Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Aké pravidla sú na vyplatenie polovice z bytu po 20 rokoch?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Košice

Otázka: Aké pravidla sú na vyplatenie polovice z bytu po 20 rokoch?

Dobrý deň, zdedila som po mojej mame polovicu bytu, ktorý od roku 2003 nebol vysporiadaný. Vtedy mal hodnotu okolo 800 000 Sk. Druhá polovica patrí maminmu bratovi, ktorý od roku 1972 žije v USA. Ide o byt ich otca, môjho už zosnulého dedka. Teraz sa strýko domáha svojho dedičského podielu. Byt bol v tom čase v dezolátnom stave, bola nutná rekonštrukcia, a byt za celé tie roky platila moja mama, nebývalo sa v ňom. Teraz strýko žiada, aby som ho vyplatila. Som bezradná, neviem, ako to riešiť, pretože ceny bytov sú teraz niekoľkonásobne vyššie.

Odpoveď: Aké pravidla sú na vyplatenie polovice z bytu po 20 rokoch?

Dobrý deň,

Podobnú situáciu, akou je vysporiadanie podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti, rieši Občiansky zákonník a taktiež je možná dohoda medzi spoluvlastníkmi. Ak nedôjde k dohode, možné je sa obrátiť na súd so žalobou o vysporiadanie podielového spoluvlastníctva.

Váš strýko má nárok na vysporiadanie svojho podielu. Ideálnym riešením je dohoda medzi Vami a strýkom na výplate jeho podielu na základe súčasnej trhovej hodnoty nehnuteľnosti, pričom by sa mali zohľadniť aj náklady vynaložené na rekonštrukciu bytu. V súdnom konaní súd môže prikázať byt do vlastníctva jedného spoluvlastníka s povinnosťou vyplatiť druhého alebo nariadiť jeho predaj a rozdelenie výťažku. Ale nebude to také jednoduché, ak ich investovala mama. 

Odporúčam ešte raz skúsiť so strýkom vyjednať dohodu, prípadne navštíviť advokáta, ktorý Vám pomôže právne formulovať dohodu.

Toto je častý problém, že ľudia investujú aj do cudzieho podielu bez dohodu, odkladajú vysporiadanie a potom sa stane, že ceny stúpnu. Súdy nepôjdu podľa ceny spred niekoľkých rokov, ale podľa trhovej ceny. 

Trápi vás "Aké pravidla sú na vyplatenie polovice z bytu po 20 rokoch?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aké pravidla sú na vyplatenie polovice z bytu po 20 rokoch?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.