Máte
otázku?

Výpožička auta v dedičskom konaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Výpožička auta v dedičskom konaní

Dobrý deň, rád by som dostal odpoveď na nasledujúcu otázku: Moja stará mama bude dediť majetok po svojej sestre a jej manželovi. Súčasťou majetku je aj motorové vozidlo. Stará mama mi chce auto požičať už pred dedičským konaním. Po dedičskom konaní by sa auto riadne previedlo do môjho vlastníctva. Otázka: Môžem si auto požičať a užívať ho ešte pred dedičským konaním, keďže aktuálnym majiteľom vozidla už nie je živý? Nie je tam nejaký právny problém? Vopred ďakujem za zodpovedanie otázky.

Odpoveď: Výpožička auta v dedičskom konaní

Dobrý deň, v našom právnom poriadku platí, že osoba nadobúda dedičstvo smrťou poručiteľa. Rozhodnutie vydané notárom ako súdnym komisárom je už iba formálnym potvrdením o spôsobe nadobudnutia majetku po smrti poručiteľa. Tak ako ste sám uviedli, až po právoplatnom ukončení dedičského konania sa Vaša stará mama oficiálne stane majiteľom motorového vozidla. Pri "požičaní" motorových vozidiel odporúčame klientom spísať buď zmluvu o bezplatnom užívaní motorového vozidla alebo zmluvu o výpožičke. Práve v tomto smere by mohol vo Vašom prípade nastať problém. Ak by totiž bola zmluva podpísaná pred skončením dedičského konania, policajti by mohli skúmať, ako Vám táto osoba požičať motorové vozidlo. Museli by ste preukázať, že pôvodný majiteľ zomrel a Vaša stará mama je jedinou dedičkou po nej. Jedinou z dôvodu, že v prípade viacerých dedičov nie je možné vopred predpokladať akým spôsobom nadobudnú dedičstvo, až kým nie je vydané rozhodnutie o spôsobe nadobudnutia dedičstva.

Trápi vás "Výpožička auta v dedičskom konaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpožička auta v dedičskom konaní (Dedičské právo)

Dobrý deň, koncom júla tohto roka som si požičal od kolegyne auto kvôli sťahovaniu z jedného bytu do druhého a presťahovaniu veci a skriniek. Jednalo sa o starý 15 ročné MV, ktorý bol poožgieraný a boli na ňom zjavne známky toho, že najlepšie roky ma auto už za sebou. Po presťahovaní veci mi kolegyňa povedala, nech si ho ešte nechám, že ona ho teraz nepotrebuje a nemá ho kde parkovať, pretože si kúpila iné auto. Auto som mal teda necelé 2 mesiace, počas, ktorých som chodil do práce a naspäť domov, raz som bol na festivale (majiteľka auta o tom vedela) a odtiaľ som musel ísť na otočku do PB a naspäť do BA. To bola jediná dlhšia trasa, ktorú som autom išiel.
Vzadu v aute niečo búchalo, tak to dala skontrolovať do servisu a zistilo sa, že to je zadná náprava. Aj, keď som bol v tom, že to búchalo odkedy som auto dostal do rúk, dohodli sme sa, že opravu zaplatíme pol na pol. Požičal som jej predčasne ešte 120 €, napísala mi, že oprava stala 470 e, tak 115 € jej mám ešte dať, ale zo zvedavosti som jej povedal, nech mi odfotí faktúru za opravu auta, alebo aspoň tu sumu koľko to stalo, lebo predsalen si mohla dať opraviť aj klimatizáciu a ďalšie veci čo v aute nefungovali a s nimi nemám nič spoločne. Tu sa situácia obrátila a faktúru mi odmieta poslať alebo odfotiť, lebo ju ma jej účtovníčka v Čechách (je živnostník) a vyjadrila sa, že mi nebude nič fotiť ani posielať. Vysvetlil som jej v kľude, že chcem len vidieť tu sumu na faktúre, ale stojí si za tým. Pokiaľ jej toto nezaplatím, tak, že mi pošle faktúru za zapožičanie auta a každý kilometer čo som prešiel a ešte aj tu opravu mi do toho zaráta.
Nemali sme medzi sebou žiadnu zmluvu ani nič, bolo to len požičanie auta ako známemu. Chcem Vás poprosiť o odpoveď, aké možnosti mám ja v tomto prípade, či jej mám len tak dať ďalších 115 e, alebo si stat za svojim, že jej to dám až keď mi odfotí faktúru a čo môže ona odo mňa vymáhať, či mi môže vystaviť faktúru za zapožičanie auta a ak áno, na základe čoho. Ako by som mal správne postupovať ?
Ďakujem veľmi pekne. S úctou. 

Odpoveď: Výpožička auta v dedičskom konaní

(odpoveď odoslaná: 31.10.2019)

Dobrý deň,
z podstaty Vami popísaného problému máme za to, že ste uzatvorili zmluvu o výpožičke podľa ust. § 659 a nasl. Obč. zákonníka.  Zákon nevyžaduje pre platnosť zmluvy písomnú formu (citujeme) :
ZMLUVA O VÝPOŽIČKE
"§ 659 : Zmluvou o výpožičke vznikne vypožičiavateľovi právo vec po dohodnutú dobu bezplatne užívať.
§ 660 : Požičiavateľ je povinný odovzdať vypožičiavateľovi vec v stave spôsobilom na riadne užívanie. Ustanovenie § 617 platí primerane aj pre užívanie veci.
§ 661 :
(1) Vypožičiavateľ je oprávnený užívať vec riadne a v súlade s účelom, ktorý sa v zmluve dohodol alebo ktorému obvykle slúži; je povinný chrániť ju pred poškodením, stratou alebo zničením.
(2) Ak nie je dohodnuté inak, nesmie vypožičiavateľ prenechať vec na užívanie inému.
§ 662 :
(1) Vypožičiavateľ je povinný vec vrátiť, len čo ju nepotrebuje, najneskôr však do konca určenej doby zapožičania.
(2)Požičiavateľ môže požadovať vrátenie veci aj pred skončením určenej doby zapožičania, ak vypožičiavateľ neužíva vec riadne alebo ak ju užíva v rozpore s účelom, ktorému slúži."

Z otázky usudzujeme, že MV ste už vrátili. V otázke uvádzate, že ste poskytli zálohu 120 € na opravu 15 ročného auta, pričom sám uvádzate, že MV bolo z hľadiska technického stavu v nie perfektnom stave a je otázne, či za ste povinný niesť náklady na opravu 15 ročného MV.
Teraz od Vás požičiavateľka vyžaduje ďalšie fin. prostriedky z dôvodu, že oprava  MV stála  viac, pričom doklad Vám nepredložila.
Správne uvádzate, že Vy v podstate neviete čo bolo predmetom opravy.

Predpokladáme, že máte aspoň nejaký dokumentáciu toho, že požičiavateľka potvrdila prevzatie peňazí od Vás /SMS, mail/. Vzhľadom na obsah otázky, keďže požičiavateľka odmieta predložiť faktúru, odporúčame nič neuhradzovať a to z tých dôvodov ako uvádzate v otázke. Je otázne v akom rozsahu a čoho sa oprava MV dotýka, či Vy ako vypožičiavateľ za túto aj zodpovedáte.
Pokiaľ Vám nebude predložená celá faktúra, nielen konečné číslo na úhradu na faktúre /to už poznáte/ nie ste povinný nič platiť. Požičiavateľka ako vlastník MV musí preukázať, že za vzniklú škody a náklady na opravu MV zodpovedáte Vy. 

V prípade problémov nás kontaktujte.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výpožička auta v dedičskom konaní (Dedičské právo)

Prechádza auto do dedičského konania po manželovi, ak bolo zapísané na manželku?

Odpoveď: Výpožička auta v dedičskom konaní

(odpoveď odoslaná: 30.08.2019)

Dobrý deň,

evidencia v technickom preukaze, resp. na dopravnom inšpektoráte má len evidenčný charakter. To, kto je vlastníkom auta, sa posudzuje podľa Občianskeho zákonníka. Ak bol v skutočnosti vlastníkom auta manžel, tak áno, auto bude predmetom dedenia. Ak by auto patrilo do BSM, teda buď manžel, alebo manželka ho napr. kúpili počas manželstva, tak sa v dedičskom konaní vyporiada BSM, kde sa dá uzavrieť dohoda o tom, komu pripadne a následne zvyšok majetku sa bude dediť.


Podotázka: Výpožička auta v dedičskom konaní (Dedičské právo)

Dobrý deň, čiastočnú odpoved som našiel tu, ale mám nejaké nejasnosti - https://ficek.sk/vypožička-auta-v-dedičskom-konaní-20778/. Môj otec zomrel pred pár týždňami a dedičské konanie ešte neprebehlo. Som jediným dedičom (jediné dieťa, moja mama zomrela pred časom a predpokladám, že súrodenci môjho otca nededia). Otec vlastnil motorové vozidlo, ktoré by som teraz chcel požičať susedovi. Aby som bol chránený, zdá sa mi vhodné podložiť vypožičanie písomnou zmluvou. Na zmluve - napríklad o výpožičke - sa uvádza požičiavateľ. V tejto úlohe by som bol ja, ako jediný dedič (hoci ešte pred dedičským konaním)? Chápem správne, že som už teraz vlastníkom otcových vecí? Ďakujem.

Odpoveď: Výpožička auta v dedičskom konaní

(odpoveď odoslaná: 21.10.2017)

Dobrý deň, ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

 

ROZBOR OTÁZKY A PRÁVNA ÚPRAVA


Pýtate sa na možnosť výpožičky motorového vozidla, ktorého vlastníkom bol dnes už nebohý Váš otec, a to aj napriek tomu, že dedičské konanie neprebehlo.  


Uvedená problematika je obsiahnutá predovšetkým v ust. § 461 a nasl. Obč. zákonníka (ďalej iba "OZ") .
Treba vedieť, že dedičstvo sa nadobúda smrťou poručiteľa.  Pojem nadobudnutie dedičstva a vlastníctvo nie sú totožné, dedenie je spôsob nadobudnutia vlastníctva (§ 132 OZ). Ako príklad uvádzame spôsob nadobudnutia vlastníckeho práva vydržanie, dražbu, kúpnopredajnú zmluvu a podobne.


Dedí sa zo zákona, zo závetu alebo z oboch týchto dôvodov. Zo zákona platí, že ak nenadobudne dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Ak sa nadobudne zo závetu len časť dedičstva, nadobúdajú zvyšujúcu časť dedičia zo zákona.
Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.
Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu.

Vo Vašom prípade za predpokladu neexistencie závetu a listiny o vydedení budete jediným dedičom. Ak by aj Váš otec spísal platný závet, platí podľa ust. § 479 OZ, že "maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."
Poznamenávame, že akékoľvek podmienky pripojené k závetu nemajú právne následky.

Je tu aj otázka prípadných dlhov poručiteľa, o ktorých sa nezmieňujete.


Podľa ust. Civilného mimosporového poriadku v konaní o dedičstve súd poverí notára, aby vo veci konal a rozhodoval. 
Rozhodnutie vydané notárom ako súdnym komisárom je potvrdením o spôsobe nadobudnutia majetku po smrti poručiteľa. Až po právoplatnom ukončení dedičského konania sa stanete oficiálne vlastníkom motorového vozidla a budete povinný zabezpečiť zápis zmeny držby motorového vozidla na dopravnom inšpektoráte.

Otázka požičania motorového vozidla za úhradu prípadne na základe zmluvy o výpožičke je vecou Vašej slobodnej vôle. Je na Vašom zvážení vzhľadom na všetky okolnosti prípadu, ako aj na možnosť dedenia zo závetu, ktorý Váš otec mohol spísať, ako aj osobu vypožičiavateľa, teda osobu, ktorá chce od Vás motorové vozidlo získať do užívania na základe zmluvy, či jej to umožníte alebo nie. Zmluva o výpožičke nemusí mať písomnú formu, aj keď z dôvodu právnej istoty vzhľadom na jej predmet je potrebné ju dodržať. Je len nutné aplikovať zákonné ustanovenia ako samotnej zmluvy, tak aj podmienky preukázania oprávnenia na vedenie konkrétneho vozidla u vypožičivateľa. Upriamujeme Vašu pozornosť aj na možnosť vzniku či už úmyselného poškodenia alebo zničenia motor. vozidla vypožičivateľom. Ale to už je trochu extrémny prípad, aj keď tento je tiež možný.

 

V nadväznosti na Vašu otázku uvádzame, že je možné uzatvoriť zmluvu o výpožičke podľa ust. § 659 a nasl. OZ, na základe ktorej vznikne vypožičiavateľovi právo vec po dohodnutú dobu bezplatne užívať. Požičiavateľ  (Vy) ste povinný odovzdať vypožičiavateľovi vec v stave spôsobilom na riadne užívanie.  Vypožičiavateľ je oprávnený užívať vec riadne a v súlade s účelom, ktorý sa v zmluve dohodne, je povinný ju chrániť pred poškodením, stratou alebo zničením.
Ak nie je dohodnuté inak, nesmie vypožičiavateľ prenechať vec na užívanie inému.
Vypožičiavateľ je povinný vec vrátiť, len čo ju nepotrebuje, najneskôr však do konca určenej doby zapožičania. 
Požičiavateľ môže požadovať vrátenie veci aj pred skončením určenej doby zapožičania, ak vypožičiavateľ neužíva vec riadne alebo ak ju užíva v rozpore s účelom, ktorému slúži, prípadne dohodnúť dôvody na odstúpenie od zmluvy o výpožičke (výpoveď nie je možná, nakoľko túto možno dohodnúť len pri zmluvách na dobu neurčitú).
Zmluvu na základe Vášho uváženia celkového stavu veci, vrátane zhodnotenia celej situácie, ako aj osoby vypožičivateľa, je možné teoreticky uzatvoriť na dobu určitú s popísaním konkrétneho stavu motorového vozidla vrátane všetkých podstatných údajov pre oprávnenie viesť motorové vozidlo podľa ust. zákona o cestnej premávke na strane vypožičiavateľa. Mohli by ste dojednať aj zábezpeku pre prípad poškodenia alebo zničenia motorového vozidla, fotodokumentácia tiež nie je na škodu.

Problém v súvislosti s prevádzkou uvedeného vozidla by mohol vzniknúť v súvislosti s preukázaním oprávnenia viesť MV pred orgánom polície, ktorý je oprávnený v súlade s ust. § 69 zák.  č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke okrem iných požadovať aj predloženie dokladov ustanovených na vedenie a premávku vozidla a na dopravu osôb a nákladu, vrátane  potvrdenia o poistení zodpovednosti, ktoré je povinný na výzvu príslušníka Policajného zboru predložiť. Uvedené vyplýva z ust. zákona o povinnom zmluvnom poistení. V súčasnosti Vy sám nemôžete predložiť doklad o vlastníctve vozidla, nakoľko neprebehlo dedičské konanie. Vy môžete vystupovať v zmluve ako potomok vlastníka, nie však ako vlastník.

 

ODPORÚČANIE A ZÁVER 

Stav dedičského konania resp. notára prejednávajúceho dedičstvo po Vašom otcovi môžete zistiť na stránke Ministerstva spravodlivosti SR podľa príslušnosti okresného súdu - viď  rozvrh práce podľa dátumu úmrtia : https://obcan.justice.sk/infosud/-/infosud/zoznam/sud.

Odporúčame na základe uvedeného konzultáciu s príslušným notárom a zrejme dôjde aj ku skorému ukončeniu dedič. konania.

Dúfame, že naša právna rada Vám pomohla.
Budeme radi ak nám dáte vedieť, ako ste dopadli.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpožička auta v dedičskom konaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.