Máte
otázku?

Ochrana osobnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Ochrana osobnosti

Dobrý deň, na konci januára bol v jednom celoslovenskom týždenníku uverejnený článok o známom politikovi a jeho kauze týkajúcej sa obťažovania mladých žien. Obsahoval fotografiu odfotenú na ulici. Na tejto fotke som však ja, neznáma civilná osoba, a moja tvár je dokonale rozpoznateľná. Nikto ma neupozornil, že sa na ulici fotí, ani nikto nevyžiadal môj súhlas k foteniu. Moja tvár v týždenníku nebola nijako upravená. Sťažovala som sa na redakciu týždenníka, ale nereagovali na moju sťažnosť. Chcela by som poprosiť o radu, ako mám postupovať pri spísaní oficiálnej žaloby za zásah do môjho súkromia a porušenie práv na ochranu osobnosti. Na čo všetko mám nárok? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ochrana osobnosti

Dobrý deň.

Občianske právo poskytuje osobnosti človeka ochranu prostredníctvom ust. § 11 až 16 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov. Prostriedkami súdnej ochrany osobnosti človeka sú (1) návrh na upustenie od neoprávneného zásahu (tzv. negatórna žaloba), (2) návrh na odstránenie následkov zásahov (tzv. reštitučná žaloba) a (3) návrh na poskytnutie primeraného zadosťučinenia (tzv. satisfakčná žaloba). Uvedené prostriedky súdnej ochrany môžu byť uplatnené samostatne alebo kumulatívne. Ich kumulatívne uplatnenie pritom závisí od účelu, napr. ak neoprávnený zásah do osobnostných práv stále trvá a vzniklo oprávnenie na zadosťučinenie, môže byť podaná negatórna žaloba so satisfakčnou žalobou. Z dôvodu toho, že na Vašu sťažnosť týždenník nereagoval, je potrebné podať jednú zo žalôb na súd. 

Podmienkou poskytnutia ochrany osobnosti je neoprávnený zásah do jej osobnostných práv. Neoprávnený zásah musí byť spôsobilý privodiť ujmu osobnosti človeka. Za neoprávnený zásah nemožno považovať zásah (1) za existencie okolností vylučujúcich protiprávnosť, napr. výkon práva, nutná obrana, krajná núdza, plnenie povinnosti a pod., (2) za existencie tzv. zákonných licencií a (3) so súhlasom osoby, ak ide o právo, ktorým môže osoba disponovať, napr. súhlas na zverejnenie fotografie alebo osobných údajov v novinách alebo časopise nad rámec zákonnej licencie a pod. Odporúčam obrátiť sa na advokáta, ktorý po predložení všetkých súvisiacich dokumentov, právnu vec posúdi a následne Vám odporučí ďalší postup.

Trápi vás "Ochrana osobnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ochrana osobnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Učím na škole pre postihnuté deti. V septembri ma údajne rodičia nahrali na diktafón pričom tvrdia, že na deti kričím. Nahrávku predložili vedeniu školy a bolo mi kvôli tomu udelené kárné opatrenie. Celkovo mám hlasitý hlas, aj keď hovorím normálne. Nahrávku som dodnes nepočula. Nepostavila som sa proti obvineniam, pretože v tom čase môj brat prežíval mozgovú príhodu. Vyčítali mi aj to, že sa neustále zamýšľam nad svojim synom, ktorý zomrel za tragických okolností a radili mi, aby som ho nevnášala do práce. Od toho dňa sa zdá, že všetko čo robím, robím zle. Situácia je niekedy neznesiteľná a rada by som vedela, ako postupovať ďalej. Zo zamestnania nechcem odísť, rovnako to ani z finančných dôvodov nemôžem urobiť.

Odpoveď: Ochrana osobnosti

(odpoveď odoslaná: 21.05.2020)

Dobrý deň,

Váš hlasový fond nevieme vyriešiť, ale postup zo strany rodičov je zrejme ovplyvnený aj tým, že v škole sú ich postihnuté dieťa, čo má vplyv aj na ich konanie a správanie.

Pojem "kárne opatrenie" ZP nepoužíva, len v ust. § 63 sa zmieňuje o možnosti výpovede zo strany zamestnávateľa v prípade upozornenia na porušenie pracovnej disciplíny. Váš hlasový fond nie je dôvodom  "kárne opatrenie", resp. upozornenie zo strany zamestnávateľa na porušenie prac. disciplíny. ZP súčasne neobsahuje právne prostriedky ochrany proti uloženiu "kárneho opatrenia" a to v tom smere, aby bola daná mížnosť žaloby na súd o zrušenie kárneho opatrenia, súd by takúto žalobu zamietol.

Uvádzame, že ak by v budúcnosti zamestnávateľ Vám dal výpoveď z prac. pomeru a jehným z dôvodov by bolo, že Vám bolo dané "kárne opatrenie" ako ho uvádzate v otázke, máte možnosť brániť sa a to podaním žaloby o neplatnosť skončenia prac. pomeru v zmysle ust. § 77 ZP :

"Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť."

Uvádzame, že súd v prípadnom konaní o neplatnosť skončenia prac. pomeru nie je viazaný dôvodmi uvedenými v listine o skončení prac. pomeru (výpoveď, okamžité skončenie prac. pomeru), ale súd tieto dôvody posúdi v konaní sám, súd nie je viazaný právnym názorom zamestnávateľa.

V prípade problémov kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ochrana osobnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o pomoc. Mám pomerne závažný problém. Na škatuľkách od cigariet som spoznala svojho otca, ktorý zomiera na lôžku v nemocnici. Bohužiaľ, nemôžem to dokázať bez znaleckého posudku. Pred niekoľkými dňami som odvysielala reportáž s televíziou. Rada by som vedela, či sa venujete takýmto službám, alebo či máte kontakty na ľudí, ktorí by mi vedeli pomôcť s dokazovaním totožnosti človeka. Vopred ďakujem.

Odpoveď: Ochrana osobnosti

(odpoveď odoslaná: 09.05.2017)

Dobrý deň, v zmysle § 11  a nasl. Občianskeho zákonníka platí, že fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy. Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením. Použitie obrazových snímok fyzickej osoby bez jeho súhlasu je preto porušením jeho práv, v dôsledku čoho sa možno domáhať, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu jeho osobnosti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby bolo dané primerané zadosťučinenie. Taktiež platí, že po smrti fyzickej osoby patrí uplatňovať právo na ochranu jeho osobnosti manželovi a deťom, a ak ich niet, jeho rodičom. Ak nemáte dostatočné finančné prostriedky na ochranu práv svojho nebohého otca, nemôže Vám byť z tohto dôvodu upretá súdna ochrana. Máte právo požadovať, aby ste boli oslobodená od súdneho poplatku, ako i trov znaleckého dokazovania v súdnom konaní. 


Podotázka: Ochrana osobnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, založili sme stránku s priznaniami pre našu školu, na ktorú sme čas od času pridávali aj koláže fotiek našich profesorov pre zábavu našich odberateľov. Rád by som sa opýtal, či je to v poriadku. Fotky, ktoré sme použili na koláže, boli buď vo verejnom prístupe na internete alebo nám ich anonymne posielali fanúšikovia. Ďakujem.

Odpoveď: Ochrana osobnosti

(odpoveď odoslaná: 28.03.2017)

Dobrý deň,

podľa § 11 Občianskeho zákonníka má každá fyzická osoba, nevynímajúc učiteľov, právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy.

Prejavmi osobnej povahy sú aj fotografie vyučujúcich, a to bez ohľadu na to, akou formou boli získané.

V tejto súvislosti je rovnako nutné uviesť, že písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky (napr. fotografie) a obrazové a zvukové záznamy (napr. videá) týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením.

Ak zverejňujete fotografie vyučujúcich, a tí nedali na vyhotovenie takýchto fotografí súhlas, dopúšťaťe sa protiprávneho zásahu do ich osobnosti.

Ak aj učitelia dali napr. súhlas na vyhotovenie svojich fotografí, avšak spôsobom ich použitia (napr. zosmiešnenie a pod.) zasiahnetie do práva týchto osôb na ochranu svojej osobnosti, ľudskej dôstojnosti, cti, či súkromia, opätovne by išlo o protiprávny zásah do ich osobnosti.

Vyučujúci, ako aj ktorákoľvek iná osoba by sa v takomto prípade mohla proti takýmto zásahom brániť žalobou na súde podľa § 13 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého fyzická osoba má právo najmä sa domáhať, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu jej osobnosti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby jej bolo dané primerané zadosťučinenie. 

Naviac, pokiaľ by sa zadosťučinenie uvedné v predchádzajúcom odseku nezdalo postačujúce, a to najmä preto, že bola v značnej miere znížená dôstojnosť fyzickej osoby alebo jej vážnosť v spoločnosti, má fyzická osoba tiež právo na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch. Výšku takejto náhrady určí súd s prihliadnutím na závažnosť vzniknutej ujmy a na okolnosti, za ktorých k porušeniu práva došlo.

Skutočnosť, že by uvedený protiprávny zásah spôsobila neplnoletá osoba, nevylučuje jej zodpovednosť, a to či už občianskoprávnu alebo trestnoprávnu. Vyššie uvedené zásahy môžu byť za pristúpenia ďalších okolností totiž kvalifikované aj ako trestný čin.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ochrana osobnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.