Máte
otázku?

Trestný rozkaz a obžaloba


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trnava

Otázka: Trestný rozkaz a obžaloba

Dobrý deň, prišiel mi trestný rozkaz, v ktorom obvinených uznávajú vinnými a tiež im udeľujú trest (bol som napadnutý). Zároveň mi poslali aj výzvu na zaslanie návrhu vykonania dôkazov súdu a ostatným stranám podľa paragrafu 240, ods. 3 a 4 trestného zákona. Oba dokumenty majú rovnaký dátum. Ako to mám chápať? Predsa už dokazovanie skončilo.

Odpoveď: Trestný rozkaz a obžaloba

Dobrý deň. Predpokladám, že okrem spomenutej výzvy a trestného rozkazu Vám bola doručená aj obžaloba, nakoľko Vami spomínaná výzva sa doručuje spolu s obžalobou. Trestný rozkaz je výsledkom skráteného konania, v rámci ktorého sa nekonalo hlavné pojednávanie. Predmetná výzva by mala opodstatnenie v takom prípade, ak by bol proti platobnému rozkazu podaný odpor. V takom prípade by prebehlo štandardné konanie pred súdom, v rámci ktorého by sa nariadilo hlavné pojednávanie, na ktorom by sa vykonalo dokazovanie aj s ohľadom na dôkazy, ktoré boli navrhované v súlade s predmetnou výzvou.

Trápi vás "Trestný rozkaz a obžaloba" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Trestný rozkaz a obžaloba (Trestné právo)

Je možné stiahnuť alebo zrušiť obžalobu? Veď to je predsa môj manžel a ešte to ani nesúdili. Teraz je vo väzbe na tri mesiace, ale zatiaľ je tam len týždeň. Viem, že mi neublížil úmyselne, bola to len nešťastná náhoda. Máme predsa päť detí a sme spolu už 18 rokov, nikdy mi neublížil. Aj keď som sa liečila viac ako sedem dní, chcela by som mu nejako pomôcť, aby mohol ísť von. Potrebovala by som sa poradiť s niekým. Ďakujem.

Odpoveď: Trestný rozkaz a obžaloba

(odpoveď odoslaná: 11.03.2016)

Dobrý deň, Vaša situácia záleží na tom, ako prokurátor posúdil spáchaný skutok. Pri ublížení na zdraví z nedbanlivosti sa totiž na trestné stíhanie vyžaduje súhlas poškodeného. Ak ste v rámci trestného stíhania udelili súhlas na trestné stíhanie Vášho manžela, tento súhlas môžete výslovným prejavom stiahnuť späť. Po odvolaní súhlasu s trestným stíhaním bude trestné stíhanie proti Vášmu manželovi zastavené. Ak však prokurátor posúdil jeho konanie ako úmyselné ublíženie na zdraví, na trestného stíhanie takéhoto trestného činu nie je potrebný súhlas poškodeného. V takýchto prípadoch postupujú orgány činné v trestnom konaní z úradnej povinnosti, tak aby bol spoľahlivo zistený skutkový stav a páchateľ v súlade so zákonnými zásadami spravodlivo potrestaný.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trestný rozkaz a obžaloba" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.