Máte
otázku?

BSM vyporiadanie za trvania manželstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: BSM vyporiadanie za trvania manželstva

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na možnosť zrušenia BSM počas trvania manželstva. Mám za to, že súd by mal BSM zrušiť automticky, ak jedného z manželov má povolenie na podnikateľskú činnosť alebo živnosť. Chcem sa opýtať, či súd sa rovnako stavia k veci, ak manžel má založenú SRO a je v nej štatutárny orgán a jediný spoločník. SRO ručí za záväzky len do výšky nevyplatenia základného imania, ktoré je v tomto prípade splatené, a spoločník za dlhy SRO neručí. Napriek tomu sa dlhy - úvery v banke - brali na fyzickú osobu počas trvania manželstva, keďže právnická osoba úvery nedostala. Zruší súd za týchto okolností BSM? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: BSM vyporiadanie za trvania manželstva

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujem zaujať nasledovný právny názor.

Podľa ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka. 

Podľa § 148a ods. 2 Občianskeho zákonníka Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich.

Uvádzate, že jeden z manželov je spoločníkom a konateľom s.r.o.. V takom prípade podľa môjho názoru nie je možné uplatniť ustanovenie § 148a ods. 2 Občianskeho zákonníka. Dôvodom je, že manžel by nepodnikal vo vlastnom mene. Podľa ustanovenia § 2 ods. 1 Obchodného zákonníka Podnikaním sa rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku.

 

Dovoľujem si uviesť aj právny názor Krajského súdu v Bratislave:

"Oprávnenie na podnikateľskú činnosť získala právnická osoba, a preto sa za podnikateľa považuje SRO. Podnikateľ (SRO) koná vo vlastnom mene a zodpovednosť. Spoločníci a ani konateľ ako fyzické osoby, podľa môjho názoru nie sú v takejto situácii považovaní za podnikateľov. Oprávnenie podnikať nebolo vydané im. Preto nie je podľa mňa možné vo Vami popisovanom prípade podávať žalobu na zrušenie BSM počas manželstva, z dôvodu podnikania manžela.

Zhodnotením výsledkov vykonaného dokazovania v súlade s ustanovením § 132 O.s.p., dospel k správnym skutkovým záverom a na ich základe následne vyvodil aj správny právny záver, že v danej veci samotná účasť odporcu ako spoločníka v obchodnej spoločnosti s ručením obmedzeným nie je vykonávaním jeho vlastnej podnikateľskej činnosti, pretože nespĺňa charakteristické znaky podnikania v zmysle § 2 ods. 1 Obchodného zákonníka, pričom ani to, že odporca vykonáva funkciu štatutárneho orgánu - konateľa spoločnosti s ručením obmedzeným neznamená, že vykonáva podnikateľskú činnosť, nakoľko konateľ obchodnej spoločnosti nekoná ani vo vlastnom mene, ani na vlastnú zodpovednosť

 

Súd na návrh zruší BSM v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť a pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich (§ 148a ods. 2 Občianskeho zákonníka). So získaním oprávnenia na podnikateľskú činnosť zákon spája vznik oprávnenia na zrušenie BSM súdom. V ustanovení § 148a ods. 2 Občianskeho zákonníka ide o právnu úpravu lex specialis v pomere k § 148 ods. 2 Občianskeho zákonníka, pretože v tomto ustanovení (§ 148a ods. 2 Občianskeho zákonníka) je dôvod na zrušenie BSM daný priamo zákonom. V konaní súd zisťuje len to, či jeden z manželov (alebo obaja) získal oprávnenie vykonávať podnikateľskú činnosť a či návrh podala na to oprávnená osoba. V prípade, keď sú tieto zákonné podmienky splnené, súd musí BSM zrušiť. Rozhodnutie súdu podľa ust. § 148a ods. 2 Občianskeho zákonníka teda nezávisí od voľnej úvahy súdu, ako je tomu vo veciach rozhodovaných podľa ust. § 148 ods. 2 Občianskeho zákonníka.

Podnikaním sa rozumie sústavná činnosť (faktické uskutočňovanie) vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku. Podnikaním je teda len taká činnosť, ktorú vykonáva podnikateľ a zároveň kumulatívne spĺňa všetky znaky, ktoré požaduje zákon, teda tie, ktoré sú taxatívne vymenované v § 2 ods. l Obchodného zákonníka (samostatnosť, sústavnosť, uskutočňovanie vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku). Živnostenský zákon (zákon č. 455/1991 Zb.) vymedzuje živnostenské podnikanie tým istým spôsobom, resp. tými istými znakmi, ako je podnikanie vymedzené v Obchodnom zákonníku. Podnikateľom je osoba zapísaná v obchodnom registri, osoba, ktorá podniká na základe živnostenského oprávnenia (§ 2 ods. 1, ods. 2 písm. a/, b/ Obchodného zákonníka). Podnikanie je definované ako činnosť vykonávaná podnikateľom, teda podnikanie, podnikateľskú činnosť, môže vykonávať len podnikateľ v zmysle § 2 ods. 2 Obchodného zákonníka, a teda ten, kto je na to oprávnený, pričom v opačnom prípade nejde o podnikanie.

V prejednávanej veci majúc na zreteli vyššie uvedené zákonné zásady, je potrebné stotožniť sa so záverom súdu prvého stupňa, že odporca nie je podnikateľom, nebol ním v čase začatia konania, ani v čase rozhodovania súdu prvého stupňa a ani v čase rozhodovania odvolacieho súdu (§ 211 ods. 2, § 154 ods. l O.s.p.), nakoľko sám - fyzicky nevykonával a nevykonáva sústavnú činnosť vykonávanú samostatne vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku; t.j. nezískal oprávnenie podnikať. Pre účely ust. § 148a ods. 2 Občianskeho zákonníkanemožno totiž bez ďalšieho na úroveň podnikateľa stavať činnosť právnickej osoby, hoci by aj hneď bol jeden z manželov vlastníkom danej právnickej osoby."

Trápi vás "BSM vyporiadanie za trvania manželstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: BSM vyporiadanie za trvania manželstva (Občianske právo)

Dobrý deň, ďakujem za zaslanú odpoveď. Stotožňujem sa s vaším názorom. Mám však doplňujúcu otázku. V prípade, ktorý som opísala, je možné podať návrh na zrušenie BSM podľa § 148 ods. 2 OZ, ak jeden z manželov nehospodári s majetkom BSM? Je to možné zdokladovať úvermi, ktoré manžel zobral ako fyzická osoba? Ak sa navrhovateľ rozhodne pre túto možnosť namiesto možnosti zúženia BSM pre konkrétny prípad, musí rátať s nariadením pojednávania, teda s tým spojeným právnym zastúpením? Ďakujem.

Odpoveď: BSM vyporiadanie za trvania manželstva

(odpoveď odoslaná: 08.10.2017)

Dobrý deň, pokiaľ si jeden z manželov berie na seba riziká spojené s úvermi a mohol by nastať v budúcnosti problém, potom súd zruší BSM počas manželstva.

S nariadením pojednávania je potrebné rátať, súd si vás zavolá. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "BSM vyporiadanie za trvania manželstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.