Máte
otázku?

Nahlásenie neoprávneného podnikania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Žilina

Otázka: Nahlásenie neoprávneného podnikania

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, kde a ako môžem podať podnet na kontrolu neoprávneného podnikania? Je možné podať takýto podnet online anonymne, alebo je nutné navštíviť nejaký príslušný úrad? Ďakujem.

Odpoveď: Nahlásenie neoprávneného podnikania

Dobrý deň. 

Podnet na vykonanie kontroly u osoby, ktorá prevádzkuje bez živnostenského oprávnenia činnosť, ktorá je predmetom voľnej, remeselnej alebo viazanej živnosti (neoprávnene podniká bez živnostenského listu) je potrebné podať na živnostenskom úrade v sídle kraja, ktorý vykonáva kontrolu dodržiavania povinností, ktoré pre podnikateľov vyplývajú zo živnostenského zákona. Podľa živnostenského zákona hrozí fyzickej alebo právnickej osobe pokuta až do výšky 3 319 EUR.

Neoprávnené podnikanie je podľa § 251 Trestného zákona aj trestným činom, preto je možné podať aj trestné oznámenie na polícii (môže byť aj anonymne), ak avšak skutočnosti nasvedčujú, že ide o trestný čin, živnostenský úrad postúpi túto vec orgánom činným v trestnom konaní. 

Živnostenský úrad nie je povinný prešetrovať anonymný podnet, preto odporúčam podať písomne podnet na živnostenský úrad, ktorý buď odovzdáte osobne alebo pošlete poštou. Ak podáte podnet elektronicky, tak je potrebné ho následne zaslať aj poštou.

Trápi vás "Nahlásenie neoprávneného podnikania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nahlásenie neoprávneného podnikania (Obchodné právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť, ako ďalej postupovať v tejto veci. Cez inzerát som si objednala oblečenie, avšak predávajúci mi zámerne poslal oblečenie, ktoré nezodpovedalo mojej objednávke. Nielenže som nedostala to, čo som objednala, ale v balíku nebola ani faktúra ani pokladničný blok. Po tom, ako som ho kontaktovala, priznal, že urobil chybu. Došlo k dohode, že tovar pošlem späť na dobierku a očakávala som, že po prevzatí balíka mi vráti peniaze. Avšak ani po dvoch týždňoch balík neprevzal. Aj keď som mu oznámila, že ho balík čaká v pobočke, ignoruje moje žiadosti o jeho prevzatie. Cítim sa oklamaná a chcem svoje peniaze späť. Prosím poraďte. Ďakujem.

Odpoveď: Nahlásenie neoprávneného podnikania

(odpoveď odoslaná: 16.11.2020)

Dobrý deň,
predpokladáme, že v tomto prípade ste tovar nekupovali z oficiálneho eshopu, ale komunikovali ste ohľadom kúpy iným spôsobom. Je vysoko pravdepodobné, že ste tovar kupovali od fyzickej osoby (s prihliadnutím na to, že Vám neposlal ani faktúru ani pokladničný blok).

V takom prípade je potrebné od kúpnej zmluvy odstúpiť z dôvodu, že Vám nebol doručený dohodnutý tovar a následne od neho (hoci aj súdnou cestou vymáhať) zaplatenú cenu za tovar.

V prípade záujmu nám môžete poslať podklady k tejto veci na e-mail a my Vám bezplatne právne zhodnotíme konkrétny postup s prihliadnutím na konkrétne podklady.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nahlásenie neoprávneného podnikania (Obchodné právo)

Dobrý deň, prosím Vás, ako máme postupovať v takomto prípade. Máme starý dom a potrebujeme vykonať opravy, a preto chceme predať pozemok, ktorý je mimo domu (asi 4km ďaleko). Máme záujemcov, ktorí ponúkajú 10-tisíc, ale hneď vedľa je susedka. Tá záujemcov odradzuje svojim správaním a vulgárnymi rečami, vyhráža sa, že im bude znepríjemňovať život. To všetko robí len preto, že ona sama chce pozemok kúpiť, ale len za 3-tisíc. Už si s ňou nevieme rady, som na invalidnom dôchodku a tento pozemok je to jediné, čo máme. Z 3-tisíc nevyriešime problémy so strechou a ďalšie potrebné opravy. Navyše nám tam na pozemku parkuje ešte aj tri staré autá.
Ďakujem veľmi pekne za radu.

Odpoveď: Nahlásenie neoprávneného podnikania

(odpoveď odoslaná: 03.10.2019)

Dobrý deň prajem,

rozumiem Vašej neľahkej situácii, právo nie vždy pamätá na takéto situácie. Riešením by mohlo byť napr. to, že na dotyčnú podáte podnet na okresný úrad, pre podozrenie zo spáchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu. Ďalej ju môžete písomne vyzvať na to, aby s týmto správaním prestala, inak budete danú vec riešiť na súde a polícii. Pokiaľ ide o autá, ak parkuje na Vašom pozemku, môžete podať žalobu na vypratanie nehnuteľností, prípadne predtým podať návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, ktorým by jej súd mohol uložiť zákaz parkovať. Pokiaľ jej konanie nenapĺňa znaky skutkovej podstaty niektorého z trestných činov, v takom prípade ju nemožno postihnúť napr. v trestnom konaní. Na úvod by možno bolo vhodné vyzvať ju písomne, napr. prostredníctvom advokáta, ktorý by ju upozornil na to, čo porušuje a čoho by sa mohla dopustiť. Ak by to nezabralo, ďalší krok je už jedine súd, prípadne okresný úrad. 


Podotázka: Nahlásenie neoprávneného podnikania (Obchodné právo)

Chcem nahlásiť neoprávnené podnikanie, konkrétne predaj mäsa a mäsových výrobkov. Dotyčný sám odkupuje ošípané a hovädzí dobytok, ktoré následne predáva ľuďom. Už niekoľko rokov to robí bez nahlásenia - načierno. Kde môžem takúto činnosť oznámiť?

Odpoveď: Nahlásenie neoprávneného podnikania

(odpoveď odoslaná: 02.08.2018)

Dobrý deň. Ak máte vedomosť o tom, že určitá osoba neoprávnene podniká, takéto konanie je v rozpore najmä so živnostenskými predpismi. Pritom fyzickej osobe alebo právnickej osobe, ktorá bez živnostenského oprávnenia prevádzkuje činnosť, ktorá je predmetom voľnej živnosti, živnostenský úrad v sídle kraja uloží pokutu až do 1659 eur. Navyše ak ide o prevádzkovanie takej činnosti bez živnostenského oprávnenia, ktorá je predmetom remeselnej živnosti alebo viazanej živnosti, živnostenský úrad v sídle kraja ukladá pokutu až do výšky 3319 eur.

Taktiež je potrebné doplniť, že v niektorých prípadoch môže byť neoprávnené podnikanie kvalifikované aj ako trestný čin neoprávneného podnikania podľa § 251 Trestného zákona.

Vaše oznámenie teda môžete smerovať buď orgánom činným v trestnom konaní, najmä polícii, príp. živnostenskému úradu príslušnému podľa kraja.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nahlásenie neoprávneného podnikania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.