: Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?

(odpoveď odoslaná: 06.04.2017)

Dobrý deň. 

Vyporiadanie BSM po rozvode manželstva nemá nič spoločné s dedičmi, pretože toto vyporiadanie sa deje medzi manželmi a nie medzi deťmi. Z uvedeného dôvodu budú dediť rovnakým dielom ako Vy a ak ich otec nevydedil alebo nenapísal závet, tak je irelevantné kto sa staral o dom a o otca. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Čo budú dediť vdova a detí z prvého manželstva?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.