Máte
otázku?

Ako postupovať pri podaní trestného oznámenia pre krivé obvinenie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Ako postupovať pri podaní trestného oznámenia pre krivé obvinenie?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, kedy môžem podať trestné oznámenie na dotyčného za krivé obvinenie z krádeže a vyhrážanie? Obvinil ma nesprávne bez dôkazov, pričom sa mi vyhrážal u kamarátky v práci. Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri podaní trestného oznámenia pre krivé obvinenie?

Dobrý deň, podľa § 345 Trestného zákona, sa prečinu Krivého obvinenia dopustí ten, kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie. Pre naplnenie znakov skutkovej podstaty tohto trestného činu je rozhodujúci úmysel páchateľa dosiahnuť trestné stíhanie pre určitú osobu na základe nepravdivých skutkových okolností. Nie je pritom relevantné, či bolo voči Vám na základe lživého obvinenia začaté trestné stíhanie, vznesené obvinenie alebo či bolo nepravdivé trestné oznámenie odmietnuté. Ak máte vedomosť, že uvedené podmienky boli splnené, podajte trestné oznámenie, ktoré adresujte miestne príslušnej okresnej prokuratúre. 

Trápi vás "Ako postupovať pri podaní trestného oznámenia pre krivé obvinenie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať pri podaní trestného oznámenia pre krivé obvinenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, bol som obvinený z krádeže, ktorú som nespáchal, ale nemám žiadne dôkazy na svoju obhajobu. Nevie, ako mám postupovať, aby som dokázal svoju nevinu. Môžete mi, prosím, poradiť? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri podaní trestného oznámenia pre krivé obvinenie?

(odpoveď odoslaná: 11.03.2024)

Dobrý deň,
odpoveď na Vašu otázku bude náročnejšia, nakoľko neuvádzate nijaké podrobnosti, ak však neexistujú dôkazy o tom, že ste trestný čin spáchali, tak by ste nemala byť uznaná vinnou zo spáchania trestného činu. To orgány činné v trestnom konaní musia preukázať Vašu vinu, a nie naopak. Platí, že ste nevinná až kým sa nepreukáže opak. Uvádzate, že ste boli obvinená, máte na mysli vznesenie obvinenia zo strany orgánov činných v trestnom konaní alebo skutočnosť, že na Vás niekto podal trestné oznámenie? Ak voči Vám bolo vznesené obvinenie, tak Vám odporúčam vyhľadať pomoc advokáta, aby posúdil Vaše možnosti a stratégiu obhajoby. Ak na Vás bolo podané trestné oznámenie, tak stále sa môže stať, že toto orgány činné v trestnom konaní odmietnu, resp. rozhodnú inak ako začatím trestného stíhania. Ak by ste však boli predvolaná na výsluch, tak Vám odporúčam, aby ste pred výsluchom navštívila advokáta, aby Vám pomohol a opísal to ako celý proces funguje a načo si treba dať pozor. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať pri podaní trestného oznámenia pre krivé obvinenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Dnes ma v obchodnom reťazci obvinil pracovník SBS, že som kradla. Bola privolaná polícia, avšak nič nenašli, keďže som ani nič neukradla. Ani na kamerovom zázname nebolo nič vidieť, keďže nemohlo byť. Môžem podať na pracovníka SBS trestné oznámenie za krivé obvinenie a za poníženie na verejnosti? Navyše, som v 18. týždni tehotenstva a cítila som sa tam zle, preto ma radšej pustili von. Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri podaní trestného oznámenia pre krivé obvinenie?

(odpoveď odoslaná: 20.03.2018)

Dobrý deň,

k Vašej otázke uvádzame nasledovné stanovisko vyjadrujúce náš právny názor:

Trestného činu krivého obvinenia sa podľa § 345 ods. 1 Trestného zákona dopustí ten, kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie. Obdobne priestupku proti občianskemu spolunažívaniu sa podľa § 49 ods. 1 písm. d) zákona o priestupkoch dopustí ten, kto úmyselne naruší občianske spolunažívanie nepravdivým obvinením z priestupku.

Ak nie je trestný čin krádeže spáchaný určitým osobitným spôsobom (stanoveným v § 212 ods. 2 Trestného zákona - napr. vlámaním a pod.), o trestný čin krádeže ide až v prípade, ak ňou bola, resp. mala byť (v prípade pokusu) spôsobená škoda vo výške aspoň 266,01 €. V opačnom prípade ide len o priestupok.

Hoci sa vo Vašej veci preukázalo, že ste žiadnu vec neukradli, na to, aby išlo o uvedený priestupok alebo trestný čin spáchaný pracovníkom SBS, muselo by byť preukázané, že jeho úmysel smeroval k tomu, privodiť Vám lživo stíhanie za priestupok alebo trestný čin. Teda, pre vyvodenie trestnej zodpovednosti pracovníka SBS by muselo byť v konaní dôkazmi preukázané, že nemal žiadne dôvody pre podozrenie, že ste sa dopustili krádeže a že jeho obvinenia bolo účelovo výlučne v úmysle privodiť Vám obvinenie. Ak sa tento úmysel nepodarí preukázať, nejde o priestupok ani trestný čin.

Dokázať uvedený úmysel pracovníka SBS je z hľadiska dokazovania veľmi ťažké, pričom v trestnom práve (a rovnako aj v správnom trestaní - teda pri priestupkoch) sa uplatňuje zásada v pochybnostiach v prospech obvineného - teda, ak by aj boli pochybnosti o úmysle pracovníka SBS, avšak tento by nebol jednoznačne preukázaný, nemohol by byť stíhaný za priestupok ani trestný čin krivého obvinenia.

Čo sa týka spôsobenej ujmy, vo Vašej otázke uvádzate len to, že sa postupovalo štandardným spôsobom - teda pri podozrení pracovník SBS privolal políciu. Ak sa k Vám nikto hrubo urážlivým spôsobom pri prešetrovaní podozrenia nesprával, nemožno hovoriť o spôsobenej ujme vo forme poníženia. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať pri podaní trestného oznámenia pre krivé obvinenie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.