POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako v priebehu dedičského konania vrátiť dôchodok sociálnej poisťovni?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Prešov

Otázka: Ako v priebehu dedičského konania vrátiť dôchodok sociálnej poisťovni?

Dobrý deň. V júni minulého roku nám zomrel otec. Dedičské konanie sa uskutočnilo v januári tohto roku, kedy nám notárka oznámila, čo sa dedí. Otec mal účet v banke, na ktorý mu sociálna poisťovňa aj po smrti zaslala dôchodok. Na dedičskom konaní sme poverili sestru, aby všetko prevzala na seba. Išla zrušiť účet aj vybrať peniaze, avšak v banke jej oznámili, že peniaze sú zablokované a nevedia povedať, kým. Teraz nám sociálna poisťovňa žiada vrátiť dôchodok a zaslala nám všetkým súrodencom šeky. Avšak, sme nezamestnaní a dotyčný dôchodok je zablokovaný v banke. Nevieme, čo máme robiť.

Odpoveď: Ako v priebehu dedičského konania vrátiť dôchodok sociálnej poisťovni?

Dobrý deň, v prvom rade Vám odporúčam informovať sa v banke o dôvode blokácie účtu, prípadne v prospech akého subjektu tak banka urobila. Vysvetlenie zamestnanca banky, že dôvod nevie, je absurdný, nakoľko len banka fakticky vykoná blokáciu a to len na príkaz oprávnenej osoby. Banka teda musí disponovať konkrétnymi údajmi a preto trvajte na žiadosti o poskytnutí informácie. S uvedenými informáciami budete následne schopná problém vyriešiť a prípadne aj splniť požiadavku Sociálnej poisťovne. Nedokážem sa však vyjadriť či žiadosť Sociálnej poisťovne je oprávnená, nakoľko vo svojom príspevku neuvádzate zákonný dôvod, pre ktorý poisťovňa žiada dôchodok vrátiť. V uvedenej veci musí existovať rozhodnutie Sociálnej poisťovne, preto oboznámenie sa s jeho obsahom je podstatné pre zodpovedanie tejto otázky.

Trápi vás "Ako v priebehu dedičského konania vrátiť dôchodok sociálnej poisťovni?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako v priebehu dedičského konania vrátiť dôchodok sociálnej poisťovni?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.