Máte
otázku?

Ako postupovať v prípade kúpy auta, ktoré je v exekúcii?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako postupovať v prípade kúpy auta, ktoré je v exekúcii?

Dobrý deň, rada by som sa informovala. Kúpili sme auto od muža, ktorý nám dal splnomocnenie na prepis auta. Keď sme prišli na políciu, povedali nám, že auto je v exekúcii. Muž už dostal peniaze. Mohli by ste mi poradiť, ako by sme mali ďalej postupovať? Máme ísť za mužom a požiadať o vrátenie peňazí a vrátiť mu auto? Ak s tým nebude súhlasiť, mali by sme ho nahlásiť? Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať v prípade kúpy auta, ktoré je v exekúcii?

Dobrý deň, podľa § 117 Exekučného poriadku, pri exekúcii, ktorá sa vykonáva predajom hnuteľných vecí (napr. vozidlo), exekútor poverený vykonaním exekúcie zakáže povinnému, aby nakladal s vecami, ktoré spíše. Z uvedeného vyplýva, že osoba, majiteľ vozidla, voči ktorej sa vedie exekúcia, nemôže platne disponovať s vozidlom. Podľa môjho názoru preto kúpna zmluva, ktorú ste uzavreli, trpí vadou neplatnosti pre rozpor so zákonom a teda predávajúci sa na Váš úkor bezdôvodne obohatil. Odporúčam Vám preto vymáhať kúpnu cenu od predávajúceho. V závislosti od konkrétnych okolností predaja vozidla sa predávajúci mohol dopustiť trestného činu Marenia exekučného konania podľa § 243a Trestného zákona alebo Podvodu podľa § 221 Trestného zákona.

Trápi vás "Ako postupovať v prípade kúpy auta, ktoré je v exekúcii?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať v prípade kúpy auta, ktoré je v exekúcii? (Občianske právo)

Dobrý deň. Chcem kúpiť auto na Bazoši, ale predávajúci mi povedal, že nemôžeme spraviť prepis auta až o dva mesiace, pretože má exekútora. Povedal, že by mala stačiť kúpno-predajná zmluva.

Odpoveď: Ako postupovať v prípade kúpy auta, ktoré je v exekúcii?

(odpoveď odoslaná: 14.07.2023)

Dobrý deň, ak je na aute exekúcia, nemôže byť auto prevedené na inú osobu bez súhlasu exekútora. Proces vybavenia exekúcie môže trvať aj viac ako dva mesiace. Môj odporúčaný postup je nákup auta odložiť, kým nebude exekúcia u konca. Inak riskujete, že auto zostane v exekúcii aj po jeho kúpe a nebudete ho môcť previesť na svoje meno. Bezpečnejšie bude hľadať inú možnosť nákupu auta, kde takéto komplikácie nehrozia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať v prípade kúpy auta, ktoré je v exekúcii? (Občianske právo)

Dobrý deň. Pred dvoma týždňami sme si zakúpili auto. Pán, ktorý autu pracuje v zahraničí, mal teraz, v piatok, previesť odhlásenie vozidla. Tvrdí však, že zistil na polícii, že auto je zablokované a nedá sa odhlásiť. Povedal, že bol v roku 2016 v exekúcii, pričom svoj dlh si už zaplatil a ďalšie náklady nemá v pláne platiť, nakoľko sa chce súdiť. Po našom rozhovore som si na internete našla informáciu, že má viacero exekúcií. Zjavne nás oklamal. Ako by sme mali ďalej postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať v prípade kúpy auta, ktoré je v exekúcii?

(odpoveď odoslaná: 25.06.2019)

Dobrý deň prajem,

pokiaľ Vás neupozornil na to, že je auto zablokované - sú na ňom exekúcie, potom sa jedná o tzv. právnu vadu a v takom prípade máte právo odstúpiť od zmluvy a žiadať vrátiť peniaze. Odporúčam, preto zaslať dotyčnému písomne odstúpenie od zmluvy a dať mu lehotu na vrátenie peňazí, s tým, že mu auto vrátite, oproti vráteniu kúpnej ceny. Ak by Vám peniaze nevrátil, môžete ho žalovať. 


Podotázka: Ako postupovať v prípade kúpy auta, ktoré je v exekúcii? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám záujem o kúpu budovy. Vlastník budovy je dlžník Sociálnej poisťovne a predáva budovu bez pozemku, pretože nie je jeho vlastníkom. Je možné zaplatiť časť jeho dlhu tak, že sa stanem vlastníkom budovy? Zaujíma ma, či má táto investícia vôbec zmysel. Obávam sa, že využívanie budovy mi môžu skomplikovať vlastníci pozemkov, pretože pod budovou sa nachádza veľa parciel s mnohými vlastníkmi. V prípade, že by bola budova na predaj a ja by som ju mohol využívať, mohli by ste mi pripraviť zmluvy? Chápem, že sa jedná o platenú službu. Ďakujem a prajem pekný deň.

Odpoveď: Ako postupovať v prípade kúpy auta, ktoré je v exekúcii?

(odpoveď odoslaná: 20.11.2013)

Dobrý deň,

kúpiť budovu bez pozemku je samozrejme možné, obyčajne právo vstupu do budovy býva vydržané, to znamená, že pokiaľ by Vám aj vlastníci pozemku robili problémy je možné sa obrátiť na súd a žiadať zjednať nápravu a to aj predbežným opatrením. Skôr či neskôr je určite vhodné sa s vlastníkmi pozemku vyporiadať, ak to nie je možné dohodou, dá sa to riešiť súdnou cestou. 

 

Vlastníkom budovy sa stanete na základe kúpnej zmluvy, ak je na nehnuteľnosti ťarcha Sociálnej poisťovne túto je potrebné vopred vyplatiť, ašak je vhodné to správne v zmluve ošetriť.

 

Zmluvy Vám samozrejme vieme pripraviť tak, aby boli pokryté možné riziká, ktoré pri kúpe zadlženej nehnuteľnosti hrozia.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať v prípade kúpy auta, ktoré je v exekúcii?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.