Máte
otázku?

Ako postupovať ako slobodná matka v styku s otcom dieťaťa, aby to bolo pre dieťa čo najlepšie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Ako postupovať ako slobodná matka v styku s otcom dieťaťa, aby to bolo pre dieťa čo najlepšie

Dobry den, chcela by som sa informovat ohladom moznosti ake mam pri rieseni mojej zlozitej situacie. Momentalne som v 4 mesiaci tehotenstva, otec dietata je osoba, ktora pochadza z Iraqu ale zije na slovensku uz 8 rokov. Ma tu na Slovensku svoje firmy (asi 7),dobre auto, velky byt a vobec mu nerobi problem minut denne 5.000eur v kasine. Tuto skutocnost by som vobec neriesila, vobec mi nejde o jeho peniaze. Hned ako som sa dozvedela ze som tehotna som mu to oznamila. 1.den sa tesil rozpraval o krasnej buducnosti..a dnes od neho nepocujem nic ine len to, ze mam ist na potrat a ze to urcite nie je jeho dieta. Cim som si mimochodom viac ako ista, kedze som ziadneho ineho chalana za posledne 2 roky nemala.. Napriek vsetkemu som sa rozhodla dieta si nechat, ale teraz zacal s vyhrazkami typu ako ze on sa chce o to dieta starat, ze hned ked sa narodi sa daju spravit testy otcovstva a ze mi je ochotny davat na dieta mesacne 200eur, ale zjavne si bude o dieta narokovat. a vraj ma bude kontaktovat jeho pravnik. nakolko ja nemam k dispozicii take mnozstvo financii ako on, obavam sa aby to cele nedopadlo v moj neprospech a tym padom v neprospech nasho dietatka.. ked som mu povedala ze ok, tak pojdeme na polovicu aj v kupovani veci pre babatko a s nakladmi spojenymi s porodom, okamzie to zamietol, ze on mi neda ani pol centa, kym sa dieta nenarodi a potom ze ho vobec nezaujima ako budem zit ja..jedine to dieta.. co sa tyka mna, zaujimalo by ma, ci je mozne vyhnut sa nejak tej moznosti, ze ho dostane casom do striedavej opatery..? neverim mu a nechcem, aby mi raz odviedol dieta.. nemam v plane ho zapisat ani do rodneho listu, kludne sa zrieknem aj vsetkych financnych prostriedkov, ale nechcem, aby mi ho casom vzal.. aku mam prosim moznost riesit to? Dakujem velmi pekne za radu

Odpoveď: Ako postupovať ako slobodná matka v styku s otcom dieťaťa, aby to bolo pre dieťa čo najlepšie

Dobrý deň,

pokiaľ ide o Vašu otázku Ako postupovať ako slobodná matka v styku s otcom dieťaťa, aby to bolo pre dieťa čo najlepšie a vzhľadom na Vašu situáciu, ktorú ste opísali by som Vám odporúčal nasledovný postup:

Hneď ako sa dieťa narodí ho žiadajte zveriť do svojej starostlivosti, takto zabezpečíte (keď je dieťa ešte malé), že bude zverené Vám. Ak budete navyše dieťa ešte kojiť, žiaden súd dieťa nezverí do striedavej starostlivosti. Nie je totiž v záujme dieťaťa byť zverené do striedavej starostlivosti. 

Otec bude musieť priespievať na jeho výživu. A ak má toľko spoločností, nebude to len 200 eur. Ak by ste otca neuviedli do rodného listu, on by to cez súd dokázal dosiahnuť, takže veľmi si s tým nepomôžete. 

Od otca máte právo požadovať aj to, aby priespel polovicou  nákladov spojených s narodením dieťaťa a ako nevydatá matka máte tiež právo na to, aby Vám prispieval otec dieťaťa na výživu. Môžete teda od neho žiadať peniaze na seba a aj na dieťa.

Uvidíte, ako sa situácia vyvinie o pár mesiacov. 

 

Trápi vás "Ako postupovať ako slobodná matka v styku s otcom dieťaťa, aby to bolo pre dieťa čo najlepšie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať ako slobodná matka v styku s otcom dieťaťa, aby to bolo pre dieťa čo najlepšie (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako mám postupovať ďalej v mojej situácii. Som slobodná matka, trojročného dievčatka ktoré už navštevuje MŠ. Otec mojej dcéry, nevyvíja žiadne úsilie byť so svojou vlastnou dcérou, bolo obdobie že, 3 mesiace sa neozval tým pádom nevidel a nevedel nič o svojom dieťati. Medzi nami prebehol súd, na základe dohody ktorú sme spolu spísali, kde sa maloletá zverila do mojej starostlivosti, jej majetok máme spravovať spoločne a je povinný mi mesačne platiť 200€. Nikdy sme neboli manželia. Môj problém spočítava v tom, že jej otec sa chodí neustále zabávať či už na teambuildingy alebo s kamarátmi. Po meste v napitom stave robí cirkusy, bije sa. Keď ho požiadam aby prišiel k svojej dcére odmlčí sa a večer mi napíše že nemal čas, od ľudí ktorí ho stretávajú sa dozvedám čo všetko robil a kde sa nachádzal. Jeho rodičia keď prídu so zámienkou že prišli pozrieť svoju vnučku, nonstop vyvolávajú hádky medzi mnou a nimi, vykrikujú mi že to je moja chyba. Absolútne žiadna sebareflexia, žiadna úcta voči mne že už 3 roky sa starám o svoje dieťa a postavila som sa k tomu zodpovedne,narozdiel od ich syna, nikdy mi s ničím nepomohli a namiesto cirkusov ktoré mi robia by si mali uvedomiť že to ich syn robi nonstop bordel, vedeli by o tom rozprávať aj ich susedia ktorí kvôli nemu už niekoľko krát lepili oznamy v brane, čo ma ich rodina zaplatiť keď ich syn bol v liehu a rozbil dvere v brane alebo zničil posilku v brane, keď tam chodil piť s kamarátmi. Taktiež neustále vykrikovanie že mi platí vysoké výživné. Ako som spomínala platí mi 200€ mesačne a to 150€ stojí len škôlka. Ja by som teda chcela vedieť, môžem podať žiadosť na súd a zamedziť im úplne prístup k dcére ? Aby sa s ňou stretli napríklad len 2x do roka a to na narodeniny a Vianoce a aj to len v mojej prítomnosti ? Ani pre moju dcéru to nie je dobre… Je ešte malička a jej psychika je krehká. Keď za ňou chodí jej otec ako sa mu zachce a uprednostňuje radšej kamarátov ako svoje dieťa. Necháva ju plakať pri dverách so slovami aby neodišiel a aj tak odíde. Keď pozerá rozprávky kde sú dvaja rodičia, zosmutnie a keď sa jej opýtam prečo je smutná, odpovie mi že ona nechce ocka ktorý sa o ňu nestará. Preto by som ich kontakty chcela zamedziť čo najviac sa dá, ja viem že on sa nikdy nezmení a je mu úplne jedno ako sa to dieťa cíti. A jeho rodičia po mne vrieskajú na ulici aj pred malou. Rada by som to mala súdom určené, pretože teraz za ňou nechodí ale časom by sa mohol ohradzať ze aj on je otec a nárokovať na dcéru, aj keď viem ze by to nebolo kvôli záujmu voči svojej dcére ale aby mi spravil naschvál. Rovnako tak zvýšiť výživné aspoň na 250-300€. Ďakujem

Odpoveď: Ako postupovať ako slobodná matka v styku s otcom dieťaťa, aby to bolo pre dieťa čo najlepšie

(odpoveď odoslaná: 16.09.2023)

Dobrý deň, na základe Vašej situácie existuje možnosť obmedzenia konkrétneho práva otca, či jeho rodiny, na styk s dieťaťom a to prostredníctvom súdu. K obmedzeniu prístupu môže dôjsť len v prípade, ak je to v záujme dieťaťa, to znamená ak je jeho fyzická, psychická alebo morálna výchova ohrozená. Čo sa týka výživného, výška je stanovená v závislosti na potrebách dieťaťa a majetkových pomeroch rodičov. Preto ak sa zmenili okolnosti, ktoré vplyvajú na výšku výživného (napríklad zvýšenie životných nákladov, zlepšenie majetkových pomerov otca atď.), môžete sa opäť obrátiť na súd s návrhom na zvýšenie výživného. V oboch prípadoch je potrebné doložiť relevantné skutočnosti a dôkazy. Doporučujem však vyhľadať odbornú právnu pomoc. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať ako slobodná matka v styku s otcom dieťaťa, aby to bolo pre dieťa čo najlepšie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.