Máte
otázku?

Ako vysporiadať hnuteľný majetok po rozvode?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Prešov

Otázka: Ako vysporiadať hnuteľný majetok po rozvode?

Som rozvedený od júla 2014. Momentálne prebieha konanie o vysporiadanie BSM na základe žaloby, ktorú podala v februári 2015 moja bývalá manželka. Predmetom vysporiadania je trojizbový byt a hnuteľný majetok. Doteraz sa neuskutočnilo žiadne pojednávanie na súde a nie je doteraz stanovený ani termín. Pred kúpou bytu sme s manželkou obývali jej rodičovský dom, kde sme si rekonštruovali celé poschodie. V dome ostalo veľa pomerne drahého náradia a materiálu, ktoré som zakúpil ja zo svojich príjmov počas nášho manželstva. Po rozvode sa manželka vrátila späť do rodičovského domu, kde teraz býva so svojou sestrou, ktorá je majiteľkou domu. Manželka si z bytu odniesla väčšinu zariadenia a elektrospotrebičov. Je možné, súdnou cestou, ako napríklad návrhom na vydanie neodkladného opatrenia, žiadať, aby vrátila späť do bytu odnesené zariadenie alebo aspoň časť z nich, ktoré nutne nepotrebuje? V byte mám trvalý pobyt, no nežijem tam, pretože manželka si súdnou cestou vyžiadala sprístupnenie bytu a teda má kľúče. Môžem tiež žiadať súdnou cestou a neodkladným opatrením vrátenie spomínaného náradia a materiálu, ktorý zostal v jej rodičovskom dome, kde teraz býva a ktorý môžu teraz užívať iní ľudia - jej partner, švagor, brat a pod. - bez môjho vedomia?

Odpoveď: Ako vysporiadať hnuteľný majetok po rozvode?

Dobrý deň, v zmysle § 143 Občianskeho zákonníka, v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM) je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov. Do BSM patria aj príjmy z práce, ktoré ste nadobudli za trvania manželstva a teda aj veci, ktoré ste za ne nakúpili. Výnimku tvoria veci (napr. náradie), ktoré slúži na výkon Vášho povolania. Tieto veci sú Vašim výlučným vlastníctvom a máte právo domáhať sa ich vydania, ak ich užívajú iné osoby. V prípade ostatných hnuteľných vecí, nie je podstatné, kde sa nachádzajú, pretože všetky tvoria masu majetku, ktorej spoluvlastníctvo súd vysporiada rozhodnutím. Ak Však spoločné veci sú užívané spôsobom, ktoré ich znehodnocujú alebo sú užívané tretími osobami bez Vášho súhlasu, odporúčam Vám podať návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, ktorým môžete dosiahnuť zdržanie sa ich užívania alebo úschovu u tretej osoby do skončenia konania o vysporiadanie BSM.

Trápi vás "Ako vysporiadať hnuteľný majetok po rozvode?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vysporiadať hnuteľný majetok po rozvode? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s nasledujúcou prosbou o odpoveď na tieto tri otázky: 1. Do akého obdobia po rozvode môžem požiadať súd o majetkové vyrovnanie? 2. Pokiaľ ani jeden z nás nepožiada súd o majetkové vyrovnanie, zostáva náš majetok, ktorý sme nadobudli počas trvania manželstva, spoločný v pomere 1/1, teda vlastne každý z nás je vlastníkom polovice? 3. Pokiaľ ani jeden z nás nepožiada súd o majetkové vyrovnanie a jeden z vlastníkov spoločného hnuteľného alebo nehnuteľného majetku by chcel tento majetok predať alebo darovať tretej osobe, musí mať súhlas spolumajiteľa danej hnuteľnosti alebo nehnuteľnosti? Môže takýto úkon uskutočniť bez toho, aby informoval spolumajiteľa? Rád by som vedel, ako to funguje hlavne pri hnuteľnom majetku, napríklad ak auto, ktoré sme kúpili počas trvania manželstva, je registrované len na meno môjho exmanžela. Postup pri hnuteľnom majetku mi nie je úplne jasný. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Ako vysporiadať hnuteľný majetok po rozvode?

(odpoveď odoslaná: 03.12.2016)

Dobrý deň, v prípade, že nedôjde k vyporiadaniu BSM (či už dohodou alebo nie je podaná žaloba na súde) do troch rokov odo dňa právoplatnosti rozsudku o rozvode uplatní sa zákonná domnienka vyporiadania BSM upravená v ustanovení § 149 ods. 3 Občianskeho zákonníka. Podľa tohto ustanovenia pre nehnuteľné veci platí, že ich majú bývalí manželia v podielovom spoluvlastníctve. Na nakladanie s takouto nehnuteľnosťou sa následne použijú ustanovenia Občianskeho zákonníka upravujúce podielové spoluvlastníctvo. Pri predaji svojho spoluvlastníckeho podielu má druhý zo spoluvlastníkov zákonné predkupné právo (neuplatní sa pri blízkych osobách). O hospodárení a nakladaní so spoločnou vecou sa musia podieloví spoluvlastníci dohodnúť. Čo sa týka hnuteľných vecí u tých platí, že sa bývalí manželia vysporiadali tak, ako jednotlivé hnuteľné veci výlučne užívajú pre svoju potrebu alebo potreby svojej rodiny. Ak napr. Vami spomínané auto patrilo do BSM, ale auto užíval výlučne on, tak podľa tejto zákonnej domnienky v súčasnosti patrí do jeho vlastníctva. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vysporiadať hnuteľný majetok po rozvode?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.