POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Spoločne financovanie domácnosti manželov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Spoločne financovanie domácnosti manželov

Dobrý deň. So svojím manželom prežívame krízu, z ktorej vyplýva množstvo nedorozumení, vrátane tých vo finančnej oblasti. Momentálne som na materskej dovolenke a manžel mi neustále vyčíta, koľko peňazí míňam. Pritom sa starám o domácnosť a nakupujem len nevyhnutné veci, ako to robí každá žena v domácnosti. Na základe týchto sporov už padla aj otázka rozvodu. Manžel sa však skôr správa ako manipulátor a vyhráža sa mi, že dopadnem zle a zabráni mi vidieť dcérku. Dokonca mi zobral kartu k účtu, ktorý je síce hypotekárny, ale až teraz som sa dozvedela, že je len na jeho meno. Peniaze mi síce dáva a sľúbil, že mi ukáže výpis z účtu, ale dnes zrazu tvrdil, že je to jeho účet a nič mi neukáže. Povedal mi, že si mám zriadiť vlastný účet. Pred vybavením hypotéky som mala vlastný účet, ale dohodli sme sa, že si účty zrušíme a budeme mať tento spoločný. Na tomto účte je aj môj rodičovský príspevok, a preto som odkázaná na to, že si musím pýtať peniaze, keď potrebujem nakúpiť. Prosím Vás o radu, aj keď si uvedomujem, že riešenie možno vyžaduje právny zásah a mohla by som to riešiť súdom. Chcela by som však mať v tejto záležitosti jasno a istotu. Ďakujem.

Odpoveď: Spoločne financovanie domácnosti manželov

Dobrý deň.

Uzatvorením manželstva Vám vzniklo bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a preto všetky príjmy, ktoré počas manželstva nadobudnete, patria do tohto bezpodielového spoluvlastníctva obidvoch manželov. Ako manželia ste si v manželstve rovní tak v právach a povinnostiach a ako manželia máte vzájomnú vyživovaciu povinnosť. V prípade, že by Váš manžel si túto povinnosť neplnil, t.j. by Vám odmietol dať peniaze na chod domácnosti a na výživu či už Vás alebo detí, môžete sa obrátiť na súd s návrhom o určenie tejto vyživovacej povinnosti. 

To, že ste sa rozhodli zriadiť len jeden účet, na ktorý Vám budú chodiť všetky príjmy, je Vaším rozhodnutím, ktoré môžete zmeniť a môžete si zriadiť svoj účet, na ktorý Vám môže chodiť rodičovský príspevok. Zmenu účtu je potrebné oznámiť Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý Vám následne bude tento rodičovský príspevok posielať na nový účet. 

Pokiaľ ide o hypotekárny účet, tak so zriadením hypotéky ste museli dať súhlas a predpokladám, že ste sa stali spoludlžníkom. Preto ako spoludlžník máte právo vedieť v akom stave sa táto hypotéka nachádza, či sa platí a preto odporúčam ísť osobne do banky a zistiť si čo potrebujete. 

Pravdaže máte právo podať aj návrh na rozvod, pri ktorom sa bude riešiť aj úprava práva a povinnosti k maloletým deťom. Z dôvodu toho, že ste stále na rodičovskej dovolenke, je veľký predpoklad, že dieťa bude zverené do výchovy Vám ako matke a nie otcovi. 

 

Trápi vás "Spoločne financovanie domácnosti manželov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spoločne financovanie domácnosti manželov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.