Máte
otázku?

Trestný čin krivého obvinenia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Trestný čin krivého obvinenia

Dobry den, zijeme v zahranici - boli sme pocas dovolenky na Slovensku - ja, nase 6 mesacne babetko s ktorym som bola hospitalizovana v nemocnici, manzel, a 2 nase dalsie deti. Manzel pomohol bratrancovej priatelke v nudzi (zomrel jej necakane brat ked bola na brigade; zarezervoval letenku zo zahranicia, platil vlastnou kartou, zabezpecil odvoz na letisko, dodatocne vyzdvihol extra batozinu a nechal ju odviezt na Slovensko) a tak mu bratranec povedal ze mu je zaviazany a ked bude nieco potrebovat nech sa ozve. Peniaze za letenku po case dostal spat, odvoz batoziny bol dohodnuty za 30£ ale ani po roku si to nevyrovnali, tak to manzel vyrovnal s tym, ze si to s bratrancom vyrovna ked budeme na Slovensku.

Nedavno sme potrebovali pomoc a bratranec si zapytal sumu za odvoz vyssiu ako cez odtahovku a tak doslo k sporu, kde manzel vytiahol nevyrovnany odvoz batoziny a to ze on si zobral volno z prace a aj on musel zaplatit naftu za to, ze isel po nu a odviezol ju k chalanovi co ju bral na sk, takze bratranec ma u neho dlh dohromady 200 eur. Bratranec sa urazil, nekomunikuje, telefon nedviha, ked sme boli na Slovensku tak sa manzel u nich zastavil, ze nech sa porozpravaju a vyjasnia si to chlapsky, ziadne bitie - normalny rozhovor, ale bratranec nebol doma. Bratranec mu len sucho potom zavolal ze sa nema s nim o com bavit a po peniaze si ma prist v pondelok.

Tak si prisiel, stale dufal, ze sa porozpravaju a vyjasnia si to, ale bratranec hodil peniaze na stol a mozete ist. Nic viac. Do rana nam niekto pred domom manzelovej matky poskriabal cele auto (tym mam na mysli tak, ze auto musi byt cele nanovo nastriekane, kazda cast bola hrubo poskriabana vratane svetiel). Manzel v prvej chvili, ze to bol asi bratranec, poslal mu sms, ze auto ma kameru a teda nech sa vyjadri co dalej. Zahranicne auto poskriabane pocas dovolenky s havarijnou poistkou.

Zavolali sme policiu - prisli, nafotili, spytali sa ci mame podozrenie. Manzel sa vyjadril ze nikoho nevidel (kamera nam neklikla takze nahrate nic nebolo) a medzitym prisli na moje zavolanie rodicia bratranca. Samozrejme o spore z predchadzajuceho dna vedeli kedze mama bola pritomna pri hodeni penazi na stol. Hned zacali hlucne a ostro, ze co obvinuje ich syna, ze on to nebol. Otec sa spytal ci si to moze nafotit. Manzel samozrejme tiez nahnevany, oprava nebude predsa zadarmo, samo sa to neurobilo, spory s nikym okrem bratranca a vlastnej sestry (to je dlha story - momentalne je ticho a kazdy si zije svoj zivot) tvrdi nikoho som neobvinil, ano mam podozrenie, ale nikoho som nevidel. Policajti to nafotili a podotkli, aby si to v klude vydiskutovali aby uz nemuseli prist znovu a majitel auta (teda ja) ma prist na stanicu podat trestne oznamenie. Rodicia velmi hlucne obhajovali syna a vytiahli ten nevyrovnany ucet za batozinu, ze vraj uz davno vyrovnany a zacali vytacat cislo chalana ktory to doviezol. To vsetko este pred policajtami.

Manzel sa mu snazil vysvetlit ze ano, uz je to vyrovnane, lebo to zaplatil on, kedze po roku mu to uz bolo trapne. Rodicia nepocuvali, chalanovi sa nedovolali. Odisli nahnevani a dodali, ze este aby ho (manzela) syn nezazaloval za krive obvinenie. Neviem. Moja otazka je: Dopustili sme sa kriveho obvinenia alebo poskodzovania dobreho mena alebo coho za co nas mozu obvinit? Na policii sme boli az vecer, kedze po telefonate s nasou poistovnou nam bolo doporucene podat trestne oznamenie na neznameho pachatela, co som urobila. Bratranec rozoslal sms vstkym okolo, vsetkych upozornuje, aby sa s manzelom nebavili, aby si na neho davali pozor. Rodina, surodenci sa nim nebavia.

A otec bratranca sa vyjadril ze poda trestne oznamenie na manzela. Tak teraz ozaj neviem. Je nieco co sme spachali? Auto je este stale v oprave - predpokladana cena opravy je vysoka. Nikomu sa nesnazime ublizit, konkretne sme nikoho neobvinili. Otec bratranca ma na policii znamosti takze vie ake oznamenie sme podali. Dcera vystudovala pravnicku fakultu - koncipientka. Nevyznam sa v tituloch, ale ako pravnik, advokat nepracuje. Manzel sa tym dost trapi, su to jeho krstni rodicia a mali dobre vztahy az doteraz. Chalan co viezol tu batozinu potom volal otcovi bratranca a veci vyjasnil, ze batozinu ozaj zaplatil manzel. Dakujem za odpoved.

Odpoveď: Trestný čin krivého obvinenia

Dobrý deň,

vychádzajúc zo skutkového stavu tak, ako ste ho opísali, nemožno konštatovať, že by konaním Vás alebo Vášho manžela bol spáchaný akýkoľvek trestný čin - či už trestný čin krivého obvinenia, trestný čin ohovárania alebo nejaký iný trestný čin. Z hľadiska Vami opísaného skutkového stavu sa pritom v odpovedi zameriam práve na znaky skutkovej podstaty trestného činu krivého obvinenia a trestného činu ohovárania.

O trestný čin krivého obvinenia (§ 345 Trestného zákona) nejde okrem iného z dôvodu, že nie je naplnená objektívna stránka tohto trestného činu. Tá spočíva v nepravdivom obvinení konkrétnej nevinnej osoby zo spáchania určitého trestného činu. Na krivé obvinenie pritom postačuje, ak páchateľ uvedie také skutočnosti a okolnosti, ktoré napĺňajú niektorú zo skutkových podstát trestných činov. Na to, aby niekto spáchal trestný čin krivého obvinenia sa vyžaduje, že si bol vedomý toho, že obviňuje inú osobu nepravdivo. Tohto trestného činu sa teda dopustí len ten, kto si je vedomý objektívne nepravdivých informácií týkajúcich sa skutkových okolností konania iného. Veda trestného práva a rovnako konštatná rozhodovacia činnosť súdov pritom jednoznačne stanovila, že o lživé obvinenie nepôjde v prípadoch, ak niekto vyvodí iba podozrenie voči určitej osobe z konkrétneho trestného činu. Podobne ani subjektívna stránka trestného činu krivého obvinenia nebola naplnená. Na jej naplnenie sa totiž vyžaduje nielen úmyselné zavinenie, ale aj špecifický zámer osoby, ktorá by sa dopustila vyššie opísanej objektívnej stránky (teda konania), ktorým by musel byť úmysel privodiť inému trestné stíhanie. Teda ani ak niekto iného lživo obviní zo spáchania trestného činu, avšak nerobí to ani v eventuálnom úmysle privodiť mu trestné stíhanie, nedopustí sa trestného činu krivého obvinenia. 

Vážnosť a česť jednotlivca je ďalej chránená v trestnom práve predovšetkým prostredníctvom trestného činu ohovárania (§ 373 Trestného zákona). Tohto trestného činu sa dopustí ten, kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou spôsobiť jeden z nasledujúcich následkov: ohrozenie jeho vážnosti u spoluobčanov, jeho poškodenie v zamestnaní, jeho poškodenie v podnikaní, narušenie jeho rodinných väzieb alebo spôsobenie mu inej vážnej ujmy. Z Vášho opisu skutkového stavu ale nevyplýva ani naplnenie objektívnej stránky skutkovej podstaty tohto trestného činu. K spáchaniu tohto trestného činu sa totiž vyžaduje, aby páchateľ oznámil inému nepravdivý údaj o tretej osobe, pričom páchateľ vie, že tento údaj je nepravdivý. Taktiež platí, že tento údaj by musel byť spôsobilý značnou mierou spôsobiť jeden z vyššie uvedených následkov - teda napr. rozvrat manželstva, ohrozenie politickej kariéry, väčší úbytok zákaznikov či možnosť výpovede v zamestnaní. Podobne ani subjektívna stránka tohto trestného činu nie je naplnená, keďže sa vyžaduje úmyselné zavinenie - teda osoba pri jeho spáchaní musí jednak vedieť o nepravdivosti rozširovaného údaja a jednak musí vedieť aj o tom, že rozšírením nepravdivého údaja môže v značnej miere ohroziť vážnosť osoby, ktorej sa nepravdivý údaj týka, u iných spoluobčanov.

Na základe uvedených právnych názorov možno dospieť k záveru uvedenému na začiatku odpovede.

Trápi vás "Trestný čin krivého obvinenia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Trestný čin krivého obvinenia (Trestné právo)

Dobrý deň, moja dcéra bola spolu so svojimi spolužiačkami nespravodlivo obvinená zo šikany na škole, avšak nič sa nepotvrdilo. Ide o žiačky z prvej triedy. Tvrdí sa, že spolužiačka, ktorá ich obvinila, chodí k psychológovi. Ako sa máme brániť?

Odpoveď: Trestný čin krivého obvinenia

(odpoveď odoslaná: 30.06.2023)

Dobrý deň. V prípade šikany v škole je potrebné sa sústrediť rovnako na agresora ako aj na obeť. Podľa slovenského práva je šikanou akékoľvek opakované alebo dlhodobé zneužívanie, ponižovanie alebo zastrašovanie osoby alebo skupiny osôb v školskom prostredí. Ak sa vaša dcéra a jej spolužiačky stali obetiami krivých obvinení zo šikany v škole, mali by ste sa obrátiť na školu a riaditeľa a riešiť to. Často sa stretávajú rodičia na pôde školy a riešia to spoločne. Deti si niekedy neuvedomujú čo už je a čo nie je šikana. Vyvolajte schôdzu na škole a žiadajte objasnenie. Ak je vaše dieťa neprávom obvinené ako agresor, mali by ste to riešiť, pretože sa to s dieťaťom môže niesť aj do budúcna, bude vedené ako agresor. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Trestný čin krivého obvinenia (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela som sa opýtať. Prichádzajú mi SMS správy z neznámeho čísla, ktoré sa zdá byť neexistujúce, kedže sa naň nedá dovolať. Vyhrážajú sa nám sociálkou a manžela označili za pedofila len preto, že sa skamarátil s deťmi zo charity. Podozrievame, že správy môžu písať oni, ale nechceme ich bez dôkazov obviniť. Chceli by sme len ústne dohodnúť, aby to skončilo. Vedenie charity však chce podať trestné oznámenie na nás za krivé obvinenie, hoci sme žiadne nepodali. Ďalej, máme obavy, že manžel by mohol prísť o prácu a nikto sa k tomu nechce priznať. Považujeme to za nevyriešiteľnú situáciu, preto chceme ústnu dohodu, aby sa záležitosť neťahala po súdoch a polícii. Ako by sme mali postupovať, ak jedna z osôb, o ktorých hovoríme, je už riešená na polícii za podobné veci a zároveň ešte nedovŕšila 18 rokov? Ďakujem.

Odpoveď: Trestný čin krivého obvinenia

(odpoveď odoslaná: 21.01.2021)

Dobrý deň,
ak ste nepodali žiadne trestné oznámenie, nemohli ste sa dopustiť spáchania trestného činu krivého obvinenia. Ak by voči Vám týmto spôsobom postupovali, zrejme by došlo k odmietnutiu trestného oznámenia.

Čo sa týka prípadnej ústnej dohody, je veľmi ťažké sa k tomu vyjadrovať. Ak totiž oni odmietajú toto konanie, je zrejmé, že nebudú súhlasiť ani s nejakým urovnaním vzťahov, ktoré by zahŕňalo tvrdenie, že práve oni Vám vyvolávajú a vyhrážajú sa.

Ak sú sms a telefonáty časté a v takom rozsahu, že podstatným spôsobom zhoršujú kvalitu Vášho života, môže sa jednať o trestný čin nebezpečného prenasledovania. Následne by orgány činné v trestnom konaní vedeli v trestnom konaní prostredníctvom dát od operátorov dohľadať toho, kto Vám tieto sms posielajú, resp. aspoň určiť lokalitu a zariadenie.


Podotázka: Trestný čin krivého obvinenia (Trestné právo)

Dobrý deň, udalosť, na ktorú by som sa chcela opýtať, sa odohrala v jednom supermarkete Rakúsku, kde žijem. Išla som na nákup ale predtým som sa ešte zastavila pri automate s lístkami. Už tam ma odchytil SBSkár supermarketu s ich detektívom, že musím ísť s nimi. Samozrejme, že som sa hneď opýtala prečo, že ja som nič nespáchala. Povedali, že majú videozáznam, kde som a niečo som spravila. Asi 5krát som sa pýtala čo, nechceli povedať, že mi ukážu záznam. Bola som si istá, že to bude asi omyl, tak som išla s nimi, že keď mi ukážu záznam, hneď sa to vyvráti. Na videu bola úplne iná žena, ktorá im spravila škodu asi za 2 eury, objednala si zemľu a odišla, nezaplatila ju! Hneď som povedala, že to ani náhodou nie som ja, ale podľa tých dvoch som na 100% bola. Žena na videu mala čiapku, sal, bundu tak jej bolo vidieť akurát blond vlasy spod čiapky, aké mám i ja aj rovnaký typ postavy. Ani jednu vec z oblečenia sme nemali rovnakú, tak nemali žiaden dôkaz. Každá druhá menšia blondína to mohla byt. Pol hodiny som sa s nimi naťahovala, presvedčovala ich o nevine a nakoniec ma pustili. Išla som spraviť plánovaný nákup a v tom za mnou opäť prišli, že som klamala, že to som určite ja podľa chôdze a idú volať políciu. Samozrejme, že už polovica obchodu na mňa pozerala, čo za kriminálničku a klamárku som. Tak som povedala, nech kľudne tu políciu volajú. Vzali ma opäť dňu, hrozili mi nech sa priznám lebo ma bude celá polícia hľadať po meste, ale ja som nemala k čomu a oni proste neverili. Počas toho ako sa dohadovali, som zavolala priateľovi nech tam príde a neviem, čo sa v nich zlomilo, či sa bali priateľa, či ich videli, že už mi je až do plaču, ale zrazu povedali, že môžem odísť. Chcela by som sa opýtať, či mám právo podať nejakú sťažnosť proti takému zaobchádzaniu a krivému obvineniu? Alebo na to všetko majú právo? Ďakujem :).

Odpoveď: Trestný čin krivého obvinenia

(odpoveď odoslaná: 08.04.2017)

Dobrý deň,

vzhľadom na to, že sa jedná o rakúske právo, nedokážem sa relevantne vyjadriť k tamojším právnym predpisom, avšak nakoľko sme členmi EÚ a iných medzinárodných zoskupení, ktoré rešpektujú jednak prezumpciu neviny ako aj právo na ochranu osobnosti, uvediem aspoň všeobecný pohľad na tento problém. V prvom rade platí prezumpcia neviny, teda že ste nevinná kým Vám nepreukážu opak. Ďalej platí zásada, ktorá hovorí o tom, že ak vznikne pri dokazovaní pochybnosť o nejakej skutočnosti, musí sa postupovať v prospech obvineného. Napokon asi najdôležitejšia zásada je, že Vás nikto nemôže nútiť k priznaniu. Konanie SBS bolo podľa môjho názoru nevhodné a svojím správaním a postupom Vám spôsobili ujmu v spoločnosti. Do úvahy prichádza právo požadovať primerané zadosťučinenie, a to buď v podobe verejného ospravedlnenia zo strany obchodu, resp. SBS, prípadne, ak ide o výraznejší zásah do Vašich práv aj nárok na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch. Ujmu by ste však museli preukázať. Domnievam sa, že v tomto prípade by bolo primerané minimálne sa Vám verejne ospravedlniť. O krivé obvinenie by napríklad podľa slovenského práva išlo vtedy, ak by si bol dotyčný vedomý, že Vás lživo obviňuje z niečoho, čo ste nespáchali.


Trápi vás "Trestný čin krivého obvinenia" a chcete pomôcť?

Podotázka: Trestný čin krivého obvinenia (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať na moju situáciu. Som učiteľkou v materskej škole a jedna z mamičiek ma nespravodlivo obviňuje, že zle zaobchádzam s jej dieťaťom. Tvrdí, že som dieťaťu dala facku a že mu opakovane ubližujem, čo nie je pravda. Svoje konanie odôvodňuje radami mojej kolegyne, ktoré jej tá poskytuje so zámerom zhodiť ma z postu riaditeľky, na ktorý som bola nedávno vymenovaná. Táto učiteľka sa neustále snaží mi ublížiť. Keď sa spojí s touto matkou, neviem sa ako obhájiť, pretože ich obvinenia sú neopodstatnené. Vymysleli si tieto lži, aby mohla moja kolegyňa znovu získať post riaditeľky. Bol by som rada, keby ste mi poradili, ako mám postupovať. Nikdy by som dieťaťu neublížila, ale bohužiaľ, moje slová stojia proti ich obvineniam. Nemám konkrétny dôkaz, ktorý by ich lži vyvrátil, a obávam sa, že ma môj pretek pod tlakom týchto obvinení prepustí.

Odpoveď: Trestný čin krivého obvinenia

(odpoveď odoslaná: 18.02.2017)

Dobrý deň, v tomto prípade Vám odporúčam obrátiť sa priamo na starostu a riešiť s ním tento problém. Požiadajte ho o radu, ako máte postupovať v tejto situácii a ako sa máte zachovať. Vykreslite mu situáciu, ako to u vás vyzerá a prečo k osočovaniu z jej strany dochádza, prípadne navrhnite stretnutie s uvedenou učiteľkou, aby ste si to vydiskutovali. Takto predídete strate postu.


Podotázka: Trestný čin krivého obvinenia (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Ak moja svokra uviedla u lekára, že som ju napadla - konkrétne, že som ju kopala do oblasti brucha a odvtedy má bolesti - hoci to nie je pravda, keďže nebola napadnutá, je toto krivé obvinenie trestné? Teda, tvrdenie si vymyslela a lekársky posudok potvrdil, že jej vôbec nič nie je. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Trestný čin krivého obvinenia

(odpoveď odoslaná: 25.11.2016)

Dobrý deň. Trestný čin krivého obvinenia je upravený v § 345 Trestného zákona. Pre spáchanie akéhokoľvek trestného činu je potrebné, aby boli naplnené znaky jeho skutkovej podstaty. Vychádzajúc z Vami opísanej situácie sa domnievam, že Vás Vaša svokra lživo neobvinila z trestného činu v úmysle privodiť Vám trestné stíhanie. Zastávam preto názor, že v danej veci sa nejedná o trestný čin.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Trestný čin krivého obvinenia (Trestné právo)

Podávam trestné oznámenie za pomluvy a krivé obvinenia, útoky s rasovým podtextom v skupinách Skype a na verejných sociálnych sieťach. K dispozícii poskytujem svoje PC s čistým svedomím. Nikdy som nikomu neodcudzila peniaze z účtu a nepadlala som nikomu e-mail, ako o tom hovorí táto osoba na rôznych miestach. Spočiatku som nevenovala pozornosť týmto správam, ktoré sa dostali až ku mne. Tieto problémy sa stupňovali do takej miery, že sa obraciam na vás s prosbou o riešenie. Navyše, ide o ďalšiu osobu, od ktorej žiadam ospravedlnenie. Nikdy som sa s ňou nestretla a neprajem si, aby o mne takto písala. Dúfam v vašu pomoc a preskúmanie celej problematiky. Táto situácia je už neznesiteľná. Ak je to možné, chcela by som sa dostať k dôkazom a očistiť svoje meno. Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Trestný čin krivého obvinenia

(odpoveď odoslaná: 22.11.2016)

Dobrý deň,

trestné oznámenie môžete podať na polícii, alebo na prokuratúre, ktoré majú status orgánov činných v trestnom konaní a disponujú zákonnými prostriedkami a najmä právomocou vec prešetriť. My sme advokátska kancelária a nemáme právomoc vyšetrovať trestné činy. Pri formulovaní trestného oznámenia Vám odporúčam, aby ste skutočnosti uvádzali tak, že sa len domnievate, že sa stali, pretože by ste sa mohli vystaviť trestnému stíhaniu pre krivé obvinenie. To, či sa skutok stal, alebo nie posúdia príslušné orgány, resp. neskôr súd.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trestný čin krivého obvinenia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.