Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Vysporiadanie podielového spoluvlastníctva.


Online právna poradňa
Oblasť práva: Žilina

Otázka: Vysporiadanie podielového spoluvlastníctva.

Dobrý deň, so súrodencom sme zdedili dom, garáž a pozemok. Súrodenec ich užíva už 10 rokov. Daň z nehnuteľností za svoju polovicu platím. Nekomunikujeme spolu. Chcem vysporiadať podielové spoluvlastníctvo tak, že nechcem ani dom, ani garáž, iba pozemok, ktorý mal v dedičstve nižšiu hodnotu ako dom a garáž.

Odpoveď: Vysporiadanie podielového spoluvlastníctva.

Dobrý deň,

rozumiem Vašej situácii a pokúsim sa Vám poradiť krok za krokom, ako postupovať pri vysporiadaní podielového spoluvlastníctva.

Pokiaľ je to možné, pokúste sa predovšetkým nájsť cestu ku komunikácii so súrodencom. Informujte ho o svojom zámere vysporiadať podielové spoluvlastníctvo.

Ak komunikácia nie je možná alebo úspešná, môžete využiť služby advokáta. Advokát môže pomôcť nájsť zmierlivé riešenie bez nutnosti súdneho sporu.

Snažte sa so súrodencom dohodnúť na vysporiadaní podielového spoluvlastníctva formou zmluvy. Môžete mu navrhnúť, že sa vzdáte svojho podielu na dome a garáži výmenou za výlučné vlastníctvo pozemku. Pri jej príprave je vhodné zapojiť právnika, ktorý zaistí, že zmluva bude legálne záväzná.

Súdne vysporiadanie: Ak dohoda nie je možná, môžete pristúpiť k súdnemu vysporiadaniu podielového spoluvlastníctva. V takom prípade môžete požiadať súd, aby rozhodol o rozdelení nehnuteľností. Súd môže tiež určiť, že jeden zo spoluvlastníkov vyplatí druhému jeho podiel.

Ak dôjde k súdnemu vysporiadaniu alebo aj k zmene zmluvy, môže byť potrebné vykonať nové ocenenie nehnuteľností, aby sa zabezpečilo spravodlivé rozdelenie.

Pri rozdelení podielového spoluvlastníctva majte na pamäti aj náklady spojené s právnymi službami, novým ocenením nehnuteľností. 

Skúste zvážiť všetky uvedené možnosti a rozhodnite sa podľa toho, ktorá Vám najviac vyhovuje. Pokiaľ budete potrebovať pomoc s konkrétnymi krokmi, odporúčam konzultáciu s právnikom. 

Trápi vás "Vysporiadanie podielového spoluvlastníctva." a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vysporiadanie podielového spoluvlastníctva." a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.