Máte
otázku?

Aký je nárok na dovolenku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Aký je nárok na dovolenku?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, aký nárok má človek na dovolenku, ak pracuje v školskom (súkromnom) zariadení ako pomocný kuchár a má pracovnú dobu 4 hodiny. Pracuje tam už 4 roky. Ďakujem.

Odpoveď: Aký je nárok na dovolenku?

Dobrý deň, podľa § 101 Zákonníka práce (ZP), zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Časti zmien odpracované v rôznych dňoch sa nesčítajú. Zákon teda pri určení dovolenky nerozlišuje, či ide o skrátený alebo plný pracovný úväzok. Podľa § 103 ZP, základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne. Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, je najmenej päť týždňov. Týždeň dovolenky predstavuje toľko pracovných dní, koľko má v týždni zamestnanec odpracovať podľa uzatvorenej pracovnej zmluvy, pričom platí, že v tomto prípade čerpania jedného dňa dovolenky patrí zamestnancovi náhrada mzdy vo výške jeho priemerného hodinového zárobku za 4 hodiny.

Trápi vás "Aký je nárok na dovolenku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aký je nárok na dovolenku? (Pracovné právo)

Dobrý deň, sme nezisková organizácia, ktorá poskytuje sociálne služby v zariadení pre seniorov. Rádi by sme ako benefit pre našich zamestnancov poskytli dodatočnú dovolenku, ktorá by prekračovala zákonný rámec o 5 dní. Tento benefit by sa týkal profesií, ktoré sú priamo zapojené do práce s klientmi – teda seniorov. Ide konkrétne o zdravotné sestry, opatrovateľky a sociálne pracovníčky. Rád by som sa informoval, či je možné zaviesť takúto výhodu prostredníctvom interného predpisu, a to napriek tomu, že sa nebude vzťahovať na všetkých zamestnancov. Je riziko, že by sme boli obvinení z diskriminácie? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Aký je nárok na dovolenku?

(odpoveď odoslaná: 27.04.2024)

Dobrý deň,
spravidla všetky nároky zamestnancov, ktoré sú upravené v Zákonníku práce, sú minimálne zákonné nároky a teda nemôžu byť nižšie. Všetko navyše je v poriadku a týka sa to aj dovolenky. 

Uvedenú zmenu však odporúčame okrem interného predpisu urobiť formou dodatkov k pracovným zmluvám konkrétnych zamestnancov. Keďže dovolenka navyše nemá byť pre všetkých zamestnancov. 

Podľa § 18 Zákonníka práce, "Zmluva podľa tohto zákona alebo iných pracovnoprávnych predpisov je uzatvorená, len čo sa účastníci dohodli na jej obsahu."

Zároveň aj v internom predpise je potrebné náležite odôvodniť túto dovolenku povahou činností týchto zamestnancov.

Čo sa týka zákazu diskriminácie, a jeho porušenia v tomto prípade, dovolenka navyše pre týchto zamestnancov je odôvodnená ich pracovným výkonom - teda povahou činností, ktoré v zamestnaní vykonávajú. O diskirmináciu by išlo, ak by ste navyše 5 dní dovolenky dali len mužom a ženám na rovnakých pozíciách nie. 

Diskrimináciu upravuje zákon č. 365/2004 Z. z. o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon")

Podľa § 8 ods. 2 zákona, "Diskriminácia nie je také rozdielne zaobchádzanie, ktoré je odôvodnené povahou činností vykonávaných v zamestnaní alebo okolnosťami, za ktorých sa tieto činnosti vykonávajú, ak tento dôvod tvorí skutočnú a rozhodujúcu požiadavku na zamestnanie pod podmienkou, že cieľ je legitímny a požiadavka primeraná."

Podľa čl. 1 Zákonníka práce, "Fyzické osoby majú právo na prácu a na slobodnú voľbu zamestnania, na spravodlivé, uspokojivé, transparentné a predvídateľné pracovné podmienky a na ochranu proti svojvoľnému prepusteniu zo zamestnania v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania ustanovenou pre oblasť pracovnoprávnych vzťahov osobitným zákonom o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (antidiskriminačný zákon). Tieto práva im patria bez akýchkoľvek obmedzení a diskriminácie z dôvodu pohlavia, manželského stavu a rodinného stavu, sexuálnej orientácie, rasy, farby pleti, jazyka, veku, nepriaznivého zdravotného stavu alebo zdravotného postihnutia, genetických vlastností, viery, náboženstva, politického alebo iného zmýšľania, odborovej činnosti, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, majetku, rodu alebo iného postavenia s výnimkou prípadu, ak rozdielne zaobchádzanie je odôvodnené povahou činností vykonávaných v zamestnaní alebo okolnosťami, za ktorých sa tieto činnosti vykonávajú, ak tento dôvod tvorí skutočnú a rozhodujúcu požiadavku na zamestnanie pod podmienkou, že cieľ je legitímny a požiadavka primeraná."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Aký je nárok na dovolenku? (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem vo firme od septembra 2021 a dňa 4. marca 2024 som dostala výpoveď z dôvodu nadbytočnosti. Na pracovnej neschopnosti (PN) som bola od 11. decembra 2023 do 28. februára 2024, celkom 81 dní. Moja výpovedná lehota trvá do konca mája a dostanem jeden mesačný odstupné. Problémom však je dovolenka. Mala by som nárok na dovolenku za päť mesiacov, čo predstavuje 10 dní (vzhľadom na môj vek, 33 rokov), ale na výplatnej páske za marec mám uvedený nárok iba na 2 dni dovolenky. Zaujímalo by ma, prečo mi nepriznávajú nárok na dovolenku za mesiace január a február. Ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Aký je nárok na dovolenku?

(odpoveď odoslaná: 14.04.2024)

Dobrý deň,
počas mesiacov január a február ste boli PN a tak ste neodpracovali príslušný počet dní potrebných na priznanie dovolenky. Zatiaľ ste dostali dovolenku len za odpracovaný marec. Po odpracovaní mesiacov apríl a máj, budete mať nárok na ďalšie štyri dni. 

Podľa § 101 Zákonníka práce, "Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Časti zmien odpracované v rôznych dňoch sa nesčítajú."

Podľa § 116 ods. 3 Zákonníka práce, "Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."


Podotázka: Aký je nárok na dovolenku? (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám 46 rokov a pracujem ako referent. Chcel by som sa spýtať, aký mám nárok na dovolenku, keďže som nastúpil do práce 1. novembra 2023 na zmluvu na dobu určitú na jeden rok. Predpokladám, že mi bude pracovný pomer predĺžený. Bude mi v tomto prípade nejakým spôsobom skrátená dovolenka, alebo po predĺžení pracovného pomeru od 1. novembra 2024 mi automaticky pribudnú ďalšie štyri dni? Momentálne mám podľa informácií nárok na 21 dní dovolenky. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Aký je nárok na dovolenku?

(odpoveď odoslaná: 09.03.2024)

Dobrý deň,
počet dní Vašej dovolenky (koľko dní máte aktuálne nárok), máte vždy uvedený vo Vašej výplatnej páske. Približne za každý odpracovaný mesiac (21 dní), Vám pribudnú 2 dni dovolenky (jedna dvanástina z 25 dní dovolenky na rok), podľa § 105 ZP. Dovolenka by sa Vám krátila, ak by ste mali v práci zameškané dní alebo neospravedlnenú absenciu (§ 109 ZP).

Podľa § 130 ods. 5 Zákonníka práce, "Pri vyúčtovaní mzdy je zamestnávateľ povinný zamestnancovi vydať doklad obsahujúci najmä údaje o jednotlivých zložkách mzdy, o jednotlivých plneniach poskytovaných v súvislosti so zamestnaním, o stave účtu konta pracovného času, ak je zavedené konto pracovného času, o vykonaných zrážkach zo mzdy a o celkovej cene práce. Doklad podľa prvej vety sa poskytne v písomnej forme, ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodnú na jeho poskytovaní elektronickými prostriedkami."

Základná výmera dovolenky zamestnanca staršieho ako 33 rokov, ktorý odpracuje u zamestnávateľa celý kalendárny rok, je v rozsahu 5 týždňov dovolenky (25 dní), to je dovolenka za kalendárny rok. 

Podľa § 103 ods. 2 Zákonníka právce, "Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, a zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa, je najmenej päť týždňov. Zamestnancovi, ktorý sa začne alebo prestane trvale starať o dieťa v priebehu kalendárneho roka, zvýšenie dovolenky za kalendárny rok podľa prvej vety nad rámec základnej výmery dovolenky podľa odseku 1 patrí v pomernom rozsahu určenom ako podiel počtu dní trvalej starostlivosti o dieťa v príslušnom kalendárnom roku a počtu dní kalendárneho roka."

V prípade, že neodpracujete celý rok, máte nárok na dovolenku za odpracovaného dni (§ 105 ZP).

Podľa § 105 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku."

Ak Vám od novembra tohto roka bude pracovný pomer predĺžený, a budete kontinuálne pokračovať, tak sa postupuje sa potom podľa § 105 ZP tak, že približne za každý odpracovaný mesiac, Vám pribudnú dva dni dovolenky. 

Podľa § 109 ods. 3 Zákonníka práce, "Za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň) môže zamestnávateľ krátiť zamestnancovi dovolenku o jeden až dva dni. Neospravedlnené zameškania kratších častí jednotlivých zmien sa sčítajú."


Trápi vás "Aký je nárok na dovolenku?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Aký je nárok na dovolenku? (Pracovné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, na koľko dní mám nárok na dovolenku, ak mám viac ako 33 rokov, trvale sa starám o dieťa a môj pracovný čas je 6 hodín, pričom pracujem 5 dní v týždni. Môj zamestnávateľ mi určil len 20 dní dovolenky. Myslím si, že nemá právo mi dovolenku krátiť. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Aký je nárok na dovolenku?

(odpoveď odoslaná: 02.05.2023)

Dobrý deň,

spĺňate podmienky na výmeru dovolenky v rozsahu 5 týždňov dovolenky, čo predstavuje 25 dní, a to podľa § 103 ods. 2 Zákonníka práce. 

Ak ste u terajšieho zamestnávateľa odpracovali aspoň 60 dní v kalendárnom roku, máte nárok na dovolenku za kalendárny rok (§ 101 ZP).

Vo Vašom prípade ide zrejme o pomernú časť dovolenky. Zároveň záleží, koľko dní dovolenky ste už čerpali, koľko dní Vám zostalo z minulého roka a koľko mesiacov ste u tohto zamestnávateľa odpracovali.  

Je možné, že ste dostali 20 dní z dôvodu, že možno u tohto o zamestnávateľa neodpracujete celý kalendárny rok, a teda máte nárok len na pomernú časť dovolenky. 

Krátenie dovolenky upravuje ustanovenie § 109 citované nižšie.

Podľa § 101 ZP, zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Časti zmien odpracované v rôznych dňoch sa nesčítajú.

Podľa § 102 ZP, pomerná časť dovolenky je za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru jedna dvanástina dovolenky za kalendárny rok.

Podľa § 103 ods. 1 a ods. 2 Zákonníka práce, základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne. Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, a zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa, je najmenej päť týždňov. Zamestnancovi, ktorý sa začne alebo prestane trvale starať o dieťa v priebehu kalendárneho roka, zvýšenie dovolenky za kalendárny rok podľa prvej vety nad rámec základnej výmery dovolenky podľa odseku 1 patrí v pomernom rozsahu určenom ako podiel počtu dní trvalej starostlivosti o dieťa v príslušnom kalendárnom roku a počtu dní kalendárneho roka.

Podľa § 109 ods. 1 Zákonníka práce, zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku nepracoval z dôvodu a) výkonu mimoriadnej služby v období krízovej situácie alebo alternatívnej služby v čase vojny a vojnového stavu, b) čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, c) dlhodobého uvoľnenia na výkon verejnej funkcie a na výkon odborovej funkcie podľa § 136 ods. 2, d) dôležitých osobných prekážok v práci podľa § 141 ods. 1 a ods. 3 písm. c).

Podotázka: Aký je nárok na dovolenku? (Pracovné právo)

Dobrý deň, aký je nárok na dovolenku pri šesťhodinovom pracovnom dni, pracujúc piatich dní v týždni? Mám 56 rokov. Ďakujem.

Odpoveď: Aký je nárok na dovolenku?

(odpoveď odoslaná: 18.08.2022)

Dobrý deň,
nárok na dovolenku je v podstate rovnaký, ako pri 8 hodinovom. Vysvetlím to. Váš pracovný čas je 6 hodín. Ostatný čas je voľný. Ak si čerpáte dovolenku, tak ide v podstate o pracovné voľno s náhradou mzdy, kde pracovným dňom je vlastne tých 6 hodín, počas Vášho pracovného týždňa. Nárok je podľa zákona (s ohľadom na Váš vek), podľa § 103 ods. 2 Zákonníka práce 5 týždňov:

 

Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, a zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa, je najmenej päť týždňov. Zamestnancovi, ktorý sa začne alebo prestane trvale starať o dieťa v priebehu kalendárneho roka, zvýšenie dovolenky za kalendárny rok podľa prvej vety nad rámec základnej výmery dovolenky podľa odseku 1 patrí v pomernom rozsahu určenom ako podiel počtu dní trvalej starostlivosti o dieťa v príslušnom kalendárnom roku a počtu dní kalendárneho roka.

Týždňom dovolenky je sedem po sebe nasledujúcich dní.

Takže ak si vezmete dovolenku 1 týždeň, tak je to vlastne pracovné voľno na 5 dní po 6 hodinách (pretože zvyšok máte aj tak pracovné voľno).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Aký je nárok na dovolenku? (Pracovné právo)

Dobrý deň, v októbri 2021 som nastúpil na dlhodobú pracovnú neschopnosť (prvú za 10 rokov). Vzhľadom na môj zdravotný stav som požiadal zamestnávateľa o ukončenie pracovného pomeru ku dňu 31. 3. 2022 a k danému dátumu som ukončil súbežne aj pracovnú neschopnosť. Za rok 2021 mi ostalo 20 dní nevyčerpanej dovolenky, ktorú mi zamestnávateľ nevyplatil v poslednom výplatnom termíne. Mám, prosím, na túto dovolenku nárok? Nemohol som ju čerpať kvôli pracovnej neschopnosti. Ďakujem, Marek

Odpoveď: Aký je nárok na dovolenku?

(odpoveď odoslaná: 22.04.2022)

Dobrý deň,
vo vami uvedenom prípade platí ust. § 116 Zákonníka práce :

"(1) Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(2) Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že zamestnávateľ je povinný vám preplatiť nevyčerpanú dovolenku. Uvádzame tiež, že dôvod na krátenie dovolenky z dôvodu práceneschopnosti vo vašom prípade nie je, čo vyplýva z § 109 Zákonníka práce :
 
"Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku nepracoval z dôvodu
a) výkonu mimoriadnej služby v období krízovej situácie alebo alternatívnej služby v čase vojny a vojnového stavu,
b) čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2,
c) dlhodobého uvoľnenia na výkon verejnej funkcie a na výkon odborovej funkcie podľa § 136 ods. 2,
d/ dôležitých osobných prekážok v práci podľa § 141 ods. 1 a ods. 3 písm. c)."
 
 
Odporúčam poslať zamestnávateľovi písomnú výzvu k úhrade na preplatenie nevyčerpanej dovolenky s poukázaním na vyššie uvedené zákonné ustanovenie a to s tým, že ak k úhrade nedôjde, vec postúpite na súd, čím zamestnávateľovi vzniknú zbytočné náklady spojené so súdnym konaním.
Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 

 

 

 


Trápi vás "Aký je nárok na dovolenku?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Aký je nárok na dovolenku? (Pracovné právo)

Dobrý deň, prajem. Pracujem iba v noci a mám 25 rokov. Chcel by som sa opýtať, ako mi vzniká nárok na dovolenku. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Aký je nárok na dovolenku?

(odpoveď odoslaná: 14.10.2020)

Dobrý deň,
pokiaľ máte splnené podmienky na dovolenku za kalendárny rok (odpracovaných aspoň 60 dní a pracovný pomer trvá celý rok), tak máte nárok na dovolenku ako každý iný zamestnanec, bez ohľadu na to, či pracujete v noci, alebo nie. Máte nárok na 4 týždne zákonnej dovolenky (ak ste odpracovali 60 dní a pracovný pomer trval celý rok).

Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, a zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa, je najmenej päť týždňov.

Ak nespĺňate vyššie uvedenú podmienku veku, či starostlivosti o dieťa, máte nárok na 4 týždne.

Ak nemáte odpracovaných 60 dní v roku, tak máte nárok na dovolenku za odpracované dni (za každých 21 odpracovných dní 1/12 zákonnej výmery dovolenky).


Podotázka: Aký je nárok na dovolenku? (Pracovné právo)

Dobrý deň, píšem s otázkou ohľadom výpočtu dovolenky za rok 2020. Pracujem na trvalý pracovný pomer už rok a pol u jedného zamestnávateľa. Dňa 16. 8. budem mať 33 rokov. Zaujíma ma, kedy a v akej výmere mi vzniká nárok na päť dodatočných dní dovolenky (pri dosiahnutí 33 rokov)? Vopred ďakujem za odpoveď. Mária.

Odpoveď: Aký je nárok na dovolenku?

(odpoveď odoslaná: 10.07.2020)

Dobrý deň,
podľa ust. § 103 Zákonníka práce platí :

"Základná výmera dovolenky
(1) Základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne.
(2) Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, a zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa, je najmenej päť týždňov."

T.j. Za rok 2020 máte nárok na dovolenku 5 týždňov.


Podotázka: Aký je nárok na dovolenku? (Pracovné právo)

Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať, či mi vznikol nejaký nárok na dovolenku, ak pracujem od 8.11.2016. Mojou situáciou je, že som mala nastúpiť do práce 17.11.2016. Keďže sa mi v noci zhoršil zdravotný stav, ráno som oznámila zamestnávateľovi, že 17. a 18.11.2016 do práce neprídem. Keďže mi 19.11.2016 vyšlo voľno - pracujem na zmeny, t.j. krátky, dlhý týždeň - myslela som si, že sa mi uľaví. No aj teraz sa necítim dobre. Preto som volala do práce s tým, že ešte aj 20. budem ostať doma. 21. mám opäť voľno. Takže by sa jednalo o tri dni dovolenky. Ak mi však nárok na dovolenku nevznikol, som povinná to nadrabovať? Ďakujem za skorú odpoveď a prajem príjemný zvyšok dňa.

Odpoveď: Aký je nárok na dovolenku?

(odpoveď odoslaná: 19.12.2016)

Dobrý deň, z Vašej otázky nie je zrejmé, že či zamestnávateľ súhlasil a tým, aby ste zostali doma a či ste sa dohodli na dovolenke. Ak ste sa na dovolenke nedohodli, potom platí ustanovenie zákonníka práce, podľa ktorého: 

Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku. 

Ak ste nedopracovali 21 dní, nárok na dovolenku Vám nevznikol.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aký je nárok na dovolenku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.