Máte
otázku?

Pas pre maloleté dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Banská Bystrica

Otázka: Pas pre maloleté dieťa

Dobrý deň! Môj syn je starý 2 a pol roka. Je mi zverený do starostlivosti a nosí moje priezvisko. S mojím bývalým partnerom sme neboli manželia. Rada by som sa opýtala, či môj ex-partner môže vybaviť synovi pas aj bez môjho vedomia. Ako mám postupovať v prípade, že mu passport vybaví, ale potom mi ho nechce dať, keď budem chcieť ísť so synom na dovolenku? Ďakujem.

Odpoveď: Pas pre maloleté dieťa

Dobrý deň  

za občana mladšieho ako 15 rokov podáva žiadosť o vydanie cestovného pasu zákonný zástupca, iná fyzická osoba než rodič, ktorej je dieťa zverené do osobnej starostlivosti, pestún, budúci osvojiteľ, ak nie je nad dieťaťom nariadená ústavná starostlivosť, štatutárny orgán zariadenia na výkon ústavnej starostlivosti, poručník alebo opatrovník, ktorý vyhotovený cestovný pas prevezme. 

 

K žiadosti o vydanie cestovného pasu musíte predložiť aj rodný list, prípadne iné doklady. Za občana mladšieho ako 15 rokov môžu prebrať predmetný cestovný pas len houreuvedené osoby, teda nemožno sa dať zastupovať. Právny poriadok nevyžaduje vyslovený súhlas druhého rodiča s vycestovaním dieťaťa na krátkodobý pobyt.

 

Ak Vám nebude chcieť dať pas, vybavte mu nový a ten potom nedajte jemu. Skôr je lepšie sa dohodnúť ale niekedy to nejde.

Trápi vás "Pas pre maloleté dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Pas pre maloleté dieťa (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, som rozvedená a mám 7-ročné dieťa. Exmanžel má súdom určené styky s dieťaťom, pričom počas letných prázdnin v júli a auguste má dieťa na dva týždne. Chcela by som sa opýtať, či som povinná odovzdať dieťaťu pas, keď si ho exmanžel žiada?

Odpoveď: Pas pre maloleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 22.04.2017)

Dobrý deň, vzhľadom na to, že otec dieťaťa ma súdom upravený styk v určitom období, mali by ste predmetné rozhodnutie rešpektovať. Právo stretávania sa v sebe obsahuje právo otca tráviť čas so svojim dieťaťom podľa svojho uváženia, vždy však v jeho záujme. Ak úprava styku je stanovená na 2 týždne počas letných prázdnin, je to logický predpoklad na to, aby bolo rodičovi umožnené tráviť čas s dieťaťom v rámci svojej dovolenky, a to aj za hranicami republiky. Uvedený postup je v súlade s bežnou praxou a prirodzeným prehlbovaním citových väzieb. Nie je preto rozumný dôvod na to, aby ste zadržiavaním cestovného pasu bránili rozvíjaniu vzťahu medzi otcom a jeho dieťaťom.   


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Pas pre maloleté dieťa (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na postup v prípade, keď sa dieťa súdom zverí do mojej starostlivosti a ja by som ho chcela vziať na letnú dovolenku. Musím vybaviť synovi nový pas. Potrebujem k tomu aj súhlas môjho bývalého manžela, aby mi nový pas bolo možné vydať a aby sme mohli vycestovať? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Pas pre maloleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 04.04.2017)

Dobrý deň, v tomto prípade nepotrebujete súhlas otca na vybavenie pasu. Rovnako nepotrebujete ani súhlas otca na vycestovanie do zahraničia na dovolenku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pas pre maloleté dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.