Máte
otázku?

Ako postupovať ak obec užíva časť pozemku v súkromnom vlastníctve?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako postupovať ak obec užíva časť pozemku v súkromnom vlastníctve?

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Spolu s manželom sme si postavili dom a k nemu máme veľký pozemok. Pri jeho zameriavaní sme zistili, že časť nášho pozemku využíva obec. Ide o 300 štvorcových metrov. Na tej časti, ktorá nám patrí, je cintorín a sú tam už pochovaní ľudia. Obec nám najprv povedala, že nám tú časť odkúpi, avšak nestalo sa tak. Nevieme teraz, či môžeme požadovať peniaze od obce za túto časť. Napriek tomu, že nám tá časť pozemku patrí, obec teraz už tvrdí, že nám ju neodkúpi.

Odpoveď: Ako postupovať ak obec užíva časť pozemku v súkromnom vlastníctve?

Dobrý deň, prípadov, kedy na pozemkoch súkromných vlastníkov sú postavené obecné alebo mestské stavby alebo sú užívané zo strany obce inak, je v súčasnosti mnoho. V súvislosti s účinnosťou zákona č. 66/2009 Z.z. o niektorých opatreniach pri majetkovoprávnom usporiadaní pozemkov pod stavbami, ktoré prešli z vlastníctva štátu na obce a vyššie územné celky a o zmene a doplnení niektorých zákonov, majú vlastníci týchto pozemkov možnosť ako sa s obcou dohodnúť na usporiadaní vlastníckych vzťahov, pričom sa zákon vzťahuje aj na usporiadanie vlastníckych vzťahov, na ktorých je umiestnený cintorín. V zmysle tohto predpisu Vám obec môže poskytnúť zámennou zmluvou náhradný pozemok, ktorý je v jej vlastníctve alebo finančnú náhradu. Náhradný pozemok v primeranej výmere, bonite a rovnakého druhu, ako bol pôvodne pozemok pred zastavaním, poskytne obec v tom istom katastrálnom území. Dovolím si Vás taktiež upozorniť na § 15 zákona o pohrebníctve, v zmysle ktorého sa v ochrannom pásme, t.j. 50 m od hranice pozemku pohrebiska (cintorína) nesmú povoľovať ani umiestňovať budovy, za čo máte nárok od obce ako zdriaďovateľa na primeranú náhradu za obmedzené užívanie svojho pozemku.

Trápi vás "Ako postupovať ak obec užíva časť pozemku v súkromnom vlastníctve?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať ak obec užíva časť pozemku v súkromnom vlastníctve? (Občianske právo)

Dobrý deň, pri hľadaní dokumentov som našiel aj papiere týkajúce sa pozemku, ktorý vlastním. Ide o celú parcelu E, na ktorej obec postavila školu. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako by som mal postupovať? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať ak obec užíva časť pozemku v súkromnom vlastníctve?

(odpoveď odoslaná: 19.10.2020)

Dobrý deň,

 

odpoveď na Vašu otázku je možno komplikovanejšia, než by sa zdalo. V prvom rade treba pozrieť, či neexistuje duplicitná "C" parcela s Vašou "E" parcelou. V praxi sa to neraz stáva. Potom by mohla nastať situácia, že stavba je umiestnená na tej duplicitnej "C" parcele. V takom prípade treba riešiť duplicitu.

 

Ak by sa reálne preukázalo, že stavba jednoducho stojí na Vašom pozemku, a to bez nejakého právneho titulu, potom máte nárok požadovať vydanie bezdôvodného obohatenia za užívanie Vášho pozemku.

 

Stretol som sa ale už s prípadom, že v obci sa ešte za predchádzajúceho režimu vyvlastnilo niekoľko pozemkov, do katastra sa to nezaznamenalo (lebo vtedy registrácia nefungovala, ako dnes). Potom vznikol spor, či bolo vyvlastnenie zákonné alebo nie a prečo sa to nezaznamenalo, pričom spor doposiaľ trvá.

 

Každopádne najjednoduchšie bude, ak bez ďalšieho jednoducho uplatníte nárok na vydanie bezdôvodného obohatenia (t.j. finančnú kompenzáciu za užívanie Vášho pozemku) a uvidíte, ako sa k tomu druhá strana postaví.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať ak obec užíva časť pozemku v súkromnom vlastníctve?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.