Máte
otázku?

Ako riešiť hluk spôsobený susedom?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako riešiť hluk spôsobený susedom?

Bývame v bytovom dome. Pred mnohými rokmi majitelia bytu nad nami urobili rekonštrukciu svojho bytu a na podlahu položili keramickú dlažbu bez akejkoľvek izolácie. Náš byt je takmer neobývateľný, keďže hlučnosť je katastrofálna. V tej dobe byt patril pod bytové družstvo, takže všetky sťažnosti sme riešili tam. Došlo k meraniu hlučnosti a následne k súdnemu konaniu. Neviem presne, ako to dopadlo, nakoľko môj manžel a ja sme sa na súde zúčastnili len ako svedkovia a až tam vyšlo najavo, že hlučnosť bola prekročená o 100%. Hneď po tom sa obyvatelia bytu odsťahovali. Problém nastal teraz, keď noví majitelia prenajali byt mladej rodine, ktorá ignoruje všetky naše upozornenia. Medzičasom sme si byt odkúpili a chceme vyriešiť túto situáciu. Myslíte, že sa dá s tým niečo urobiť? V prípade našho záujmu, mohli by ste nás zastupovať v súdnom spore? Ďakujem.

Odpoveď: Ako riešiť hluk spôsobený susedom?

Dobrý deň, v prvom rade je potrebné oboznámiť sa s rozhodnutím súdu, v ktorom súd rozhodol o úprave užívacích vzťahov resp. o rušení pokoja v bytovom dome. V každom prípade platí, že vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom. Na základe uvedeného, preto každý sa môže domáhať súdnej ochrany proti tomu, kto ho ako vlastník veci ruší hlukom v pokojnom užívaní. V prípade záujmu o právne zastúpenia, kontaktujte advokátsku kanceláriu prostredníctvom kontaktných údajov.

Trápi vás "Ako riešiť hluk spôsobený susedom?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako riešiť hluk spôsobený susedom? (Občianske právo)

Dobrý deň, žiadam o informácie týkajúce sa mojej situácie. Bydlím v prízemnom byte v bytovke, za ktorou sa nachádza atrium. V tomto atriu sa pravidelne stretávajú deti z celého domu. Hrajú rôzne loptové hry, jazdia na bicykloch, kolobežkách, korčuliach, jazdítkach a navyše vydávajú silný hluk. Atrium je celé z betónu, čo ešte viac zosilňuje zvuk. Podal som sťažnosť správcovi, ale nič sa nezmenilo. Keď som sa sťažoval na miestnom úrade, požadovali odo mňa dodať mená rodičov detí, ktoré sa tam hrajú. Následne som navštívil katastrálny úrad, aby som zistil mená nájomníkov. Zistil som, že většina bytov (3/4) je prenajatých. Domnievam sa, že nie je mojou úlohou dohľadať a zasielať tieto údaje. Mojím cieľom nie je hľadanie konkrétnych jednotlivcov, ale nájsť riešenie, ako zabrániť tomu, aby atrium slúžilo ako ihrisko priamo pod mojimi oknami. V byte sa často nedá ani normálne počuť, keď sa deti vonku hrajú. Podľa mne by na atriu mala byť umiestnená tabuľa s označením, že neslúži ako ihrisko. Z toho dôvodu už rok nemám kľud. Nie je možné si v tichu ľahnúť, pozrieť televíziu alebo si niečo prečítať. Keď s niekým telefonujem, ľudia často nedokážu uveriť, že zavolám z bytu. Chcel by som často pracovať z domu, ale vzhľadom na hlučnosť to nie je možné. Susedia sa hluku nebránia, pretože tiež majú deti a radi sa ich takto zbavia. Kamaráti mi kvôli hluku odmietajú navštíviť a radšej ma pozývajú k nim. Rád by som vedel, ako postupovať, keď ani správca, ani miestny úrad nechcú riešiť túto situáciu. Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Ján.

Odpoveď: Ako riešiť hluk spôsobený susedom?

(odpoveď odoslaná: 09.06.2019)

Dobrý deň,

na Vašu otázku uvádzame nasledovnú odpoveď :

Vo veci je potrebné zistiť na aký účel bol stavebne určený predmetný priestor, v ktorom je aréna pre deti, či bolo vydané stavebné povolenie a kolaudačné rozhodnutie na účel, na ktorý sa priestor v skutočnosti aj používa.

Podľa ust. § 85 stav. poriadku stavu možno užívať len na účel na ktorý bola stavebne určená /citujeme/ :

"1) Stavbu možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmene spôsobu užívania stavby, jej prevádzkového zariadenia, v zmene spôsobu a v podstatnom rozšírení výroby alebo činností, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie, vyžadujú rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby; na konanie o zmene v užívaní stavby sa vzťahujú primerane ustanovenia § 76 až 84."

V tejto časti preto odporúčame písomne kontaktovať prísl. stavebný úrad podľa umiestnenia stavby.

Pokiaľ sa jedná o samotný hluk odporúčame kontaktovať s opisom situácie príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva /http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=section&id=6&Itemid=58/.

Miestny úrad od Vás nemôže žiadať mená hrajúcich sa detí.

 

 

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako riešiť hluk spôsobený susedom?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.