Máte
otázku?

Prenájom nebytových priestorov a ich vrátenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Prenájom nebytových priestorov a ich vrátenie

Dobrý deň, chcem sa opýtať: Prenajímal som nehnuteľnosť jeden rok a v nájomnej zmluve máme uvedené, že priestor na vlastné náklady vymaľujem ako prenajímateľ pred začatím nájmu, čo sa aj stalo. Po skončení nájmu nám nájomca odovzdal priestor s tým, že steny sú mokré. Po vyschnutí sme zistili, že nie sú vymaľované a maľovka je zničená. Z vyúčtovania za TUV a SV kúrenie má nájomca preplatok. Mám právo tieto prostriedky použiť na vymaľovanie a opravu maľovky? Pre upresnenie, v nájomnej zmluve je len klauzula, že priestor vráti s prihliadnutím na bežnú mieru opotrebenia. Otázka je, či môžem zadržať tieto prostriedky (približne 800 €), preplatok, alebo ich treba vrátiť. V zmluve je uvedené, že prenajímateľ má právo zábezpeku použiť na náhradu škôd. Nájomca sa vyjadril, že on už nebude posledné dva mesiace platiť, lebo má v rámci zábezpeky zaplatené. Avšak zábezpeka slúži predsa na niečo iné. Ďakujem za odpoveď. Andrea

Odpoveď: Prenájom nebytových priestorov a ich vrátenie

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzam, že podľa ust. § 5 zákona o nájme a podnájme nebytových priestorov platí :

(1) Ak nie je dohodnuté inak, prenajímateľ je povinný odovzdať nebytový priestor nájomcovi v stave spôsobilom na dohovorené alebo obvyklé užívanie, v tomto stave ho na svoje náklady udržiavať a zabezpečovať riadne plnenie služieb, ktorých poskyt s užívaním nebytového priestoru spojené.
(2) Nájomca je oprávnený užívať nebytový priestor v rozsahu dohodnutom v zmluve.
(3) Nájomca je povinný uhrádzať náklady spojené s obvyklým udržiavaním.
(4) Nájomca je povinný bez zbytočného odkladu oznámiť prenajímateľovi potrebu opráv, ktoré má prenajímateľ urobiť, a umožniť vykonanie týchto i iných nevyhnutných opráv; inak nájomca zodpovedá za škodu, ktorá nesplnením povinnosti vznikla."
 
Predpokladáme, že zmluva bola uzatvrená s odkazom na uvedený zákon, ktorý v cit. ustanovení neuvádza, že nájomca je povinný nebytový priestorv vrátiť v stave v akom ho prevzal resp. ho aj pred vrátením prenajímateľovi vymaľovať. Ak máte v zmluve o nájme nebytových pristorov uvedené, že nájomca vrátiť priestors prihliadnutím na obvyklé opotrebenie, potom nemôžete z preplatku resp. peňažnej zábezpeky /depozitu/ hradiť opravu maľby.
Nepoznáme obsah vami podpísanej zmluvy o nájme, ale pokiaľ vznikol preplatok na dodávke služieb spojených s užívaním nebytových priestorov ako uvádzate v otázke, pričom nájomca neuhradil nájomné za dva mesiace, je potrebné z vašej strany vykonať zápočet preplatku /TUV a SV/  na nedoplatok na nájomnom za dva mesiace a prípadný rozdiel nájomcovi vrátiť. Možnosťou úhrady časti nákladov, ktoré vám teraz vzniknú na vymaľovanie priestorov je posúdenie toho, ako sú steny nebyt. pristorov zničené a s obsahom pojmu " bežná miera opotrebenia".  Odporúčam v tejto časti dohodnúť sa s nájomcom na čiastočnej kompenzácii za poškodenú maľovku, nie však v tom smere, aby nájomca hradil vymaľovanie nebytových priestorov, lebo na toto nemáte nárok.

Trápi vás "Prenájom nebytových priestorov a ich vrátenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prenájom nebytových priestorov a ich vrátenie (Občianske právo)

Dobrý deň, je možné prenajať jeden nebytový priestor dvoma nájomnými zmluvami, jednu pre živnostníka (fyzickú osobu) a druhú pre právnickú osobu s.r.o., ktorej konateľom je osoba opísaná v prvej nájomnej zmluve? S takou žiadosťou sa na mňa obrátil môj dlhoročný nájomca. Ďakujem, Rusinová.

Odpoveď: Prenájom nebytových priestorov a ich vrátenie

(odpoveď odoslaná: 26.10.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že nemôžete uzatvoriť dve nájomné zmluvy na nájom jedného nebytového priestoru, lebo nemôžete si plniť povinnosti vyplývajúce z nájomných zmlúv voči osobe nájomcu z druhej nájomnej zmluvy.

Vec je možné riešiť len na základe ust. § 6 Zákona o nájme a podnájme nebytových priestorov  /citujeme/ :

"Podnájom

(1) Nájomca je oprávnený prenechať nebytový priestor alebo jeho časť na určitý čas do podnájmu len so súhlasom prenajímateľa.

(2) Práva a povinnosti vyplývajúce z § 5 sa vzťahujú aj na toho, komu sa nebytový priestor prenechal do podnájmu."

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prenájom nebytových priestorov a ich vrátenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.