Máte
otázku?

Ako určiť styk otca s dieťaťom do 3 rokov veku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako určiť styk otca s dieťaťom do 3 rokov veku?

Dobrý deň. Môj ex-priateľ ma opustil ešte počas tehotenstva. Obe sme dieťa chceli, ale on si našiel inú partnerku, ktorá je o 20 rokov mladšia. Už prebehol súd o zverení nášho syna do mojej starostlivosti, ako aj o povinnom výživnom. Súd však neurčil kontakt otca so synom. Pred súdom chodil za synom každý utorok a štvrtok od 16:30 hod. do 20:00 hod. Po súde si začal uplatňovať nárok aj na každú druhú sobotu od 15:00 hod. do 18:00 hod., s čím som ja nesúhlasila. Navrhla som prakticky rovnakú alternatívu, avšak s jednou sobotou mesačne. Podotkla som, že si môže syna na tieto tri hodiny vziať vonku alebo k svojim rodičom. On však s týmto návrhom nesúhlasil a podal žiadosť na súd o určenie kontaktu so synom s podstatne rozšíreným časovým rozsahom. Moje otázka teda znie: Ako by mal súd stanoviť kontakt s dieťaťom, ktoré ešte nerozpráva, nechodí a je na mne zvyknuté ako na jedinej istote, vzhľadom na to, že o mesiac bude mať jeden rok? Jeho starí rodičia ho nenavštevujú ani neprejavujú žiadny záujem. Ďakujem.

Odpoveď: Ako určiť styk otca s dieťaťom do 3 rokov veku?

Dobrý deň. Súd vždy prihliadne na záujem maloletého dieťaťa. Zváži návrh otca a taktiež aj Váš návrh a Vaše argumenty. Tiež sa k úprave styku bude vyjadrovať kolízny opatrovník. Pri každom dieťati je to individuálne, nedá sa presne určiť kedy sa môže otec stretávať s polročným dieťaťom a kedy s ročným dieťaťom. Všetko bude závisieť od toho, či je otec schopný sa o dieťa postarať napríklad aj sám. Či má vytvorené podmienky na to, aby si dieťa mohol vziať napríklad na noc a pod. Pri deťoch cca okolo 1 roka môže súd schváliť aj styk otca s dieťaťom na viac dní v týždni, prípadne aj na noc. Samozrejme po zvážení všetkých okolností  a tiež podľa možností a správania otca dieťaťa. 

Trápi vás "Ako určiť styk otca s dieťaťom do 3 rokov veku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako určiť styk otca s dieťaťom do 3 rokov veku? (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na jednu otázku. Mám piattehoždňovú dcéru a s jej otcom nežijeme spolu už sedem mesiacov. Podala som na súd návrh, aby mi ju zverili do výhradnej starostlivosti. Je možné, že súd povolí, aby si otec bral takéto malé bábätko na celý deň bez dozoru matky? Navyše sa o ňu nevie vôbec postarať. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako určiť styk otca s dieťaťom do 3 rokov veku?

(odpoveď odoslaná: 06.05.2020)

Dobrý deň,

 

päť týždňové dieťa je naozaj veľmi malé a aj biologicky ešte stále naviazané primárne na matku (kojenie a pod.). Myslím, že ak budete argumentovať týmto a tiež tým, že otec sa o ňu objektívne nedokáže sám postarať, tak by sa súd nemusel (nemal by) určiť styk tak, aby bolo bábätko celý deň bez matky. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako určiť styk otca s dieťaťom do 3 rokov veku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.