Máte
otázku?

Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu a vzor, ako mám správne napísať výpoveď z Exkluzívnej dohody a ukončiť predaj rodinného domu. Dohoda bola uzatvorená na dobu určitú, a to dňa 6.7.2015 do 30.9.2015. Exkluzívna Dohoda o poskytovaní realitných služieb bola uzatvorená v zmysle § 262 a 269 ods. 2 zákona č. 513/1991 RK - Century21 Garant. Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?

Dobrý deň, vzhľadom na Vami uvedenú dobu platnosti zmluvy, od 6.7.2015 do 30.9.2015, je potrebné uviesť, že práva a povinnosti zo zmluvy už zanikli, teda už nie ste predmetnou zmluvou viazaná. Aj keď ste si zvolili na Váš právny vzťah režim Obchodného zákonníka, podporne platia aj príslušné ustanovenia Občianskeho zákonníka (OZ). V zmysle § 578 OZ platí, že práva aj povinnosti zaniknú uplynutím času, na ktorý boli obmedzené. Právna účinnosť zmluvy zanikla dňa 30.09.2015, teda výpoveď už nie je potrebná.

Trápi vás "Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ? (Občianske právo)

Dobrý deň, existuje nejaká možnosť vypovedať exkluzívnu zmluvu (uzatvorenú na dva roky od 3. mája 2022) s realitnou poradkyňou, ktorá nie je registrovaná v NARKS? Napriek písomným výzvam nepodáva žiadne správy a jej aktivita je minimálna. Ďakujem, M.

Odpoveď: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?

(odpoveď odoslaná: 14.12.2022)

Dobrý deň, uvádzame, že podmienkou poskytovania realitných služieb nie je evidencia v NARKS.  Nepoznáme obsah Vami podpísanej zmluvy, avšak podstatné z hľadiska toho čo chcete dosiahnuť - ukončenie zmluvy , je to, kde bola zmluva podpísaná - či mimo kancelárie realitnej maklérky /napr. u Vás doma/ alebo napr. prostredníctvom internetu ako prostriedku diaľkovej komunikácie. Poukazujeme na to, že v zmysle ust. §  zákona o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho bolo povinnosťou realitnej maklérky Vás poučiť o Vašich právach z tohto právneho vzťahu, ktoré sa týkajú aj možnosti odstúpenia od zmluvy s realitnou maklérkou, lebo Vy v tomto prípade vystupujete ako spotrebiteľ. AK by zmluva s realitnou maklérkou bola podpísaná mimo priestorov sídla RK alebo prostredníctvom internetu, a neboli ste nijako informovaná o možnosti odstúpenia od zmluvy, naďalej máte túto možnosť odstúpiť od zmluvy s realitnou maklérkou.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta, aby preštudoval Vami podpísanú zmluvu a našiel riešenie na ukončenie zmluvného vzťahu.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ? (Občianske právo)

Dobrý deň, na pozemku, ktorý som zd

Odpoveď: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?

(odpoveď odoslaná: 26.09.2022)

Dobrý deň,

 

pokiaľ niekto užíva cudzí pozemok bez právneho titulu a ani na výzvu na vypratanie nereaguje, je možnosť podať žalobu na vypratanie nehnuteľnosti. Tiež za čas, kedy sa pozemok užíval bez právneho dôvodu vzniklo užívateľovi bezdôvodné obohatenie. To môžete žiadať spätne s tým, že zistíte cenu bežného nájomného za porovnateľný pozemok v danom mieste a čase a následne si takto zistenú sumu uplatníte za dva roky spätne. Viac by som neodporúčal, lebo potom by hrozilo vznesenie námietky premlčania.


Podotázka: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ? (Občianske právo)

Dobrý deň, nevedome sme podpísali exkluzívnu zmluvu s realitnou kanceláriou, pričom nás maklérka na to nedostatočne upozornila. K podpisu došlo pri obhliadke nášho bytu, ktorý máme v úmysle prenajať. Maklérka nám zabezpečila záujemcu o prenájom, požiadala nás o súhlas s používaním našich osobných údajov a tiež o podpis ďalšieho dokumentu, ktorý nám bola predstavený ako súhlas so zverejnením inzerátu. Našou chybou je, že sme si dokumenty dôkladne neprečítali pred podpisom. Domnievali sme sa, že ide iba o súhlas s uverejnením inzerátu. Vzhľadom na to, že nájomca mal záujem prenajať si náš byt, považovali sme celý proces za formalitu. Až neskôr sme zistili, že sme podpísali výhradnú zmluvu s kauciou 500 €. Cítime sa oklamaní realitkou a rádi by sme zmluvu zrušili. Sme sklamaní, keďže sme sami na internete zistili, že nájomca, ktorého nám maklérka našla, má dve exekúcie a dlh v Sociálnej poisťovni. Teraz nás tláčia do prenájmu pre Vietnamcov. Keď sa maklérka začala správať nepríjemne, začali sme študovať dokumenty, ktoré sme podpísali. Existuje možnosť zrušenia takéhoto výhradného kontraktu? Podpísali sme ho v sobotu 6. augusta 2022. Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

Odpoveď: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?

(odpoveď odoslaná: 08.08.2022)

Dobrý deň, nepoznáme obsah vami podpísanej zmluvy, ale podstatné je to, že ste uviedli, že zmluva s RK bola podpísaná pri prehliadke bytu, a teda mimo prevádzkových priestorov realitnej kancelárie. Zmluvu s RK ste podpísali 6.8.2022.

Uvádzame, že v tejto zmluve z hľadiska práva vy vystupujete ako spotrebiteľ a realitná kancelária ako predávajúci a predávajúci vzhľadom na miesto uzatvorenia zmluvy vás mal poučiť o vašich právach v zmysle zákonov o ochrane spotrebiteľa /je ich cca 20/, a rovnako o právach a povinnostiach realitnej kancelárie, a to vrátane možnosti odstúpenia od zmluvy s realitnou kanceláriou.

Podľa ust. §  7 zákona o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho platí vzhľadom na okolnosť, že zmluva s realitnou kanceláriou bola uzatvorená mimo jej prevádzkových priestorov, právo odstúpiť od zmluvy a to do 14 kalendárnych dní a to aj bez uvedenia dôvodov. Nevieme podľa textu otázky či ste sumu 500 € už aj uhradili.

Vzhľadom na okolnosť, že nepoznáme text zmluvy, odporúčam odstúpenie od zmluvy s realitnou kanceláriou konzultovať s advokátom. Realitnej kancelárii resp. jej maklérke nič viac nepodpisujte, so záujemcom nájdeným realitnou kanceláriou tiež nepodpisujte žiadnu zmluvu.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


Trápi vás "Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Môj otec podpísal zmluvu s realitnou maklérou skôr, ako si prečítal, že ak by našiel kupca sám, musí rovnako vyplatiť províziu maklérovi. Zmluvu podpísal tento týždeň a platí až do decembra 2022. Je možné od tejto zmluvy odstúpiť, napríklad do 14 dní? Ďakujem. E.

Odpoveď: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?

(odpoveď odoslaná: 24.07.2022)

Dobrý deň, nepoznáme obsah podpísanej zmluvy vašim otcom.

Uvádzame, že v zmysle zákonov o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho, ktoré sa vzťahujú aj na tento prípad, podstatné je to, kde bola uzatvorená zmluva s realitnou maklérkou, či v mieste sídla realitnej kancelárie, alebo u otca doma alebo na inom mieste., alebo cez internet.

Ak by zmluva bola uzatvorená mimo spriestorov RK, má  otec právo odstúpiť od zmluvy s RK do 14  kalendárnych dní.  Uvádzame, že zákon stanovuje množstvo poučení, ktoré musí zmluva s RK obsahovať, keďže ide o spotrebiteľskú zmluvu, ktorých nedodržanie môže mať za následok neplatnosť zmluvy /§ 39 Obč. zákonníka/.

Pre ustanovenia zmluvy o sprostredkovaní platia ust. § 774 a nasl. Obč. zákonníka :

"§ 774

Sprostredkovateľskou zmluvou sa sprostredkovateľ zaväzuje obstarať záujemcovi za odmenu uzavretie zmluvy a záujemca sa zaväzuje sprostredkovateľovi poskytnúť odmenu vtedy, ak bol výsledok dosiahnutý pričinením sprostredkovateľa.
§ 775
Sprostredkovateľovi patrí odmena v dohodnutej výške; odmenu treba dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná podľa § 40a.
§ 776
Sprostredkovateľovi patrí okrem odmeny náhrada nákladov iba vtedy, ak je to výslovne dohodnuté; pri pochybnostiach, len ak mu vznikol nárok na odmenu.
§ 777
Záujemca a sprostredkovateľ sú povinní oznamovať si navzájom všetky dôležité okolnosti súvisiace so sprostredkovaním, najmä okolnosti, ktoré môžu ovplyvniť rozhodnutie záujemcu uzavrieť sprostredkúvanú zmluvu. Sprostredkovateľ je oprávnený za záujemcu konať alebo prijímať čokoľvek, len ak bol na to splnomocnený písomným plnomocenstvom."
 
Odporúčam zmluvu s RK nechať skontrolovať advokátovi a neplatiť  RK nateraz žiadne poplatky neuhradzujte.
Vo veci môžete kontakovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 

 

 


Podotázka: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ? (Občianske právo)

Dobrý deň, s realitnou kanceláriou sme uzatvorili exkluzívnu zmluvu o predaji nehnuteľnosti. Zatiaľ sa nenašiel reálny záujemca, ktorý by z pohľadu realitnej kancelárie potvrdil kúpu. Z našej strany sme nechali všetko na realitnú kanceláriu, sami sme nehnuteľnosť nezverejňovali. Nedávno ma oslovil môj známy, ktorý má záujem o náš byt. Podľa realitnej kancelárie by sme mali nášho známeho "podstúpiť", aby oni mohli s ním spracovať zmluvu. Keďže sme si záujemcu našli sami, príde mi nefér, aby sme "podstúpili" známeho a realitná kancelária získala províziu, keďže s ich strany záujemca neprišiel. Sme v tomto v práve my? Očakávam, že ak s týmto nesúhlasíme, môže dôjsť k sporu zo strany realitnej kancelárie. Dopĺňam: záujemca nebol v kontakte s realitnou kanceláriou vôbec a nič s nimi nepodpisoval, aby ušetril s tým, že obíde realitnú kanceláriu. Ďakujem. Marián

Odpoveď: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?

(odpoveď odoslaná: 12.06.2022)

Dobrý deň,
pre zodpovedanie vami položenej otázky je podstatné to, kedy /dátum/ a kde ste podpísali zmluvu s realitnou kanceláriu, z ktorej vyplýva jej exkluzivita na predaj vašej nehnuteľnosti a na akú dobu je zmluva uzatvrená. Ide o to, že aj keď ide o predaj nehnuteľnosti, vy ako vlastníci nehnuteľnsoti v tomto prípade vystupujete ako spotrebitelia, kedy sa aj na tento prípad vzťahuje zákon o ochrane spotrebiteľa.

Uvádzame tiež, že ak by zmluva s realitnou kanceláriou bola podpísaná cestou emailovej komunukácie, prípadne mimo kancelárskych preistorov realitnej kancelárie /napr. u vás doma/, potom realitná kancelária bola povinná vám poskytnúť množstvo poučení v zmysle ustanovení zákona o ochrane spoterbiteľa /cez 20/ a vašim oprávením je v týchto prípadoch podpísania zmluvy mimo RK odstúpiť od zmluvy s realitnou kanceláriou do 14 dní prípadne aj do jedného roka, v závislosti od poučení, ktoré vám realitná kancelária mala poskytnúť.

V našej advokátskej kancleárii sme riešili mnoho obdoných prípadov, ako aj sme odpovedali na množstvo otázok našich čitateľov v podobných prípadoch /napr. zadajte do vyhľadávacieho poľa na úvodnej stránke našek advokátskej kancelárie napr. slovné spojenie realitná kancelária odstúpenie/.

Všeobecne možno uviesť, že v zmysle ust. §  48 OBč. zákonníka možno od zmluvy odstúpiť len ak to ustanovuje zákon alebo je to dohodnuté účastníkmi zmluvy.  Druhou vecou je výpoveď zo zmluvy ak aj uzatvorená na dobu neurčitú, kedy platí ust. § 582 Obč. zákonníka, ktoré znie nasledovne :

" Ak je dojednaná zmluva na dobu neurčitú, ktorej predmetom je záväzok na nepretržitú alebo opakovanú činnosť, alebo záväzok zdržať sa určitej činnosti alebo strpieť určitú činnosť a ak zo zákona alebo zo zmluvy nevyplýva spôsob jej výpovede, možno zmluvu vypovedať v lehote troch mesiacov ku koncu kalendárneho štvrťroka."

Vzhľadom na okolnosť, že nepozáme obsah zmluvy a aby sa predišlo problémom a nehnuteľnosť ste predali, odporúčam krátku konzultáciu u advokáta.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ? (Občianske právo)

Dobrý deň, chceme kúpiť staršiu nehnuteľnosť s pozemkom. Máme právo požadovať od makléra, aby nám ukázal znalecký, prípadne statický posudok? Ďakujem. František

Odpoveď: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?

(odpoveď odoslaná: 03.05.2022)

Dobrý deň,
na vami položenú otázku uvádzame, že bez znaleckého posudku a ak je potrebný aj statický posudok, nehnuteľnosť v žiadnom prípade nekupujt, lebo v podstate neviete čo a v akom stave kupujete.

Nevieme či ste s relitnou kanceláriou aj podpísali nejakú zmluvu, ale v každom prípade si ju nechajte skontrolovať. Súčasne uvádzame, že ak by vám realitná kancelária predložila kúpnu zmluvu na podpis, uvádzame, že  realitná kancelária je v zmysle ust. živnostenského zákona len sprostredkovateľom, a kúpnu zmluvu predloženú realitnou kanceláriou nie ste povinný podpísať, ide vždy o návrh kúpnej zmluvy, ku ktorej môžete vzniesť svoje námietky a pripomienky. Zmluvu si nechajte skontrolovať advokátovi.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Trápi vás "Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ? (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa informovala, či je legálne, aby realitná kancelária, cez ktorú chcem kúpiť nehnuteľnosť, odo mňa požadovala sprostredkovanie hypotéky. Môjho finančného poradcu k tomu nechcú pustiť, pretože majú negatívne skúsenosti z predchádzajúceho obdobia. Ďakujem za informácie. Jana.

Odpoveď: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?

(odpoveď odoslaná: 05.04.2022)

Dobrý deň, oboznámili sme sa Vašou otázkou, ku ktorej uvádzame nasledovnú odpoveď :

Uvádzame, že v zmysle ust. § 52 a nasl. Obč. zákonníka Vy vo vzťahu k realitnej kancelárii vystupujete ako spotrebiteľ a rozhodnutie o tom, služby koho v súvislosti s financovaním budúcej nehnuteľnosti využijete, je vo Vašej kompetencii a na Vašom rozhodnutí, nie je rozhodnutí realitnej kancelárie.

Nevieme z otázky usúdiť, či ste zmluvu s realitnou kanceláriou už podpísali alebo nie, ale realitná kancelária môže vystupovať len ako sprostredkovateľ realitných služieb. Požiadavka realitnej kancelárie na to, aby ste využili služby výlučne nimi uvedeného finančného poradcu nie je zákonná a nie ste povinná služby finančného poradcu využiť, a realitná kancelária Vás k tomu nemôže donútiť.

Odporúčame samotnú zmluvu s realitnou kanceláriou konzultovať s advokátom.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 

 


Podotázka: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ? (Občianske právo)

Dobrý deň, Prosím o radu. Chcel by som vypovedať zmluvu s realitkou. Zmluva trvá od apríla tohto roku do apríla budúceho roka. Ako mám postupovať a či mi hrozí nejaká sankcia za porušenie zmluvy? Ďakujem.

Odpoveď: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?

(odpoveď odoslaná: 14.10.2021)

Dobrý deň,
ak sa má jednať o bezdôvodné ukončenie zmluvy, často je to naviazané na zmluvnú pokutu (zväčša 50% provízie). Často však makléri robia chyby v týchto zmluvách a sú zmluvy potom neplatné. Odporúčam Vám vyhľadať advokáta, ktorý by sa vedel pozrieť na túto vec a posúdiť, či je zmluva platná. Ak by bola neplatná (aspoň v časti zmluvnej pokuty) nemuseli by ste im platiť pokutu.


Podotázka: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ? (Občianske právo)

Dobrý deň, našu mamu navštívila sprostredkovateľka a prinútila ju podpísať dohodu o rezervácii nehnuteľnosti. Mama už nie je rozumovo celkom v poriadku, všade s ňou musíme chodiť, lebo už nerozumie ucelene. Je nedoslýchavá a jej reakcia na zmluvu bola, že niečo podpísala. Po prečítaní zmluvy, ktorá je pre nás nevýhodná, chceme dohodu zrušiť. V zmluve sú uvedené aj poplatky za zrušenie. Môžete nám poradiť, ako postupovať?

Odpoveď: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?

(odpoveď odoslaná: 09.06.2021)

Dobrý deň, z otázky vypôýva, že Vaša mama podpísala dohodu o rezervácii nehnuteľnosti so sprostredkovateľkou zrejme realitnej kancelárie. Neuvádzate, kedy bola dohoda podpísaná u Vás priamo doma.  Predpokladáme tiež, že ste neuhradili žiadnu zálohu. Uvádzate aj zdrav. stav Vašej matky.

Riešenie Vami uvedenej problematiky je jednoduché.

Vzhľadom na okolnoť, že zmluva bola uzatvorená mimo spriestorov relitnej kancelárie, platí ust. § 7 zákona o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho, podľa ktorého platí :

"Ak predávajúci včas a riadne poskytol spotrebiteľovi informácie o práve odstúpiť od zmluvy podľa § 3 ods. 1 písm. h), spotrebiteľ je oprávnený aj bez uvedenia dôvodu odstúpiť od zmluvy uzavretej na diaľku alebo od zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho do 14 dní odo dňa

a) prevzatia tovaru podľa odseku 4 v prípade zmlúv, predmetom ktorých je predaj tovaru,
b) uzavretia zmluvy o poskytnutí služby alebo
c) uzavretia zmluvy o poskytovaní elektronického obsahu nedodávaného na hmotnom nosiči."

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že je potrebné odstúpiť od zmluvy v písomnej forme dopor. listom a to v lehote do 14 dní od jej podpísania. Nemusíte nič odôvodňovať.

Ak by Vás RK resp. jej maklér kontaktovali so svojimi požiadavkami napr. ohľadom uhradenia finančnej  pokuty a pod., nič im nepodpisujte a nič neuhradzujte.

Ak by vznikli vo veci problémy, dajte nám vedieť, aby sme Vám pomohli.

 


Trápi vás "Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Moja mama podpísala zmluvu o sprostredkovaní. Okrem nej ešte ďalších päť osôb, ktoré sú s ňou v rodine, tiež podpísali túto zmluvu, ale pýtam sa v našom mene, nie v mene ostatných podpísaných osôb. V zmluve ide o hľadanie tretej osoby za účelom kúpy pozemku. Mama si nikdy dôkladne nepreštuduje žiadnu zmluvu a nie je to prvýkrát, čo ju už obrali o peniaze. Avšak ona si nedá povedať a podpisuje to bez toho, aby si to prečítala. Suma za tento pozemok nie je malá a nepáči sa mi to. Navyše, neviem, či ešte z tej sumy, ktorú má dostať, idú platiť provízie 4%, čo je celkom významná suma. Moja otázka na Vás teda znie: je možné odstúpiť alebo už je to stratené? Viem, že o pár rokov bude tento pozemok mať oveľa väčšiu hodnotu, ako jej ponúkli. Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?

(odpoveď odoslaná: 01.05.2021)

Dobrý deň,
odstúpiť od zmluvy je možné, ak to upravuje zmluva alebo umožňuje zákon. V prípade, že to upravuje zmluva, bude to viazané na zmluvnú pokutu, ktorá nebude nízka. Nakoľko však ide o spotrebiteľskú zmluvu, vzťahujú sa na zmluvu osobitné inštitúty chrániace spotrebiteľov. Často sú tieto zmluvy uzatvárané mimo prevádzkových priestorov realitnej kancelárie. Ak zároveň realiťák nepoučil Vašu mamu a ostatných v súlade s príslušným zákonom, bolo by možné od zmluvy odstúpiť bez toho, aby bolo potrebné platiť zmluvnú pokutu. K tomu by som však potreboval podrobne naštudovať prípad a hlavne zmluvu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vypovedať zmluvu o poskytovaní realitných služieb ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Ako neprísť o províziu pre chybu v zmluve

    Realitná kancelária pripraví zmluvy o prevode vlastníctva, vybaví vklad do ... „o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na ...

  • Lehota na odstúpenie od zmluvy

    b) uzavretia zmluvy o poskytnutí služby alebo ... je možné vypovedať zmluvu podľa § 51 OZ o obstarávaní služieb pri správe a údržbe priestorov, ...

  • Odstúpenie od zmluvy

    ak ste vypovedali zmluvu o internet. pripojení a aj ste spoločnosti vrátili ... dnes som uzavrela zmluvu o poskytovaní poradenských služieb podľa zákona č.

  • Rezervačná zmluva

    Predávame byt bez RK, podpísali sme zo záujemcom rezervačnú zmluvu na byt, ... pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na ...

  • Sprostredkovanie prevodu nehnuteľnosti podľa Občianskeho ...

    1 Obchodného zákonníka je teda neplatná a sprostredkovateľská zmluva sa ... pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na ...

  • Zmluva o sprostredkovaní - písomná ?

    Dobrý deň, dočítal som sa, že sprostredkovateľská zmluva v oblasti realít ... pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na ...

  • Čo by mal realitný maklér vedieť

    Zmluvy o prevode nehnuteľností majú totiž viacero povinných zákonných náležitostí, ... Pri poskytovaní akýchkoľvek služieb je dôležité mať vytvorenú sieť ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.