Máte
otázku?

Ako vysporiadať BSM?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Nitra

Otázka: Ako vysporiadať BSM?

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom vysporiadania majetku po rozvode. S manželom sme spolu žili deväť a pol roka, z toho štyri roky ako manželia. Pred tromi rokmi sme začali stavať dom, do ktorého sme sa v lete 2016 nasťahovali. Predtým sme bývali v manželovom byte, ktorý predal a peniaze investoval do nového domu. Celková hodnota majetku (dom, auto, nový nábytok do domu) je približne 120 000 eur. Manžel vložil z predaja bytu okolo 40 000 eur, 35 000 eur sme zobrali ako úver a zvyšné peniaze sme financovali zo vlastných zdrojov. Ja som sa v novembri 2016 od manžela odsťahovala do podnájmu a on ostal v dome. Po rozvode chce manžel ostať v dome a nechce ma vyplatiť, ani predať dom. Chce sa dohodnúť mimosúdne s tým, že mi dá maximálne 5 000 eur a že úver prevezme iba na seba. Podľa jeho názoru som za deväť a pol roka neprispievala finančne do domácnosti a do stavby domu som neprispela žiadnymi peniazmi. Som v slepej uličke, pretože manžel sa vyhráža, že ak to budem riešiť cez súd, súdny spor sa môže ťahať roky a nakoniec aj tak nemusí rozhodnúť v môj prospech. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Ako vysporiadať BSM?

Dobrý deň, pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti. Tieto zásady sa aplikujú s ohľadom na konkrétne okolnosti prípadu. Teda možno zhrnúť, že za nadobudnutie nehnuteľnosti do výlučného vlastníctva Vášho bývalého manžela, máte nárok požadovať určitú časť z jej trhovej hodnoty s ohľadom na vložené výlučné prostriedky Vášho manžela avšak aj na Vašu starostlivosť o obstarávanie potrieb domácnosti.

Trápi vás "Ako vysporiadať BSM?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vysporiadať BSM? (Spoluvlastníctvo)

Možno by sa otázka mohla lepšie formulovať takto:

Teda, nedá sa už BSM vysporiadať a dedí iba dedič? Ďakujem.

Odpoveď: Ako vysporiadať BSM?

(odpoveď odoslaná: 25.03.2020)

Dobrý deň, nie odpoveď ste si nesprávne vyložili. BSM bude vysporiadané, avšak priamo notárom v rámci dedičského konania. Nebude prebiehať iné súdne konanie o vyporiadaní BSM. Vyporiadanie BSM vykoná priamo notár. Môžete pred ním uzatvoriť dohodu o vyporiadaní BSM, prípadne ak sa nedohodnete, notár vyporiada BSM v súlade s ustanovením § 150 Občianskeho zákonníka.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako vysporiadať BSM? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o informáciu týkajúcu sa špecifického prípadu BSM. Pred dvoma rokmi sa manžel a ja sme sa rozviedli a tento rok manžel zomrel. Nezvládli sme si včas vysporiadať BSM, aj keď sme o tom diskutovali. Boli sme dlhodobo odlúčení - manžel sa presťahoval a pracoval mimo bydliska. Ja som so synom zostala v našom spoločnom byte, starala som sa o syna až do jeho vyštudovania na vysokej škole. Zároveň som zabezpečovala prevádzku a údržbu bytu. Príspevok exmanžela na tieto výdavky bol nepravidelný a vzhľadom na jeho nadštandardný príjem podľa môjho názoru nedostatočný. Rozhodli sme sa finančne vyrovnať a chcela som tieto peniaze využiť na úpravu a rekonštrukciu nášho spoločného bytu. Avšak, vzhľadom na smrť môjho exmanžela sme sa nestihli vysporiadať. Prosím o radu, ako postupovať v takomto prípade a koho by som mohla požiadať o vysporiadanie BSM. Nechcem syna pripraviť o dedičstvo. Budem vďačná za akúkoľvek radu. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. P.S.: Ak bude moja otázka uverejnená, prosím, neuvádzajte moje meno a priezvisko. Otázku môžete skrátiť podľa uváženia. Ďakujem.

Odpoveď: Ako vysporiadať BSM?

(odpoveď odoslaná: 18.03.2020)

Dobrý deň, nakoľko ešte neuplynula zákonná trojročná lehota na vyporiadanie BSM, Vaše BSM sa vyporiada podľa ustanovenia § 196 CMP v dedičskom konaní. Podľa tohto ustanovenia: "Ak zaniklo bezpodielové spoluvlastníctvo manželov za života poručiteľa, vyporiada sa podľa § 195, ak toto spoluvlastníctvo nebolo ku dňu smrti poručiteľa vyporiadané a ak sa o jeho vyporiadaní nezačalo za života poručiteľa konanie na súde na základe žaloby." Toto vyporiadanie vykoná notár podľa ustanovenia § 150 Občianskeho zákonníka. Ak sa s druhým dedičom nedohodnete inak, polka spoločnej nehnuteľnosti by mala byť prikázaná Vám z titulu vyporiadania BSM a druhá polka spoločnej nehnuteľnosti bude predmetom dedičského konania.


Podotázka: Ako vysporiadať BSM? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, ďakujem Vám za odpoveď. Nemáme žiadne deti, takže celý proces je o to jednoduchší. Môj záujem sa skôr týka nasledovnej otázky: Ak by sme vysporiadanie majetku riešili cez súd, znamenalo by to, že súd rozhodne v pomere 50/50? Konkrétne neviem precisne určiť, kto koľko peňazí investoval do domu, pretože počas troch rokov, ktoré sme ho stavali, sme boli obaja zamestnaní a tak sme na všetko prispievali spoločne. Nežiadam od manžela vyplatiť mi polovicu z celkovej hodnoty majetku, pretože si uvedomujem, že predal svoj byt a získané peniaze investoval do domu, a tiež sme na dokončenie stavebných prác brali úver. No predpokladám, že mám nárok na polovicu zvyšnej sumy po odpočítaní jeho príspevku a úveru. Teda ak je táto suma 30 000 eur, na polovicu mám nárok. Ďakujem.

Odpoveď: Ako vysporiadať BSM?

(odpoveď odoslaná: 17.05.2017)

Dobrý deň. Súd pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len BSM) vychádza zásadne z parity podielov oboch manželov. Inak povedané, súd v zásade vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké (t.j. 50:50).
Vzhľadom na konkrétne okolnosti každej jednej veci však súd prihliada na zákonnú úpravu uvedenú v § 150 Občianskeho zákonníka. V podstate teda máte pravdu v tom, že súd bude prihliadať na to, že Váš manžel predal jeho výlučný majetok (byt), pričom výťažok z tohto prevodu použil v rámci BSM. Súd bude tiež prihliadať na úver, ktorý ste si brali.


Trápi vás "Ako vysporiadať BSM?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako vysporiadať BSM? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na niekoľko vecí. Dňa 30. 3. 2017 môj manžel podal návrh na rozvod manželstva z dôvodu, že si našiel partnerku, s ktorou plánuje spoločnú budúcnosť. Spolu intímne žijú asi už dva mesiace. Väčšinu času trávi u nej doma, niekedy aj týždeň v kuse, potom sa vráti domov a tento cyklus sa opakuje. Jeho absencia mi značne prekáža, takže by sa už mal k nej presťahovať. Napriek tomu, že tam plánuje bývať, povedal, že trvalé bydlisko si nezmení ani po rozvode, pokiaľ si nevysporiadame majetok. Naše manželstvo sme uzavreli presne pred 25 rokmi. Za túto dobu sme samozrejme nadobudli a niečo aj rekonštruovali. Žijeme v rodičovskom dome, kde po otcovej smrti som zdedila polovicu domu a druhá polovica stále patrí mojej matke. Vlastním aj niekoľké pozemky. Chcem sa opýtať, aké kroky by som mala podniknúť v môj prospech, keď rozsudok o rozvode manželstva nadobudne platnosť. Môžem ho vysťahovať z domu a zmeniť mu bydlisko? Snažila som sa mu zabezpečiť ubytovanie, ale tvrdí, že bude bývať u svojej partnerky. Kde mu mám nahlásiť nové bydlisko? Má právo na bydlisko u nás, až kým nebude vyriešené vysporiadanie majetku? Kto by mal požiadať o vysporiadanie majetku? Ja asi nemusím, veď ja to teraz nepotrebujem. Má právo na niečo, keď nás opustil? Dom sme predsa rekonštruovali pre nás a pre našu už dospelú dcéru, s ktorou máme aj vnúčika. Kedy a kde môžem požiadať o zákaz vstupu nielen do domu, ale aj na dvor? Kedy musí vrátiť kľúče od domu? Ďakujem.

Odpoveď: Ako vysporiadať BSM?

(odpoveď odoslaná: 11.05.2017)

Dobrý deň, rozvodom manželstva stratí manžel právo užívať nehnuteľnosť patriacu druhému manželovi, má však nárok na zabezpečenie náhradného bývania. Vzhľadom na to, že Váš manžel, toto nepožaduje, táto povinnosť Vám odpadá. Predmetný dom je však v podielovom spoluvlastníctve, pričom so svojom matkou vlastníte rovnaké podiely. Akékoľvek úkony súvisiace s domom preto musíte vykonávať po vzájomnej dohode. Nemáte žiadnu povinnosť po rozvode a odsťahovaní sa, bývalému manželovi ohlásiť nove miesto trvalého bydliska, naopak spoločne s Vašou matkou ako druhým spoluvlastníkom, môžete trvalý pobyt manželovi zrušiť. Návrh na súdne vysporiadanie majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) môže podať ktorýkoľvek z bývalých manželov, ak nedôjde k dohode, avšak v lehote troch rokov od právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva.


Podotázka: Ako vysporiadať BSM? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť v nasledujúcej veci. Manželstvo bolo uzatvorené v roku 1989 a rozvedené v januári 2004. Manželia mali byť v osobnom vlastníctve. Pri rozvode nebolo riešené majetkové vyrovnanie. Na podnet manžela, ktorý sa chystal osamostatniť a od rodiny odísť, bolo požiadané o hypotekárny úver v sume 1 000 000 Sk na financovanie bytu, ktorý si manžel kúpil v čase trvania manželstva a je v jeho výlučnom vlastníctve. Manželka pred notárom podpísala, že sa zrieka akéhokoľvek nároku na tento byt. Hypotéku brali manželia spoločne a na spoločný byt, ktorý majú v spoločnom vlastníctve, bolo záložné právo v prospech banky, pokiaľ sa hypotéka nesplatí. Manžel sa zo spoločnej domácnosti odsťahoval v lete 2004. Do dnešného dňa má trvalý pobyt v byte, ktorý nadobudli spoločne so svojou manželkou. Pri rozvode bolo maloleté dieťa zverené do starostlivosti matky a otcovi bolo uložené platiť výživné v sume 3 000 Sk (99,58 €) mesačne do 15. dňa každého mesiaca. Na základe ústneho návrhu manžela, manžel platil platby za byt, v ktorom zostali bývať manželka s maloletým dieťaťom, ale výživné na dieťa neposiela, s odôvodnením, že platí náklady spojené s nájomným. Výživné na dieťa, ktoré časom ukončilo základnú aj strednú školu, nebolo nikdy upravené. Toto riešenie bolo z podnetu manžela, nakoľko platil za byt s odôvodnením, aby sa nemuseli meniť platby ani vybavovať prepisy na manželku. Bývalý manžel momentálne očakáva dieťa so svojou partnerkou. Ako správne vyrovnať spoločné vlastníctvo - byt? Ďakujem.

Odpoveď: Ako vysporiadať BSM?

(odpoveď odoslaná: 05.08.2015)

Dobrý deň, pokiaľ po rozvode nedošlo k vysporiadaniu BSM, potom sa uplatnila k nehnuteľnosti (bytu) zákonná domnienka, že byt je v podielovom spoluvlastníctve (v podieloch 1/2 a 1/2). 

Ak sa neviete dohodnúť mimosúdne, treba zvážiť, či sa pustiť do súdneho konania, pretože ak by ste podali návrh Vy, tak potom by ste museli na základe rozhodnutia súdu zaplatiť manželovi 1/2 hodnoty bytu. Ak sa bývalý manžel nedomáha svojho spoluvlastníctva a Vy nechcete platiť za tento podiel, potom nie je potrebné podávať návrh. 

Ak by ste však chceli vysporiadať spoluvlastníctvo, potom sa pripravte na to, že bývalý manžel bude môcť požadovať vyplatiť svoj podiel.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vysporiadať BSM?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.