Máte
otázku?

Cestovný pas pre dieťa bez mena


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Cestovný pas pre dieťa bez mena

Je možné vybaviť cestovný pas pre dieťa, keď má v rodnom liste uvedené len priezvisko? Meno je neurčené. Otec dieťaťa je v zahraničí a my potrebujeme vycestovať za ním, pretože on nemá víza na Slovensko. Ďakujem.

Odpoveď: Cestovný pas pre dieťa bez mena

Dobrý deň, 

Vaša situácia je pomerne netradičná, nakoľko podľa zákona o mene a priezvisku každý musí mať meno. Meno dieťaťa sa určuje dohodou rodičov, ak sa nedohodnú tak meno dieťaťu určí súd. Z Vašej otázky mi nie je jasné či dieťa "len" nemá zapísané meno v matrike ale skutočne meno má, alebo nemá meno vôbec. Pokiaľ ste neurčili meno dieťaťu, určí meno dieťaťu súd na základe § 40 ods. 3 Zákona o rodine (na základe podnetu príslušného matričného úradu). Až právoplatnosťou rozohodnutia je možné vykonať zápis mena do rodného listu dieťaťa a až potom je možné požiadať o vydanie cestovného pasu.

Dovolím si však poukázať na to, že z Vašej otázky  nie je zrejmé, koľko rokov má dieťa, akej štátnej príslušnosti je (kvôli právnej úprave tej ktorej krajiny v otázke mena a priezviska a cestovných dokladov), či bolo narodené na území SR (kvôli ohláseniu narodenia matričnému úradu). Je veľmi nezvyčajné ak v rodnom liste je zapísané priezvisko, no nie je zapísané meno. Mohlo dôjsť k pochybeniu zo strany príslušnej matriky alebo prebieha konanie o určenie mena dieťaťa.

Preto, ak bolo dieťa narodené na území SR a neprebieha konanie o určenie mena dieťaťa, odporúčam Vám obrátiť sa na matričný úrad, ktorý urobil zápis do knihy narodení (podľa miesta narodenia) a informovať sa  dôvode absencie mena v rodnom liste. Pokiaľ však prebieha konanie o určenie mena dieťaťa na súde, musíte počkať na právoplatnosť rozhodnutia, ktorým súd určil dieťaťu meno. Až následne, keď bude mať Vaše dieťa zapísané meno v rodnom liste, bude možné vydať mu cestovný pas, nakoľko rodný list je jediným dokladom preukazujúcim identitu dieťaťa a meno a priezvisko sú jedným zo základných identifikátorov osoby.

Trápi vás "Cestovný pas pre dieťa bez mena" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Cestovný pas pre dieťa bez mena (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné, aby dieťa malo dva cestovné pasy. Minulý rok som synovi vybavovala pas, pretože sme išli na dovolenku. Teraz som sa dozvedela, že vraj aj jeho otec mu dal spraviť nový pas (nežijeme spolu). Dúfam, že týmto krokom nezrušil pas, ktorý som mu vybavila ja. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Cestovný pas pre dieťa bez mena

(odpoveď odoslaná: 05.08.2020)

Dobrý deň,
nie, nezrušil "váš" cestovný pas pre dieťa, je možné mať legálne dva cestovné pasy.

Je to dobré ako vo Vašom prípade, tak aj v prípade cestovania do niektorých krajín, kde pečiatka v cest. pase môže byť problémom pri vstupe do inej krajiny, kde Vás z dôvodu pečiatky v pase ani nevpustia (napr. Izrael a Libanon).

Informácia o uvedenom sa nachádza ah na stránke MV SR - platnosť cestovných pasov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Cestovný pas pre dieťa bez mena" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.