Máte
otázku?

Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu?

Dobrý deň, syn mojej priateľky týral svoju priateľku, ktorá má 5-mesačného syna, a momentálne čaká vo väzbe na súd. Měli spolu prenajatý byt, ktorý si však ona sama z materskej nemôže dovoliť platiť. Rada by som jej pomohla ponukou prenájmu môjho bytu. Momentálne je totiž prázdny a ja ho platím. Mám dospelú dcéru s priateľom, ktorá študuje mimo bydliska. Aj keď momentálne byt nepotrebuje, situácia sa môže zmeniť. Ak do zmluvy o prenájme bytu dám výpovednú lehotu z rodinných dôvodov a bod, že podpísaním zmluvy sa vzdáva práv chránenej osoby, musí moja dcéra potom byt opustiť? Ďakujem.

Odpoveď: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu?

Dobrý deň.

Vo Vašom prípade je možné uzatvoriť buď nájomnú zmluvu (odplatná zmluva) alebo zmluvu o výpožičke (bezodplatná).Občiansky zákonník pojem chránená osoba nepozná, s týmto pojmom sa stretávame v trestnom práve. 

Zmluvou o výpožičke vznikne vypožičiavateľovi právo vec po dohodnutú dobu bezplatne užívať. Touto zmluvou teda prenecháva požičiavateľ vypožičiavateľovi nejakú vec na užívanie, po dohodnutú dobu. Od zmluvy môže účastník odstúpiť, len ak je to v tomto alebo v inom zákone ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté.

V prípade, že sa rozhodnete uzatvoriť zmluvu o výpožičke, je potrebné v nej stanoviť dobu výpožičky (odporúčam kratšiu dobu) a zároveň si môžete určiť dôvody odstúpenia od zmluvy (výpoveď zmluvy s výpovednou lehotou je možná len pri zmluve uzavretej na dobu neurčitú). Tým, že uplynie doba výpožičky alebo uplatnite odstúpenie od zmluvy, je Vaša priateľka povinná vec vrátiť bez ohľadu na to, či je alebo nie je chránenou osobou v zmysle trestného práva. Po ukončení zmluvy môžete s ňou opätovne uzatvoriť novú zmluvu o výpožičke. 

Trápi vás "Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu? (Občianske právo)

Ďakujem Vám za vysokokvalifikovanú právnu radu. Forma prepožičania pozemku mi nevyhovuje. Chcem mať právnu formu "nájom pozemku", a preto nájomnú zmluvu plánujem zostaviť tak, že ako úplatu za prenájom pozemku sa zaväzujem vykonať pre moju sestru nasledovné protislužby: 1) riadne udržiavať pozemok, teda pravidelne ho kosiť, výrastky vyklčovať a ovocné stromy pravidelne ošetrovať. 2) o plody ovocných stromov sa so sestrou podelím v polovičnom podiele. 3) vykonám potrebné opatrenia na to, aby moja sestra znovu nadobudla majetkový podiel na tento pozemok v rozsahu a v tvare, ako je to uvedené na katastrálnej mape z roku 1990, to znamená, ako to užívali naši rodičia počas ich života. Mám nasledovné otázky: 1) Kto má podpísať "nájomnú zmluvu", ktorá obsahuje všetky tri horeuvedené body - len prenajímateľ (moja sestra), alebo aj nájomca (ja)? 1b) Musí byť podpis alebo podpisy overené matrikárom, alebo je nutné to urobiť u notára? 2) Kto má podpísať "nájomnú zmluvu", ktorá obsahuje iba prvé dva horeuvedené body - len prenajímateľ (moja sestra), alebo aj nájomca (ja)? 2b) Musí byť podpis alebo podpisy overené matrikárom, alebo je nutné to urobiť u štátneho notára? Vopred vám ďakujem za odpoveď. S pozdravom, František

Odpoveď: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu?

(odpoveď odoslaná: 22.07.2019)

Dobrý deň,

nie je vylúčení, aby bola uzatvorená zmluva o nájme podľa ust. § 663 a nasl. Obč. zákonníka.

Platí ust. § 671 Obč. zákonníka :

"(1) Nájomca je povinný platiť nájomné podľa zmluvy, inak nájomné obvyklé v čase uzavretia zmluvy s prihliadnutím na hodnotu prenajatej veci a spôsob jej užívania."

T.j. : V zmluve ako nájomné si môžete dohodnúť vecné plnenie titulom nájomného, ktoré je treba špecifikovať (ošetrovanie stromov, pozemku, údržba, odvoz odpadu zo záhrady a podobne).

Môžete využiť aj vzor zmluvy z našej stránky - link : http://najomnazmluva.sk/, teda zmluvu o nájme musíte podpísať Vy ako nájomca a Vaša sestra ako prenajímateľ. Podpisy účastníkov zmluvy nemusia byť úradne overené.

Pokiaľ ide o Vaše úkony týkajúce sa vyporiadania pozemku v prospech sestry, a keďže je predpoklad, že budete musieť konať s úradmi a prípadne inými osobami (dedičia, užívatelia pozemku a pod.), potom budete potrebovať aj písomné splnomocnenie od Vašej sestry, kde jej podpis bude musieť byť úradne overený (matrika - je lacnejšia prípadne u notára).

Všeobecné konštatovanie o tomto Vašom konaní v prospech sestry - vyporiadanie pozemku - môže obsahovať aj zmluva o nájme aj keď to nie je povinnou obsahovou náležitosťou, a ak by ste nespísali osobitné splnomocnenie, potom aj podpis sestry na zmluve by musel byť úradne overený.

Ale nakoľko sa jedná o dve samostatné veci, úrady a iné osoby, s ktorými budete jednať ohľadom pozemku nie sú účastníkmi zmluvy o nájme, nie ste im povinný ani predmetnú zmluvu predkladať, je to vec Vás dvoch ako prenajímateľa a nájomcu.

Odporúčame preto zmluvu o nájme s platením nájomného v prácach a výkonoch ako uvádzate v otázke, všeob. konštatovanie o vyporiadaní pozemku a samostatné osobitné splnomocnenie od Vašej sestry na predmetné vyporiadanie pozemku s jej úradne overeným podpisom.

 

 

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu? (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím Vás, mohli by ste mi poradiť, či potrebujeme zostaviť oficiálnu nájomnú zmluvu, ak si chcem bezplatne prenajať pozemok na rekreačné účely od mojej nemobilnej sestry na jeden, resp. maximálne na tri roky? Samozrejme, nejakú písomnú nájomnú zmluvu by som potreboval iba na to, aby som sa tým mohol preukázať v prípade, že by na mňa neznámi susedia tohto pozemku zavolali policajtov. Mohli by ste mi teda poradiť, akú formu a aké náležitosti by mala obsahovať takáto nájomná zmluva podľa platných zákonov? Za skorú odpoveď Vám vopred ďakujem. František

Odpoveď: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu?

(odpoveď odoslaná: 15.07.2019)

Dobrý deň, vzhľadom na bezodplatnosť užívania pozemku Vami ako vypožičiavateľom je treba uzatvoriť zmluvu o výpožičke podľa ust. § 659 a nasl. Obč. zákonníka, kde Vy budete vystupovať ako vypožičiavateľ pozemku na dobu určitú a Vaša sestra ako požičiavateľ /citujeme/ :

"§ 659 Zmluvou o výpožičke vznikne vypožičiavateľovi právo vec po dohodnutú dobu bezplatne užívať.

§ 660 Požičiavateľ je povinný odovzdať vypožičiavateľovi vec v stave spôsobilom na riadne užívanie. Ustanovenie § 617 platí primerane aj pre užívanie veci.

§ 661

(1) Vypožičiavateľ je oprávnený užívať vec riadne a v súlade s účelom, ktorý sa v zmluve dohodol alebo ktorému obvykle slúži; je povinný chrániť ju pred poškodením, stratou alebo zničením.

(2) Ak nie je dohodnuté inak, nesmie vypožičiavateľ prenechať vec na užívanie inému.

§ 662

(1) Vypožičiavateľ je povinný vec vrátiť, len čo ju nepotrebuje, najneskôr však do konca určenej doby zapožičania.

(2) Požičiavateľ môže požadovať vrátenie veci aj pred skončením určenej doby zapožičania, ak vypožičiavateľ neužíva vec riadne alebo ak ju užíva v rozpore s účelom, ktorému slúži."

Podpisy nemusia byť úradne overené.


Podotázka: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu? (Občianske právo)

Prajem príjemný deň. Moja otázka sa týka uplatnenia a vynútenia predkupného práva k nehnuteľnosti. Pracujem ako hlavná kontrolórka obce a momentálne musím riešiť problém týkajúci sa žiadosti občana, ktorému v roku 2015 bola obecným zastupiteľstvom schválená Zmluva o výpožičke pozemku s výmerou 633 m2. Predmetný pozemok užíva bezplatne (v charaktere výpožičky). Počas štyroch rokov vysadil na danom pozemku množstvo trvácich plodín a drevín, z čoho má osobný prospech. Pozemok susedí s pozemkom jeho matky, ktorá v čase schvaľovania predmetnej zmluvy bola poslankyňou OZ. Teraz bola doručená žiadosť o odkúpenie daného pozemku za cenu, za ktorú obec pozemky v obci odpredáva. Za posledné 4 roky sa však v obci veľa zmenilo a v danej lokalite nastal, vďaka zmenou územného plánu, stavebný boom. Schválenie predmetnej zmluvy v minulosti považujem za čisto účelové a z môjho pohľadu nie je v súlade s platnou právnou legislatívou. Najväčším problémom v tejto situácii je to, že v zmluve o výpožičke je zakotvené predkupné právo pre tohto občana. Obec by daný pozemok dokázala odpredať, napríklad formou bezodplatného prevodu vlastníckych práv, čím by si vylepšila svoj rozpočet a dokázala z takto získaných finančných prostriedkov v prospech občanov vybudovať nejaké zariadenie. Musíme však ponúknuť odpredaj prednostne občanovi, ktorý pozemok momentálne užíva? Predpokladám, že áno, no čo v prípade, že by sme takto nepostupovali? Celý proces schvaľovania prvotnej zmluvy bol zjavne účelový a ovplyvnený tým, že matka bola poslankyňou. Ďakujem.

Odpoveď: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu?

(odpoveď odoslaná: 12.05.2019)

Dobrý deň, 
na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď.
Pojmovým znakom zmluvy o výpožičke podľa ust. § 659 a nasl. Občianskeho zákonníka je jej dočasnosť (citujeme) :
"ZMLUVA O VÝPOŽIČKE
§ 659 : Zmluvou o výpožičke vznikne vypožičiavateľovi právo vec po dohodnutú dobu bezplatne užívať.
§ 660 : Požičiavateľ je povinný odovzdať vypožičiavateľovi vec v stave spôsobilom na riadne užívanie. Ustanovenie § 617 platí primerane aj pre užívanie veci.
§ 661
(1) Vypožičiavateľ je oprávnený užívať vec riadne a v súlade s účelom, ktorý sa v zmluve dohodol alebo ktorému obvykle slúži; je povinný chrániť ju pred poškodením, stratou alebo zničením.
(2) Ak nie je dohodnuté inak, nesmie vypožičiavateľ prenechať vec na užívanie inému.
§ 662 :
(1) Vypožičiavateľ je povinný vec vrátiť, len čo ju nepotrebuje, najneskôr však do konca určenej doby zapožičania.
(2) Požičiavateľ môže požadovať vrátenie veci aj pred skončením určenej doby zapožičania, ak vypožičiavateľ neužíva vec riadne alebo ak ju užíva v rozpore s účelom, ktorému slúži."

V otázke uvádzate, že ste obdržali žiadosť  o kúpu predmetného pozemku.
Ak vychádzame z textu zákona a ustanovení Občianskeho zákonníka, zmluva o výpožičke sa uzatvára na dobu určitú a po uplynutí dohodnutej doby je vypožičiavateľ  povinný pozemok vrátiť.
Je dosť netypické, že ohľadom obecného pozemku o takej veľkej výmere 663 m2 bola uzatvorená zmluva o výpožičke, kde vzhľadom na predmet je samozrejmé, že pozemok bude užívaný na účel jeho určenia. /nepíšete v otázke akým spôsobom bolo špecifikované užívanie pozemku/.

K predkupnému právu :

Podľa ust. § 602 Občianskeho zákonníka platí :
"(1) Kto predá vec s výhradou, že mu ju kupujúci ponúkne na predaj, keby ju chcel predať, má predkupné právo.
(2) Také právo možno dohodnúť aj pre prípad iného scudzenia veci než predajom."

Zákon nevylučuje, aby predkupné právo nemohlo byť dojednané aj v zmluve o výpožičke. 
Ak vychádzame z logiky zákona o obecnom  zriadení, že keďže sa nejedná o zákonné predkupné právo /otázka dojednania predkupného práva vo Vašej zmluve je otázna/, a obec zatiaľ nechce pozemok ako taký predať, aj keď  bola daná žiadosť o kúpu pozemku, ktorý je predmetom zmluvy o výpožičke, obec nie je povinná predmetný  pozemok predať vzhľadom na dočasnosť zmluvy o výpožičke, ako aj vzhľadom na okolnosť, že sa nejedná o zákonné predkupné právo a ani o dôvod uvedený v ust. § 9a/ ods. 8 písm. a/ zákona o majetku obcí.

Odporúčame nechať zmluvu prekontrolovať advokátovi.


Trápi vás "Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu? (Občianske právo)

Dobrý deň, ďakujem za Vašu odpoveď. Ak by však moja dcéra platila mi "nájomné", ktoré by som pre ňu odkladala, z tohto nájomného by som nakoniec musela zaplatiť daň z príjmu daňovému úradu. Výdaje by som nemala žiadne, keďže dcéra by si platila energiu a ostatné náklady spojené s bývaním sama. Takže by som vlastne nemohla odložiť celú sumu, ktorú by mi dcéra dala, pretože oficiálne by to bol nájom. Chápem to správne? Ďakujem. Hudáková.

Odpoveď: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu?

(odpoveď odoslaná: 25.01.2019)

Dobrý deň,  áno pochopili sme aj túto nadväznosť k Vašej otázke.

Možnosť uzatvorenia zmluvy o výpožičke nevylučujeme, avšak právne vykonateľné to, aby dcéra si sporila určitú sumu peňazí na budúce bývanie, ktorá dohoda by bola uzatvorená medzi Vami ako matkou a Vašou dcérou, podľa nášho názoru nie je vykonateľná.

Možnosťou je založiť  spoločný účet s určitými dispozičnými právami  a obmedzenia, čo je skoršie otázka na banku, kam by dcéra posielala časť svojej mzdy na stanovený účel /napr. stavebné sporenie/.

Ďalšou možnosťou je, aby ste byt previedli do podielového spoluvlastníctva už za svojho života na všetky Vaše deti napr. darovacou zmluvou a tie by sa museli v prípade predaja svojich podielov dohodnúť. Je to teda jedna z ďalších možností, ktorej použitie však závisí aj od toho, aké sú vzťahy medzi Vami a podobne.


Podotázka: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu? (Občianske právo)

Dobrý deň, som výlučnou vlastníčkou bytu, ktorý som zdedila. Potom, čo som ho zrekonštruovala, rozhodla som sa ho poskytnúť mojej dcére na neurčitú dobu a bezplatne. Má to hlavný zámer - riešiť jej bytovú situáciu s maloletým synom. Budú ňou hradené platby za energie a fond opráv, prípadne aj iné potrebné opravy. Získané informácie naznačujú, že takýto postup je výhodnejší z daňového hľadiska, keďže tak nemusím podávať daňové priznanie. Je to správne? Navrhla som jej podmienku, že si založí dlhodobé sporenie vo výške fiktívneho nájomného (napríklad 200,00 EUR mesačne). To jej by umožnilo našetriť si finančné prostriedky na prípad zmeny životnej situácie (nájdenie partnera, kúpa domu, aby nemusela bráť hypotéku), alebo v prípade, že by si chcela byt ponechať. Ak by som jej byt prepísala do vlastníctva, mala by dostatok finančných prostriedkov na vyplatenie svojich troch bratov - mojich synov. Môj zámer je nerobiť rozdiely medzi deťmi alebo niekoho poškodzovať. Rada by som sa informovala, či je možné takéto, prípadne aj iné podmienky, zahrnúť do zmluvy. Predpokladám, že áno, keďže byt je môj a som voľná určiť podmienky jeho poskytnutia, teda požičania. Má moja úvaha podklad? Chcela by som do zmluvy uviesť, že požičanie bude na dobu neurčitú s výpovednou lehotou tri mesiace. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Hudáková.

Odpoveď: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu?

(odpoveď odoslaná: 24.01.2019)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Sme názoru, že pokiaľ by ste chceli uzatvoriť ohľadom Vami zdedeného bytu, zmluvu o výpožičke s tým, že dcéra by z tejto zmluvy zaviazaná k tomu, aby sporila dohodnutú sumu, toto nie je možné. Dôvod je ten, že Vaša dcéra má spôsobilosť na právne úkony v celom rozsahu a Vy aj keď ako matka ju nemôžete zaviazať k tomu, aby si peniaze v určenej výške šetrila.

Odporúčame uzatvoriť zmluvu o krátkodobom nájme bytu s tým, že bude Vám platiť stanovené nájomné, ktoré jej budete odkladať, a náklady spojené s užívaním bytu /voda, el., plyn, fond opráv/ bude platiť tak ako uvádzate v otázke.

Uzatvorením zmluvy na dobu určitú, ktorú je možné podľa cit. zákona o krátkodobom nájme bytu uzatvoriť na maximálne 6 rokov, budete vedieť resp. vidieť, ako tento vzťah Vašej pomoci dcére bude fungovať.

Možnosťou je uzatvoriť zmluvu o nájme podľa ust. Občianskeho zákonníka na dobu neurčitú. Tu je však riziko v tom, že v prípade, že by došlo z Vašej strany k vypovedaniu zmluvy, mohla by dcére vzniknúť Vaša povinnosť zabezpečiť jej bytovú náhradu.

Zmluvu odporúčame konzultovať s advokátom.

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu? (Občianske právo)

Prajem pekný deň! Rada by som sa spýtala, plánujem uzatvoriť so známou zmluvu o výpožičke bytu. Moja snaha spočíva v tom, aby som jej poskytla byt bezplatne, pričom ona bude musieť hradit všetky náklady spojené s jeho užívaním. Je potrebné takúto povinnosť expresne zahrnúť do zmluvy? Teda, mám explicitne uviesť, že náklady spojené s užívaním bytu, ako sú napríklad energie, bude uhrádzať vypožičiavateľ? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu?

(odpoveď odoslaná: 01.04.2018)

 

Dobrý deň,

na Vašu otázku uvádzame nasledovný právny názor :

1./ Právna úprava zmluvy o výpožičke upravená v ust. § 659 a nasl. Občianskeho zákonníka  nasledovne :

"§ 659 Zmluvou o výpožičke vznikne vypožičiavateľovi právo vec po dohodnutú dobu bezplatne užívať.

§ 660 Požičiavateľ je povinný odovzdať vypožičiavateľovi vec v stave spôsobilom na riadne užívanie. Ustanovenie § 617 platí primerane aj pre užívanie veci.

§ 661 (1) Vypožičiavateľ je oprávnený užívať vec riadne a v súlade s účelom, ktorý sa v zmluve dohodol alebo ktorému obvykle slúži; je povinný chrániť ju pred poškodením, stratou alebo zničením.

(2) Ak nie je dohodnuté inak, nesmie vypožičiavateľ prenechať vec na užívanie inému.

§ 662

(1) Vypožičiavateľ je povinný vec vrátiť, len čo ju nepotrebuje, najneskôr však do konca určenej doby zapožičania.

(2) Požičiavateľ môže požadovať vrátenie veci aj pred skončením určenej doby zapožičania, ak vypožičiavateľ neužíva vec riadne alebo ak ju užíva v rozpore s účelom, ktorému slúži."

 

2./ Otázka úhrady dodávky médií odporúčame riešiť spôsobom, aby tieto platil priamo vypožičiavateľ dodávateľovi médií, teda zmluvy budú uzatvorené medzi dodávateľom médií a vypožičiavateľom. 

 

3./  Vo veci je však potrebné pamätať aj na také položky ako platby správcovi bytového domu, napr. fond opráv a údržby, poplatok za správu a ostatné, ktoré sa platia správcovi bytového domu v zmysle zákona o vlastníctve bytov, ako aj zdokumentovanie stavu odovzdávaného bytu vrátane prípadnej fotodokumentácie, uvedenia počtu oprávnených osôb užívať byt a dôvody odstúpenia od zmluvy z Vašej strany ako požičiavateľa, odovzdávací a preberací protokol, prípadne dojednať aj zábezpeku.

Odporúčame kontaktovať advokáta z dôvodu, aby zmluva bola právne perfektná.


©



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako uzatvoriť zmluvu o výpožičke bytu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.