Máte
otázku?

Aké potrebujem doklady na vybavenie náhradného výživného?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Aké potrebujem doklady na vybavenie náhradného výživného?

Môj bývalý manžel je vo vyšetrovacej väzbe v Čechách od marca 2016. Ktoré doklady potrebujem na vybavenie výživného a aký je správny postup?

Odpoveď: Aké potrebujem doklady na vybavenie náhradného výživného?

Dobrý deň, 

príslušným úradom je Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. Na to, aby vznikol dieťaťu nárok na náhradné výživné musí spĺňať podmienky podľa zákona 201/2008 o náhradnom výživnom (nájdete ho na tomto odkaze https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2008/201/20130701).Podmienky vzniku nároku sú uvedené v § 2.

 

Žiadosť:

Žiadosť je upravená v § 11 ods.4 - Žiadosť obsahuje meno, priezvisko, rodné číslo a trvalý pobyt oprávnenej osoby, a ak žiadateľ o náhradné výživné nie je oprávnená osoba, žiadosť obsahuje aj meno, priezvisko, rodné číslo a trvalý pobyt žiadateľa o náhradné výživné. Na výzvu úradu žiadateľ o náhradné výživné doplní ďalšie údaje o svojej osobe alebo o osobách, ktoré sa s ním spoločne posudzujú podľa § 3 a ktoré sú nevyhnutné na konanie o náhradnom výživnom. Úrad osobné údaje môže spracúvať a sprístupňovať len na účel náhradného výživného.

§ 11 ods. 5 upravuje prílohy žiadosti:

K žiadosti sa prikladá
a) právoplatné rozhodnutie súdu alebo súdom schválená dohoda, na základe ktorých povinná osoba je povinná platiť výživné oprávnenej osobe,
b) potvrdenie exekútora, že exekučné konanie trvá najmenej tri mesiace od doručenia návrhu na vykonanie exekúcie,
c) potvrdenie centra o postúpení návrhu na uznanie a výkon rozhodnutia vo veci vymáhania výživného príslušnému prijímajúcemu orgánu v cudzine a od postúpenia návrhu do cudziny uplynuli najmenej tri mesiace alebo potvrdenie, že vymáhanie výživného z cudziny nie je možné,
d) potvrdenie Sociálnej poisťovne o výške sirotského dôchodku, sirotských dôchodkov alebo potvrdenie o nepriznaní sirotského dôchodku, alebo potvrdenie útvaru sociálneho zabezpečenia,9) alebo Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia9) o výške sirotského výsluhového dôchodku, sirotských výsluhových dôchodkov, alebo potvrdenie o nepriznaní sirotského výsluhového dôchodku,
e) potvrdenie školy o riadnom plnení povinnej školskej dochádzky oprávnenou osobou alebo potvrdenie strednej školy alebo vysokej školy o sústavnej príprave oprávnenej osoby na povolanie štúdiom; to neplatí, ak ide na strednej škole o štúdium popri zamestnaní, kombinované štúdium a štúdium jednotlivých vyučovacích predmetov a na vysokej škole o externé štúdium,
f) potvrdenie o príjme oprávnenej osoby a o príjmoch osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne.
 
Pre podrobnejšie informácie však odporúčam navštíviť priamo Úrad práce sociálnych vecí a rodiny.

Trápi vás "Aké potrebujem doklady na vybavenie náhradného výživného?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aké potrebujem doklady na vybavenie náhradného výživného? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo všetko potrebujem na vybavenie náhradného výživného. Som matkou dvoch detí a ich otec si neplní vyživovaciu povinnosť, ktorú mu určil súd. Rada by som vedela, či si môžem žiadať peniaze aj spätne. Momentálne nepracujem a žijem u svojej dospelé dcéry, o ktorej sa starám, kým je v práci. Takto sa jej snažím aspoň odmeniť za to, že nám s jej partnerom poskytli bývanie, keď sme sa ocitli bez domova. Otec detí pracuje iba príležitostne a nemôže teda pravidelne platiť nájom a ostatné výdavky spojené so základnými životnými potrebami. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Aké potrebujem doklady na vybavenie náhradného výživného?

(odpoveď odoslaná: 31.05.2023)

Dobrý deň, vo veci uvádzame, že je potrebné podať návrh na vykonanie exekúcie, ktorý návrh Vám spíše ktorýkoľvek súdny exekútor.

Následne podáte žiadosť o náhradné výživné na príslušný úrad práce. Náhradné výživné Vám bude vyplácané pri splnení zákonom stanovených podmienok až dňom podania žiadosti o náhradné výživné a teda nie aj spätne. Posielam aj link na ÚP : https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/socialne-veci/pomoc-v-hmotnej-nudzi-a-statne-socialne-davky/nahradne-vyzivne.html?page_id=964367.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Aké potrebujem doklady na vybavenie náhradného výživného? (Iné oblasti práva)

Je potrebné podať trestné oznámenie na polícii? Od akého dátumu mi bude priznané a vyplatené výživné?

Odpoveď: Aké potrebujem doklady na vybavenie náhradného výživného?

(odpoveď odoslaná: 03.10.2016)

Dobrý deň,

rozhodnutie o tom, či podáte trestné oznámenie je na Vás. Ak by Vám však Úrad priznal náhradné výživné, v zmysle § 12 ods. 4 zákona o náhradnom výživnom mu vzniká povinnosť podať trestné oznámenie: Ak úrad rozhodol o priznaní náhradného výživného podľa § 2 ods. 1 písm. a), je povinný oznámiť orgánom činným v trestnom konaní10) podozrenie zo spáchania trestného činu zanedbania povinnej výživy, ak tak už neurobila oprávnená osoba alebo žiadateľ o náhradné výživné.

Úrad má v zmysle Správneho poriadku rozhodnúť o Vašej žiadosti bezodkladne. Ak to nie je možné tak do 30 dní a v obzvlášť zložitých prípadoch do 60 dní. Nakoľko sa však jedná o maloletého domnievam sa, že Úrad bude postupovať promptne.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aké potrebujem doklady na vybavenie náhradného výživného?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.