Máte
otázku?

Ako vypočítať hodnotu nehnuteľnosti pri vyporiadaní BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Ako vypočítať hodnotu nehnuteľnosti pri vyporiadaní BSM

Dobrý deň, chcela by som uzatvoriť s bývalým manželom dohodu o majetkovom vyrovnaní po rozvode. Pred svadbou sme si kúpili byt v aktuálnej hodnote približne 110 000 eur. Na nákup sme si vzali hypotekárny úver a tiež som použila 20 000 eur, ktoré mi darovali rodičia. Aktuálna výška hypotéky je 35 000 eur. Rada by som zostala v byte s dcérou. Plánujem preto vyplatiť bývalého manžela a prevziať po ňom hypotéku. Otázka teda znie, akú sumu mu musím vyplatiť. Jedno poradenstvo mi radí vypočítať to tak, že zabrám hodnotu bytu (110 000 eur), odočítam výšku hypotéky (35 000 eur), čo mi dá 75 000 eur. Túto sumu potom rozdelím na polovicu, čím dostanem 37 500 eur. Keďže môj pôvodný vklad bol 20 000 eur, tento obnos by sa z jeho podielu odrátal. Teda by som mu musela vyplatiť približne 17 500 eur. Bývalému manželovi bolo poradene inak. Mal by brať ohľad nielen na hodnotu bytu a hypotéku, ale aj na môj pôvodný vklad. Takže by mal výjsť na hodnotu bytu (110 000 eur) odpočítať výšku hypotéky (35 000 eur) a môj vklad (20 000 eur), čo by dalo 55 000 eur. Túto sumu by potom rozdelil na polovicu, čo by dalo 27 500 eur. Tých 20 000 eur, ktoré sa odrátavajú, sú súčasťou môjho podielu. Preto by som mu mal vyplatiť celkovo 27 500 eur. Rozdiel medzi týmito dvoma výpočtami je 10 000 eur, preto sa pýtam, ktorý výpočet je presnejší. Ďakujem.

Odpoveď: Ako vypočítať hodnotu nehnuteľnosti pri vyporiadaní BSM

Dobrý deň, nepoteším Vás. Manželov výpočet je správny, pretože, Vy máte dostať o 20 tisíc viac ako on (kvôli darovaným peniazom). Pri Vašom výpočte by ste dostali viac ako on.

Trápi vás "Ako vypočítať hodnotu nehnuteľnosti pri vyporiadaní BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vypočítať hodnotu nehnuteľnosti pri vyporiadaní BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Ak sa manželia rozviedli pred dvoma rokmi a nedošlo k bezpodielovému spoluvlastníctvu majetku, ako sa vypočíta cena bytu? Keďže za tie dva roky ceny nehnuteľností vystúpili.

Odpoveď: Ako vypočítať hodnotu nehnuteľnosti pri vyporiadaní BSM

(odpoveď odoslaná: 23.09.2021)

Dobrý deň,

pokiaľ je možná dohoda o vyporiadaní BSM medzi bývalými manželmi, tak sa bude vychádzať z ceny, na ktorej sa bývalý manželia vedia dohodnúť. Ak sa nevedia na hodnote nehnuteľností zhodnúť, potom pre účely vyporiadania BSM sa vychádza zo stavu nehnuteľností, ktorý bol v čase zániku BSM (t.j. napr. ku dňu právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva) avšak z ceny platnej v čase, kedy súd bude BSM vyporiadavať (teda súčasné ceny). Na to, aby súd mohol zaniknuté BSM vysporiadať, je potrebné aby jeden z bývalých manželov podal na súd žalobu o vyporiadanie (súd bude viazaný rozsahom majetku, avšak nie je viazaný spôsobom ako má majetok medzi bývalých manželov rozdeliť). Aby súd mohol na základe žaloby o vyporiadaní rozhodnúť, je potrebné aby žaloba bola podaná v lehote troch rokov od zániku manželstva. To znamená, že v prípade súdneho vysporiadania sa zohľadní nárast cien nehnuteľností (avšak táto cena sa určí primerane k stavu nehnuteľností, ktorý bol v čase zániku BSM - napríklad neprerobené jadro...atd).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako vypočítať hodnotu nehnuteľnosti pri vyporiadaní BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s otázkou týkajúcou sa vysporiadania BSM s mojou exmanželkou. Spoločne vlastníme dom, ktorý nechala moja exmanželka ohodnotiť znalcovým posudkom. Tento posudok uvádza tri rôzne hodnoty nehnuteľnosti - východiskovú hodnotu (najvyššiu), technickú hodnotu (strednú) a všeobecnú hodnotu (najnižšiu), pričom všeobecná hodnota je v posudku uvedená ako posledná. Chcel by som sa spýtať, ktorá z týchto hodnôt by mala byť použitá pri vysporiadaní BSM? Ďakujem.

Odpoveď: Ako vypočítať hodnotu nehnuteľnosti pri vyporiadaní BSM

(odpoveď odoslaná: 01.04.2021)

Dobrý deň,
rozhodujúce je, čo je napísané v závere znaleckého posudku. Aj v súdnych konaniach sa však vychádza zo všeobecnej hodnoty nehnuteľnosti.


Podotázka: Ako vypočítať hodnotu nehnuteľnosti pri vyporiadaní BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, ak bývalý manžel pred sobášom kúpil dom v hodnote 300 000 Sk (čo je v súčasnosti približne 10 000 €) a zhodnotili sme dom spoločnými peniazmi ešte pred sobášom, a potom aj počas manželstva, ako sa vypočíta jeho zhodnotenie na účely delenia? Ďakujem.

Odpoveď: Ako vypočítať hodnotu nehnuteľnosti pri vyporiadaní BSM

(odpoveď odoslaná: 22.05.2019)

Dobrý deň,

podľa ust. § 150 Obč. zákonníka platí :

"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že Vy ako bývalá manželka máte nárok požadovať, aby bývalý manžel nahradil to, čo sa investovalo zo spoločného majetku z BSM do jeho výlučného majetku, ktorý nadobudol pred manželstvom, teda všeobecne jednu polovicu fin. prostriedkov vynaložených na nehnuteľnosť počas trvania manželstva.

Ak sa s bývalým manželom nedohodnete, najjednoduchšie bude dať vypracovať znalecký posudok súdnym znalcom.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vypočítať hodnotu nehnuteľnosti pri vyporiadaní BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.